×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Д-р Мъри: Как да се избавим от ненаситния апетитКислород, храна и вода са трите основни неща, от които се нуждаем, за да сме живи. Ако сме лишени от кое да е от тях за значителен период от време (не особено дълъг, когато става дума за кислорода), тялото и мозъкът имат мощни механизми, с които да ни накарат да дишаме, ядем или пием. По отношение на храната, мозъкът е особено чувствителен при внезапно спадане на кръвната захар и отделя многобройни химически вещества, които ни карат да искаме захар и сладки неща. Чревният тракт и мастните клетки също отделят хормони, които ни казват, че е време да ядем.

„Превишаване на скоростта” на апетита

Хората без проблеми с теглото са облагодетелствани от напълно функционираща система за контрол на апетита-съединения като хормони, пептиди, невротрансмитери и глюкоза, които циркулират в кръвта, представляват сензори на мозъка и се направляват от него. Хората с нормално тегло обикновено не усещат внезапно остро желание за вредни храни. Те просто чувстват глад в подходящото време. Също така са склонни да почувстват ситост, след като изядат умерена порция храна, което не предизвиква повишаване на теглото им.

За съжаление, когато коремните мастни клетки са уголемени при хората с наднормено тегло и затлъстяване, тази комплексна система за контрол на апетита се изменя. Ключовият фактор, който води до този пробив, е инсулиновата резистентност.

Възстановяване на контрола на апетита

Резистентността към хормона инсулин определя силното желание за храна. В по-примитивни времена, инсулиновата резистентност запълвала необходимостта да се помага на човешките същества да натрупват килограми, когато храната е в изобилие, за да могат да оцелеят по време на глад. Днес обикновено нямаме такъв проблем и като резултат нашата физиология се придържа към режим на складиране на мазнини с прекомерен апетит.

Ако искате да намалите теглото си и да го поддържате, трябва да възстановите Вашата система за контрол на апетита и да се освободите от прекомерното желание за храна. Два мощни естествени начина да направите това са:

  • Стабилизирането на кръвната захар

  • Повишаването на нивата на серотонина в мозъка


Стабилизиране на кръвната захар

Първата стъпка за избавяне от ненаситните пристъпи на апетит е да третирате причината. В повечето случаи това са променливите нива на кръвната захар, дължащи се на инсулиновата резистентност. Използвайки модерна технология, докторът по медицина Майкъл Лиън и аз, доктор Майкъл Мъри, открихме, че поддържането на нивата на кръвната захар в тесни граници е истинският ключ за контролиране на прекомерния апетит. Когато хората се намират на това, което ние наричаме „движеща платформа на кръвната захар”, те осъществяват много малък контрол върху апетита и размера на порциите. Това се случва, защото всеки път, когато те имат рязко спадане на нивата на кръвната захар, мозъкът изпада в паника и секретира мощни стимулатори на апетита, както и хормоните кортизол и адреналин за повдигане на нивата на кръвната захар.

Много ефекти от нестабилността на кръвната захар върху контрола на апетита могат да бъдат приписани на специализираните мозъчни клетки, наречени глиални клетки, които обвиват всяка мозъчна клетка. Глиалните клетки са важни за определянето на нивото на глюкоза в кръвта. Всеки път, когато кръвната захар се понижи рязко, глиалните клетки изпращат мощни сигнали към мозъчните зони като хипоталамуса, което стимулира желанието за храна. Поради инсулиновата резистентност и съпътстващия слаб контрол върху глюкозата, често пъти хората с наднормено тегло изпитват постоянно желание да ядат.

Как да подобрите контрола върху кръвната захар и инсулиновата резистентност? Ето 7 ефективни начина:

  1. Яжте храни с нисък гликемичен индекс.

  2. Приемайте хранителни добавки с фибри.

  3. Приемайте хранителни добавки с хром, който е необходим за правилната активност на инсулина.

  4. Контролирайте стреса.

  5. Подсигурете се, че няма наистина да огладнеете и консумирайте нискокалорични закуски като пресни плодове и зеленчуци между основните хранения.

  6. Отделете си поне 30 минути на ден за физическа активност.

  7. Планирайте предварително вашето дневно меню.


5-HTP и шафран

Ниските нива на химичното съединение в мозъка-серотонин е друг фактор, който води до ненаситен апетит. Образуването на серотонин започва с аминокиселината триптофан. Инсулиновата резистентност или излишъкът на кортизол, създава пречка в комуникацията между триптофан и 5-HTP (5-хидрокситриптофан)-междинната стъпка между триптофан и серотонин. За щастие, изследвания показват, че приемането на хранителни добавки с 5-HTP може да намали ненаситния апетит и приемането на въглехидрати, което води до значителна загуба на тегло. Алтернатива на 5-HTP е екстрактът от шафран (Тоналин), който показва подобни ефекти за намаляване на ненаситния апетит и повишаване на нивата на серотонина.

 



 

Д-р Мъри (Michael T. Murray, N.D.) е един от водещите специалисти и авторитети в света на природната медицина. Публикувал е над 30 книги, посветени на природосъобразната грижа за здравето.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.