×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Грахов протеин

 

Повечето от възрастните хора не успяват да си набавят достатъчно протеини с диетата, което може да доведе до доста неприятни последствия по отношение на мускулната маса и сила. Недостигът на протеини в по-късна възраст предизвиква развитие на саркопения – заболяване, което намалява мускулната маса така, както остеопорозата отслабва костите и ги прави крехки и податливи на счупвания.

 

Проучванията показват, че по-възрастните се нуждаят от 11 до 250% повече протеини, отколкото обикновено. Протеинът е от съществено значение за доставката на аминокиселини, необходими за много процеси в тялото.

 

Един много лесен и полезен начин да се предпазим от разрушаване на мускулната маса, е допълнителният прием на протеин от висококачествен, органично отгледан грах. Така рискът от саркопения и свързаните с нея слабост, падания и инвалидност, ще бъде значително редуциран.

 

Защо точно грахов протеин? Той е най-пълноценният растителен източник на аминокиселини и е отлична опция за хората с алергии към млечни продукти, яйца или соя, непоносимост към лактоза, вегани и вегетарианци. Граховият протеин е с ниско съдържание на мазнини, питателен и хипоалергенен. Отличава се с висока бионаличност и богато съдържание на основни аминокиселини. Този растителен протеин съдържа мускулно-стимулиращи аминокиселини с разклонена верига, както и глутамин, които предотвратяват загубата на мускули, свързана с възрастта, и ускоряват възстановяването след интензивни тренировки или друга физическа активност.

 

 

Инвалидизиращите ефекти на саркопенията могат да бъдат предотвратени!

 

Стареенето е свързано с изразено намаляване на синтеза на клетъчни протеини. Нещо повече - мускулната сила и функция започват да намаляват още след 40-годишна възраст. Тази загуба, наречена саркопения, се ускорява силно след около 75-годишна възраст, дори при хората, които са били физически активни през целия си живот.

 

Тъй като мускулите генерират голяма част от механичния стрес, необходим за поддържане здравето на костите, понижената мускулна активност, предизвикана отсаркопенията може да повиши податливостта на костите към остеопороза.

 

Изследване от 2016 г. показва, че има силна комуникация между мускулните и костните клетки. Тъй като мускулите функционират като "метаболитен резервоар" на аминокиселини, необходими за поддържане на протеиновия синтез и бързо възстановяване на тялото, тяхната загуба изостря негативните ефекти след операции или по-сериозни наранявания.

 

За щастие протеиновите добавки, особено когато се комбинират с малко повече движение, поддържат мускулите в отлично състояние и в по-късна възраст. Доказано е, че ежедневният прием на 15 gr есенциални аминокиселини (градивните блокове на протеина), увеличава протеиновия синтез, възстановява разрушените мускулни влакна и намалява телесните мазнини в рамките на 3 месеца.

 

Освен това, изследванията показват, че диетата с ниско съдържание на калории, но богата на висококачествен растителен протеин, води до значителни подобрения в сърдечно-съдовото здраве, включително що се отнася до нивата на холестерола и кръвното налягане. Тук трябва да се има предвид, че по-възрастните се нуждаят от по-висок дневен прием на протеин, отколкото обикновено се препоръчва.

 

 

Предимства на граховия протеин

 

Днес по-възрастните, веганите, вегетарианците, хората с непоносимост към лактоза или алергии към млечни продукти, соя или яйца, желаещите на всяка цена да избягват ГМО, което обикновено се намира в соята, сега разполагат с отлична алтернатива! Това е граховият протеин, който се отличава с изключителни ефекти не само върху мускулите. Той регулира апетита, защото след прием създава усещане за ситост и както вече уточнихме – подобрява сърдечно-съдовия профил.

 

Граховият протеин доставя:

-бетаглюкани - поддържат здравословните нива нахолестерола и кръвната захар;

-инулин и фруктоолигозахариди - подпомагат храносмилателната и имунната системи;

-разклонени аминокиселини (BCAA), които подпомагат мускулния синтез;

-глутамин – ключова за редица метаболитни функции аминокиселина.

Граховият протеин има BCAA стойности, сравними с предимствата на "златния стандарт" - суроватъчния, яйчния и други протеини. И това не е всичко – граховият протеин осигурява значително по-големи количества аргинин, което е от съществено значение за синтеза на азотен оксид.

 

 

Глутамин – с ключово значение за мускулите и функциите на цялото тяло

 

Глутаминът - най-богатата аминокиселина в организма, е силно концентрирана в скелетните мускули. Изследванията показват, че изходните нива на човешкия растежен хормон се увеличават 4 пъти след допълване с глутамин.Глутаминът може също така да спомогне за попълване на запасите на гликоген в мускулите след тренировка, осигурявайки готов източник на гориво за тях.

 

В допълнение към тези си ефекти, глутаминът допринася за редица ключови функции, включително подсилване на имунната система, предотвратяване на инфекции и подобрена функция на чревната бариера.

 

При стресови състояния, заболявания и физически травми и наранявания, глутаминът може да е дефицитен, което означава, че тялото не може да осигури достатъчно количество от него и той трябва да се приема чрез храна или добавки. Съществуват и много доказателства, че тази аминокиселина може да изиграе ключова роля в лечението на тежки и критични заболявания, наранявания, инфекции, следоперативно заздравяване на рани и др.

 

 

Аминокиселините с разклонена верига предпазват от загуба на мускулна маса

 

В граховия протеин се съдържат три основни аминокиселини с разклонена верига - левцин, изолевцин и валин, които имат съществена роля за протеиновия синтез и възстановяването на мускулите по време и след интензивна физическа дейност.

 

Верижно-разклонените аминокиселини се транспортират и метаболизират по различен начин от останалите аминокиселини. Вместо да се разграждат в черния дроб, те навлизат в кръвообращението и се абсорбират директно в скелетната мускулатура. Там те преминават в митохондриите. Ето защо верижно-разклонените аминокиселини играят критична роля въввъзстановяването на мускулите при силна умора, следствие на интензивна физическа активност, включително тежки тренировки.

 

Допълването с растителен протеин, източник на верижно-разклонени аминокиселини дава обещаващи резултати и по отношение на загубата на мускулна маса у по-възрастни.

 

 

Допълнителни ползи от приема на грахов протеин:

-регулира теглото – освен че създава усещане за ситост, понижава стойностите на грелина – хормонът на апетита. Много хора пренебрегват протеините при диета. Това е жалко, защото насищането с грахов протеин помага на тялото да изгаря мазнините по-бързо и значително регулира апетита.

-подобрява здравето на сърцето - намалява кръвното налягане. Освен това група изследователи установяват, че в сравнение с нисковъглехидратната диета, основана на животински източници, нисковъглехидратната диета, базирана на растителни продукти, се свързва с по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания.

-балансира нивата на кръвната захар –много клинични проучвания показват, ченивата на кръвната захар значително се понижават след консумация грахов протеин и фибри. Ето как граховият протеин може да изиграе съществена роля и по отношение на гликемичния контрол у хора с повишени нива на глюкоза в кръвта.



 

 

 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.