Доказано е, че
пробиотиците - добрите бактерии, които живеят в червата и които се намират в киселото мляко, други пробиотични храни и хранителни добавки, значително подобряват храносмилането. Все повече нови изследвания обаче показват, че пробиотиците могат много повече от това да регулират стомашно-чревната дейност.
Проучване, публикувано през януари 2012 г. в престижното издание FASEB Journal, установява, че стимулирането на добрите бактерии в червата намалява риска от смърт вследствие на инфаркт.
За целта на експеримента си, изследователите от Медицинския колеж в Уисконсин използвали плъхове, разделени на две групи. Първата група била хранена по стандартния начин, а на втората група давали пробиотична добавка, съдържаща бактерията Lactobacillus plantarum. L. plantarum е „добра” бактерия, която помага на организма да произвежда по-малко лептин - протеиновият хормон с ключова роля в регулацията на апетита и метаболизма. Резултатите се оказали наистина впечатляващи – при плъховете, приемали пробиотик, нивата на лептина се понижили с 41%, което от своя страна намалило риска от инфаркт с цели 29%.
„Нашето откритие е революционен етап в превенцията и лечението на сърдечните удари” – твърди водещият автор на изследването Джон Бейкър. "Откритието за биохимичната връзка между чревните бактерии, техните метаболити и увреждането на сърцето ще изиграе огромна роля за намаляването на риска от смърт, предизвикана от сърдечен удар. Вече сме напълно убедени, че допълнителният прием на пробиотици е задължителен за да се подобри сърдечно-съдово здраве на населението.”, пояснява д-р Бейкър.
Джон Бейкър твърди, че както холестеролът и нивата на кръвното налягане са част от факторите, определящи риска от инфаркт, така и микробите, които обитават червата могат да бъдат показател за чувствителността на организма към определени болести.
Друго изследване, публикувано в British Journal of Dermatology показва, че комбинираният прием на пробиотици и пребиотици значително намалява тежестта на екземата при децата. Тайванското проучване обхваща 60 деца на възраст от 2 до 14 години. Около 75% от тях били с тежка екзема, а 25% - с умерена екзема. Децата били разделени на две групи, едната от които получавала 950 мг пребиотични фрукто-олигозахариди дневно, а другата - по 950 мг пребиотик плюс пробиотичния щам Lactobacillus salivarius.
До края на проучването броят на децата с тежка екзема паднал под 10%. Умерената екзема била разпространена сред по-малко от 40% от децата, докато леката екзема обхващала над 50% от децата. Важно е уточнението, че при децата, които приемали комбинация пробиотик и пребиотик, резултатите били най-добри.
Не забравяйте, че качеството на пробиотичната добавка зависи главно от издръжливостта на щамовете. Потребителите трябва да използват само пробиотични продукти, разработени и произведени от компании, които са направили необходимите изследвания, за да осигурят жизнеспособността на своя добрите бактерии!
Още интересни статии за пробиотиците, открийте
ТУК!
Коментари (0)
Нов коментар