Search
Филтрирай по...

Витамин Е облекчава симптомите на астма!

Астма

Ако орехите не са сред любимите ви ядки, помислете отново! Според проучване, публикувано в сайта Asian News International, хората с астма задължително трябва да включат орехите в ежедневното си меню. Причината е, че те са много богати на витамин Е, който инхибира възпалението на дихателните пътища и така намалява риска от астматични пристъпи.

Според авторите на проучването, участниците с астма, участвали в експеримента и подложени на терапия с витамин Е, са имали значително по-малко лепкава слуз в белите дробове.

Старши изследовател, проф. Мишел Ернандес от Училището по медицина в Университета в Северна Каролина заяви, че според епидемиологичните данни, диетата с високо съдържание на витамин Е значително намалява риска от астма и алергични заболявания, и облекчава състоянието, когато те вече са факт.

За целта на експеримента участниците били разделени на две групи – част от тях приемали витамин Е, а останалите били третирани с плацèбо в продължение на две седмици.

Участниците междувременно били изложени на въздействието на липополизахарид (LPS) – вещество, чието вдишване предизвиква възпаление в белите дробове и по-упорита кашлица, придружена с интензивно отделяне на храчки. Интересният момент е, че при онези от тях, приемали витамин Е, еозинофилното възпаление било в значително по-ниска степен, в сравнение с групата, на която давали плацèбо.

Оказало се още, че витамин Е понижава нивата на муцините – протеините, които правят слузта по-твърда, лепкава и трудна за извеждане от дихателните пътища. А муцините често са завишени при астматиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top