×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.



Диабетът е състояние, което се характеризира с високи нива на кръвна глюкоза т.е. с по-високи от нормалните нива на кръвната захар. Основно се различават два типа диабет – тип 1 и тип 2. Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което автоантитела атакуват панкреаса и го разрушават. В резултат не се отделя достатъчно инсулин в тялото, а той е единственият хормон предизвикващ намаляване на кръвната захар. Диабет тип 2 е част от т.нар. “метаболитен синдром” и е свързан с инсулинова резистентност и относителен инсулинов дефицит.

Най-широко използваното лечение включва стратегии за промяна в начина на живот в комбинация с лекарства. Някои допълнителни средства, като билки и добавки, също могат да помогнат. Трябва да се отбележи, че билките сами по себе си НЕ могат да лекуват диабет и или да бъдат самостоятелно лечение, но някои, в комбинация с конвенционално лечение, могат да осигурят адекватно сваляне на кръвната захар, облекчаване на симптомите и намаляване риска от усложненията.


Канела

Канелата е ароматна подправка, която се произвежда от кората на дървото. Тя е популярна съставка в сладкиши и различни печени изделия. Тази подправка добавя известна сладост към ястието, като по този начин ограничава нуждата от захар. Канелата е предпочитана от хората с диабет тип 2 не само поради тази причина, но и заради другите ѝ предимства.

В проучване, публикувано през 2013 г., изследователите заключават, че приемането на добавка с канела може да доведе до:

  • добро контролиране на кръвната захар, изразяващо се в по-ниските ѝ стойности на гладно;

  • по-малко общ холестерол и "лош" LDL холестерол;

  • по-високи нива на "добър" HDL холестерол;

  • намаляване на триглицеридите в кръвта;

  • повишена инсулинова чувствителност на периферните тъкани.

Канелата лесно може да бъде включена в ежедневната диета под формата на:

  • подправка в печени изделия;

  • чайове;

  • хранителна добавка.


Бял трън

Билката бял трън е използван от години в народната медицина за лечение на различни заболявания и особено тези засягащи черния дроб.

Екстрактът от бял трън е богат на веществото силимарин. Силимаринът е съединение имащо антиоксидантни и противовъзпалителни свойства в организма. Именно той нарежда белия трън сред полезните билки, намаляващи нивото на кръвната глюкоза.

Съществуващите до сега резултати от изследвания на ефектите на силимарин са обещаващи, но не са достатъчно доказателствени, за да могат експертите да препоръчат билката или нейния екстракт самостоятелно за лечение на диабет.


Сминдух

Сминдухът е семе, което може да помогне за контролиране нивата на кръвната захар. Той съдържа фибри и химикали, които спомагат за забавяне на процесите на храносмилане на въглехидратите и усвояване на отделената глюкоза.

Съществуват и някои доказателства, че сминдухът може да помогне за забавяне или предотвратяване на появата на диабет тип 2. Резултатите от 3-годишно проучване, публикувано през 2015 г., отбелязват, че хората с преддиабетно състояние е по-малко вероятно да отключат тази болест, докато приемат семена от сминдух на прах. В проучването са участвали 66 души с преддиабет, които са приемали по 5 грама от хранителна добавка съдържаща сминдух два пъти дневно и 74 здрави участници, които не са го приемали. Изследователите заключават, че приемането на добавката от семена води до намаляване на кръвната захар, в резултат на повишени нива на инсулин. Доказва се също, че сминдухът води и до намаляване на нивата на холестерола в кръвта.

Сминдухът лесно може да бъде включен в ежедневието под формата на:

  • подправка при готвене;

  • запарка с топла вода;

  • хранителна добавка.


Гинема силвестре

Гинема силвестре е билка, която произхожда от Индия. Името ѝ означава „разрушител на захарта“.

Клинично проучване от 2013 г. установява, че хората с диабет тип 1, които са приемали билката гимнема силвестре, показват признаци на подобрение. При диабетици, приемали екстракт от гинема силвестре в комбинация с инсулин за период от 18 месеца, нивата на кръвната захар на гладно са намалели значително, в сравнение с контролната група, получаваща само инсулин.


Джинджифил

Джинджифил е друго природно средство, което се използва от дълги години в  народната медицина. Той често се употребява и за облекчаване симптомите на различни храносмилателни и възпалителни проблеми.

През 2015 г. едно проучване установява, че джинджифилът може да бъде от полза и в комбинираната терапия за диабет. Изследователите заключават, че той понижава нивата на кръвната захар, но не повлиява нивата на инсулин в кръвта. В резултат на това, те предполагат, че джинджифилът може да намали инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2.


Заключение

Комбинираната терапия за лечение на диабет включва не само лекарства, но и промяна в начина на живот. Билките и хранителните добавки, съдържащи ги могат да помогнат, но не и да го излекуват самостоятелно.

Винаги се консултирайте с медицински специалист, преди да започнете прием на нова билка или добавка. Също така е важно да следите билките или хранителните добавки да бъдат от висококачествени източници.


Източници:

Cinnamon: Potential Role in the Prevention of Insulin Resistance, Metabolic Syndrome, and Type 2 Diabetes - Bolin Qin, M.D., Ph.D.

Silymarin in Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials - Luminita Voroneanu

Role of Fenugreek in the prevention of type 2 diabetes mellitus in prediabetes - Arpana Gaddam 

Efficacy of ginger for treating Type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Кристияна  Паункова

Кристияна Паункова е студент 5-ти курс медицина в Медицински университет - София. По време на обучението си стажува в клиники с гастроентерологична насоченост. Професионалните ѝ интереси са насочени към гастроентерология; диететика и лечебно хранене; видове хранителни добавки и тяхното действие върху организма; здравословен начин на живот; естетична дерматология и грижа за кожата.

Продуктът беше успешно добавен в любими.