×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Запекът при децата е не просто неприятен проблем, но може да крие опасност за здравето. Детският организъм е много по-податлив на дехидратация, в сравнение с този на възрастните. Важно е да се обърне внимание на проблема и да се приложи правилното лечение.


Какви видове запек има при децата

  • Функционална констипация

В повечето случаи децата страдат от функционален запек. Те може сами да се спират по някаква причина (болка, притеснение). Той може да е свързан с инфекция на храносмилателния тракт.

  • Органична констипация

Дължи се на друго подлежащо заболяване. Възможни са ендокринни проблеми, цьолиакия или метаболитни заболявания.


Какви са симптомите

  • По-малко от 3 изхождания на седмица;

  • Болки в стомаха и газове;

  • Отказване на храна;

  • Фисури, кървене по време изхождане;

  • Целенасочено въздържане от ходене по голяма нужда.


Запек при бебета

Педиатрите препоръчват на майките да кърмят бебето до около 6 месеца.  Кърмачетата под 3 месеца се изхождат след всяко хранене. След този период честотата на изхожданията на бебето намалява, докато не настъпи времето за захранване. Кога един родител ще започне захранване на детето си, е индивидуално решение. Най-често представянето на нова храна на бебето започва около 4-5-месеца. Все още незрялото храносмилане на бебето трябва да започне адаптиране към нови източници на хранителни вещества. Това води и до естествена промяна в ритъма на изхождане.

Запекът при кърмачета може да се разпознае лесно. Изхожданията намаляват до 1 на 7 дни, като са твърди и сухи. Бебето е раздразнително, плаче и може да загуби апетита си.

Най-честите причини за запек са:

  • хранене на бебето с адаптирано мляко;

  • липса на течности;

  • подлежащо заболяване.


Кога да се обърнем към педиатър

Установено е, че кърмени бебета под 2 месеца имат по-чести изхождания. Ако храните бебето си с адаптирано мляко и забелязвате изхождане веднъж на 1-2 дни, това също не е алармиращ факт. Притеснително е, когато едномесечно бебе не се изхожда за дълго. Консултацията с педиатър е задължителна, ако забележите очевиден дискомфорт, подуто и напрегнато коремче или промяна в изпражненията.


Запек и начин на хранене

Начинът на хранене на детето определя ритъма на изхождане. При продължителен запек е нужно да се избягват храни, водещи до запичане. В тази група спадат: захарни изделия; тестени продукти с бяло брашно; пържени и панирани храни. Избягат се бедни на фибри храни, богати на консерванти и подсладители. 

Липсата на течности е също честа причина за запек и твърди изпражнения. Пиенето на достатъчно вода през деня и редовното движение могат да предотвратят дехидратацията и да улеснят изхождането. 

Ако детето ви е по-голямо и прекарва повече време пред монитора, то разходките всеки ден са добра идея.


Как да помогнем

Запекът при по-големи деца се лекува чрез прилагане на средства за разхлабване. Има различни видове разхлабителни, в зависимост от начина им на действие. 

Екстрактът от листата на сена действа, като стимулира мускулатурата и избутващите движения на червата. 

Чай, приготвен от семената на копър, води до отпускане и намаляване на болката при запек. В народната медицина копърът се използва като лек за колики, гадене и дискомфорт. 

Пюрето от синя слива също може да облекчи констипацията.

В някои случаи нежен масаж на коремчето улеснява изхождането. Масажът подобрява кръвообращението и стимулира движенията на червата. 

При част от децата, които не могат да се изходят сами, клизмата може да помогне. Днес се смята, че не бива да се прилага твърде често. Редовното извършване на клизми може да доведе до „лениви“ черва и нарушения в чревната микрофлора на детето.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.