
В изследването, публикувано съвсем наскоро в списание Plos Оnе се съобщава, че от дълговерижните омега-3 мастни киселини, съдържащи се в морската храна, рибата и водораслите, зависи както нормалното функциониране на мозъка и сърдечния мускул, така и добрият имунитет.
Дълговерижните омега-3 ненаситени мастни киселини играят много важна роля по отношение на мозъчната дейност и конкретно – способността за запаметяване, обясняват изследователите. Те са категорични, че консумацията на риба не бива да бъде по-малко от два пъти седмично. В противен случай, се стига до недостиг на т.нар. дъговерижни Омега-3 мастни киселини.
Резултатите от изследването, изнесени по време на конференция в Лондон на 4 септември, 2013 г. от д-р Алекс Ричардсън и Проф. Пол Монтгомъри показали, че рибата и морските продукти или участват много рядко в менюто изследваните деца или съвсем отсъстват.
За целта на изследването били взети кръвни проби от 493 ученици, всички на възраст между 7 и 9 години. Пробите показали, че огромна част от децата имат доста ниски нива както на докозахексаенова киселина (DHA), така и на ейкозапентаенова киселина (EPA), които са част от състава на омега-3 мастните киселини. Освен това всички деца, страдащи от недостиг на EPA и DHA, били с по-ниски от нормалното способности за четене и запаметяване, в сравнение с връстниците си.
Представителната извадка от близо 500 ученици, чиито нива на омега-3 мастни киселини са доста по-ниски от нормалното, са показателни и вероятно биха могли да важат като цяло за огромна част от учениците във Великобритания, смята проф. Пол Монтгомъри. От високите нива на омега-3 и по-специално – на DHA, зависят способностите на децата за четене и запаметяване, както и тяхното поведение като цяло.
Изследването показва, че ако не всички, то повечето деца имат проблем с нивата на омега-3 мастни киселини, но ние няма как да сме наясно с дългосрочните последици от това, посочва д-р Алекс Ричардсън. При всички случаи обаче, недостигът на тези вещества в толкова огромен мащаб, може да бъде сериозна причина за безпокойство, допълва още той. Недостигът на омега-3 неминуемо води както до нарушения в паметта, така и до поведенчески проблеми, категоричен е Ричардсън.
Дефицитът на омега-3 мастни киселини в детска възраст може да провокира развитието на сърдечносъдови заболявания в по-късните години, се посочва още в изследването.
При изразен недостиг на омега-3 мастни киселини, авторите на изследването препоръчват прием на специални добавки с омега-3 съдържание. Отдавна е доказано е, че хранителните добавки със съдържание на омега-3 мастни киселини се прилагат супер успешно при деца, страдащи от дислексия, диспраксия, депресия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, и аутизъм.
Редовният внос на омега-3 мастни киселини е от жизнено значение за правилното развитие на мозъка, сърцето и нервната система. От тях също така, зависи и високия имунитет.
Коментари (0)
Нов коментар