×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Селен

 

Научно доказано е, че минералът селен е един от най-ключовите за човешкия организъм хранителни компоненти. Селен е мощен антиоксидант и имуномодулатор, който предпазва  клетките от увреждания, поддържа чернодробната функция, укрепва сърдечно-съдовата система и щитовидната жлеза.

Коя форма на селен да изберем?


Много клинични изследвания, оценяващи преимуществата на селена, обръщат внимание върху различните форми на този минерал. Според тях има съществени различия между двете форми на селен – от една страна този, който е извлечен от дрожди, а от друга т.нар. селенометионин. Специалистите твърдят, че при консумацията на първата форма – селен от дрожди, се отделят специфични белтъчини с добър ефект при профилактика на рак на простатата.

Резултати от изследвания, занимаващи се с приложението на селена в профилактиката на рака на простатата, все още са противоречиви.  Спорните моменти касаят въпроса коя от формите на селен е по-ефикасна. Резултати от  неотдавнашно проучване показват, че приемът на селен от дрожди намалява риска от развитие на злокачествен тумор на простатата с 52 %. За сравнение, селенометионин не показва особени ефекти нито при самостоятелен прием, нито при комбинацията му с витамин Е.

Селенът от дрожди – най-подходящ за профилактика на някои онкологични заболявания!


Според цитираното по-горе изследване, селенометионин почти не повлиява количеството селен в тъканите на простатата.  И обратно – селенът, извлечен от дрожди спомага за повишението на нивата на този минерал в тъканите на простатната жлеза, особено при дозировка от около 400 мкг селен дневно. При няколко клинични изследвания, единствено тази разновидност на селена демонстрира способност значително да редуцира нивата на оксидативен стрес. При прием на селенометионин сред доброволци пък не е отбелязано никакво понижение на тези стойности.

При процеса на добавянето на селен към дрождите, се стига до образуване на дрождови белтъчини, които според експериментални изследвания, забавят растежа на раковите клетки. Именно това може да се окаже голямото предимство на тази разновидност на минерала, в сравнение с други негови форми.

Селеногликопротеините – нова надежда срещу онкологичните заболявания!


Специалистите обръщат особено внимание на ефекта на съединенията на селеновите дрожди, наречени селеногликопротеини, от гледна точка на взаимодействието между туморни клетки на млечната жлеза и клетките, покриващи стените на  кръвоносните съдове (ендотелни клетки).

Добре известно е че към настоящия момент не съществува медицински метод, който да предотвратява разпространението на злокачественото заболяване, подтискайки разпространението на туморните клетки към други органи на човешкия организъм. Но изследванията върху селеногликопротеините могат да бъдат основание за някаква надежда в тази посока, тъй като според екепериментите тези съединения са способни поне да намалят адхезията на раковите клетки с тези на кръвоносните съдове. И още: изследванията твърдят, че селеногликопротеините могат да блокират разпространението на раковите клетки във вече засегнатата тъкан.

Основание за такива очаквания дават клинични експерименти, които показват че селеногликопротеините могат да въздействат върху т.нар фактор NF-kB - главният виновник за разрастването и метастазирането на раковите клетки.

Окажат ли се верни тези, все още твърде смели и провокативни твърдения, селеногликопротеините могат да се превърнат в нещо далеч по-значимо от обикновени форми на селена.

 

Коментари (2)

    • Снежана Йонкова
    • 2020-09-08 21:27:39
    Здравейте, Трябва ли да се взема допълнително витамин Е и колко с ежедневната доза от Селена? Благодаря за отговора предварително.
    • Борис Гинчев
    • 2020-09-11 14:38:28
    Здравейте, г-жо Йонкова! Няма фиксирана имуностимулираща комбинация на селен с витамин Е, но и двата нутриента имат отношение към антиоксидантните и имуностимулиращите механизми в организма, поради което често се приемат в съчетание. Често използвана е и комбинацията витамини А + С + Е + селен. Обичайната доза на селена е 100 микрограма дневно, наведнъж или 2 х 50 мкг, а тази на витамин Е – 100 мг (200 IU) веднъж дневно. Можете да ги приемате едновременно, след хранене. Ако включите витамин С, обичайната му доза е 500 мг дневно, а тази на витамин А – 2500-5000 IU/дн. Продължителността на прием на комбинацията не е точно дефинирана, но ако е с цел имуностимулация, а не коригиране на установен дефицит, е добре да се ограничи до около месец, най-много два – например в началото на студения сезон и към края му може да се направи по един курс от 30 дни. Докато витамин Е е в голяма степен безопасен, дори и при редовна употреба, дълготрайният прием на селен (над 3 месеца и при дози от 200 мкг и нагоре) може да увеличи риска от развитието на диабет тип 2 и поради това не се препоръчва. Важно е да се знае, че при мъжете с рискови фактори за рак на простатата е установено, че комбинацията селен + витамин Е всъщност увеличава риска от настъпване на заболяването, вместо да го понижава (както се е смятало преди). Не е известна подобна зависимост при жените, нито пък по отношение на други ракови заболявания. Поздрави, Борис Гинчев магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.