
„На първо място, избягвайте месото, сиренето, мазнините, соята, шоколада, захарта и солените храни”, казва д-р Кристофър Васи, автор на книгата Натуропатичният подход (2009). „На второ място, наблегнете на голямото количество течности и на растителната храна, богата на фибри, органичната храна за стимулиране на дебелото черво и намаляване внасянето на нови токсини в организма.” Най-добре е да се фокусирате върху храни със специфични пречистващи свойства, като започнете с изброените по-долу средства. Опитайте се да включите в менюто си поне пет от тях всеки ден, като се опитате да не преяждате. Следвайте режима и ще видите и усетите резултатите за по-малко от седмицата – повече енергия, по-бистър ум и дори отслабване.
Артишок – „Тази ядлива цветна пъпка повишава детоксикацията в черния дроб и бъбреците”, казва Васи. Той е богат още на вещества, предпазващи черния дроб, включително цинарин, вещество, което стимулира черния дроб и пикочния мехур. Един артишок съдържа 10 грама фибри, които изчистват дебелото черво и съдържат само 65 калории. Консумирайте в различни варианти – задушен и поднесен със сос от печени червени чушки, изсушен артишок в салати и сосове за спагети.
Ряпа дайкон – Тази ароматна ряпа, приличаща на голям бял морков, се използва за пречистване на тялото от слуз и за премахване на токсините. Ряпата съдържа група вещества, които са с антираково действие – глюкозинолати, включително глюкобразин. Дъвченето на ряпата дайкон освобождава ензим, който превръща глюкобразина в дииндолилметан (DIM), вещество, което неутрализира вредните форми на естроген. Консумирайте обелената и настъргана ряпа в салати, сандвичи, готвени ястия.
Ленено семе – Това е най-богатият хранителен източник на лигнини - подобни на фибрите вещества, които детоксикират вредните форми на естроген. Освен това то съдържа противовъзпалителните омега-3 мастни киселини и тяхното високо съдържание на фибри стимулира движенията на дебелото черво. Всеки ден добавяйте по 2 супени лъжици смляно ленено семе в овесените ядки или сока си.
Чесън – „Антибактериалното действие на чесъна подпомага производството на глутатион, мощен детоксикиращ антиоксидант, който дава възможност на черния дроб да завърши процеса на детоксикация”, казва д-р Ан Луиз Гитълман, автор на книгата Освобождаване от мазнините за здраве (2010). Той е богат и на сяросъдържащи вещества и антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане. Консумирайте по една скилидка чесън дневно в сурово или слабо обработено състояние. Добавяйте в сосове, хумус.
Зелен чай – Освен добре познатите му антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, зеленият чай подпомага черния дроб и повишава детоксикиращите ензими – според едно проучване до 80%. Неговото меко съдържание на кофеин, Л-теанин и алкализиращите му свойства го правят прекрасно средство за започване на деня по време на прочистване. Приемайте по 2-4 чаши зелен чай дневно, може да го използвате и като бульон за супи.
Зеленолистни зеленчуци – „Такива храни като спанака имат алкализиращ ефект”, казва Гитълман, „и са богати на хлорофил, който пречиства кръвта и предпазва от рак.” Консумирайте пореч, аругула, алабаш, къдраво зеле и други растения от семейство Brassica и ще помогнете на тялото си да елиминира опасните форми на естроген. Може да си направите детоксикиращо смути като смелите авокадо, банан, кокосово мляко, шепа спанак.
Лимон – алкализиращият лимон балансира киселинността, причинена от прекомерния прием на животински протеин, захар, зърнени храни. Лимоните помагат за омекотяване и изхвърляне навън на слузта, помагат за изхвърляне на токсините от черния дроб. Изцедете половин лимон в чаша топла вода или зелен чай и пийте всяка сутрин, за да хидратирате тялото и да стимулирате мускулите на стомашно-чревния тракт.
Розмарин – „Тази билка е мощен стимулант на черния дроб, който може да удвои количеството жлъчен сок и следователно да противодейства на токсините”, казва Васи. Освен това той е богат на карнозинова киселина, вещество, което помага на тялото да произведе детоксикиращия глутатион. Добавяйте смлян розмарин в готвените ястия и в сосовете за салати.
Морски водорасли –„Те имат алкализиращо действие, подобно на зеленолистните зеленчуци”, казва д-р Елсън Хаас, автор на книгата Новата детоксикираща диета (2004). Морските водорасли съдържат подобни на въглехидратите вещества наречени фукани, които намаляват възпалението в тялото и някои изследвания сочат, че те са полезни за черния дроб и предпазват тялото от радиация. Добавяйте изсушени водорасли към супата или салатата, консумирайте спагети с водорасли.
Коментари (0)
Нов коментар