На 244-тото ежегодно събрание на Американското химическо дружество, което се провежда във Филаделфия, бяха представени интересни открития, свързани с храненето на хората. Изучавайки повече от 1700 вещества, които се намират в състава на различни продукти, учените са стигнали до извода, че някои влияят силно и добре на емоционалното състояние на човек. Сред посочените като “слаб допинг” за организма са шоколад, малина, ягода и чай. Молекулата на шоколада например съдържа Омега – 3 мастни киселини, които подобряват настроението, твърди Карина Мартинес-Майорг, ръководител на групата изследователи.
При употреба на храна, съдържаща валпроева киселина /Valproic acid/ е доказано, че човек се успокоява, става по-благодушен и склонен към миролюбиво поведение. Забелязано е, че повечето от посочените в списъка продукти имат аромат, който по своята структура поразително напомня структурата на валпроевата киселина. Миризмата на продуктите действа на човека чрез якобсоновия орган, обособен отдел на обонянието ни, който отправя сигнали в мозъка и стимулира отделянето на ендорфини, естествените обезболяващи на организма ни, допълват учените. И в шоколада, и в ягодите, и в чая се съдържат веществата триптофан и серотонин, които подобряват настроението на хората на първично ниво.
Коментари (0)
Нов коментар