×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Омега-3
Защо Омега-3 мастни киселини са толкова полезни

Напрегнато ежедневие, постоянен стрес, непълноценен хранителен режим, затлъстяване, високо кръвно налягане, обездвижване и все по-ранно болки и скованост в ставите.

Това не е кошмар, а за съжаление стряскащата реалност, която отказваме да приемем. 

Какво можем да направим, за да намалим вредните ефекти от ежедневието върху организма

  • 30 минути на ден за разходка, каране на колело и разтоварващи психиката занимания.
  • Добавяне на плодове и храни, богати на незаменими мастни киселини в диетата – риба и рибни продукти, растителни масла, яйца и други.
  • Прием на специално формулирани хранителни добавки, подпомагащи нормалната дейност на сърдечно-съдовата система.

Есенциалните мастни киселини – жизненоважни за почти всяка функция в тялото

В резултат от влошения ни хранителен прием, омега-3 есенциалните мастни киселини все по-често са дефицитни.

Есенциалните мастни киселини се наричат така,  тъй като те не могат да бъдат синтезирани в достатъчни количества от човешкия организъм и се налага да се внасят отвън.

Какво е омега-3

Омега-3 са група незаменими полиненаситени мастни киселини, осигуряващи жизненоважни ползи за здравето.

Тъй като тялото не е в състояние да ги произвежда самостоятелно, е необходимо те да се набавят от диетата.

Кои са видовете омега-3

Трите най-важни мастни киселини са ALA (алфа-линоленова киселина), DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина). ALA се съдържа главно в растенията, докато DHA и EPA са част от състава на животинските храни и водораслите.

  • Алфа-линоленова киселина (ALA)

Най-често срещаната омега-3 мастна киселина в диетата, която тялото използва основно за енергия. След прием ALA може да се преобразува в биологично активните форми на омега-3 - EPA и DHA, но този процес е често неефективен.

Само малък процент от ALA се превръща в активни форми, затова трябва да се приема по-голямо количество от нея.

Съдържа се в храни като ленено семе, ленено масло, масло от рапица, семена от чиа, орехи, конопени семена и соя.

  • Ейкозапентаенова киселина (EPA)

Полиненаситена дълговерижна мастна киселина, съдържаща се предимно в животинските продукти като мазна риба и рибено масло и някои микроводорасли.

Ейкозаноидите – хормоноподобни вещества, образуващи се от ейкозапентаеновата киселина притежават мощни противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства, поради което недостигът на EPA често води до прекомерни възпалителни реакции в организма.

  • Докозахексаенова киселина (DHA)

Най-важната омега-3 мастна киселина, ключов структурен компонент на мозъка, ретината на очите и много други части на тялото.

Подобно на EPA, тя се среща главно в животинските продукти като мазна риба и рибено масло. Месото, яйцата и млечните продукти от животни, хранени с растителни храни, също съдържат значителни количества от нея.

Дефицитът на DHA е често срещан у вегетарианците и веганите, поради което е силно препоръчително тези групи хора да приемат добавки с микроводорасли, за да си набавят необходимите количества, които липсват в диетата им.

Кои храни съдържат омега-3

  • мазна риба
  • рибено масло
  • ленено семе
  • семена от чиа
  • ленено масло
  • орехи

За хората, които не консумират достатъчно от тези и други храни, богати на EPA и DHA, се препоръчва прием на хранителни добавки с рибено масло, масло от водорасли или масла от семена на лен и чия, източници на омега-3.

Кои са основните ползи от омега-3

 

Поддържат сърдечно-съдовото  здраве и намаляват риска от:

  • сърдечно-съдови заболявания
  • усложнения при наличие на сърдечно-съдово заболяване
  • внезапна смърт, причинена от нарушен сърдечен ритъм
  • слепване на тромбоцитите в кръвта и образуване на кръвни съсиреци

Въздействие върху когнитивните функции и нервната система:

  • стимулират мозъчната дейност
  • подпомагат способността за концентрация и запаметяване
  • осигуряват защита срещу възрастово обусловения когнитивен спад и развитието на различни видове деменция
  • намаляват симптомите при депресия и тревожност
  • облекчават симптомите при Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder / ADHD) у деца и възрастни
  • имат решаващо значение за растежа и развитието на мозъка при кърмачета

Други полезни ефекти на омега-3 мастни киселини EPA и DHA

  • Подобряват здравето на очите – DHA е основен структурен компонент на ретината и приемът й осигурява защита срещу дегенерация на макулата, едно от водещите в световен мащаб заболявания, причиняващо трайни увреждания на зрението и слепота.
  • Намаляват риска от усложнения при инсулинова резистентност – състояние, характеризиращо се с централно затлъстяване, предимно в коремната област, високо кръвно налягане, високи нива на триглицеридите и ниски нива на добрия холестерол (HDL).
  • Потискат производството на молекули и други вещества като възпалителни ейкозаноиди и цитокини, отключващи процеса на хронично възпаление в организма.
  • Укрепват костите и ставите.
  • Подобряват състоянието на кожата при прекомерно омазняване и акне, склонност към зачервявания, преждевременно стареене. 
  • Подпомагат състоянието при автоимунни заболявания като лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит, болест на Крон и псориазис.

Как да изберем точната хранителна добавка, съдържаща оптимална концентрация на омега-3 мастни киселини

Хранителни добавки са храни, предназначени да допълнят нормалната диета и доставящи на организма концентрирани хранителни субстанции, витамини или минерали. Преди да препоръча дадена хранителна добавка фармацевтът в аптеката се уверява, че:

  • съставът е висококачествен и точният за пациента
  • е на лице контрол при производството на добавката
  • са предоставени достатъчно клинични данни обуславящи употребата на състава
  • съотношението цена-качество-полза е добро 

Канадската компания Natural Factors предлага на българския пазар продукта RxOmega-3 Maximum Triple Strength

Омега-3

Рибеното масло RxOmega-3 Maximum Triple Strength снабдява организма с пълния спектър есенциални мастни киселини. Съставът е високо пречистен, като допринася  за поддържането на:

  • сърдечно-съдовата функция
  • здравословни нива на серумните триглицериди
  • паметта и мозъчната функция
  • емоционалния баланс и психичното здраве
  • нормалното състояние на ноктите и косата
  • цялостния жизнен тонус в напрегнатото ежедневие

В резултат на изразения противовъзпалителен ефект, съставът на RxOmega-3 Maximum Triple Strength спомага за намаляване болките и сковаността на ставите при възпалителни ставни заболявания.

RxOmega-3 Maximum Triple Strength демонстрира максимална ефективност на включените в състава омега-3 докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA), благодарение на перфектното съотношение 2: 1 на EPA:DHA, което е доказано в научни изследвания.

 

Как действа RxOmega-3 Maximum Triple Strength

Спомага за поддържане здравето на сърдечно-съдовата система - научните данни за ползите от приема на омега-3 мастни киселини върху сърдечно-съдовата система са наистина многобройни. Доказано е, че омега-3 допринасят за понижаване на холестерола, триглицеридите и високото кръвно налягане. Също така се установява, че DHA е особено полезна за здравето на сърцето.

Допринася за поддържане на нормално телесно тегло - редица проучвания показват, приемът на DHA в комбинация с EPA, спомага за предпазване от затлъстяване. Те подпомагат за намаляване на телесните мазнини, като поддържат в здравословна стойност на индекса на телесната маса (ИТМ), което един от факторите за развитие на метаболитен синдром с последващо развитие на диабет, и високи нива на пикочна киселина.

Стимулира функцията на мозъка - за нормалната работа на мозъка са необходими омега-3 мастни киселини. Всъщност най-големите количества от тях се съсредоточават именно в мозъка, като процентно е в повече DHA.  Доказано е също, че омега-3 имат афинитет към централната нервна система и допълнителният им прием оказва благоприятен ефект при лечението на когнитивни нарушения, загуба на паметта, депресии, нарушения на дефицита на вниманието и други. DHA се асоциира с положителен ефект върху функцията на мозъка, докато EPA е свързана с балансиране на настроението.

RxOmega-3 Maximum Triple Strength – произведен съобразно най-строгите международни стандарти за качество

Маслата в състава на продукта са фармацевтичен клас, ултра пречистени, съгласно най-високите стандарти във фармацевтичната индустрия. Иззети са от най-качествените морски източници (аншоа, сардина и/или скумрия) и гарантирано не съдържат токсини, включително замърсители от околната среда, тежки метали, пестициди и други вредни за здравето съединения. 

Използваната Enteripure® технология не позволява меката капсула да се разруши от стомашните сокове и да се усеща остатъчен рибен привкус. Освен това чистите и естествени омега-3 мастни киселини ще достигнат до тънките черва, където усвояването е оптимално.

Всяка софтгел капсула RxOmega-3 Maximum Triple Strength съдържа 1425 mg молекулярно дестилирано, ултра пречистено рибено масло, източник на 600 mg EPA и 300 mg DHA. Приема се по 1 софтгел капсула дневно, която осигурява оптималните количества рибено масло, необходими за нормалното функциониране на мозъка, сърдечно-съдовата система и ставите. 

Разгледайте всички продукти, източник на омега-3:

Прочетете още по темата:

Коментари (1)

    • Марти
    • 2023-10-10 17:58:03
    Здравейте! Продуктът може ли да се ползва от лице на 15 години, 65 кг? С какви полифеноли е възможна комбинация? Благодаря предварително.

    Здравейте, г-жо Башева!

    Да, всички над 12 години могат да приемат този богат на омега-3 мастни киселини; и теглото съответства на възрастен, така че реално няма никакъв проблем.

    Що се отнася до полифенолите, в каква посока се търси въздействие? За подобряване на паметта и концентрацията, за регулиране на теглото, превенция на сърдечни проблеми (на тази възраст може би това е актуално само при фамилна предразположеност), за третиране на когнитивни смущения или за успокоение на нервната система, или за друга цел? Полифенолите са голяма група природни вещества, които съдържат бензенови ядра, свързани с повече от една хидроксилна (фенолна в случая) химична група, и поради това са разнообразни. Полифеноли са всички флавоноиди (рутин, кверцетин, лутеин, кемпферол, физетин, силимарин), антоцианини, лигнаните, танините, капсаицините на лютия пипер, катехините, стилбените (ресвератрол, птеростилбен), хлорогеновата, феруловата, розмариновата киселина и много други, общо над 8000 вида. Затова ще посоча няколко примера на полифенолни продукти, които се съчетават добре с омега-3 мастните киселини, и може да си изберете подходящ вариант. Посочените индикации са по-скоро за съчетанието на продуктите с омега-3, но имат общо и със за самостоятелното им приложение:

    Ресвератрол https://revita.bg/shop/resveratrol-super-kontsentrat-250-mg - при разширени вени, капиляри, нарушено кръвообращение, синини, при затруднено зааметяване и фокусиране (дефицит на вниманието?), отслабено зрение, далтонизъм и сродните му нарушения

    Физетин https://revita.bg/shop/fisetin-fizetin-100-mg-60-kapsuli за ускорено усвояване на информация и дългосрочната памет; при мултитаскинг и много ангажименти в кратки срокове, при често боледуване и отслабена имунна функция

    Силимарин (млечен бодил, бял трън) https://revita.bg/shop/fisetin-fizetin-100-mg-60-kapsuli - за поддържане здравето на черния дроб и жлъчния мехур, при нездравословна диета, употреба на алкохол и стимуланти (споменавам го за цялост на изложението); при нередовен цикъл и хормонален дисбаланс (ако става дума за момиче)

    Зелен чай (галотанини, катехини) https://revita.bg/shop/gruener-tee-zelen-chaj-350-mg-90-kapsuli за обща детоксикация, при хронична умора и стрес, при невъзможност да се фокусира, при ниско кръвно налягане, забавени рефлекси; при диета с много мазнини и захари (фаст фууд и т.н.);

    Кверцетин https://revita.bg/shop/quercetin-lipomicel-matrix-10-x-higher-absorption-kvercetin-250-mg-30-softgel-kapsuli за стимулиране на имунитета при често боледуване, при алергии, астма, проблеми с вените

    Рутин https://revita.bg/shop/quercetin-lipomicel-matrix-10-x-higher-absorption-kvercetin-250-mg-30-softgel-kapsuli

    Подобно на кверцетина, с превес на венозните проблеми, хемороиди, пъпки по кожата, висок холестерол, гингивити, пародонтити.

    Птеростилбен https://revita.bg/shop/pterostilbene-pterostilben-100-mg-60-kapsuli / . Близък до ресвератрола; по-добър за мозъка, отколкото за сърцето и съдовете. При забавени темпове на метаболизма и наднормено тегло.

    Маслинови полифеноли https://revita.bg/shop/visoko-fenolno-studeno-presovano-maslinovo-maslo-organik-500-ml

    За сърцето, съдовете, паметта, при високи триглицериди, срещу хроничен запек. Може да се добавя към диетата – салати, ястия. Не налага съчетаване с омега-3, понеже ги съдържа, макар и в не чак такива концентрации.

    Екстракт от гроздови семена https://revita.bg/shop/grape-seed-with-vitamin-c-grozdovo-seme-s-vitamin-s-h-30-kapsuli - при разширени вени, хемороиди, спукани капиляри, кожни несъвършенства, акне. Стимулира синтеза на колаген. Заедно с омега-3 засилва имунитета.

     Има, разбира се, и още полифенолни продукти, съчетаеми с омега-3, но нека за начало да прегледате тези.

    Поздрави,

    Борис Гинчев

    Магистър-фармацевт

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.