При остеортрит на колянната става негативната прогресия се оценя чрез показателите за свиването на пространството вътре в ставата. В контролната група през периода на изследването свиването на пространството било 0,29 мм, което било прието за базов показател. При хората, които употребявали по 5 сладки безалкохолни напитки седмично, този показател бил превишен двойно - 0,59 мм. Учените правят извода, че при активна употреба на сладки безалкохолни напитки остеоартритът са задълбочава двойно по-бързо в сравнение с нормалните показатели. Това потвърждава хипотезата, че сладките напитки влияят крайно негативно на костната структура на човека, предупреждава профессор Бинг Лу.
Сладките и газирани напитки рушат костите и ставите
Употребата на сладки и газирани безалкохолни напитки оказва негативно въздействие на костите и ставите, повишава риска от остеоартирт на коляното при мъжете твърдят американски учени. Експертите са анализирали данните на тестова група от 2149 участници с остеоартрит на коляното, които употребявали различно количество безалкохолни напитки седмично, съобщава Newswise. Паралелно с това учените проследявали динамиката в състоянието на колянните им стави. Общата продължителност на изследването била 48 месеца.
При остеортрит на колянната става негативната прогресия се оценя чрез показателите за свиването на пространството вътре в ставата. В контролната група през периода на изследването свиването на пространството било 0,29 мм, което било прието за базов показател. При хората, които употребявали по 5 сладки безалкохолни напитки седмично, този показател бил превишен двойно - 0,59 мм. Учените правят извода, че при активна употреба на сладки безалкохолни напитки остеоартритът са задълбочава двойно по-бързо в сравнение с нормалните показатели. Това потвърждава хипотезата, че сладките напитки влияят крайно негативно на костната структура на човека, предупреждава профессор Бинг Лу.
При остеортрит на колянната става негативната прогресия се оценя чрез показателите за свиването на пространството вътре в ставата. В контролната група през периода на изследването свиването на пространството било 0,29 мм, което било прието за базов показател. При хората, които употребявали по 5 сладки безалкохолни напитки седмично, този показател бил превишен двойно - 0,59 мм. Учените правят извода, че при активна употреба на сладки безалкохолни напитки остеоартритът са задълбочава двойно по-бързо в сравнение с нормалните показатели. Това потвърждава хипотезата, че сладките напитки влияят крайно негативно на костната структура на човека, предупреждава профессор Бинг Лу.
Категории
Най-нови
Коментари (0)
Нов коментар