×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Витамин В12

Витамин В12 е ключово хранително вещество за здравето на нервната система и кръвните клетки. Съдържа се в месото, рибата, домашните птици и млечните продукти.

В случай, че не консумирате достатъчно животински храни е твърде възможно да получите дефицит. Но, за съжаление, дори и диета, богата на В12 не гарантира достатъчно високи нива на витамина. Не по-малко важно е тялото да може да го абсорбира ефективно. Някои лекарства като Pepcid AC, Prevacid, Prilosec или Zantac например, както и други, използвани за лечение на киселинен рефлукс, пептична язва и инфекции, нарушават абсорбцията на В12 при повечето хора. Друго лекарство, което затруднява абсорбцията на В12, е метформинът, използван за общо лечение при диабет тип 2. И още – доказано е, че диабетът значително увеличава риска от недостиг на В12. Скорошно проучване за пореден път установи, че 22% от хората с диабет тип 2 са с много по-ниски нива на B12.

Строгата вегетарианска диета, неспособността на стомашните киселини да подпомогнат абсорбцията на В12, някои лекарства срещу киселини и др. Редица заболявания и медикаменти са свързани с намалената абсорбция на В12. Те биват автоимунни, болести на панкреаса, злокачествена анемия, болест на Крон, гастрит, както и операции на стомаха или тънките черва, множествена склероза и др. Лекарства като H2-рецепторни антагонисти или инхибитори на протонна помпа също водят до малабсорбция.

Дефицит на В12 – кои са първоначалните симптоми? В началото обикновено са съвсем леки, но въпреки това – ясно открояващи се. Умора, слабост, необяснима загуба на апетит и отслабване, запек. Повечето хора ги игнорират, считайки ги за незначителни. Но ако дефицитът не бъде компенсиран навреме, рискът за здравето е много висок.

Защо недостигът на В12 е сериозен проблем? Ниските нива на този витамин предизвикват сериозни усложнения, едно от които е злокачествената анемия или с други думи – липсата на достатъчно червени кръвни клетки и кислород, който да достига до тях.

Недостигът на B12 може да доведе и до парестезия - изгарящо или сърбящо усещане по кожата, обикновено в областта на ръцете и краката. Понякога се изявява с изтръпване или болезнено усещане.

Ниският В12 може да повиши нивата на аминокиселина, наречена хомоцистеин, което от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Дългосрочната недостатъчност на В12 предизвиква сериозни затруднения при извършването на различни движения, проблеми с координацията, отслабване на паметта, апатия, депресия, деменция, увреждане на нервите и дегенерация на гръбначния мозък.

Диабетна невропатия и невропатия, предизвикана от недоимък на В12. Един от потенциалните странични ефекти на диабета е невропатията или увреждането на нервите, предизвикано от високата кръвна захар в продължение на дълъг период от време. Най-честите симптоми на диабетната невропатия са скованост, слабост и болки в крайниците. Ако трябва да бъдем съвсем точни, тук става дума за периферна невропатия. Периферната невропатия може да засегне и други области от тялото, включително стомашно-чревния тракт.

Внимание: не е задължително да имате диабет, за да развиете невропатия! Продължителният дефицит на B12 може сериозно да увреди нервите. Така че дали имате диабет или не, симптомите на невропатия са еднакви и не бива да бъдат пренебрегвани. Липсата на В12 уврежда миелиновите обвивки, които обграждат и предпазват нервите. Без тази защита нервите престават да функционират правилно и се развиват заболявания като периферна невропатия. Дори незначителният недостиг на В12, може да засегне нервната система и да наруши функциите на мозъка.

Revita Ви препоръчва:



 

 

Коментари (3)

    • мина
    • 2017-08-11 00:08:43
    усещам болки отдолу на двете стъпала,мравучкане,идални изследвания,вкъщи взеха да ме гледат подозрително и да не ми вярват,че болката е непоносима по някога,не можа никой да ми каже какво ми е
    • Стефка Събева
    • 2017-08-12 10:47:39
    Не съм лекар , не мога да ви поставя диагноза, но моят съвет няма да ви навреди . Преди четири години имах непоносими болки по стъпалата. Сякаш вървях по натрошени стъкла. Установих , че се подобрявам, когато вървя по горещ цимент или плочки. Отидох на море и при всяка възможност вървях по горещ и мокър пясък. Краката ми се зачервяваха , започваха да ме сърбят. Предполагам, че се е възстановило и подобрило кръвообращението ми. И оттогава не са ме болели стъпалата. Ако сте ходили в Поморие ,знаете асфалтовия път между Северния и Южния плаж. Три пъти вървях по него боса плюс ходенето по пясъка. Но има ефект. Опитайте.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-15 15:24:51
    Здравейте, Причината може да е съдова или от страна на нервната система – периферна невропатия. Необходима е консултация с невролог и/или съдов хирург и съответните изследвания. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.