Search
Филтрирай по...

Селен – най-добрата естествена профилактика на рака?

Селен

 

Научно доказано е, че минералът селен е един от най-ключовите за човешкия организъм хранителни компоненти. Селен е мощен антиоксидант и имуномодулатор, който предпазва  клетките от увреждания, поддържа чернодробната функция, укрепва сърдечно-съдовата система и щитовидната жлеза.

 

Коя форма на селен да изберем? Много клинични изследвания, оценяващи преимуществата на селена, обръщат внимание върху различните форми на този минерал. Според тях има съществени различия между двете форми на селен – от една страна този, който е извлечен от дрожди, а от друга т.нар. селенометионин. Специалистите твърдят, че при консумацията на първата форма – селен от дрожди, се отделят специфични белтъчини с добър ефект при профилактика на рак на простатата.

Резултати от изследвания, занимаващи се с приложението на селена в профилактиката на рака на простатата, все още са противоречиви.  Спорните моменти касаят въпроса коя от формите на селен е по-ефикасна. Резултати от  неотдавнашно проучване показват, че приемът на селен от дрожди намалява риска от развитие на злокачествен тумор на простатата с 52 %. За сравнение, селенометионин не показва особени ефекти нито при самостоятелен прием, нито при комбинацията му с витамин Е.

 

Селенът от дрожди – най-подходящ за профилактика на някои онкологични заболявания!

Според цитираното по-горе изследване, селенометионин почти не повлиява количеството селен в тъканите на простатата.  И обратно – селенът, извлечен от дрожди спомага за повишението на нивата на този минерал в тъканите на простатната жлеза, особено при дозировка от около 400 мкг селен дневно. При няколко клинични изследвания, единствено тази разновидност на селена демонстрира способност значително да редуцира нивата на оксидативен стрес. При прием на селенометионин сред доброволци пък не е отбелязано никакво понижение на тези стойности.

При процеса на добавянето на селен към дрождите, се стига до образуване на дрождови белтъчини, които според експериментални изследвания, забавят растежа на раковите клетки. Именно това може да се окаже голямото предимство на тази разновидност на минерала, в сравнение с други негови форми.

 

Селеногликопротеините – нова надежда срещу онкологичните заболявания!

Специалистите обръщат особено внимание на ефекта на съединенията на селеновите дрожди, наречени селеногликопротеини, от гледна точка на взаимодействието между туморни клетки на млечната жлеза и клетките, покриващи стените на  кръвоносните съдове (ендотелни клетки).

Добре известно е че към настоящия момент не съществува медицински метод, който да предотвратява разпространението на злокачественото заболяване, подтискайки разпространението на туморните клетки към други органи на човешкия организъм. Но изследванията върху селеногликопротеините могат да бъдат основание за някаква надежда в тази посока, тъй като според екепериментите тези съединения са способни поне да намалят адхезията на раковите клетки с тези на кръвоносните съдове. И още: изследванията твърдят, че селеногликопротеините могат да блокират разпространението на раковите клетки във вече засегнатата тъкан.

Основание за такива очаквания дават клинични експерименти, които показват че селеногликопротеините могат да въздействат върху т.нар фактор NF-kB – главният виновник за разрастването и метастазирането на раковите клетки.

Окажат ли се верни тези, все още твърде смели и провокативни твърдения, селеногликопротеините могат да се превърнат в нещо далеч по-значимо от обикновени форми на селена.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top