Голяма част от хората се стремят да купуват органични храни, за да получат гаранция за чистота, безопасност и натурален произход. Но тъй като не всеки от нас има възможност да купува само био-продукти (обикновено те са 2 пъти по-скъпи от обикновените), експертите препоръчват да отделяме по-голяма част от „био-парите" си за храни, при които вероятността да съдържат вредни пестициди е по-малка.
Как да намалим пестицидните остатъци?
Ако нямате възможност да купувате органични плодове и зеленчуци, вие можете да намалите пестицидите, останали по тяхната повърхност, като следвате няколко прости съвета:
- измивайте старателно плодовете и зеленчуците (включително тези, чиято кора не се яде), за да отстраните от тяхната повърхност мръсотията, бактериите и пестицидните остатъци. Не използвайте сапун или веро;
- винаги отстранявайте външните листа на зеленчуци като зеле и маруля;
- старайте се да купувате плодове и зеленчуци от различни места.
Органична терминология
Когато купувате органични продукти, задължително проверявайте етикетите за наличие на биосертификат. „Свободно отглеждани", „без хормони" или „натурални", не означава „органични" продукти! Органичните продукти трябва да отговарят на определени изисквания. Те не трябва да бъдат третирани със замърсена и отпадъчна вода, да бъдат подпомагани от биоинженерните технологии, както и да се обработват с йонизиращо лъчение.
Обозначения на USDA (Департамент по земеделие на Съединените американски щати) за органичен произход:
„100% органичен" - това означава, че продуктът не съдържа синтетични съставки;
„органичен" - това означава, че продуктът съдържа минимум 95% органични съставки;
„направен с органични съставки" - това означава, че продуктът съдържа поне 70% органични съставки.
Месото, яйцата и млечните продукти обозначени като „органични" трябва да произлизат от животни, които никога не са получавали антибиотици и хормони за растеж. Стандартите за органична морска храна и козметика все още не са установени.
Коментари (2)
Нов коментар