Как да защитим сърцето от солтаИзлишъкът от натрий в организма е най-страшният бич за сърцето. Съгласно препоръките на Американската асоциация за изследване болестите на сърцето, човек може да употребява дневно не повече от  2400 мг сол. Аналогичната асоциация във Великобритания е на мнение, че милиграмите трябва да са 1500, за да се чувства сърцето в относителна безопасност.  Масовите данни обаче показват, че хората употребяват критично високите 3500 мг сол дневно, а любителите на фастфуда – 5000 мг.

Днес учените категорично са доказали, че излишъкът на натрий в организма е мощен фактор за сърдечни болести. Английски учени са съставили кратък списък от ежедневни продукти, за да добият представа хората, колко сол поемат, когато ги употребяват за храна:

1. В една филия бял или черен хляб – до 230 мг натрий.

2. В 300 – 400 г салам ли пушено месо -  до 1050 мг сол

3. Средна пица - 380 мг сол

4. Пушено пилешко бутче до 600 мг сол

5. Сандвич, хамбургер или хот дог – средно по 940 мг сол.

Учените са съставили този списък не за да се откаже човек от употребата на тези продукти, а за да си праи сметката какво и колко може да яде дневно, без това да създава заплаха за сърцето му.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Има силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Product added to wishlist

Този сайт използва бисквитки/cookies за да ви гарантира по-плавно и бързо сърфиране. С натискане на бутона "Съгласен съм" вие се съгласявате с използването на бисквитки.