
Ето няколко любопитни факта за приликите и разликите на краве маслото и маргарина.
- Двата продукта имат почти еднакъв брой калории.
- Краве маслото е по-богато на наситени мазнини от маргарина.
- Редовната консумация на маргарин може са увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания при жените с около 50% в сравнение с жените, които използват краве масло.
- Краве маслото увеличава усвояването на нутриенти от други храни.
- Краве маслото има ред хранителни достойнства, за разлика от маргарина, в който, ако те присъстват, са изкуствено добавени.
- Не на последно място краве маслото е традиционна храна, която се използва както за директна консумация, така и за готвене. Освен това дава неповторим вкус на храната.
А какво трябва да знаем за маргарина?
- Той е много богат на транс мастни киселини, за които е установено, че са непосредствена предпоставка за възникване на сърдечно-съдови заболявания.
- Увеличава общия холестерол включително и LDL-холестерола (т. нар. лош холестерол) и понижава нивата на HDL-холестерола.
- Увеличава риска от ракови заболявания.
- Влошава качеството на кърмата.
- Влошава състоянието на имунната система.
Любопитно е, че маргаринът има сходен състав с продукти, които не бихме сложили в уста! Той съдържа вещества, които откриваме в химичните формули на боята. Вероятно това обяснява факта защо маргаринът не се разваля, нито мухлясва. Това е защото микроорганизмите, които стават причина за появата на плесен и мухъл, не намират хранителна среда, върху която да се развиват.
Коментари (2)
Нов коментар