×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Хиперактивност и дефицит на вниманието
Каква е ролята на диетата в превенцията и облекчаването на този проблем

Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност засяга между 3 и 5% от децата в предучилищна и училищна възраст. Това означава, че в средностатистически клас поне едно дете е засегнато от този проблем. 

Има ли връзка обаче, между това състояние и начинът на хранене? Според много изследвания, отговорът е положителен. Някои от тях дори установяват пряка зависимост между консумацията на захар и поведенческите промени при децата.

Диета и поведение

Как изключването на определени храни помага при хиперактивност

През седемдесетте години на миналия век е направено изследване, обхващащо 182 деца с хиперактивност и други поведенчески проблеми. От тяхната диета били извадени всякакви оцветители и добавки, захар, брашно, шоколад, царевица и цитруси.

На децата, повлияни положително от промяната в храненето, впоследствие споменатите продукти започват да се вадят от менюто, но вече една по една, за да се установи степента им на влияние върху поведението. В крайна сметка,  родителите на 128 от децата, което е равно на малко над две трети от общия брой, споделят убеждението си, че поведението на децата им се влияе от една или повече от списъка с изключените храни.

Пак в края на седемдесетте, доктор Стивън Шонталер, професор по криминално право в Калифорнийския университет, предприема мащабна акция, обхващаща периода 1976 – 1983 г., свързана с неговите над тридесет годишни изследвания посветени на проблема, изваждайки почти изцяло захарта и бързите въглехидрати от обедното меню на над един милион ученици от повече от 800 училища в Ню Йорк. Храните с високо съдържание на захароза били постепенно намалени до минимум, както и тези с изкуствени оцветители и аромати, някои от консервантите и други вредни продукти.

Крайният резултат показал подобрение от близо 16% в способностите за запаметяване и заучаване, в сравнение с училищата, където не бил въведен споменатия режим на хранене (55 % срещу 39.2%)! Наблюдението показва, че от 124 000 деца със затруднения в разбирането на учебния материал, най-вече в областта на граматиката и математиката, в крайна сметка при около 75 000 се наблюдава съществено подобрение в способността за възприемане и осмисляне на новите знания.

Шонталер прави и пряка връзка между освобождаването от бързовъглехидратните храни и поведението на подрастващите, тъй като проучването му се простира и върху около 1400 деца с проблемно поведение. 44% от тази група показва значително подобрение на агресивното поведение в рамките само на няколко месеца след рязкото ограничаване на захарта и бързите въглехидрати.

Въглехидратната революция

Изследване от 2010 година, съсредоточено върху храненето при подрастващите показва, че все още около 25% от дневния прием се полага на т.нар. празни калории – онези, чиито източник са бързите въглехидрати, които не носят нищо полезно за организма.

Любопитна подробност е също, че повече от една трета от приеманите зеленчуци са под формата на пържени картофи, картофен чипс и салата айсберг (основна зеленчукова добавка в хамбургерите).

Веригите за бързо хранене не са единственият виновник за това. Нужно е да се обръща повече внимание и на храните, които децата консумират у дома и в училище.

Кои храни е добре да се избягват

Всички храни изброени по-долу, трябва да се ограничат максимално в рамките на около три седмици. За този период може да се установи дали настъпват промени в поведението на детето. След това те могат да се връщат обратно в менюто, но една по една, докато се установи има ли такава, която повлиява отрицателно поведението на детето, и коя по-конкретно е тя.

Захар

Родителите трябва да ограничат рязко храните с добавена захар (газирани напитки, плодови сокове, вафли, чипс). Заместването на бялата захар с диетична също не е добър вариант. Прекомерната употреба на захар под каквато и да е форма, може да предизвика редица разстройства в правилното му функциониране.

Широко разпространено е мнението, че антиоксидантите ликвидират възможните вредни последствия от консумацията на захар, но това не е точно така. Ако успоредно със захарта се приемат големи количества Витамин С, богат на антиоксиданти, на теория той би трябвало да действа. На практика обаче, и витаминът и захарите попадат в  една и съща „транспортна система“ в организма. Именно там излишната захар може да блокира транспортните молекули, и да спре „придвижването“ на витамините там, където са най-нужни.

Млечни продукти

Ако детето има Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, едни от най-противопоказните са млечните продукти, както и храните, съдържащи пшеница. При деца с аутизъм тези продукти не могат да се разградят напълно, поради което трябва да се избягват.

Соя

Все повече резултати от изследвания подкрепят тезата, че соята не е толкова полезна, колкото бе считана доскоро. 80% от отглежданата в САЩ соя в момента е продукт на генно инженерство. Дори екологичната, естествена соя съдържа естрогенни фитохимикали, които влияят негативно на хормоналния баланс у децата. Освен това, соята е доста трудна за храносмилане и може да предизвика запек, разстройство, газове и подуване на корема.

Опитайте да изключите от менюто на детето си всевъзможните продукти, съдържащи соя за период от една седмица. След това може да му дадете соя или соево мляко – твърде възможно е ефектът да ви изненада неприятно.

Изкуствени добавки

Храните, съдържащи промишлени аромати и оцветители са вредни за мозъка. Най-опасни от тази група са аспартамът и мононатриевият глутамат, които влияят на мозъчните неврони, буквално до ниво на клетъчна смърт. Много учени призовават за официална забрана на аспартама, заради доказаните повече от 90 странични ефекта от консумацията му!

При опити с аспартам върху животни се е стигало до резултати като загуба на съзнание и развитие на рак на някои органи, включително тумори в мозъка. При деца, чувствителни към аспартам, дори дъвченето на дъвка, където захарта е заместена с този подсладител, може да доведе до прилошаване и припадък.

Мононатриевият глутамат е модифицирана форма на глутаминовата киселина, с добавен натриев атом към молекулата й. Той е доказано вреден за очната ретина, а само един прием може да повлияе трайно на специфични клетки, намиращи се в хипоталамуса.

Следете внимателно етикетите за мононатриев глутамат и избягвайте хидролизираните протеини, тъй като той се съдържа и в тях. Показателен е фактът, че още през седемдесетте години на миналия век, някои компании за производство на бебешки храни тихомълком прекратяват употребата на тези добавки в продуктите си. И до ден днешен обаче, те не са забранени и се използват свободно и легално в хранително-вкусовата промишленост.

Горепосочените експерименти и факти имат за цел да покажат, че медикаментозното лечение на Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност и подобен тип разстройства у децата, би могло да се комбинира със здравословна диета и терапия с естествени продукти.

Revita Ви препоръчва:

Kids Cool, Calm & Collected – натурална, високоефективна формула, предназначена за деца над 8 години.

Kids Cool, Calm & Collected съдържа само естествени съставки:

  • Витамин В6 (пиридоксин). Водоразтворим витамин с ключова роля за функционирането на нервната система. Стимулира производството на невротрансмитери.
  • Магнезий. „Антистрес минерал“, осигуряващ множество ползи, засягащи здравето на костите, зъбите и мускулите, сърдечно-съдовата система, нервната система и мозъка. Дефицитът на магнезий у подрастващите може да се изразява в раздразнителност и хиперактивно поведение, трудности със заспиването, неспособност за съсредоточаване на вниманието.
  • Л-теанин. Природна аминокиселина, съдържаща се в листата на зеления чай. Приемът й води до постигане на релаксация, без нежелани ефекти като сънливост. Същевременно изостря фокуса и паметта чрез въздействието си върху допаминовите и серотониновите рецептори в мозъка.
  • Екстракт от лимонова трева. Популярно средство за укрепване на нервната система у децата. Намалява тревожните усещания, изостря фокуса, подобрява паметта. Има общо тонизиращо действие.
  • Пасифлора. Билка с нежно седативно действие. Помага при леки до умерени проблеми със съня и нервно напрежение. Често се влага в природните продукти за деца с хиперактивно поведение, безпокойство и затруднения с фокуса и вниманието.

Всички съставки в Kids Cool, Calm & Collected, както и дозировките им са изцяло съобразени с допустимите за деца норми!

Дефицит на вниманието

Kids Cool, Calm & Collected допринася за поддържане нормалното състояние на нервната система и мозъка, подпомага облекчаването на хиперактивните прояви у децата и стимулира когнитивните функции: способност за концентрация и съсредоточаване на вниманието за дълго, и запаметяване на нова информация.

Производител: Nature’s Way – американска компания за производство на висококачествени, натурални продукти с 50 години опит в индустрията.

Вижте и други продукти, подпомагащи здравето на децата:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.