×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Ранната менопауза е тема, която тревожи не малко жени. Само мисълта, че цикълът ни може да спре в момент, в който не го очакваме, е плашеща за всяка жена

Има разлика между преждевременна и ранна менопауза обаче. Менопаузата, която настъпва преди 40-годишна възраст, се нарича преждевременна, докато тази, която настъпва между 40 и 45 години, се нарича ранна менопауза. Около 5% от жените естествено преминават през ранна менопауза. Причините за нея могат да бъдат много. Тютюнопушенето и някои лекарства или лечения могат да доведат до настъпване на менопаузата по-рано от обикновено. В тази статия ще се запознаем по-подробно за причините за това състояние и начините, по които можем да го предотвратим.

Ранната или преждевременна менопауза може да настъпи сама по себе си без ясна причина или  поради претърпени операции, прием на някои лекарства или друг вид здравословни проблеми.

Причините могат да бъдат следните:

Генетични- жените с фамилна анамнеза за ранна или преждевременна менопауза са по-склонни да изпитат същия проблем.

Ранно настъпила менструация- ако на 11 или в по-ранна възраст сте се сблъскали в първата си менструация, е твърде възможно по-рано във времето да приключите с цикъла си.

Тютюнопушене- установено е, че жените, които пушат, могат да достигнат менопауза до две години преди непушачките. Те също така могат да получат по-тежки симптоми на менопаузата.

Химиотерапия или лъчелечение на таза- тези лечения могат да увредят яйчниците и да накарат менструацията да спре за известен период или завинаги.

Операция за отстраняване на яйчниците- хирургичното отстраняване на двата яйчника може да причини симптоми на менопаузата веднага. Цикълът спира след тази операция и нивата на хормоните спадат много бързо. Може да се появят силни симптоми на менопауза, като горещи вълни и намалено сексуално желание.

Операция за отстраняване на матката- жените, които са преминали през хистеректомия, която отстранява матката, могат да запазят яйчниците си. При запазени яйчници вероятността да преминат през менопаузата веднага е малка, защото яйчниците ще продължат да произвеждат хормони. По-късно е възможно при тези жени да настъпи естествена менопауза година или две по-рано от очакваното.

Автоимунни заболявания- при заболяване на щитовидната жлеза и ревматоиден артрит, макар и рядко, имунната система на тялото, която обикновено се бори с болестите, може по погрешка да атакува яйчниците и да им попречи да произвеждат хормони.

ХИВ и СПИН- жените с ХИВ, чиято инфекция не се контролира добре с лекарства, могат да получат ранна менопауза. Жените с ХИВ също могат да имат по-тежки горещи вълни от здравите жени.

Липсващи хромозоми- жените, родени с липсващи хромозоми или проблеми с хромозомите, могат да преминат през ранна менопауза. Например, жените със заболяването, наречено синдром на Търнър, се раждат без цялата или част от една X хромозома, така че техните яйчници не се образуват нормално при раждането и техните менструални цикли, включително времето около менопаузата, могат да не са нормални.

Синдром на хроничната умора - жени с миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора имат изключителна умора, слабост, болки в мускулите и ставите, загуба на памет, главоболие, лош сън и др. Изследванията показват, че жените с това заболяване са по-склонни да имат ранна или преждевременна менопауза.

Как да разберете дали преминавате през преждевременна или ранна менопауза?

Първият симптом на това, че сте преминали през менопауза, е когато не сте имали менструация в продължение на 12 месеца подред. Ако имате някои от следните симптоми- горещи вълни, нередовен цикъл, необичайно кървене, проблеми със съня и вагинална сухота, обърнете се задължително към вашия лекар. Ако спонтанната менопауза настъпи рано (т.е. изминали са 3 месеца от последната ви менструация и сте под 45 години,) вашият лекар ще ви назначи кръвен тест за измерване на естрогена и свързани хормони, като фоликулостимулиращ хормон (FSH). Можете да изберете да се изследвате, ако искате и да знаете дали все още можете да забременеете. Хормоналните нива се изследват през първите няколко дни от менструалния ви цикъл (когато започне кървенето).

Какви са рисковете за здравето при преждевременна и ранна менопауза?

Като цяло съществуват рискове за здравето ви, тъй като този процес не се счита за нормален.  При жените с ранна менопауза се наблюдава по-висок риск от сърдечни заболявания и остеопороза, тъй като тези жени ще живеят по-дълго без ползите за здравето от по-високите нива на естроген. Възможно е също така да се проявят в по-тежка форма симптомите на менопаузата, в случай, че тя е настъпила по-рано. Депресията при ранна загуба на плодовитост също не е за пренебрегване като състояние в тази ситуация.

Как се управлява ранната менопауза?

Ако сте засегнати от ранна менопауза, важно е да получите медицинска помощ, която да ви помогне да управлявате не само симптомите на менопаузата, но и да намалите риска от развитие на други състояния, които могат да възникнат поради липса на естроген.

В какво се състои тази медицинска помощ?

Хормонална терапия- менопаузалната хормонална терапия (MHT) включва заместване на вашите хормони (естогрен и прогестерон, а понякога и тестостерон) за облекчаване на симптомите на менопаузата. Ако решите да започнете MHT, приемайте най-ниската ефективна доза само толкова дълго, колкото е необходимо и редовно се консултирайте с вашия лекар дали да продължите лечението.

Като алтернатива вашият лекар може да Ви предпише „хапчето“ (комбинирано орално контрацептивно хапче). Въпреки че основната му цел е да предотврати бременност, хапчето се препоръчва и за намаляване на тежки симптоми и дългосрочни рискове за здравето като остеопороза и ранно начало на сърдечно-съдови заболявания.

Нехормонална терапия- ако по някаква причина не можете да приемате „хапчето“ или MHT (например, ако сте имали рак на гърдата или на матката), вашият лекар може да ви предложи други лекарства, отпускани с рецепта, като някои антидепресанти, габапентин (вид лекарство за болка) или клонидин (лекарство за кръвно налягане).

Други нехормонални възможности за управление на симптомите на менопаузата включват:

  • билкови лекарства като черен кохош и червена детелина
  • естрогени на растителна основа (фитоестрогени) - например в соята
  • хипнотерапия
  • лечение на когнитивното поведение
  • акупунктура и традиционна китайска медицина

Преди да опитате някоя от тези опции, задължително потърсете съвет от личния си лекар.

И накрая въпросът, който вероятно всяка от нас си задава- Може ли ранната менопауза да бъде отложена?

Няма ясни доказателства, че промяната на поведението може да забави менопаузата. Както споменахме вече в началото обаче, някои фактори увеличават риска от ранна или преждевременна менопауза. В случай, че сте пушачка, добре е да намалите броя на цигарите или направо да ги спрете.

Възможно е за кратък период във времето да отложите менопаузата и с помощта на правилно хранене, в което обръщате специално внимание на протеините. Категорично се забранява всякакво гладуване, тъй като именно гладуването и дефицитът на протеини се отразяват най-зле на женската репродуктивна система. Хубаво е максимално да избягвате консервираните и пържените храни, пушените месни и млечните продукти. Освен това трябва да наблегнете на спокойствието и на добрия, пълноценен сън, защото хроничното недоспиване може да намали изработването на женски полови хормони и да доведе до развитие на синдром на изтощените яйчници. Движението е препоръчително винаги, за да бъдете здрави и въпреки това- помнете, че прекалено усърдните занимания със спорт и изтощителните физически натоварвания също имат особено отрицателно въздействие върху женския организъм.

Мога ли все пак да забременея?

При някои жени, които претърпяват ранна менопауза, има малък шанс яйчниците спонтанно да започнат да функционират отново. При тези жени има 1 към 10 шансове за възможна естествена бременност.

Нашият съвет:

Задължително говорете с лекар още при първото сериозно закъснение на менструацията ви (в случай, че не е свързано с настъпила бременност), за да ви бъдат назначени необходимите изследвания навреме и да се вземат необходимите решения за доброто ви здравословно състояние и за усещането ви за жена, което не бива да губите дори при настъпила ранна менопауза.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мая Долапчиева

Казвам се Мая Петрова и съм копирайтър (завършила география и журналистика в СУ ‚,Св. Климент Охридски“).

В последните години се изявявам и като учител, макар и да нямам завършена педагогика.

Имам дългогодишен опит в копирайтинга и съставянето на текстове, които винаги се старая да бъдат интересни, представящи необходимата информация и лесно „смилаеми“. За мен е както работа, така и удоволствие да пиша. Поради тази причина се надявам, че някъде във времето ще мога да се похваля и със собствена книга.

Много обичам децата и съм посветила не малка част от живота си на тях. Имам опит с малчугани на възраст 4-10 години. Обичам да им помагам и да им показвам, че научаването на нови неща може да бъде много интересно и полезно. Покрай тях и дъщеря ми, започнах доста да се интересувам и от здравословно хранене, за което съм писала не веднъж.

Смятам, че тялото ни е храм, който, ако не пазим, бързо ще бъде ‚обсаден‘ от неразположения и болести, от които никой не се нуждае. Вкъщи винаги се старая да приготвям здравословна храна и много рядко прекалявам с вредната такава. З

ащото животът е прекрасен и можем да му се радваме на 100% само, когато сме здрави!

Затова и винаги преди всичко, си пожелавам здраве за мен и близките ми.

Продуктът беше успешно добавен в любими.

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.