Search
Филтрирай по...

Царевична коса – един от най-добрите диуретици в природата

Билката царевична коса пречиства бъбреците и намалява задържането на течности без риск за здравето

 

Царевична коса
Билката царевична коса – естествен диуретик

Вероятно мнозина от вас асоциират царевицата само с вкусния й кочан, докато свилата около него се третира като отпаден продукт и се изхвърля. Оказва се, обаче, че тя крие неподозирани ползи за здравето. Използва се активно и в народната медицина, и във фармакологията, като влиза в състава на различни лекарства.

Царевичната коса (Stigmata Maydis) се състои от множество дълги влакна, известни още като стигми, които обгръщат кочана. Тези копринени, фини жълти нишки всъщност представляват дългите близалца на женските цветове на царевицата, които се събират след опрашването по време на периода на млечна зрелост. За лечебна цел се използват след старателно изсушаване – като екстракт в хранителни добавки или за приготвянето на запарка.

Състав

Царевичната коса е отличен източник на витамини като С, К1, К3 и минерали като калций, калий и натрий. Тя съдържа в един грам повече калий, отколкото бананите. Също така стигмите й са богати на флавоноиди, които насърчават цялостното клетъчно здраве, като пречат на окислителните процеси. Един от тях – майзин е от определящо значение за уникалните терапевтични ефекти на свилата, смятат учените. В свилата могат да бъдат открити още фитохимикали, етерично масло, горчиви вещества, смоли, гликозиди, алантоин,

Основни ползи

 

Диуретик, който се грижи за пикочните пътища

Екстрактът от царевична коса действа като диуретик, което означава, че помага за изхвърлянето на течности през пикочните пътища. В същото време има свойството да успокоява уротелиалните повърхности, като по този начин облекчава инфекции на пикочните пътища. Свилата често се предписва като алтернатива на антибиотика при цистит, възпаление на пикочните канали и пикочния мехур, камъни в бъбреците и други. Едно от проучванията, което потвърждава подобен ефект, е сред 42-ма мъже и жени с инфекции на уринарния тракт. След 5, 10 и 20 дни прием на екстракт от царевична коса симптомите им непрекъснато намалявали, сочат резултатите.

За пречистване на бъбреците

Както вече споменахме, свилата е отличен диуретик, което я прави ценна съставка при бъбречни проблеми. Екстрактът от царевична коприна може да намали камъните в бъбреците, като „отмие“ минералните натрупвания в пикочните канали. Изследване с опитни плъхове пък акцентира върху възстановяването на увредени бъбреци след прием на екстракта.

В медицински доклад по темата се обобщават заключенията от няколко проучвания, които обосновават валидността на царевичната коса като една от най-полезните билки при бъбречни проблеми.

За здрава простата

Доброкачествената хиперплазия на простатата, известна още като уголемена простата, е често  срещано явление при мъжете. То е белязано от обезпокоителни симптоми, включително повишена честота и спешност при уриниране. В такива случаи се предписват лекарства с рецепта, но екстрактът от царевична коса може да бъде естествен начин за тяхното намаляване. Като съпътстваща терапия той се използва от дълги години, а изследвания върху животни потвърждават неговата ефикасност. В едно клинично проучване, например, изследователи са индуцирали синтетично уголемена простата при мишки чрез инжектиране на тестостерон. След лечение с екстракт от царевична коса симптомите драстично намалели. Лабораторни изследвания също така предполагат, че флавоноидът майзин, открит в екстракта от свила, може да има защитен ефект срещу рак на простатата. Не може да пропуснем и доказаната ефикасност от царевичната свила срещу нощното напикаване при децата.

Намалява кръвното налягане

Изследванията показват, че екстрактът от царевична коса може да помогне при хипертония (повишено кръвно налягане), благодарение на високото си съдържание на калий. Изследване подкрепя неговата ефективност, тъй като еднократна доза от екстракта значително понижила кръвното налягане на участниците в теста в рамките на часове. Тъй като хипертонията е потенциално сериозно медицинско състояние, от съществено значение е да се консултирате с вашия медицински специалист, преди да прибегнете до помощта на добавки.

Понижава кръвната захар

Екстрактът от царевична коса е традиционно антидиабетно средство и може да спомогне за контрола на нивата на кръвната захар. По-конкретно – да понижи кръвната захар по време на хипергликемия. Изследванията върху животни установяват, че водните екстракти от царевична коса понижават нивата на кръвната захар при мишки с диабет, като увеличават инсулина и възстановяват увредените клетки на панкреаса – органът, който произвежда инсулин.

Друго проучване съобщава, че свилата подобрява клетъчната дисфункция, а също така и таргетираните пътища за осигуряване на инсулин.

Противовъзпалително действие

Царевичната коса има противовъзпалителни свойства благодарение на богатството си от фитохимикали.  Те се произвеждат от растенията, за да ги предпазват от негативни външни влияния, и за да подпомагат размножаването им. През последните години започва все повече да се обръща внимание на приема на подобни противовъзпалителни агенти. Така например царевичната коса подобрява съдовата пропускливост, докато възпалението отмине. При случаите на хронични възпаления свилата може да стабилизира състоянието на пациента с много по-малко странични реакции, сравнение със стандартните противовъзпалителни средства.

Антиоксидантно действие

Окислението описва нормалния процес, който протича по време на кислородния метаболизъм в организма. Този процес създава „свободни радикали“, които могат да увредят клетките, освен ако не бъдат неутрализирани от антиоксиданти. Окисляването провокира хронични състояния като сърдечни заболявания, диабет и рак. Екстрактът от царевична коса е богат източник на естествени антиоксиданти – особено флавоноиди. Проучванията установяват, че свилата намалява окислителните щети при мишки на приблизително същото ниво като витамин С. Добавката може също да насърчи производството на собствени антиоксиданти в организма.

Против умора

Екстрактът от царевична коса може да увеличи издръжливостта и да се бори с умората. В проучване с животни, на които е даван екстрактът, се отчита повишаване нивата на гликоген, „горивото“ в черния дроб, като е отчетена и по-висока активност при физическо натоварване. Приемана като хранителна добавка, свилата може да намали оксидативното увреждане на мускула след тежки упражнения, подобрявайки скоростта на възстановяване. Това важи и за почитателите на фитнеса, които търсят начин бързо „да се вдигнат“ след изтощителна тренировка.

За отслабване

Царевичната свила е ефикасно и безвредно средство за намаляване на апетита и отслабване. Чаят от свила помага да се избавим от подкожните мазнини и дава усещане за ситост. Ако приемът на този природен продукт се съчетае с подходяща диета, може бързо да се освободим от излишните килограми, като същевременно понижим нивото на холестерола в кръвта.

  • Дозировка

Препоръчителната дневна доза от екстракта от царевична коса не бива да надвишава 1200 mg. В зависимост от приложението, консултирайте се с медицински специалист.

  • Странични реакции

Като цяло царевичната коса има добра поносимост и приемът й води до редки странични ефекти. Те включват понижаване на кръвната захар, понижаване на нивата на калий в кръвта, алергични реакции – обриви, стомашни спазми, стягане в гърлото.

  • В заключение

От древни времена различни култури са използвали царевичната коса за справяне с различни здравословни проблеми. Сред тях са увеличена простата, инфекции на пикочните пътища, проблеми в бъбреците. Независимо дали ще я използвате срещу нощното напикаване на детето си или ще я превърнете в част от програмата си за отслабване и възстановяване във фитнеса, царевичната коса ще ви предложи много потенциални приложения на достъпна цена.  

Вижте и други натурални продукти за:

Свързани продукти

Още по темата

Диметилглицин
Здраве и красота

DMG (витамин В15) – най-добрият кислороден балансьор в тялото

Диметилглицинът (DMG), известен още като витамин B15, е мощен антиоксидант с доказани ползи за здравето ни. Въпреки името си не е типичен витамин, а витаминоподобно съединение, тъй като дефицитът му не води до необратими последици

Прочетете повече »
Стареене
Здраве и красота

6 хранителни добавки против стареене, които лекарите препоръчват

За повечето хора думата „стареене“ е плашеща и буди асоциации с отслабване на силите и прогресираща немощ. В същността си, обаче, това е един съвсем естествен процес, етап от живота ни, който трябва да приемем

Прочетете повече »
Митко Димитров
Полезни съвети

Полезни фитнес съвети от културиста Митко Димитров

Диета и фитнес режим за поддържане на топ форма – полезни съвети от световния и европейски шампион по културизъм Митко Димитров! Здравейте, г-н Димитров, благодарим Ви, че се отзовахте на поканата ни. Здравейте, ще се

Прочетете повече »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top