×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Птеростилбен


Хората, които искат да живеят здравословно, са добре запознати с теорията за свободните радикали – реактивни молекули, отговорни за стареенето и развитието на много хронични болести. В стремежа да осигурят подкрепа на организма си срещу тях, те се доверяват на мощния ефект на антиоксидантите, които неутрализират негативния ефект от окислителните реакции и осигуряват многобройни ползи за тялото.

Сред антиоксидантите на особена почита се радват полифенолите - съединения със специфична химична структура, състояща се от множество фенолни хидроксилни групи, които имат протективни функции при растенията. Един от тези полифеноли е птеростилбен, който в последните години се радва на огромна популярност, заради отличната си бионаличност в тялото.

Като метилирана молекула стилбен, той притежава подобна структура на антиоксиданта ресвератрол, но за разлика от него има само една, а не три хидроксилни групи. Това означава, че ресвератролът по-бързо се елиминира от тялото, докато птеростилбенът лесно преминава през клетъчните мембрани, което го прави по-бионаличен. Изследванията показват, че птеростилбен има 80% бионаличност, в сравнение с 20% за ресвератрол. Сериозно предимство, което дава потенциал за включването на първия във все повече хранителни добавки с антиоксидантен ефект. С други думи, смята се, че птеростилбенът се абсорбира и използва от тялото по-лесно от подобни фитонутриенти.

Птеростилбен има потенциал за предотвратяване и лечение на различни заболявания, което се дължи на неговите антиоксидантни, противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства, водещи до подобрена функция на клетките и потискане на вредния клетъчен растеж. Подобно на други полифеноли, изследователите не са изяснили напълно механизма му на действие, но все повече разработки се фокусират върху способността му да коригира анормални клетки и да има стимулиращ, положителен ефект върху съдовата система.

Накратко, това мощно съединение може да повлияе на множество органи и системи по уникален начин, включително:

  • Защита на неврологичната функция
  • Инхибиране на растежа на анаромални клетки
  • Протекция и регенериране на черния дроб
  • Регулиране на метаболизма
  • Подобряване на състоянието при диабет
  • Намаляване на съдовите заболявания
  • Освен това изглежда, че има синергичен ефект върху определени лекарства.

Птеростилбенът естествено се съдържа в богати на антиоксиданти храни като черни и червени боровинки, бадеми, грозде, индийското дърво Pterocarpus marsupium. При изследвания върху хора и животни е доказано, че предлага защита срещу много неврологични, сърдечно-съдови, метаболитни и хематологични заболявания. Например ползите от птеростилбен включват защита срещу загуба на паметта, висок холестерол, високо кръвно налягане.

 

Механизъм на действие

При прилагане, птеростилбен проявява своята антиоксидантна активност чрез извличане на реактивни кислородни видове (ROS), като по този начин предотвратява оксидативния стрес и ROS-индуцираното увреждане на клетките. Той може също така да активира медиирания път на фактор 2 (Nrf2), свързан с ядрения фактор еритроиден 2, и да увеличи експресията на различни антиоксидантни ензими, като супероксид дисмутаза (SOD).

В допълнение, птеростилбенът е в състояние да инхибира възпалението чрез намаляване на експресията на различни възпалителни медиатори, като интерлевкин (IL) 1бета, фактор на туморна некроза алфа (TNF-a), индуцируема азотен оксид синтаза (iNOS), циклооксигенази (COX) и ядрен фактор капа B (NF-kB).

Той също така инхибира или предотвратява активирането на много сигнални пътища, участващи в канцерогенезата, и увеличава експресията на различни туморни супресорни гени, като същевременно намалява експресията на някои гени, стимулиращи тумора. Смята се, че директно индуцира апоптоза в туморните клетки. Именно тези му свойства се използват в превенцията и терапията на различни заболявания. Това означава, че може да спре болестта, преди да започне, както и да я лекува, след като се разпространи в тялото:

  • Подобрява здравето на сърцето
  • Предотвратява диабет (тип 1 и тип 2)
  • Може да предложи противотуморни ползи
  • Намалява кръвното налягане при възрастни
  • Може да предпази от болестта на Алцхаймер

… и много други.

Нека обсъдим някои от тези предимства.

 

Подобрява здравето на сърцето

Според проучване от 2012 г. птеростилбенът предлага защита срещу атеросклероза, която се свързва с втвърдяване на артериите поради натрупване на плака във вътрешната им обвивка. Високите нива на глюкоза, високото кръвно налягане и различни други фактори могат да причинят атеросклероза. Птеростилбен я предотвратява чрез инхибиране на натрупването на LDL (известен още като лошия) холестерол в артериите. Проучването също така свързва птеростилбен с намаляване на оксидативния стрес. Това е дисбаланс между антиоксиданти и свободни радикали в тялото, който, ако не се лекува, може да причини сърдечни заболявания.

 

Помощ при диабет

При опити с животни, проведени в началото на 2021 г., птеростилбенът успешно предотвратява диабет тип 1 и тип 2. Диабет тип 1 е, когато вашият панкреас (органът на тялото, отговорен за производството на инсулин) произвежда много малко или никакъв инсулин. Диабет тип 2 е, когато панкреасът произвежда твърде много инсулин. Повечето антидиабетни лекарства, които се предлагат на пазара, лекуват един от двата типа диабет. Това, че птеростилбенът дава индикации за предотвратяване и на двата типа, може да обърне играта в борбата на човечеството срещу смъртоносната болест, отнела 1,5 милиона живота само през 2020 г., изчислява Световната здравна организация.

 

Предотвратява прогресията на туморни клетки

Според ин витро изследвания птеростилбен e в състояние да инхибира туморни клетки на гърдата, на шийката на матката, дебелото черво и белия дроб. Той предотвратява развитието им чрез задействане на присъща митохондриално получена апоптоза. Това от своя страна насърчава клетъчната жизнеспособност на здравите клетки.

 

Понижава кръвното налягане при възрастни

Резултати от двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване при хора показват, че птеростилбен понижава кръвното налягане. Изпитването включва 80 пациенти, чийто LDL холестерол е 100 или повече в началото на експеримента. Всеки от тях приема плацебо или 50 – 125 mg птеростилбен два пъти дневно в продължение на 6-8 седмици. Пациентите, които са приемали най-високата доза (125 mg), са имали понижено систолно и диастолно кръвно налягане след изпитването. Тези, които приемат ниска доза птеростилбен (50 mg), завършват с понижено систолично кръвно налягане. И двете групи пациенти също са имали намаляване на индекса на телесна маса.

 

Може да предпази от болестта на Алцхаймер

Според проучване върху животни ниската доза птеростилбен е мощен невромодулатор при стареене и болестта на Алцхаймер (AD). В случая изследователите провели проучването, за да определят дали птеростилбенът или ресвератролът са по-ефективни в предлагането на защита срещу AD в зависимост от дозата. Резултатите сочат, че при равни количества на прием (в допълнение със съответната диета) лечението с птеростилбен модулира познавателната способност и клетъчния стрес по-силно от ресвератрола. Именно това го прави по-добър кандидат за изследване на лекарство за Алцхаймер.

 

Подобрява капацитета за издръжливост

Според проучвания върху лабораторни животни птеростилбен може да подобри представянето при  упражнения чрез повишаване на капацитета за издръжливост. Изследователите заключават, че приемането на птеростилбен води до образуването на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза), основен процес при възстановяването на скелетните мускули. Те отбелязват също, че употребата на птеростилбен е помогнала на мускулите на животните да се адаптират бързо към упражнения и също така води до митохондриална биогенеза (която помага на скелетните мускули да се адаптират към физическа активност). Това поражда надежда, че един ден птеростилбенът може да получи одобрение като добавка за изграждане на мускули.

 

Предпазва от заболявания, свързани с възрастта

Множество заболявания, свързани с възрастта, включват сърдечно-съдови заболявания, артрит, остеопороза, хипертония, диабет тип 2 и болестта на Алцхаймер. Добрата новина е, че птеростилбенът е обещаващ като ефективно съединение против стареене. Според проучване от 2017 г., публикувано в Международния съюз по биохимия и молекулярна биология, птеростилбенът може ефективно да намали интензивността на множество свързани с възрастта разстройства. Това не е всичко. Това съединение може също да предотврати появата на различни човешки заболявания в напреднала възраст.

 

Като обобщение: Птеростилбен е силен антиоксидант, който се отличава с отлична синергичност и бионаличност. Все повече изследвания се фокусират върху неговото роля на медиатор на възпаленията, които лежат в основата на най-разпространените патологични състояния.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.