×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Ашваганда

Ашваганда или индийски (азиатски) женшен, е естествен адаптоген, чиито лечебни свойства са познати от 2500 години насам. Това всъщност е най-често използваната и широко изследвана адаптогенна билка. Принадлежи към сем. Solanaceae, а ботаническото й наименование е Withania somnifera. С лечебна цел се използват коренът и листата. Tе са богати на стероидни лактони (витанолиди) с модулиращи щитовидната жлеза, неврозащитни, анти-тревожни, антидепресивнии противовъзпалителни свойства.

Малко история


Буквалното значение на думата „ashwagandha“ е "миризма на кон", тъй като свежите корени на билката миришат на кон и се смята, че който ги консумира придобива силата и жизнеността на коня. На латински език, значението на видовото наименование „somnifera“означава "предизвикващ сън".

В Аюрведа – древната индийска система за природно лечение, ашваганда се ползва с особена почит. Това е така заради способността й да насърчава физическото и психичното здраве. Освен това тя защитава и тялото от болести, и да забавя процесите на стареене. В Индия билката се използва като широкоспектърно лекарство от векове. Тъй като увеличава издръжливостта иоблекчава стреса, бива наричана и „индийски женшен“. Позната е още като „зимна череша“.

Именноанти-стрес действието на ашваганда е причина за нейната широка популярност и днес. Както всички адаптогени, тя помага на тялото да поддържа хомеостазата, дори в периоди на силен емоционален или физически стрес. Но предимствата й не спират до тук. Тази мощна билка има невероятната способност да понижава нивата на кортизола (хормонът на стреса). Тя може и да балансира хормоните на щитовидната жлеза. Използва се и при разстройства на настроението и дегенеративни заболявания.

Ефекти на Ашваганда


Подобрява функциите на щитовидната жлеза


Една от най-невероятните ползи на адаптогенните билки като ашваганда, е способността им да балансират производството на хормони от страна на щитовидната жлеза. Има доказателства, че ашваганда помага както при хипофункция и болест на Хашимото, така и при прекомерна активност на жлезата, включително болест на Грейвс. За милионите хора, които не могат да се справят с проблема си и които не са чували за ашваганда може да се окаже, че именно тази билкае решението, което отдавна търсят.

В пилотно проучване, публикувано през 2017 г. в Journal of Alternative and Complementary Medicine, са описани ползите на ашваганда при пациенти със субклиничен хипотиреоидизъм. В продължение на 8 седмици част от участниците приемат 600 mg екстракт от ашваганда всеки ден, а контролната група получавала плацèбо.

Резултатите от изследването са впечатляващи – оказало се, че екстрактът от ашваганда е подобрилсерумните нива на тиреоид стимулиращия хормон (TSH) и тироксин (Т4). Заключението е, че ашваганда може да бъде от полза за нормализиране нивата на щитовидната жлеза при пациенти с хипотиреоидизъм.

Проучване, публикувано в Journal of Ayurveda and Integrative Medicine също установява, че ашваганда може да активизира щитовидната жлеза при хипофункция. В проучването пациенти с биполярно разстройство приемат екстракт от билката с цел подобряване на когнитивната функция в 8-седмичен период. Лабораторното изследване установява, че при някои от пациентитенивата на Т4 са се повишили по време на терапията.

Подобрява функциите на надбъбречните жлези и облекчава надбъбречната умора


Изследвания показват, че ашваганда може да бъде полезна за поддържането на надбъбречната функция и преодоляване умората на надбъбречните жлези. Надбъбречните жлези са жлези с вътрешна секреция, са отговорни за освобождаването на хормони, включителнокортизол и адреналин, в отговор на стреса.

Ако тези жлези са претоварени поради прекомерен емоционален и физически стрес, може да се развие състояние, известно като надбъбречна умора. Когато жлезите се изтощят, може да се наруши продукцията и на други хормони в тялото, включително прогестерон, което от своя страна да доведе до безплодие DHEA - хормон, свързан с дълголетието и поддържането на силно тяло.

Индийският женшен намалява тревожността


Една от най-известните ползи на ашваганда е способността й да работи като естествено средство срещу тревожност. В проучване от 2009 г., публикувано в PLOS One се установява, че действието на ашваганда е сравнимо с ефектите на някои конвенционални лекарства срещу тревожни разстройства.

В 12-седмично контролирано проучване, 75 души с тревожност са били разделени на две групи. Едната група била подложена на терапия с ашваганда (300 mg два пъти дневно), мултивитамини, дихателни техники за релаксация и промени в хранителния режим. С участниците от другата група, които са приемали плацèбо.  са провеждани ежедневни психотерапевтични сесии и също – дихателни техники за релаксация.

Когато нивата на безпокойство са били измерени след 12-седмичния период, се оказало, че при хората, приемали екстракт от ашвагандастепента на тревожност е намаляла с цели 55%, за разлика от останалите, при които се е понижила само с 30,5%. Значителни различия между двете групи се наблюдавали и по отношение на фокуса и енергията.

Противодейства на дегенерацията на мозъчните клетки и подобрява паметта


Ежедневният стрес унищожава мозъка и нервната система. Последни изследвания доказват, че ашвагандане само облекчава стреса, но и защитава мозъка от дегенерация на клетките и невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер и болест на Паркинсон. Една от основните причини за ефикасността на ашваганда, е наличието на мощни антиоксиданти в състава й, които унищожават свободните радикали и забавят стареенето.

Витанолин А и витанолин D са основните хранителни вещества в билката, които подобряват когнитивната функция. Витанолидите са естествено срещащи се стероиди в състава на някои растения, които стимулират клетъчния растеж ипредотвратяват отлагането на амилоидниплаки, което е от съществено значение за лечението на дементните симптоми.

Укрепва имунната функция


Тъй като ашваганда действа като адаптоген, който понижава продукцията на стресови хормони, тя също такастимулира имунната си система и намалява нивата на хронично възпалението в тялото. Изследвания показват, че ашвагандаподобрява имунната функция, като насърчава производството на имуноглобулин и потиска провъзпалителнитецитокини.

Балансира нивата на кръвната захар


Това се дължи на фенолните съединения, включително флавоноиди в състава й, които проявяват силни хипогликемични свойства.

Подобрява сексуалната функция и фертилността


В аюрведичнатамедицина ашваганда се използва като естествен афродизиак, който помага при сексуална дисфункция и също така повишавасинтеза на тестостерон при мъжете и способността за оплождане.



Вижте всички продукти с Ашваганда

Прочетете повече за Индийски Женшен/Ашваганда:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.