×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Билки срещу миома
Полезни билки срещу миома

Миома, дивертикули на дебелото черво… При лечението им често се стига до стресиращи и рискови хирургични операции, но скалпелът не е единственият изход. Холистичният подход може да забави или дори да избегне тези интервенции, като вземе предвид общото състоянието на пациента.

Миома на матката

Миомата на матката е най-често срещаният доброкачествен тумор на матката и един от най-срещаните на женската полова система. Открива се най-често при пациентки над 45-50 години. Произходът на формираните новообразувания е от гладкомускулния слой – миометриум, който изгражда маточната стена. Причините за това може да са хормонални, свързани с възрастта, наследствените фактори или начина на живот. Често миомата е асимптоматична и може да бъде открита случайно при тазов преглед и потвърдена с ултразвук. Именно в този момент на помощ идва капацитетът на цял арсенал от растения за облекчаване на симптомите, забавяне, дори елиминиране на миомата. Първо се предписват хемостатични растения, ако кървенето е силно, след това се предлагат растения с хормонално действие, за да противодействат на естрогените, които стимулират растежа на миомата. Това фитотерапевтично лечение се провежда от шест месеца до една година.

Дамска мантия (Alchemilla vulgaris): растението има антифибромно действие, свързано с хормоналните му ефекти, но също така съдържа флавонови гликозиди, които са антихеморагични и регулират кървенето по време и извън менструацията.

Бял равнец (Achillea millefolium): действа противовъзпалително и диуретично, хормоналната му активност е по-ниска, в сравнение с антиоксидантната му активност; освен това деконгестира областта на малкия таз.

Витекс ангус кактус (Целомъдрено дърво) (Vitex agnus-castus) е отлична добавка за женското здраве и има действие, подобно на прогестерона. Тя увеличава секрецията на лутенеизиращ хормон (LH) като  стимулира секрецията на прогестерон чрез намаляване на производството на естроген, което насърчава изчезването на миомата. Подобно е действието и на дивия ямс (Dioscorea mexicana) – този вид мексикански сладък картоф  съдържа активната съставка диосгенин, която позволява на женското тяло да произвежда естествен прогестерон.

Червената лоза (Vitis vinifera) съдържа антоцианозиди, фенолни съединения и проантоцианидоли. Първите имат значителна активност чрез витамин Р, който се бори с венозната недостатъчност и капилярната чупливост. Червената лоза има антихеморагичен ефект.

Копривата (Urtica dioica), богата на каротин, витамин С, калий и калций, е противовъзпалително, болкоуспокояващо, хемостатично и реминерализиращо средство. Витамин Е засилва тези действия. Той е антиоксидант и действа чрез регулиране на хормонални нарушения, които предизвиква миома. В допълнение можем да добавим капсули от вечерна иглика, мощно противовъзпалително средство.

Холистичен подход при дивертикули на дебелото черво

Дивертикулозата на дебелото черво засяга около 30% от хората на възраст над 50 години. С напредването на възрастта в стената на дебелото черво се образуват дивертикули, които представляват малки хернии на лигавицата през мускулната стена на дебелото черво.

Причините за развитие на дивертикулоза не са напълно изяснени.  Вероятно тя се дължи на повишено налягане в червата, което води до излизане на част от стената на червото през слаби точки по хода му. Това е обусловено от много фактори, включително наследствени, но основните са свързани с диета, бедна на фибри и богата на мазнини.

Когато с храната се поемат достатъчно количество хранителни влакнини, съдържимото на червата се движи безпроблемно и се осигуряват редовни изхождания. Като превенция осигурете достатъчен прием на фибри дневно (поне 30 g на ден).

Разтворимите фибри  образуват гел, който помага за предотвратяване на запек и допринася за доброто здраве на чревната флора: те се намират в продукти като сини сливи, овес, ечемик или сушени смокини. Неразтворимите фибри пък увеличават обема на съдържимото в червата и стимулират контракцията им, оптимизирайки доброто здраве на чревната стена. Подобни фибри се съдържат в пълнозърнестите храни, лещата и ленените семена.

Дивертикулитът често е придружен от коремна болка, съпътствана с повишена температура. Можете да оптимизирате лечението чрез комбиниране на гемотерапия, ароматерапия и хомеопатия (в допълнение към медицинското лечение), като целта е да се ограничи рискът от усложнени форми (абсцес, перитонит), които ви излагат на операция.

Псилиум (индийски бял живовляк): чудото за червата

Протичайки безсимптомно, дивертикулозата може да рецидивира, като прерасне в дивертикулит. Тогава основното лечение се базира на антибиотици. Често се пристъпва и към  операция, особено при дивертикулит, усложнен от абсцес. За да предотвратим инфекцията на дивертикулите, може да се обърнем към антисептични билкови чайове (мащерка или мента) или етерични масла (капка лимон върху лъжица мед), докато се борим със запека. Всъщност задържането на съдържанието на червата е причина за тяхната ерозия и води до възпалението на дивертикулите и създаване на гнездо на инфекция.

Псилиум може да помогне със слабителното си действие, без да дразни тъканите. Богат на слуз, той се превръща във вид гел в червата: две трети от него са неразтворими фибри, а останалата трета е разтворима. Растението е и пребиотик, като допринася за доброто здраве на чревната флора. Псилиум (семена и люспата на семената) изглежда най-ефективен, когато се приема по време на хранене. Може да се смеси в чаша вода или в кисело мляко, компот или супа, като се започне с около чаена лъжичка на ден. В зависимост от резултатите, можете постепенно да увеличавате дозите до 2 супени лъжици на ден. 

Антисептична запарка с мащерка

Мащерката (Thymus vulgaris) е популярен антисептик. Ароматната билка подобрява чревния комфорт, като насърчава храносмилането и предотвратява подуването на корема. Наличието на феноли има спазмолитичен ефект, предотвратявайки коремна болка и спазми. При инфузия има хидратиращ ефект, което е полезно в борбата срещу запека.

При лечение на дивертикулит пийте инфузия от мащерка три пъти дневно. За целта сложете 5 г. цвят от мащерка в 250 мл студена вода. Точно преди момента на кипване, дръпнете от огъня и оставете билката да се накисне от 5 до 8 минути.

Като заключение: Терапевтите, обучени в билколечение, дават алтернативен подход за лечение при пациенти, на които се препоръчва операция при различни заболявания. Те анализират необходимостта от хирургична интервенция, като търсят първоизточника на заболяването в различни сфери като храносмилателна, имунна, ендокринна…, обръщат внимание и на психо-емоционалната история на симптомите. Този глобален подход се базира на ползите от растенията, които да възстановят баланса в системите на тялото ни.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.