×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Мед от манука
Мед от манука - една от най-полезните храни с мощни имуностимулиращи и антибактериални свойства.

Медът от манука е една от най-полезните суперхрани. Използва се предимно с терапевтични цели, а уникалните му свойства помагат при широк спектър здравословни проблеми – отслабен имунитет, възпалено гърло и кашлица, храносмилателни смущения, акне, гингивит и много други.  

Мед от манука – какво представлява

Този уникален мед се произвежда в Нова Зеландия. Добива се от европейските медоносни пчели, които събират нектар от цветовете на едноименния храст Манука (Leptospermum scoparium), който е част от семейство Миртови (Myrtaceae) и расте в Нова Зеландия и някои части на Австралия.

Медът от манука се отличава с богат, плътен, естествено сладък вкус. В сравнение с други видове мед, е много по-пълноценен източник на ензими и полезни съединения, включително: метилглиоксал (MGO) – основната му съставка с доказана антибактериална активност, водороден пероксид, и дихидроксиацетон. Доказано е, че комбинацията от тези активни съставки има висока антибактериална активност, включително срещу някои от бактериите, устойчиви срещу антибиотици.

Колкото по-високи са стойностите на уникалния манука фактор (Unique Manuka Factor / UMF) на манука меда, толкова по-високи са нивата на ценни съединения в състава му.   

Хранителен профил

  • Въглехидрати / захари (съставляващи повече от 90% от теглото му).
  • Съединения като метилглиоксал (MGO) и водороден пероксид.
  • Ензими (диастаза, инвертази, глюкозна оксидаза).
  • Аминокиселини - градивните елементи на протеините.
  • Витамини от група В (В6, тиамин, ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина).
  • Органични киселини.
  • Микроелементи и електролити, включително калций, калий, фолиева киселина, фосфор и други.
  • Флавоноиди и полифеноли.
  • Алкалоиди и гликозиди.
  • Летливи съединения.

Мед от манука

Основни ползи от новозеландския пчелен мед от манука

 

  • Подпомага стомашно-чревната функция при бактериален свръхрастеж в тънките черва, ниски нива на стомашна киселина и киселинен рефлукс

Благодарение на естествените си антибиотични и антибактериални свойства, манука медът е отличен природен лек срещу всевъзможни храносмилателни разстройства, свързани с бактериален свръхрастеж.

Скорошно проучване1 установява, че една от опасните бактерии, свързана с развитието на бактериален свръхрастеж (SIBO), ниски нива на стомашна киселина и киселинен рефлукс - Clostridium difficile,  е силно податлива на бактерицидните ефекти на манука меда.

Хората със синдром на раздразненото черво и възпалителни чревни заболявания също могат да се възползват от противовъзпалителните, успокояващи свойства на този мед.

  • Подпомага състоянието на кожата

Клиничните проучвания в подкрепа на твърденията, че новозеландският мед от манука лекува акне са малко, но имайки предвид неговите антимикробни свойства, би било логично той да помага при различни кожни заболявания.

Изследвания, фокусирани върху ефектите на манука меда при атопичен дерматит2 установяват, че той е потенциално ефективен в повлияването на лезиите на атопичния дерматит.

Манука медът се използва и като средство за премахване на милиуми - малки, бели подутини по кожата, често образуващи се в областта под очите и по бузите.

В случая се препоръчва новозеландският мед да се смесва с канела и да се нанася тънък слой от получената смес върху засегнатите места. След 10-15 минути се изплаква с вода.

Медът от манука може да подпомогне и зарастването на рани. Въпреки че можете да опитате това и у дома си, избягвайте да го прилагате върху отворени или дълбоки рани.

  • Подпомага лечението на инфекции

Медът от манука притежава естествена антимикробна активност срещу широк спектър болестотворни бактерии, включително онези от тях, резистентни към медикаменти3.

Неговите антибактериални ефекти се дължат на ниското му рН и наличието на метилглиоксал (MGO) в състава му. MGO е ключовата антимикробна съставка на манука меда, на която се дължат антивирусните и антибактериалните му ефекти.

Много проучвания установяват, че е ефективен и срещу метицилин-резистентния стафилокок (MRSA - Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) – супербактерията, устойчива на различни видове антибиотици. S. aureus е един от най-честите причинители на кожни инфекции, но също така засяга и вътрешните органи, в това число белите дробове, предизвиквайки стафилококова пневмония.

  • Стимулира оздравителните процеси при изгаряния, рани и язви

Превръзките, напоени с мед от манука се предлагат както без рецепта, така и по лекарско предписание, с цел ускоряване заздравяването на кожата.

Изследвания доказват, че медът облекчава болката при леки до умерени изгаряния и рани, стимулира регенерацията на тъканите и намалява възпалението и отока.

Медът също така блокира растежа на специфичен вид бактерии, причиняващи язва на стомаха4.

  • Помага при гингивит

Няколко проучвания демонстрират, че манука медът подпомага профилактиката и терапията на гингивит и пародонтоза.

Според изследователи от Стоматологичното училище към Университета в Отаго, Нова Зеландия, дъвченето или смученето на продукти с манука, води до намаляване на плаката и кървенето на венците с 35%5.  

В допълнение към мощните си антимикробни свойства, медът от манука съдържа калций, цинк, фосфор и други хранителни вещества, важни за здравето на зъбите.

  • Успокоява възпаленото гърло

Манука медът стимулира имунните клетки и производството на цитокини, и увеличава имунитета срещу определени патогени и заболявания.

Установено е, че спира растежа на стрептококи (Streptococcus) – бактериите, причиняващи възпаление в гърлото.

Медът от манука е одобрен от Щатския национален институт по онкологични заболявания като средство, подходящо срещу възпалението в гърлото, предизвикано при химиотерапия.

  • Може да облекчи симптомите при муковисцидоза

Муковисцидозата е генетично заболяване, характеризиращо се със свръхпроизводство на гъста слуз, която може да запуши белите дробове и да увеличи риска от респираторни инфекции.

Според изследване,  публикувано  в издание Archives of Microbiology,  медът от манука блокира растежа на Pseudomonas aeruginosa и Burkholderia spp - два щама бактерии, които могат да бъдат особено проблематични за хората с муковисцидоза6.

Защо медът от манука е рядък и скъп продукт

Храстът Leptospermum scoparium цъфти само от две до шест седмици в годината и е чувствителен към средата, особено по отношение нивото на замърсяване на въздуха.

Ареалът на разпространение на Leptospermum scoparium е ограничен - среща се предимно в най-изолираните, трудни за достъп хълмове и гори със специфичен микроклимат.

Поради затруднения достъп до растенията, много често за процеса на събиране на меда се използват хеликоптери, необходими за транспортиране на кошерите от и до съответните места, което допълнително оскъпява крайния продукт.

В заключение. Хранителното съдържание на манука меда е до четири пъти по-високо от това на обикновения мед. Уникалният манука фактор (UMF) и високите концентрации на съединения като метилглиоксал (MGO) в състава му, го превръщат в суперхрана с мощни общоукрепващи ефекти.

1.https://bmcresnotes.biomedcentral.com/articles/10.1186/1756-0500-6-188

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418133/

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6814216/

4.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10656024/

5.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15125017/

6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4398880/

Коментар на специалиста

Медът от манука не претендира да измества традиционния български мед от нашата трапеза, но може да бъде незаменима диетична добавка при силно понижен имунен статус, труднозарастващи рани, кожни и чревни инфекции, фарингити, афти, бактериален свръхрастеж в тънкото и дебелото черво, за превенция на стомашна и дуоденална язва (както предизвиканата от хеликобактер, така и алкохол- и лекарство-индуцираната) и синдрома на раздразнетото дебело черво.

Най-ценният аспект от антимикробното и ранозаздравяващото действие на меда от манука, както при външно, така и при вътрешно приложение, е потискането на инфекциите от резистентните на антибиотици бактерии, които вече сериозно застрашават световната здравна сигурност. Такива са метицилин-резистентният златист стафилокок (MRSA), ванкомицин-резистентните ентерококи (VRE), карбапенем-резистентните чревни бактерии от сем. Enterobacteriaceae (CRE), туберкулозният микобактерий, устойчив на мултилекарствена терапия (MDR-TB) и др.

Повечето от тези патогени са чувствителни на метилглиоксала и не успяват да формират резистентност срещу него. Друг важен аспект на меда от манука, особено на видовете мед с високо MGO съдържание, е свързан с контролирането на все по-разпространения бактериален свръхрастеж в тънкото черво (SIBO). Вече е известно, че в много случаи той се получава при продължителен прием на инхибитори на протонната помпа или PPIs (такива са омепразол, пантопразол, езомепразол и лансопразол) – лекарства с добра поносимост от организма и поради това с висок потенциал на злоупотреба. Под тяхното действие киселинността на стомашното съдържимо е трайно понижена, което създава условия за колонизация с Clostridium difficle и други ентеропатогени в тънкото черво.

Профилактичният и терапевтичен прием на меда от манука може да помогне значително да се преодолеят тези проблеми и това е уникална негова черта, неприсъща на другите видове мед. Борис Гинчев, магистър-фармацевт 

Прочетете още: 

Разгледайте:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.