×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Протеини

Опитвате се да останете в добра физическа форма, въпреки че годинките напредват? Щом е така, трябва да знаете, че намаляването приема на калории не е най-важният момент от битката с излишните килограми. На всички е добре известно, че при достигането на средна възраст повечето мъже и жени започват регулярно да натрупват по един-два излишни килограма на година, като те най-често отиват в талията и ханша. Поддържането на оптимално тегло никак не е лесна работа, а с напредването на възрастта и забавянето на метаболизма, става все по-трудно. И както често се случва – една неприятност никога не идва сама.

Успоредно с натрупването на килограми, след определена възраст започва и загубата на мускулна маса, за сметка, естествено, на мазнините. Тези промени в структурата на организма никак не са маловажни, поради простия факт че мастната тъкан е много по-малко метаболитно активна, отколкото мускулната. Колкото повече нараства процента на мазнини в тялото, толкова повече се забавя метаболизма, което води до изгарянето на все по-малко калории, а това е отлична предпоставка за натрупване на излишни килограми. Със стопяването на мускулите, намалява и физическата сила, като липсата ѝ сеусеща повече при мъжете.

Много специалисти са единодушни, че идеалната програма за поддържане на тегло трябва да бъде съчетание между строго ограничен прием на мазнини и редовна физическа активност с цел поддържане и максимално запазване на мускулната маса. Това обаче никак не е лесна задача. По правило, около една трета от всеки свален излишен килограм е мускулна маса, а мазнини са останалите две трети, и то в добрия случай. Твърди се, че редовните физически натоварвания са единственият начин да се намали до известна степен процента на загуба на мускулна маса, когато се налага да се свалят килограми посредством диета. Тез твърдения обаче, са основани на експерименти включващи неголям брой хора, както и на такива, фокусирани само върху единия от половете.

В последните няколко години обаче тенденцията е изследванията да са еднакво насочени и към двата пола, като фокусът им е само върху мъже и жени, прехвърлили шестдесетата година. Специалистите, освен че измерват процентното съдържание на мазнини сред 250 мъже и жени, обръщат специално внимание на мускулната маса в краката, като първоначално всички доброволци спазват стриктна диета. Впоследствие, участниците в експеримента се разделят на три групи. Някои от тях остават на основен диетичен план за редуциране на калории, като приемът на храна при тях бива намален до количество, при което се предполага загуба на седем до десет процента от телесното тегло през следващите няколко месеца. За повечето от тях това означава намаляване на калорийния прием с около триста единици дневно. Важна подробност е, че за подбраните в първата група не се предвиждат никакви физически натоварвания.

Втората група също е с редуциран прием на калории. В същото време обаче членовете ѝ се натоварват с умерена физическа активност– 4 пъти седмично по 45 минути на умерен режим на тренажор и ходеща пътека.

Третата група доброволци е с най-натоварена програма. Те също са подложени на режим за отслабване, като наред с това четири пъти седмично провеждат под специален надзор тренировки с натоварване за цялото тяло, включващи и повдигане на съобразени с възрастта им тежести във фитнес залата.

Всички доброволци са задължени да спазват съответната програма в продължение на година и половина. В края на този период, всеки от тях е загубил тегло. Налице са обаче забележими разлики в профила на свалените килограми на всяка една от групите. Жените и мъжете в групата, която не е подложена на физическо натоварване, се отървават средно от по 5,3 кг.

Тези от втората група губят доста повече – по около 9 кг. Същият спад в теглото отбелязват и участниците от третата група. Между последните две групи обаче – тази с натоварването на краката и тази с цялостното натоварване, включващо и упражнения с тежести, изпъкват съществени разлики при проведените биометрични изследвания след края на експеримента. При доброволците от третата група съотношението между загубата на мускулна маса и мазнини е 1:9, докато при тези, чието физическо натоварване се е ограничило само в ходене, съотношението е 1:4. Изненадваща е пропорцията загубена мускулна маса между първата и втората група. Хората, които са отслабвали без каквато и да било физическа активност, губят по около килограм мускулна маса, но не бива да се забравя че те свалят и по-малко килограми в сравнение с другите две групи. Така, съотношението при тях също е близо до 1:4. След прецизиране на резултатите се оказва, че участниците от втората група,(тези които си помагат за отслабването, натоварвайки само краката си), са изгубили повече мускулна маса и като съотношение, и като абсолютна стойност, отколкото всяка от другите две групи. Това определено е изненадващо дори за специалистите. Като утеха за доброволците от втората група остава подобрената кондиция на мускулатурата на долните им крайници, в сравнение с година и половина по-рано. Съвсем логично, хората оставени без никаква физическа активност, нямат положителна промяна в силата и издръжливостта на краката си, даже напротив. Тези от втората група обаче, въпреки че губят известно количество мускулна маса, печелят сила в долните крайници.

Като цяло експериментът показва, че редовните разходки сякаш не са най-сполучливото решение при хора над 60 години, които се стараят да забавят загубата на мускулна маса, най-вече що се касае до тялото от кръста нагоре. Ходенето пеш, разбира се, е чудесно упражнение.  То обаче, оказва се, не е достатъчно за запазване на мускулната маса, ако в същото време човек е принуден да се подлага и на диета. С други думи – иска ли човек да бъде във форма и над 60-годишна възраст, като същевременно ограничава до максимум загубата на мускулна маса, той трябва да се подлага на физическа активност, натоварваща равномерно цялото тяло, естествено ако здравословното му състояние го позволява. Според специалистите, най-ефективна в този случай се оказва методиката с физически натоварвания, свързани с повдигане на тежести, както приемът на специализирани хранителни добавки, които поддържат мускулите дори в късните години!

Revita Ви препоръчва следните продукти за поддържане на мускулите в добро състояние:









Вижте страхотните предимства на граховия протеин по отношение на мускулите и напредването на възрастта тук: Грахов протеин – за гъвкаво и здраво тяло дори в късните години!

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.