×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.



Търсите ефективно средство, с чиято помощ да преодолеете нервното напрежение и безсънието, но не желаете да експериментирате с медикаменти или не особено популярни билкови лекарства? Ако е така, то тогава правилното за вас решение е екстрактът от маточина, който възстановява емоционалното здраве без риск от нежелани странични ефекти!

 

Маточина (Melissa officinalis) е многогодишно тревисто растение от сем. Lamiales (Устноцветни), произхождащо от Централна и Южна Европа и Средиземноморието.

Частите на билката, които се използват с лечебна цел, са листата й. В тях се съдържат множество активни съставки: флавоноиди (кверцитрин, рамноцитрин, лутеолин), полифенолни съединения, монотерпенови гликозиди, тритерпени, витамин С и други компоненти с добре изразено фармакологично действие.

Етеричното масло в листата на маточината се състои от над 30 компонента – цитронелал, гераниол, изогераниол, цитронелал, неролацетат и др. 

 

Ползи от маточината

Тази толкова популярна билка се отличава с добре проучени и доказани във времето ползи за човешкото здраве. Ключовите й свойства засягат нервната система и мозъка – терапията с екстракт от маточина води до:

Един от основните механизми на действие, посредством които маточината осъществява невропротективните и анксиолитичните си ефекти, е свързан със способността й да стимулира производството на GABA (гама-аминомаслена киселина) – невротрансмитер, който се синтезира в мозъка и спомага за преодоляването на психологическия стрес.

Нормалното производство на GABA има важно значение за контрола върху психическата възбуда и поддържане състоянието на релаксация.

 

С какво може да се комбинира

Маточината може да се съчетава и с други билки със седативен ефект. При упорити нарушения на съня като например трудности със заспиването и накъсване на съня през нощта, особено ефективна е комбинацията на маточина с валериана.

Маточината се комбинира отлично и с L-теанин – аминокиселина, съдържаща се в зеления чай, повишаваща нивата на невротрансмитерите гама-аминомаслена киселина, серотонин и допамин, които регулират настроението, емоциите и съня.

 

При нервен стомах

Това състояние е известно още като функционална диспепсия и се характеризира със стомашен дискомфорт, болки в горната част на корема, гадене, нарушения в храносмилането.

Много често функционалната диспепсия е резултат от стрес, под чието въздействие се увеличава секрецията на стомашна киселина, възпалява се стомашната лигавица и се провокират симптоми, наподобяващи стомашни киселини.

Маточината съдържа летливи масла и други активни съставки, които отпускат мускулите в стомаха и облекчават спазмите, газовете и гаденето.

Етеричното масло, съдържащо се в листата на Melissa officinalis и неговият основен компонент – цитрал, имат силно противовъзпалително действие, полезно в лечението на различни заболявания, протичащи с възпалителен процес и болка.

 

При главоболие на нервна почва

Маточината е полезна и в лечението на стресово главоболие. Нейните релаксиращи свойства спомагат за отпускане на мускулите и разширяване на кръвоносни съдове, благодарение на което болката в главата осезаемо намалява.

 

Антиоксидантна активност

Антиоксидантите играят важна роля за защитата от нарушения, причинени от окислително увреждане. Прекомерното производство на реактивни кислородни видове разрушава клетъчната антиоксидантна защита на организма и предизвика оксидативен стрес.

Оксидативният стрес увеличава риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания, хронични невродегенеративни разстройства като болестта на Паркинсон и Алцхаймер и др.

Етеричното масло от Melissa officinalis е богат източник на антиоксиданти от групата на фенолните съединения (цитронерал, нерал и др.), които неутрализират вредното въздействие на свободните радикали и предотвратяват окислителните увреждания.

Благодарение на високия си антиоксидантен капацитет, маточината намалява риска от неврологични заболявания, развиващи се на фона на оксидативен стрес.

 

Възможни взаимодействия

Екстрактите от маточина могат да взаимодействат със седативни лекарства срещу безсъние и тревожност и лекарства за регулиране хормоните на щитовидната жлеза. Ако приемате  такива медикаменти, консултирайте се с лекуващия си лекар относно приема на екстракт от маточина.


Прочетете още по темата:

Психологът Орлин Баев: стресът е нормален, дори нужен! 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.