Search
Филтрирай по...

6 билки, срещу които настинката и грипът нямат шанс!

Настинка и грип

 

Бактериите и вирусите обожават затворените пространства и застоялия въздух. А когато тези затворени пространства ежедневно се обитават от повече хора, ех, какъв пир настава за гадинките!

Ето защо зимните месеци са „най-благодатният” период за развитие на настинка и грип – тогава прекарваме голяма част от времето си на закрито, а в случай, че това е работното ни място, сме в постоянен досег с повече хора; не се движим достатъчно – дори да искаме, студът не го позволява; липсват жарките слънчеви лъчи, които зареждат организма с много витамин D и хубаво настроение.

За щастие, природната медицина има решение и на този проблем. Тя разполага с богат арсенал от билки, чиито лечебен потенциал е известен от хиляди години насам. Ето кои са растенията с най-силни имуностимулиращи, противовирусни, антибактериални и тонизиращи ефекти!

 

Астрагал. Изключителен имуностимулатор, който ревитализира жизнените сили и тонизира ума. Изследванията показват, че екстрактът от астрагал насърчава производството на антитела и лимфоцити. Той действа като антиоксидант и адаптоген – предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали и помага на организма да се адаптира км всеки тип стрес. Но екстрактът от астрагал осигурява и допълнителна полза – подобрява процесите на храносмилане и обаботката на храната, което е особено важно, за да се усвоят оптимално полезнитен вещества.

Черен бъз. Златна мина, изобилстваща от полезни хранителни съставки! Множество изследвания са потвърдили, че активните съставки в концентратите от черен бъз инхибират грипните патогени и намаляват продължителността на настинката и грипа.

Чесън. Лют и апетитен, подхожда почти на всяко ястие! Но когато се приема под формата на екстракт, става още по-лют – само по отношение на патогените, разбира се – бързо ги обезсилва и унищожава! Чесновият екстракт има добре изразен антимикробен ефект, той е природният вариант на синтетичните антибиотици. Трудно може да се възползваме напълно от здравословните му ползи, ако само го консумираме като храна – просто, за да се получи желаният ефект, ще трябва ежедневно да изяждаме огромни количества чесън. А, съгласете се, че това е невъзможно, особено в случай, че водим активен начин на живот! Екстрактът обаче предлага страхотни ползи – само 1 малка капсула осигурява оптимално високи концентрации от биологично активните съставки в чесъна!

Джинджифил. Мощно антивирусно средство. Приеман като екстракт, има силно инхибиращо действие срещу човешкия респираторно-синцитиален вирус. Стимулира отхрачването и помага за успокояване на разстроения стомах.

Маточина. тази ароматна билка от семейството на ментата има антивирусни свойства. Освен това тяподпомага зарастването на херпеси. Предлага се под формата на успокояващ антивирусен чай и тинктури.

Шипка. Тези малки плодчета са много богати на витамин С. Но тук има едно уточнение – според съвременни изследвания, шипковите екстракти са най-ефикасни, когато се приемат в комбинация с витамин С. В комбинация, те работят в пъти по-силно, отколкото поотделно. Шипката подсилва усвояването на витамин С, съответно и ефектите му върху организма, и същевременно действа имуностимулиращо, кардиопротективно, тонизиращо. На пазара вече могат да се намерят доста продукти, комбиниращи витамин С и шипка, като някои дори включват допълнителни съставки – мощни антиоксиданти като кверцетин, флавоноиди и др.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top