Правилното дъвчене на храната е важно за нейното усвояване и има доказани ползи за здравето и контрола на теглото. От яденето на бързи обороти може да имате печалба на време, но в дългосрочен план нещата хич няма да бъдат розови. Спестеното време ще изгубите в упражнения по фитнес залите или спазването на диети. И причината за това е, че защото сте омели набързо, но и със сигурност сте хапнали повече от необходимото.

Когато набързо изсипете като лавина храната в стомаха си, рецепторите нямат време, за да сигнализират, че вече сте сити. А  вие вече поглъщата втората порция и продължавате да ядете на големи хапки, които преглъщате с труд, защото не са сдъвкани.

Неправилното сдъвкване на храната води до непълно усвояване на хранителните вещества, което обезсмисля процеса на хранене. При старателното и бавно дъвчене ефектът е обратен: стомахът получава информация, че идва храна за обработка и се подготвя за действие. Ето защо специалисти препоръчват: всяка хапка да се сдъвква до еднородна маса по 32 пъти (колкото са зъбите), яжте малки хапки, не слагайте в устата си друга хапка, докато не сте преглътнали предишната, пийте вода след като сте преглътнали, не се разсейвайте.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist
Продуктът е добавен за сравнение

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.