
Сигурно сте чували поговорката „Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен”. Може би обаче вече трябва да я изменим и да стане „Една риба на ден държи лекаря далеч от мен”. Рискът от сърдечносъдови проблеми намалява значително при хора, които ежедневно консумират тлъсти риби и приемат повече омега-3. Около това мнение се обединиха специалисти от Европейската асоциация за сърдечносъдовата профилактика и рехабилитация (EACPR) на годишната си конференция, която се проведе в началото на май в Дъблин (Ирландия). Специалистите се съсредоточиха върху ползите от ненаситените мастни киселини омега-3,
ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA), които могат да се намерят в голямо количество в мазните риби като сьомга, скумрия, херинга, пъстърва и сардини . "Омега-3 мастните киселини са изключително важни за здравето на човек, независимо дали говорим за сърдечносъдовата система, ставите или имунитета" каза Филип Калдър, биохимик и диетолог от университета в Саутхемптън, (Великобритания).
На срещата специалистите се обединиха около идеята, че човек трябва да хапва мазна риба поне два пъти седмично. „Хората, които искат да си набавят омега-3 чрез хранителните добавки, трябва внимателно да четат етикетите. Потърсете сертифицирани продукти с доказано качество. От значение е да се взема по 1 гр. Омега-3 на ден, за да има благотворен ефект върху здравето”, допълва специалистът.
Ревита Ви препоръчва
Ленено масло, 1000 mg 57% АЛК
Ленено масло, 474 ml
Ленена пудра, 454 mg
МЕГА – ДХК, 1 000 mg
Крил масло, 500 mg
Неуроминс ДХК, 200 mg
Неуроминс ДХК, 100 mg
Рибено масло, 1000 mg
Масло от черен дроб на треска, 415 mg
ЕФА бленд за деца, 445 mg
Коментари (0)
Нов коментар