×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Пърхотът е състояние, при което умрели кожни клетки се излющват от кожата на скалпа. Това може да е свързано с раздразнение, възпаление и сърбеж на кожата. Пърхотът е и козметичен проблем. Той представлява лека форма на себореен дерматит. В повечето случи той е лек и може да се повлияе с натурални средства или шампоани против пърхот. Ако състоянието не се подобри при редовна употреба на противопърхотни средства, е наложителна консултация с дерматолог.

Видове пърхот

Съществуват няколко вида пърхот, които имат различни причини и се повлияват от различни средства:

  • Сух пърхот - Това е най-често срещаният вид пърхот. Той се дължи на изсушаване на кожата на главата. Кожата на главата съдържа мастни жлези, които произвеждат мастен секрет. Този секрет се отмива при често миене на косата с шампоани, оставяйки кожата суха. Сухият пърхот е по-чест през зимата, когато студеното време също изсушава скалпа. Сухият пърхот представлява малки бели люспи от излющена суха кожа, които са видими по косата и дрехите. Може да бъде придружен от сърбеж.
  • Мазен пърхот - Мазният пърхот се дължи на повишена продукция на кожна мазнина – себум, от мастните жлези на кожата. Себумът омазнява кожата, поддържа нейната еластичност и хидратацията й. Повишената продукция на себум обаче води до възпаление на кожата. Мазният пърхот е представен от по-големи кожни люспи с жълтеникав цвят и мазна консистенция, а косата също изглежда мазна. При запушване на каналите на мастните жлези те могат да се възпалят и да причинят натрупване на секрет, подуване, възпаление и дискомфорт.
  • Гъбичен пърхот - Човешката кожа е населена от много микроорганизми. Те са нормални обитатели на кожата, включително на скалпа, и поддържат нейното здраве. Пърхотът понякога се причинява от прекомерното размножаване на една гъбичка, която е нормален обитател на скалпа – маласезия (Malassezia spp.). Това може да се дължи на индивидуално предразположение, на повишена активност на мастните жлези, нарушение на бариерната функция на кожата на главата, нарушен противовъзпалителен отговор. Растежът на тази гъбичка се стимулира от повишената продукция на себум.
  • Пърхот като симптом на кожни заболявания - Някои кожни заболявания водят до излющване на кожата. Себорейният дерматит се дължи на повишена секреция на себум от мастните жлези, кожата е възпалена и се излющва. Атопичният дерматит (екзема) се дължи на алергично възпаление на кожата – кожата на скалпа е зачервена, сърбяща или болезнена и се излющва под формата на пърхот. Псориазисът е автоимунно заболяване, при което е нарушена нормалната функция на кожата – кожата е възпалена и отделя обилно количество пърхот.

Кокосово масло – естествено средство за лечение на пърхот

Кокосовото масло се използва от хилядолетия като храна, козметично и лечебно средство. То се извлича от месестата част на зрелия кокосов орех чрез механични или термични методи.

Кокосовото масло, нанесено върху кожата, омекотява и подобрява хидратацията на кожата. Освен това то спира 20% от ултравиолетовите лъчи и забавя стареенето на кожата. Маслото от кокос има и силен антибактериален ефект, който се дължи на богатото му съдържание на лауринова, каприлова и капринова киселина.


Кокосово масло при сух пърхот

Кокосовото масло се използва като естествено средство за лечение на сух пърхот. Маслото може да се използва директно в чиста форма, като компонент на маски за коса или да се добави към шампоана.

Кокосовото масло се втрива в скалпа преди измиване на косата и се оставя то да престои 30-60 минути. Маслото прониква в дълбочината на кожата и подобрява еластичността и хидратацията й. Освен това кокосовото масло прониква в дълбочина на космите и прави косата по-хидратирана, здрава и блестяща. Важно е маслото да се измие добре, защото омазняването на кожата на главата може да влоши пърхота в някои случаи.

Въпреки че кокосовото масло е естествен продукт, то може да съдържа адитиви и да причини раздразнение на кожата в много редки случаи. Препоръчва се използване на органично, студено пресовано кокосово масло, без допълнително съдържание на други вещества като консерванти, оцветители и подобрители. Такова е течното кокосово масло Liquid Coconut Oil на американската компания Nature’s Way, което осигурява лауринова, капринова и каприлова киселина. Тези киселини имат омекотяващо, хидратиращо и антибактериално действие върху кожата. Допълнителни ефекти при прием с храната са понижение на излишните мазнини в тялото, редукция на телесното тегло и запазване на мускулната маса.


Кокосово масло при гъбичен пърхот

Едно клинично проучване, проведено в Индия, показа, че кокосовото масло възстановява нормалното съотношение на микроорганизмите, които живеят върху скалпа. То потиска растежа на видовете, които са свързани с пърхота. Някои гъбички обаче са по-резистентни към действието на лауриновата киселина и поради това кокосовото масло не ефективно при всички форми на гъбичен пърхот. Гъбичният пърхот се повлиява добре от масло от чаено дърво, както и шампоани с добавка на противогъбични вещества като кетоконазол.


Кокосово масло при мазен пърхот и при кожни болести

Кокосовото масло не се препоръчва за употреба при останалите форми на пърхот. Това се дължи на високата концентрация на лауринова киселина, която потиска размножаването на микроорганизмите. При мазния пърхот то допълнително омазнява скалпа и влошава състоянието. Мазният пърхот се повлиява добре от салицилова киселина. Пърхотът, който е симптом на други кожни заболявания, изисква консултация с лекар и специализирано лечение на основната болест.

Приложението на кокосово масло за третиране на пърхота е естествен, природосъобразен, евтин и сигурен метод. В повечето случаи регулярната употреба на кокосово масло подобрява състоянието на кожата на главата и косата. В случаите, когато маслените процедури не водят до подобрение, вероятно се касае за по-тежко състояние и се препоръчва консултация с дерматолог.

 

Използвани източници

  1. Saxena R., P. Mittal, C. Clavaud, D. Dhakan, N. Roy, L. Breton, N. Misra, V. Sharma. Longitudinal study of the scalp microbiome suggests coconut oil to enrich healthy scalp commensals. Sci Rep. 2021; 11: 7220.
  2. Rudramurthy S., P. Honnavar, S. Dogra, P. Yegneswaran, S. Handa, A. Chakrabarti. Association of Malassezia species with dandruff. Indian J Med Res. 2014 Mar; 139(3): 431–437.
  3. Dias M. Hair Cosmetics: An Overview. Int J Trichology. 2015 Jan-Mar; 7(1): 2–15.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Мая  Живкова

Дентален лекар с интереси в областта на храненето, балансирания начин на живот, новостите в медицината, антиейдж и антистрес терапиите.

Продуктът беше успешно добавен в любими.