Астмата е едно от най-често срещаните заболявания на дихателните пътища. За съжаление, в последните десетилетия разпространението ѝ се увеличава. Тя засяга около 5% от световното население, като техният дял е по-висок в развитите страни. Около една четвърт от засегнатите са деца.
Въпреки че лекарствата за астма в повечето случаи успешно контролират симптомите при остри пристъпи, малко известен факт е в някои случаи те дори могат да влошат проявленията на заболяването в дългосрочен аспект. Голяма част от медикаментите имат и редица странични ефекти, породени от влиянието им върху ендокринната и имунната система на организма. Изследванията са категорични, че доста от лекарствата са отговорни за поява на акне, наддаване на тегло, гъбични инфекции, чести промени в настроението. Освен това, те влияят негатвино на имунната система, което често става причина за по-силни и по-чести алергични реакции и астматични пристъпи.
Има ли алтернативни терапии, които да редуцират честотата и интензитета на пристъпите?
Оказва се, че да – някои съвсем прости домашни рецепти са в състояние да намалят страданията на болните, без да предизвикват неприятните и нежелани странични ефекти. Преди да ги разгледаме обаче, нека се запознаем по-подробно със самото заболяване.
Какво е астма?
Астмата е медицинско състояние, което се характеризира със затруднения в дишането, породено от стесняване на дихателните пътища, снабдяващи с въздух белите дробове (включващи носа, устата, ларинкса). Много от симптомите при страдащи от астма или алергии на дихателните пътища могат да бъдат облекчени с някои промени в начина на живот, и, разбира се, подходящо лечение. Астмата се определя като тип хронично обструктивно белодробно заболяване, което често може да бъде свързвано с алергии, сезонни промени в климата и дори с начина на хранене. Характерно за това заболяване е че симптомите му се проявяват остро и внезапно в отговор на различни дразнители, засягащи имунната система и дихателните пътища. Медицината нарича такива остри състояни астматични пристъпи или атаки.
Диета, подходяща при астма.
Храни, подпомагащи ефикасно лечението на астма. Балансираната и здравословна диета „зарежда“ страдащите от астма с антиоксиданти и хранителни вещества, които са в състояние да се борят с токсините от околната среда, както и да контролират възпалителните процеси в организма. Колкото по-разнообразна е храната, която поемаме, толкова повече полезни елементи попадат в организма, подпомагайки имунитета му. Редица изследвания доказват, че правилният хранителен режим може да бъде едно от основните оръжия в борбата с астмата. Ето и някои от най-полезните храни, на чиито прием астматиците трябва да наблегнат:
- Ярко оцветени плодове и зеленчуци с високо съдържание на каротеноиди. Именно на тази съставка някои от плодовете и зеленчуците дължат наситения си оранжев или червен цвят. Тези съединения са в основата на витамин А, чиято пък липса в организма е пряко свързана с пристъпите при астматици. Колкото по-голяма е липсата му в организма, толкова по-тежки могат да бъдат атаките.
- Храни съдържащи фолат (витамин В9). Фолатът редуцира алергичните реакции и възпалителните процеси. Именно заради последното си свойство, той може да облекчи затрудненото дишане и хриповете при астма. Намира се в най-големи количества в зеленолистните зеленучци, бобовите растения и някои ядки.
- Храни, богати на витамините Е и С. Витамин С е един от най-мощните познати антиоксиданти, оказващ безценна помощ за детоксификацията на организма. Повечето специалисти са на мнение че храните богати на този витамин също спомагат за намаляване на хриповете и възпалението. Намира се в изобилие в цитрусовите плодове, зеленолистните зеленчуци, зеленчуците от сем. Кръстоцветни (зеле, броколи, карфиол), боровинките и къпините. Не по-малко полезен антиоксидант е витамин Е, който присъства в редица ядки и семена.
- Храни богати на магнезий. Ниските нива на магнезий в човешкия организъм се свързват с повишен риск от развитие на астма. Приемането на този минерал в по-високи дози пък може да намали остротата на астматичните пристъпи, повлиявайки върху интензитета и силата на мускулните спазми. Установено е, че магнезият може да доведе до умерено отпускане на бронхиалните мускули, което от своя страна да улесни навлизането на въздух в белите дробове. Добър източник на магнезий са редица ядки, семена, бобови растения, зеленчуци, както и какаото.
- Чесън, лук и синапени семена. Носи им се славата на едни от най-добрите натурални антимикробни елементи. Помагат в борбата с редица бактериални инфекции и подобряват общото състояние на имунната система.
- Натурално мляко и млечни продукти. Редица изследвания твърдят, че редовната консумация на натурално мляко и подбрани млечни продукти могат да предпазят децата от астма. Полезните пробиотици, съдържащи се в млякото, са незаменими помощници на имунната система. Освен това, те подобряват работата на храносмилателния тракт и предотвратяват редица алергични реакции, породени от преминаването на специфични протеини и други алергени през стомаха и червата.
- Пребиотици и фибри. Растителните фибри помагат за елиминирането на токсините и захранват организма с полезни пробиотични бактери. Суровите зеленчуци, бобовите растения, семената и ядките са сред богатите на фибри храни.
- Храни, богати на омега-3. Омега-3 мастните киселини се намират най-вече в мазните риби (скумрия, сьомга, сардини, риба тон), както и в суровите ядки и семена. Помагат срещу симптомите на астма, редуцирайки значително възпалителните процеси в дихателните пътища.
- Храни богати на витамин В5 (пантотенова киселина). Астматиците имат нужда от повече витамин В5, тъй като според редица изследвания те не го усвояват правилно. От друга страна е ясно че теофилин, едно от лекарствата против астма, причинява дефицит на този витамин.
Кои храни са неподходящи при астма?
Отрицателно влияние върху състоянието на астматиците оказват най-вече преработените храни. Липсата на фибри в тях намалява броя на пробиотичните бактерии и пречи на доброто храносмилане. Освен това, те са бедни на полезни хранителни вещества, а това затруднява организма да неутрализира токсините. Изключването или недфостатъчния прием на пресни плодове и зеленчуци също допринася за редица проблеми, и то не само за страдащите от астма.
Храните които трябва да се избягват са най-вече тези с добавена захар и с високо количество на трансмазнини и рафинирани мазнини, преработени въглехидрати и глутен, сухо мляко. Ето защо избягването им трябва да се превърне в основна задача за астматиците.
Децата, които редовно консумират трансмазнини, преработени растителни масла и хидрогенизирани мазнини, са много по-предразположени към развитие на астма. Всички изброени храни са сред основните виновници за появата на вредните свободни радикали в организма. С повишен риск от заболяване са и кърмачетата, захранвани с изкуствено мляко.
Високото съдържание на захар в много от преработените храни подпомага възникването и развитието на различни гъбични колонии в организма. Един от негативните ефекти е трайното разрушаване на баланса в храносмилателния тракт, което води до негативни последици за целия организъм.
Скритите хранителни алергии също са сред причините на болезнени и агресивни пристъпи при астматиците. Сред често срещаните алергии в съвременния свят са тези към пастьоризирани млечни продукти, соя, глутен, яйца и ядки. Нужно е да се отбележи, че пшеничният глутен и соята присъстват в много повече храни, отколкото средностатистическият човек може да предположи. Те често са скрити в етикетите на продуктите под наиименования като „хидролизирани растителни протеини“, „лецитин“, „растителни масла“, „нишесте“.
Консервантите и изкуствените оцветители също влияят зле на астматиците. Същото важи и за животинските продукти, третирани с хормони и антибиотици, както и за пастьоризираните млека и млечни продукти, както и за всички риби, отглеждани в изкуствени водоизточници и захранвани с изкуствени храни.
Витамин D – ефикасна естествена терапия при астма!
Едно от най-бързо набиращите популярност средства против астма, които могат да се ползват без рецепта, е
витамин D, който, според последни изследвания забавя отслабването на белодробните функции и стимулира имунната система.
Резултатите от изследванията показват, че витамин D възпира „премоделирането“ на дробовете, водещо с напредване на възрастта до стесняване на каналите на дихателните пътища. Калцитриолът, форма на витамин D, произвеждана в организма е натурален противовъзпалителен агент. Голяма част от хората страдат от хроничен недостиг на витамин D, в резултат на това че не прекарват достатъчно време на слънце, както и заради лошата диета. Дневната препоръчителна доза за възрастни е между 400-600 единици. Наскоро проведено проучване, обхващащо 400 деца и над 600 възрастни с лека до умерена астма, показва, че при тези които имат достатъчно витамин D в организма астматичните пристъпи минават доста по-леко и съответно по-рядко има необходимост от пероралните стероиди за неутрализиране на симптомите.
Други добавки, които могат да помогнат срещу симптомите на астмата, както и за облекчаване на пристъпите ѝ, са витамин С, витамините от група В, както и микроелементите цинк и магнезий. Всички те помагат за облекчаването на симптомите на астматичните пристъпи, редуциране на болката и задуха, както и за понижаване нивата на стреса, който астматиците също трябва да се стараят да избягват.
Коментари (0)
Нов коментар