×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Дефицит на желязо Известно е, че високото съдържание на желязо в някои храни може да провокира възникването на опасни и смъртоносни заболявания. Но недостигът на този елемент също може да е вреден за нас. Как да намерим златната среда, разказва терапевтът Лариса Егунева.

Ролята на желязото в организма

Преди всичко желязото е необходимо за синтеза на хемоглобин, съответно за транспортирането на кислород към тъканите и органите. Желязото влиза в състава на мускулната тъкан и ензимите на тъканното дишане, участва в синтеза на колаген, което означава, че от него зависи състоянието на кожата, косата и ноктите, костната тъкан, сухожилията и мускулните връзки. Желязото осигурява нормалното функциониране на главния мозък и влияе на състоянието на имунната система. В организма се съдържат приблизително 4 грама желязо. Oколо 60% от него се намират в хемоглобина, 30% се намират в депата (черния дроб, далака и др.), 3.5% – в  миоглобина, 0.5% в състава на тъканните ензими и 0.1% в кръвната плазма. Потребността на организма от желязо. Желязото постъпва в организма с храната. Потребността от него зависи от възрастта и пола.
Ежедневна потребност от желязомг/ден
Новородени0.5-1.5
Деца0.4-1.0
Юноши (момчета и момичета)1.0-2.0
Мъже; жени в период на менопауза0.5-1.0
Жени в детеродна възраст0.7-2.0
Бременни жени2.0-5.0
  В рамките на едно денонощие жените консумират приблизително 2000-2500 ккал, които съдържат около 10-20 мг желязо. Но само 2-2.5 мг от тях могат да бъдат абсорбирани от стомаха – това е предела на всмукване на този минерал. При повишена потребност на организма от желязо (бременност, кърмене, интензивен растеж, периодични кръвотечения) процентът на всмукване на желязо от стомаха се увеличава двойно или тройно. Едновременно с това организмът губи близо 1 мг желязо  дневно – при уриниране, дефекация, потене, падане на косми и мъртви кожни клетки.

В състава на хранителните продукти желязото присъства в различни форми:

  • Хемово желязо;
  • Желязо на различни белтъчини и соли – двувалентно и тривалентно желязо.
В стомаха най-добре се абсорбира хемовото и двувалентното желязо. За усвояването на тривалентното желязо е необходима солна киселина в стомашния сок и витамин C.

Източници на желязо. 

Добър източник на хемово желязо е крехкото месо – близо 23% от него се усвояват от организма. Други източници на желязо са овесът (4.2 мг/100 гр.), гъбите (3.9 мг/100 гр.), прасковата и нарът (от 3 до 4 мг/100 гр.). Малки количества желязо се съдържат в ябълките, млякото и зърнените храни. Трябва да се има предвид, че количеството калций и фосфор, съдържащо се в млякото и сиренето, може да възпрепятства усвояването на желязо. Поради същата причина препаратите, съдържащи желязо не трябва да се приемат в комбинация с таблетки калций. Храната, богата на желязо трябва да се комбинира с храна с високо съдържание на витамин C. Чаша пресен портокалов сок удвоява всмукването на минерала. Растителната храна с високо съдържание на желязо в трудноусвоима форма може да се консумира в комбинация с малко количество риба или крехко месо. Какво понижава всмукването на желязо в стомаха?
  1.  Намалена киселинност на стомашния сок.
  2.  Ниско ниво на желязо в храната (вегетарианско хранене).
  3.  Дефицит на витамин С.
  4. Прекалено високо съдържание на цинк и мед в храната.
  5.  Възпалителни процеси в стомаха.
  6.  Тестени храни и бобови култури (голяма част (60%) от желязото в тях е свързано с фитинова киселина, която не му позволява да се усвои от организма).
  7. Употребата на големи количества чай или кафе.

Какво означава анемия? 

Анемията е състояние, при което се наблюдава понижено количество на хемоглобин и еритроцити. Най-разпространена е желязодефицитната анемия – при която е понижено съдържанието на желязо в кръвния серум и депата. В резултат се нарушава синтеза на хемоглобин, транспорта на кислород към тъканите и органите, наблюдават се трофични разстройства. Най-често от желязодефицитна анемия страдат децата, младите и бременните жени. В края на бременността почти всяка жена има скрит дефицит на желязо. Причини за анемия. Желязодефицитната анемия се развива тогава, когато в продължение на дълъг период от време разходът на желязо превишава неговото постъпване в организма. Това може да се наблюдава в следните случаи:

1. Недостатъчно (неадекватно на потребностите) постъпване на желязо с храната

При деца до 1 година желязодефицитът и развитието на анемия обикновено са свързани с несвоевременното заместване на майчината кърма с адаптирано мляко. Желязото от гръдното мляко се усвоява много по-добре от това, което се съдържа в изкуствените бебешки храни. В случай, че майката не е в състояние да кърми през първите 7 месеца от раждането, детето трябва да получава богата на желязо детска храна. Особено внимание изискват:
  • недоносените деца, в организма на които не се е образувал достатъчен запас от желязо;
  • често и продължително боледуващите деца – при тях се наблюдава нарушено транспортиране на желязо и по-висок от нормалното негов разход;
  • тийнейджъри, спортисти, хора на преклонна възраст, вегетарианци.
Бързият растеж на детето може да доведе до развитие на скрит дефицит на желязо. При това се нарушава развитието на мозъка, влошават се паметта, вниманието, емоционалните реакции и моторните навици. Дефицитът на желязо при юношите (особено при момичетата) се усилва при гладуване. При хората на преклонна възраст дефицитът на желязо е свързан с еднообразното и бедно хранене. При спортистите се разглежда като професионално заболяване.

2. Често нарушенията в абсорбцията на желязо в стомаха

се съчетават с нарушено всмукване на други питателни вещества или са свързани с понижена киселинност на стомашния сок и дефицит на витамин C. При нарушено функциониране на черния дроб (вирусно, токсично увреждане, нарушено кръвообращение и др.), в резултат от намален синтез на трансферин, се нарушава пренасянето на всмуканото желязо към тъканите и органите.

3. Хроничната кръвозагуба при жените в менопауза и възрастните мъже,

при които се наблюдава кръвотечение от стомашно-чревния тракт (язвена болест, ерозия, хемороиди) също води до големи загуби на желязо. При децата това състояние може да се наблюдава при хелминтози – заболявания, които се причиняват от паразитни червеи, наречени хелминти. Продължителните и обилни менструални кръвотечения са честа причина за желязодефицит при жените. До 75% от здравите жени губят по време на менструация 20-30 мг желязо. В останалите до следващата менструация дни организмът компенсира тази загуба и анемия не се развива. При мъжете често срещана причина за прекомерна загуба на желязо са кръвотеченията от пикочния мехур. Разход на желязо за нуждите на ембриона и плода. По време на бременност за нормално развитие и растеж на плода се изисква голямо количество желязо. Тези потребности обикновено надвишават значително съдържанието на желязо в дневното меню и възниква необходимост от профилактичен прием на лекарствени средства. По време на раждане жената губи около 150-200 мг желязо, а след това за нормална лактация се изискват още 900 мг. Често изразеният желязодефицит или анемия нарушават синтеза на гръдно мляко и бебетата трябва да преминат към изкуствено хранене. Фактически 80-100% от жените по време на бременност и кърмене имат намален запас от желязо. Организмът е в състояние да възстанови тази загуба в продължение на 3-5 години. Ако жената роди повторно преди да измине този срок, при нея неизбежно се развива анемия.

5. Някои лекарствени средства понижават всмукването на желязо в стомаха.

Честият или продължителен прием на такива лекарства може да доведе до желязодефицит. Към тези лекарства спадат нестероидните противовъзпалителни средства (аспирин, диклофенак, индометацин, парацетамол и др.), антиациди (алмагел, маалокс) и тетрациклини.

6. Донорство

Загубата на желязо при еднократно вземане на 500 мл кръв съставя 250 мг. Имайки предвид, че желязото се всмуква от стомаха в количество 2-2.5 мг на денонощие, то тази загуба може да се компенсира за 4 месеца. При жените в детеродна възраст, които ежемесечно губят по 30 мг желязо при менструация, максималната честота на даряване на кръв не трябва да превишава 2 пъти годишно. При мъжете оптималната честота съставя 3 пъти в годината по 500 мл кръв. В случай, че се налага по-често даряване на кръв е необходимо веднъж годишно да се прави анализ за определяне нивото на феритин в кръвта за оценка на железните депа в организма.

7. Други причини

Хронични инфекции (туберкулоза и др.), интоксикации, хиповитаминози, злокачествени новообразувания.

Как се проявява анемията? 

Много е важно да се прави разлика между понятията дефицит на желязо и анемия. Дефицитът на желязо е постепенно изтощаване на запасите от желязо в организма, а анемията е крайното проявление на дефицита на желязо и се изразява с намалено количество хемоглобин.

Разграничават се 3 стадия на желязодефицит

I стадий – наблюдава се недостиг на желязо в депата. При този стадий запасът от желязо в организма е понижен или напълно отсъства, но концентрацията на желязо в кръвния серум остава нормална. Клинични симптоми не се наблюдават. С помощта на обикновените лабораторни методи за изследване да се диагностира желязодефицит в този стадий е невъзможно. II стадий – латентен желязодефицит без анемия. При този стадий се наблюдава понижена активност на желязосъдържащите ензими. Появяват се изменения в кожата, косата и ноктите и промяна на вкуса в устата. Възможно е леко пожълтяване на ръцете и колумелата, вследствие на нарушения обмен на каротин. Появява се чувство на слабост. Киселинността на стомашния сок се понижава, което още повече забавя всмукването на желязо. III стадий – Желязодефицитна анемия, при която се наблюдава понижение на хемоглобина, еритроцитите и хематокрита. Този стадий е придружен от световъртеж, сърцебиене, задух и припадъци. Дефицитът на желязо предизвиква понижаване на имунитета, което става причина за чести респираторни заболявания и вирусни инфекции. За този стадий е характерна мускулната слабост. В резултат болните често изпускат урина при кашляне или смях. Анемията усложнява протичането на бременността и раждането и влияе върху развитието на плода. Възможни са усложнения като хестоза, преждевременно раждане и хипотония. В следродилния период са възможни гнойно-септични заболявания. Лактацията при майките с анемия продължава средно 3.5 месеца, докато при здравите жени този период съставя около 6.8 месеца. Средният обем мляко, който се отделя през първите 3 месеца на лактация при жени с анемия е около на 60 мл на ден, а при здравите е приблизително 110 мл. Дори при латентен желязодефицит при 59% от жените се наблюдава неблагоприятно притичане на бременността. Анемията може да забави развитието на плода. При новородените бебета се наблюдава голяма загуба на телесна маса, понижена способност за възстановяване и бавно зарастване на пъпната раничка. Дефицитът на желязо и недостатъчното му депониране по време на вътреутробното развитие способства за възникване на желязодефицитна анемия при новородените деца, което води до нарушен синтез на хемоглобин, забавяне на умственото и моторното развитие и нарушения в имунния статус.

Лечение

Болните от дефицит на желязо се нуждаят от медикаментозно и диетично лечение. Лечение на заболяването само с диета е невъзможно. Ако максималното количество желязо, което организма може да усвои от храната е 2-2.5 мг на денонощие, то количеството, което се усвоява от лекарствените препарати, е с 15-20 пъти повече. Менюто на страдащите от желязодефицит или анемия трябва да съдържа достатъчно количество желязо и белтъчини. Особено полезни са месните продукти. Препоръките да се консумират повече ябълки, моркови и нар не са оправдани. От растителната храна се усвояват едва 4% желязо, докато месните продукти дават между 10% и 20%. Лечението с препарати, съдържащи желязо, трябва да бъде продължително. Нивото на хемоглобин се нормализира към края на третата седмица, а количеството на еритроцитите – към края на втория месец. Подобряване на общото състояние се наблюдава значително по-рано. След нормализацията на нивата на еритроцитите и хемоглобина, лечението не бива да се прекратява. Пациентите трябва да продължат да приемат лекарствени средства още 3 месеца, но в по-малки количества. Жените трябва да приемат препарати още 6 месеца в продължение на 5-7 дни след края на менструацията. Предозиране с желязо. В организма на човека отсъстват механизми за бързо извеждане на излишното количество желязо. Повишеното постъпване на този минерал води до повишена концентрация на депониращите желязо белтъчини – феритин и хемосидерин. Когато тези белтъчини се наситят с желязо, те се отлагат в клетките на различни органи, водейки до тяхната смърт. Развива се тежка хиповитаминоза C, остеопороза, поражения на тъканите, нарушава се функцията на сърдечно-съдовата система, развива се цироза на черния дроб и др.

Основни причини за повишено съдържание на желязо в организма:

  1. Наследствено заболяване, при което всмукването на желязо в стомаха е повишено, независимо от неговото съдържание в организма. Най-често такива заболявания се срещат при мъжете и се проявяват на възраст 35- 55 години.
  2.  Неадекватна терапия с препарати с желязо, особено при вътремускулно въвеждане. Лечението на дефицита на желязо трябва да се провежда под наблюдението на специалист!
  3.  Многократно преливане на кръв;
  4.  Заболявания на черния дроб;
  5. Повишено количество на желязо в дневното меню при злоупотреба с алкохол. Алкохолните напитки увеличават всмукването на желязо в стомаха, а някои от тях (такива като бира в метална кутийка) съдържат големи количества желязо.
  6. Анемии с нарушена еритропоеза (сидеробластна, апластична анемия).
Къде е златната среда? Имайки предвид, че дефицитът на желязо провокира нарушения в работата на целия организъм, а лечението му е продължително и сложно, то най-добре е процесът да се предотврати преди неговото възникване. Пълноценното разнообразно хранене е залогът към успеха. Умереният прием на разнообразна храна ще изключи развитието на анемия и няма до доведе до предозиране с желязо. При планиране на бременност е важно да се определи достатъчен ли е запасът от желязо в организма, но въпросът за необходимостта от приемане на препарати с желязо е добре да се решава от специалист. Ревита Ви препоръчва: Продуктът на канадската компания Natural Factors съдържа желязо в хелатна форма. То се усвоява и метаболизира отлично от организма. Допринася за намаляване на риска от желязонедоимъчна анемия.

Коментари (13)

    • Светлана
    • 2020-10-30 11:46:47
    Мога ли да пия асперин ? В момента приемам ферофолгама.
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-04 12:13:49
    Здравейте, Аспиринът може да усили страничните ефекти на ферофолгама. И двата продукта дразнят стомаха и може да получите болки в стомаха, гадене, повръщане, главоболие и др. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Tsvetelina
    • 2020-12-07 23:27:46
    Zdraveite. Tui kato naskoro si pravih kraven test I lrkarqt mi kaza che imam deficit na jelqzo I nishto poveche. Otidoh do aptekata I kazah na farmacevkata za lipsata mi na jelqzo i kak se chuvstvam I tq mi dade jelqzo I vitamin C I mi kaza da go piq vseki den sled hapvane. tova I napravih, pig go 2 dni I mi se poqvi leko sarcebiene. Chudq se, tova Dali e normalno?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-12-08 11:37:20
    Здравейте, Един от рядко срещаните странични ефекти при прием на желязо е сърцебиене. Добре е да го спрете до изясняване на проблема. Може би лекарството, което са ви препоръчали в аптеката не е подходящо за вас. По рецепта ли го взехте? Какви са стойностите на хемоглобина и желязо в кръвта? Какво лекарство с желязо приемате? Или се свържете с личния си лекар, за да прецени състоянието ви.
    • Tsvetelina
    • 2020-12-09 01:14:43
    Благодаря Ви за бързият отговор. Бях се свързала със личният си лекар за резултатите от кръвният ми тест, който направих в Англия при личният ми лекър (Джи-Пи). Той не ми каза нищо съществено, освен че имам дефицит на желязо. Нито ми е предписвал нещо да пия, нито ми е предложил какво би било помогнало за проблема ми. Всичко стана много на бързо, тъй като сигурно бързаше или беше зает... Иначе всичко ми било наред освен това. Понеже преди няколко години съм имала същият проблем със сърцебиенето, още когато си бях в България отидох на лекар и ми направиха кардиограма и на нея се видя че в действителност имам ускорен пулс и ми изписаха да пия Валериан, защото личната ми лекарка тогава смяташе, че това е поради стрес. Тези дни се свързах със леля ми, която е лаборант. (Медицинско лице) и се допитах до нея дали би било удачно да повторя процедурата с Валериана пак, защото сърцебиенето не ми даваше мира и ме приетесняваше. С джи-пито е трудно да се свържеш в момента, освен ако нямаш в действителност корона вирус или друг животозастрашаващ проблем. Тази казах си че, сигурно е нормално да се получава така, тъй като работата, която работя не е никак лесна и има ежедневен стрес. Но бих се радвала да получа мнение от лекар-специалист в тази сфера. Благодаря предварително за помощта.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-12-09 17:02:00
    Здравейте, Дефицит на желязо е най-честата причина за анемия /желязодефицитна анемия/, а сърцебиенето е симптом на анемията. Важно е да се установи причината за железен дефицит – обилен мензис? Непълноценно хранене? Ерозивен гастрит или други стомашно-чревни проблеми, водещи до проблем в храносмилането и усвояването на храната, и/или постоянна кръвозагуба на минимални количества кръв. Разбира се, има и други, по-сериозни причини, но тези са най-честите. Какво е при вас? Възможно е сърцебиенето да е причинено и от стреса, в който живеете и не е проблем да приемате валериана. Но преди всичко, трябва да се установи причината за недостига нажелязо. Ако този дефицит е минимален, надявам се, според реакцията на лекаря, може да примате хранителни добавки, които да ви помогнат без да причиняват странични ефекти. Желязо (хелат) 25 mg и Multi Sure™/ Мултивитамини за жени (С желязо, лутеин, калций и индол-3-карбинол) за по-добро усвояване на желязото.
    • Tsvetelina
    • 2020-12-16 18:47:59
    Много Ви благодаря.
    • Tsvetelina
    • 2020-12-10 21:03:58
    Здравейте отново. Да, имам нередовен и понякога продължителен цикъл. Много е странен, защото или един месец го нямам (липсва) или го имам за цял месец средно обилен и тъмен. Може да се каже че храненето ми не е здравословно, защото обичам да си похапвам сладко и бързи храни, но гледам вече всичко това да е в умерени количестваи да се храня с домашна храна. Колкото до гастрит- мисля, че нямам такова нещо. Въпреки, че съм имала кървене от ануса преди време. (съжалявам, че трябва да го напиша). Имала съм проблеми с единият ми яйчник- киста. Лекарят ме беше прегледал и изписал лекарство и ми мина. До ден днешен нямам проблем с това. Имам история с членове на семейството ми, който са имали проблеми с щитовидната жлеза и с липсата на желязо по думите на леля ми.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-12-12 11:59:35
    Здравейте, Доколкото мога да преценя, проблемът не е сериозен. Обилният цикъл и кървене от хемороиди /най-вероятно/, са възможно обяснение за железен дефицит. Ако не сте престанала да приемате желязото с витамин С, предложено в аптеката и сърцебиенето се овладява с таблетките валериана дотолкова, че да не Ви притеснява, може да продължите до привършване на опаковката, след което да направите контролно изследване. Добре е да направите усилие за по-здравословен начин на живот – подходяща храна, с повече осигуряващи желязо храни, подходящи хранителни добанки, физическа активност и релакс. Става ясно и че имате хормонален дисбаланс. В ситуация като сегашната, когато разрешаването на „по-маловажни“ здравни проблеми е затруднено, личната отговорност за здравето излиза на първо място. Необходимо е, все пак, при първа възможност, да се направят пълни изследвания и консултации /ендокринолог, проктолог и т.н./, за да се получи ясна представа за цялостното ви здравословно състояние. П.С. Желязодефицитната анемия е често усложнение на хипофункцията на щитовидната жлеза.
    • Мая Йорданова
    • 2021-03-12 13:36:25
    Здравейте!Бихте ли ми казали каква е дозировката,тъй като не ми сн.тана ясно. По полвин таблетка на ден или по 1,2 на ден
    • Мартин Дамянов
    • 2021-03-16 10:04:35
    Здравейте, дневния прием на тази добавка трябва да бъде по половин таблетка дневно.
    • Анислава
    • 2021-04-15 05:10:22
    Здравейте изчетох доста статии за дефицита на желязо и дневната дозировка, но в никой сайт не пише колко време трябва да се приема и след колко време трябва да си направя изследване , за да видя какви са нивата след приема?
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-04-16 10:07:33
    Здравейте! Най-краткият отговор е: след 2-3 месеца, най-добре три. При установен дефицит на желязо лекарят избира дозата и продължителността на приема. Предполага се, че имате лабораторен резултат (кръвни нива на желязото, евентуално и желязо-свързващ капацитет), който е потвърдил дефицита, и спрямо него ще се направи сравнение при следващо измерване. Желязото е сред минералите, чието дозиране трябва да бъде внимателно (неподходящо големите дози могат да причинят хронично отравяне, наречено сидероза), поради което дози над 20-30 мг дневно трябва да се назначат от лекаря в съответствие с индивидуалното Ви състояние. Лекарят ще се поинтересува от стойностите на желязо-свързващия капацитет, за да прецени каква доза за денонощие организмът може да приеме. Също така, ще се осведоми относно възможните причини за дефицита – непълноценно хранене, генетични нарушения в обмяната на желязото (диагностицират се по-трудно, но при съмнение за такива се правят съответните изследвания), дали имате обилна кръвозагуба с месечния цикъл или при кървене някъде другаде в организма… Преценява се и дали дефицитът на желязо е свързан или не с намален брой на еритроцитите – когато са намалени, дозата може да бъде 2 до 3 пъти по-голяма, отколкото е при нормалния брой еритроцити. Железният дефицит се коригира бавно поради особеностите на железния метаболит в организма и трябва да минат поне 2-3 месеца непрекъснат прием, преди да се направи новото изследване. Въпреки това, подобрение в симптомите като умора, изтръпване на крайниците, слабост, задух, замаяност, чупливи нокти и т.н. може да настъпи след втората или третата седмица, в зависимост от дозата и особеностите на организма. Диетичните добавки с желязо, които предлагаме, съдържат умерени дози желязо, понеже по-високите (100 мг и нагоре) са класифицирани като лекарства по лекарско предписание и подлежат на регулация от Изпълнителната агенция по лекарствата. Ако използвате някоя от добавките – HemoFactors 20 мг (приема се цяла таблетка, нищо че в описанието е дадена половин), Iron Chelate 25 mg на Natural Factors или IronSense, трябва да се приема поне 2 месеца, преди да се направи нов тест. Трите продукта са приблизително еквивалентни – важно е постоянството в приема, който и да изберете. Редица проучвания показват, че високите дози желязо, назначавани само по лекарско предписание, и по-ниските като тези в хранителните добавки, в редица случаи имат приблизително еднакъв ефект при лек до умерен железен дефицит на желязо, понеже немалка част от високата доза не успява да се усвои от червата и напуска организма непроменена, докато при доза от 20 или 25 мг повечето желязо постъпва в кръвта. Това не бива да се тълкува като опит да Ви убедим да не приемате желязото от някое лекарство по рецепта от лекар – напротив, при тежките желязо-дефицитни анемии трябва да се приема само по рецепта, в някои случаи дори като инжекции. Ако имате значителен дефицит с понижение на броя на еритроцитите и развита симптоматика на желязодефицитна анемия, директно потърсете лекарска помощ. При леките дефицити с нормален брой на еритроцитите взимайте по 1 таблетка дневно от някоя добавка (HemoFactors например се усвоява много добре) и след 60-90 дни си направете лабораторен тест. Ако няма подобрение, потърсете лекар. Поздрави, Борис Гинчев Магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.