Search
Филтрирай по...

Глог – билката, която храни сърцето и го прави здраво и силно!

Глог

Глог (Crataegus oxycanthа) – това е едно от най-ценените растителни лекарства в природната медицина.  Представлява дърво или храст и принадлежи към семейство Розоцветни. Освен в Европа, се среща в Азия и Северна Африка. Има бели цветове и ярки, тъмно-червени плодове. Във Франция глогът е известен като l’epine noble (благородният трън), тъй като се предполага, че от него е направен тръненият венец на Исус.

Глогът се използва като храна и лекарство от хилядолетия насам, а употребата му при сърдечно-съдови болести датира още от XVII в. Старите книги разказват за д-р Грийн – известен ирландски лекар, който въпреки сериозните проблеми със сърцето, доживял до старини, благодарение на това, че използвал глог, за да се лекува. След смъртта му през 1894 г., неговата дъщеря разкрива, че тайното лекарство на д-р Грийн било именно тинктурата от зрели плодове на Crataegus oxycanthus.

В Европа още от края на XIX и началото на XX в. хомеопатичните и алопатични лекари използват глога при различни сърдечно-съдови заболявания с голям клиничен успех. В САЩ билката навлиза в клиничната практика през 1896 г.

Първоначално плодовете от глог са единствените части на растението, използвани за производството на екстракти. Днес се използват и цветовете и листата заради високото съдържание на флавоноиди в състава им.

Днес глогът е официално лекарство във фармакопеите на Бразилия, Китай, Франция, Германия, Унгария, Русия и Швейцария.Според официалната монография на Европейската общност, екстрактът от глог може да се приема в дългосрочен план, безопасен е и няма да повлияе на конвенционалните лекарства.Може да се включи в лечението на различни заболявания на сърдечно-съдовата система, включително ангина пекторис, функционални сърдечни разстройства, аритмии, ранни прояви на циркулаторна недостатъчност в напреднала възраст, нарушено кръвообращение.

Препоръчва се екстрактът от глог да се добави към ежедневния диетичен режим в случаите на семейна история на сърдечни заболявания, хранене, което включва високо съдържание на мазнини (особено от млечни продукти или червено месо), високи нива на стрес, употреба на стимуланти като кофеин и др. В тези случаи глогът може да изиграе ролята на отличен защитник на сърдечно-съдовото здраве!

Полезни действия на екстракта от глог:

-увеличава притока на кръв към сърцето и ограничава риска от сърдечен удар;

-подобрява контрактилитета на сърцето и способността му да изпомпва кръвта;

-понижава периферното съдово съпротивление (намалява натоварването върху сърцето);

-стабилизира сърдечния ритъм и има отличен ефект при аритмии;

-подпомага издръжливостта на сърцето при недостиг на кислород по време на стрес или при заболявания, при които артериите частично са блокирани;

-Разширява артериите, които доставят кръв и кислород до сърдечния мускул, осигурявайки по-добро снабдяване с основни хранителни вещества. Това от своя страна подпомага нормалния сърдечния ритъм.

-успокоява нервната система и намалява усещането за напрежение;

-Има лека седативна активност и може да бъде от полза, когато сърдечното заболяване е комбинирано с нервност.

Както всички билкови лекарства, така и глогът има нужда от време, за да се натрупат активните му съставки в организма и да започнат да действат. Необходимо е да се приема поне 1 месец, за да се прояви ефектът му. При дългосрочна употреба глогът може по безопасни механизми да спомогне за подобряване на сърдечната функция. Екстрактът от глог може да се комбинира с много от лекарствата, използвани при сърдечно-съдови проблеми, но само след консултация със специалист!

1 thought on “Глог – билката, която храни сърцето и го прави здраво и силно!”

  1. Румяна Петрова

    С отвара от сушени плодчета глог си излекувах високото кръвно налягане. Наистина помага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top