
Омега-3 есенциални мастни киселини представляват група от 9 полиненаситени мастни киселини, най-важните от които са алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Наричат се есенциални (незаменими), тъй като не се синтеират от човешкото тяло.
Омега-3 есенциални мастни киселини са важни за оптималното физическо и психическо здраве, поддържат сърдечната и мозъчните функции, и подкрепят имунитета. Те подпомагат комуникацията между клетките на нервната система, потискат възпалителните процеси на клетъчно ниво и регулират имунната дейност. Доказано е, че високите нива на EPA и DHA в организма, понижават риска от развитие на множество заболявания, включително сърдечни и неврологични нарушения, диабет, алергии, исхемична болест на сърцето, остеопороза, болестни състояния с възпалителни изменения, като например артрит и др.
Основни ползи от приема на омега-3:
Защита за сърцето
Полезното действие на омега-3 върху сърдечно-съдовата система и дейността на сърцето се изучава повече от 30 години насам. Известни са над 500 клинични и научни проучвания, резултатите от които потвърждават, че премът на омега-3 намалява риска от сърдечни заболявания с до 45%. Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания препоръчва комбиниран прием на EPA и DHA от рибено масло ежедневно:
- здравите хора да приемат от 0.3 до 0.5 g дневно.
- пациенти с установена коронарна болест на сърцето – 1 g дневно.
- пациенти с високи нива на триглицериди – 0т 2 до 4 g дневно.
Върховна храна за мозъка
Доказано е, че омега-3 са жизнено необходими за нормалните мозъчни функции, свързани с концентрацията, съсредоточаването и паметта, както и за нормалния психо-емоционален баланс. Есенциалните мастни киселини са от първостепенно значение и за когнитивното развитие при кърмачета и малки деца. Още докато е в корема на майката, плодът също има нужда от достатъчни количества омега-3, които да подсигурят нормалното развитие на мозъка и нервната система.
Поради настъпващите физиологични промени, бременните и кърмещите жени имат категорична нужда от допълнителен прием на омега-3 под формата на рибено масло. В периода на бременност и кърмене, „залежите” на EPA и DHA са почти изчерпани, което може да доведе до нестабилни психически състояния и когнитивна дисфункция. Недостигът на омега-3 може да отключи депресия, биполярно разстройство, болест на Алцхаймер, деменция, агресивност, затруднения в ученето и концентрацията, дислексия, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност и др. Допълнителният прием на EPA и DHA може да бъде чудесна превантивна мярка срещу развитието на което и да било от тези състояния. При вече настъпило заболяване, омега-3 са в състояние да забавят развитието или дори да прекъснат болестния процес.
Унищожител на хроничното възпаление
Множество проучвания са установили, че омега-3 полиненаситени мастни киселини понижават нивата на С-реактивен протеин (CRP) с цели 75%! С-реактивният протеин е специфичен, анормален протеин, който не се среща в кръвта на здрави хора. Наличието му е показател за сериозен възпалителен процес в организма, включително хронично възпаление. В най-тежките случаи, нивата на CRP могат да бъдат повишени 100 пъти над допустимото! За разлика от острото възпаление, хроничното възпаление може да „живее” в тялото години наред, без човек изобщо да предполага за съществуването му. Хроничното възпаление е в основата на редица заболявания, включително такива на кожата и сърдечно-съдовата система, рак, ревматоиден артрит и др.
Красота за кожата
Омега-3 полиненаситени мастни киселини играят основна роля в поддържането на красива кожа. Недостигът им често е причина за неприятни възпалителни състояния, свързани с кожата, включително акне, дехидратация. Приемът на рибено масло, богато на омега-3, подобрява здравето на кожата, като увеличава нейната еластичност, подкрепя клетъчните структури и подпомага възстановяването на тъканите и регенерацията.
Един невероятен продукт...
Когато става дума за рибено масло, качеството, ефективността и безопасността са основните фактори, с които трябва да се съобразим. Как да познаем обаче, дали избраното от нас рибено масло е качествено, ефективно и безопасно? Най-важното условие за това е, маслото да бъде молекулярно пречистено – това означава, че то е абсолютно чисто и не съдържа замърсители и токсични вещества. Също така, използваната в производството на рибеното масло суровина, трябва да бъде прясна, в противен случай маслото губи противовъзпалителните си свойства.
Търсейки качество, човек лесно може да се обърка в лабиринта от различни продукти. В индустрията на хранителните добавки, марката определено е от значение. Затова, ние ви препоръчваме Natural Factors – компанията с дългогодишен опит в производството и дистрибуцията на хранителни добавки по цял свят. Natural Factors е лидер в създаването на продукти за здравето, както и носител на наградата от Канадската Асоциация за здравословни храни CHFA за високи постижения в сферата на здравословните храни. Natural Factors произвежда разнообразна гама хранителни добавки: витамини, минерали, билки, есенциални мастни киселини, специализирани формули.
Всички продукти на Natural Factors са изцяло натурални, без съдържание на ГМО, изкуствени оцветители, консерванти, подсладители, както и тежки метали, пестициди, диоксиди и други вредни вещества.

Маслото от дива риба на Natural Factors, е предоставя изключителни ползи за нормалното състояние на нервната система, подпомага мозъчната дейност и допринася за туширането на състоянията на стрес, депресия, нервни разстройства и др. Маслото е полезно за повишаване концентрацията и запаметяването на информация. Приемът на продукта е силно препоръчителен за поддържане здравето на сърдечно-съдовата система, зрението и опорно-двигателния апарат.
Коментари (0)
Нов коментар