×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Змийско мляко


Chelidonium majus е латинското наименование на популярната билка змийско мляко. Тя е обект на интерес на лечители и знахари от древни времена, на първите експерти в съвременната хомеопатия, но и на медицинските изследователи, търсещи натурални алтернативи за лечение на редица заболявания. Растението има широко приложение в модерната фармакология, като специалистите го препоръчват както за вътрешен, така и за външен прием. Нека се запознаем с всичко важно, което трябва да знаем за природното чудо, наречено змийско мляко.


Къде расте змийско мляко и какво точно представлява то?

Змийско мляко е вид многогодишно тревисто растение. То е представител на семейство Макови, като произходът му се свързва с почти целия европейски континент. В момента, билката може да се открие и в някои части на Азия. У нас тя е изключително популярна, като можете да я откриете дори в обикновените паркови пространства на големите градове. Билката е разпознаваема със симпатичните си дребни жълти цветчета, като освен тях във фармакологията активно се използват и корените, стъблата и специфичния й жълто-оранжев млечен сок. Основните елементи, присъстващи в химичния състав на змийското мляко са алкалоидите. Най-много от тях са от изохинолиновия тип, но се открива и така нареченият коптисин, който изиграва главна действаща роля в различните терапии с билката. Тя разполага и с естествени антиоксиданти, биофлавоноиди, фенолни киселини и кверцетин, познат като мощно натурално средство против алергия.


Външно приложение на змийското мляко

Нека да започнем с локалния прием на билката. Тя, между другото, се използва за редица дерматологични и възпалителни състояния. Съществуват множество рецепти за кожа и коса, включващи екстракт от растението. Причината е, че билката действа срещу редица патогени, но също така има и силно възстановително действие при екзема, раздразнение и лишеи. Интересно е, че според мнения на вирусолози и микробиолози растението разполага и с антибактериален и дезинфекциращ ефект. Те уточняват, че билката може да помогне при гъбички по ноктите, но също така и при дерматологични състояния, свързани с човешкия папиломен вирус – брадавици, кокоши трън, папиломи, херпеси, полипи в носа и други доброкачествени образувания. За тази цел змийско мляко се прилага под формата на мехлем или масло. За мазане то се препоръчва и в случай на влошаване състоянието на косата, както и при косопад и раздразнение на скалпа на главата. Екстракт от билката може да намали риска от инфекция по кожата и затова нерядко се препоръчва за трудно зарастващи рани, включително и при наличие на диабет. Също така, растението спомага за по-бързото облекчаване на мазоли, след ухапване от кърлеж и дори в случай на краста. Неговият екстракт се прилага външно и в случай на тежък мастит, защото действа противовъзпалително на млечната жлеза.


Билка змийско мляко


Какво лекува змийско мляко с вътрешен прием?

Билката може да се приема под формата на чай, но най-често се препоръчва във вид на тинктура. Причината е, че тя може да има силно токсично действие и приготвянето на рецепти за самолечение в домашни условия е високорисково. Обикновено, специалистите съветват да се възползвате от комерсиални хранителни добавки, налични в аптеките, или спиртен извлек с максимално ясно посочени инструкции за употреба. Тя се препоръчва при следните здравословни състояния и заболявания:

  • в подкрепа на храносмилателния тракт. Продължителният прием на екстракта дава отлични резултати срещу полипи на дебелото черво. Същевременно то нормализира метаболизма и може да подпомогне регулирането на храносмилателния процес. Има и известно облекчаващо действие при гастрит, колит и нарушения на жлъчката. Съществуват и рецепти с билката за хронични язви на стомаха и дванадесетопръстника;

  • за очното здраве. Съществуват мнения на учени, че змийското мляко подпомага лечението на сериозни заболявания, свързани със зрението. Екстрактът му се използва при перде на очите, намалено зрение, както и при синдром на умореното и сухо око;

  • детоксикация на тялото. Змийско мляко действа прочистващо не просто на органите, а на кръвта. За тази цел в миналото е била смесвана с коприва, която има подобно действие. В някои научни трудове змийското мляко се посочва като отлично помощно средство в терапията срещу рак на кръвта (левкимия). Експертите споделят, че този специфичен натурален екстракт буквално спира растежа на вече образувалите си ракови клетки. Нерядко тинктура от билката се прилага и за профилактични цели, когато ракът е в състояние на ремисия;

  • за нервната система. По-конкретно растението влияе върху централната нервна система. Наличният в неговия химичен състав хелидонин блокира болката. Този аналгитичен ефект се съчетава и с известно седативно действие. Ето защо змийско мляко се препоръчва и за безсъние, нервна възбудимост и безпокойство;

  • срещу хипертония. Растението има понижаващо действие върху артериалното кръвно налягане;

  • за отслабване и в помощ на отделителната система и бъбреците. Това приложение на растението се дължи на неговото диуретично действие. Билката може да се прилага и за извеждане на песъчинки от бъбреците и камъни в жлъчката.


Змийско мляко ползи


Змийско мляко – противопоказания и странични ефекти

Повечето части на растението могат да бъдат силно токсични и да доведат до отравяне при нерегламентиран и несъобразен с лекарска препоръка вътрешен прием. Нашият съвет е да се консултирате предварително с медицинско лице и чак тогава да предприемете каквито и да е действие за терапия, профилактика, превенция или лечение с билката. 

От прием на змийско мляко следва да се въздържат бременни и кърмещи жени, както и в случай на сериозни нарушения на черния дроб. Билката не се препоръчва за вътрешен прием от деца.

Имайте на предвид, че могат да настъпят известни странични ефекти от използването на този екстракт. Обикновено те се проявяват под формата на стомашно неразположение, както и гадене, повръщане и световъртеж. Необходимо е незабавно да прекратите приема, ако забележите които и да е от тези негативни реакции на тялото. 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Виктория Дичева
Виктория Дичева е юрист и маркетолог по професия, но автор по душа. Тя е дългогодишен копирайтър с огромен опит в писането на блог, уеб текстове, авторски материали и ревюта. През годините на своя професионален опит пише в различни ниши и сфери. Любими теми, по които работи с удоволствие, са здраве и красота, култура и грижи за детето. Самата тя е майка на момче, любител на природата, книгите и домашната кухня. Мечтае за простички, но ценни неща като щастие за своето семейство и да издаде своя собствена книга. Нещото, което винаги си пожелава наум, е здраве.
Продуктът беше успешно добавен в любими.