×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Хранене при Тиреоидит на Хашимото


Болестта на Хашимото е сериозно ендокринно нарушение, засягащо предоминантно представителите на нежния пол. То представлява автоимунно заболяване, при което имунната система грешно разпознава собствените си протеини като чужди и реагира срещу тях агресивно. В тялото се развива възпалителна реакция, която поразява клетките на щитовидната жлеза и в последствие води да недостатъчно производство на хормоните й. Установено е, че съществува известна генетична предразположеност за проявата на болестта.

Както често се случва с подобен тип заболявания, тиреоидитът на Хашимото понякога остава дълго скрит, докато нещо не отключи външната изява на заболяването. 

Отключващите фактори могат да бъдат най-различни, като най-често са: стрес, вирусни заболявания, малоценно хранене, пестициди, радиация, тютюнопушене и замърсявания от околната среда.

Външни алармиращи признаци на болестта на Хашимото може да бъдат- усещане за напрежение в шията и уплътняване на в предната й част, което  се дължи на възпалителната реакция в самата жлеза. В нормалната функционална тъкан на ендокринния орган започват постепенно да се натрупват клетки на възпалението и с времето причиняват визуална промяна във формата и големината на щитовидната жлеза.

Логично е, че негативните промени засягат и нормалната дейност на жлезата, а именно- нарушават баланса на щитовидните хормони.

За дълъг период от време болните може да имат нормални нива на хормоните, въпреки болестта, която протича безболезнено и има хроничен характер. Когато обаче достатъчно от жлезистата тъкан се разруши, това се манифестира с понижаване на щитовидните хормони T3 и T4, като същевременно ТСХ започва да се покачва.

Кога и какви симптоми ще се появят остава строго индивидуално, зависейки силно от съпътстващите болести и начина на живот на човек.

Сред най-честите оплаквания са:

  • От потиснато настроение (дистимия) до хронична депресия

  • Суха, бледа, уморена кожа

  • Усещане за слабост, скованост или болка в краката

  • Хронична умора 

  • Понижено сексуално желание

  • Замъглено зрение, сухи очи, тъмни кръгове

  • Болезнена и обилна менструация

  • Нетърпимост на студ

  • Загуба на коса

  • Задръжка на течности, отоци, покачване на килограми


Защо хората с Хашимото пълнеят?

Начинът, по който тялото на човек е построено зависи силно от щитовидните хормони. Тоест те засягат пряко дали ще сме слаби и фини или ще сме по-склонни да напълняваме лесно. Особено ясно това проличава, когато става дума за хора с хипотиреоидизъм.

Щитовидните хормони участват във формиранто на базалния метаболизъм, метаболизирането на липидите и въглехидратите. Те регулират производството на топлинна енергия в организма и влияят върху приема ни на храна и последващото й преобразуване. Дисфункцията на тиреоидната жлеза се свързва с промяна във композицията на тялото, телесната температура и количеството изразходвана енергия по време на покой. При хипотиреоидни състояния, каквото е тиреоидита на Хашимото, намалява темрогенезата, забавя се скоростта на базалния метаболизъм, като това води до склонност към наднормено тегло.

Клинични изследвания доказват връзката между нивата на щитовидните хормони, ТСХ и наднорменото тегло. При деца, юноши и възрастни хора, които страдат от затлъстяване, нивото на ТСХ граничи с горната граница на нормата или леко я надвишава. Друго, което прави впечатление е понижаване на fT4 (свободна форма на хормона) с леко повишаване на Т3 или fT3. В последните години бе установено, че при редица от децата със затлъстяване могат  ехографски да се открият структурни изменения в щитовидната жлеза, които силно предполагат болест на Хашимото. Как и защо наднорменото тегло променя щитовидната функция, медицината все още не е проучила напълно, но става обект на внимание все по-често.

Една от теориите за връзката затлъстяване-щитовидна функция предполага, че тя се дължи на повишено преобразуване на Т4 в Т3, поради повишена ензимна активност. Това би могло да се интерпретира като вид защитен механизъм на организма да се справи с внезапното увеличаване на мастната тъкан, като компенсаторно се повишава разхода на енергия.

Повишаването на ТСХ също може да бъде защитен механизъм в отклик на понижената чувствителност на тъканите към циркулиращите щитовидни хормони.

В някои индивиди, участвали в клиничните изпитвания върху затлъстяването и щитовидната функция, се наблюдавало високо ниво на лептин. Лептинът е пептиден хормон, чиято основна функция е да регулира апетита, като „съобщава“  централно колко точно мазнинки сме натрупали и дали не е добра идея да намалим малко похапването.

Отделно лептинът стимулира синтеза на ТСХ и усилва активността на ензима, отговорен за преобразуването на Т4 в Т3.

Мастната тъкан секретира редица проинфламаторни цитокини като тумор некротизиращ фактор алфа, интерлевкин-1 и интерлевкин-6, които намаляван абсорбцията на йод. Това също би могло да води до намален синтез на щитовидните хормони.

Като извод може да се заключи, че затлъстяването е не само симптом на болестта на Хашимото, но може да се разгледа и като рисков фактор за развитието й.



Автоимунна палео диeта (AIP)

Автоимунната палео диета е сравнително строг елиминационен режим на хранене. Неговата основна идея е да елиминира всички храни, които потенцират и отключват възпалителни реакции в тялото. Вместо любимите банички, сладкиши и паста, менюто ви трябва да съдържа изобилие от плодове, зеленчуци и максимално чисто месо. 

Вниманието се фокусира върху богати на витамини и минерали хранителни източници, които целят да помогнат естествените оздравителни процеси в тялото и да поддържат нормална и ненарушена чревната бариера. 

Често автоимунните заболявания се свързват със състояние, известно като синдром на чревна пропускливост. Сред най-важните функции на чревната стена е да пропуска полезните за усвояване вещества и да бъде защитна преграда за токсини, алергени и болестотворни бактерии. В самата чревна лигавица се намират и полезни бактерии, които са от голямо значение за цялостното здраве на човек.

Редица клинични проучвания изследват връзката  между алергиите, чревните инфекции и развитието на автоимунни заболявания.


Автоимунната диета има условно две фази. 

В първата фаза започва елиминирането на всички дразнещи и усилващи възпалението храни. 

През този период се изключват: всички зърнени храни, патладжани, чушки, картофи, домати, ядки, бобови растения, глутен, яйца, масла, млечни продукти, рафинирани захари, суроватъчен протеин, кафе, алкохол, цигари. 

Спират се дразнещите стомаха лекарства като нестероидните противовъзпалителни медикаменти.  В  зависимост колко строга искате да е диетата, може за изключите дори плодовете от нея. 

Фазата на елиминация трае от 4 до над 10 седмици. 

Във втората фаза постепенно се въвеждат забранените в първа фаза храни и се следи за проява на симптоми. 

Ако някое от характерните за Хашимото оплаквания се прояви и не се чувствате добре, то избягвайте консумацията на отключващата храна.

Кои храни са позволени?

  • Сладки картофи, артишок, ямс

  • Изобилие от чисто и здравословно приготвено месо

  • Ферментирали храни, богати на пробиотици

  • Кленов сироп и мед

  • зелен и черен чай

  • костен бульон

  • ябълков оцет, ябълков сайдер, вино (стига да нямат много захар)

  • плодове ( особено боровинки, къпини и др)

  • подправки, които не са направени от семена

  • зеленчуци

По време на автоимунната диета се избягва използването на много хранителни добавки, но никога не се изключва допълнителния прием на пробиотик. Препоръчвам прием на мултищамов пробиотик

Коментари (276)

    • Denica
    • 2014-09-04 18:43:26
    Nai- pulnata statiq za hranene pri Hashimoto! Blagodarq vi!!!
    • Ревита
    • 2014-09-05 13:48:01
    Благодарим Ви за хубавите думи. Радваме се, че сме Ви полезни. Хубав ден, Соня Атанасова www.revita.bg
    • Радостина
    • 2021-03-11 17:17:20
    Здравейте, днес си правих кръвни изследвания на щитовидни хормони. Ето резултатите TATH 8.32    IU/ml < 4.11  MAT < 0.10    IU/ml 0 - 5.61  fT4 0.830    ng/dl 0.700 - 1.480  TSH 0.961    uIU/ml 0.350 - 4.940  fT3 2.340    pg/ml 1.580 - 3.910 Предходните ми изследвания бяха през ноември 2020г и тогава всички показатели бяха в норма. Притеснява ме този резултат на ТАТ. Моля за вашия коментар. Благодаря ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-05-28 16:13:52
    Здравейте, Отклонението е съвсем слабо и не би трябвало да Ви притеснява. Не винаги лекото отклонение от нормата е показател за патология. Ако нямате оплаквания, проследявайте състоянието си и при нужда повторете изследването. Ако имате оплаквяния, поктърсете второ мнение при ендокринолог, УЗ преглед и повторение на лабораторните резултати. Подходящи хранителни добавки са Мултивитамини за жени и Тироидна подкрепа.
    • Нели
    • 2014-10-06 07:00:55
    Харесва ми не само подробното меню, но и обясненията за влиянието на хранителните съставки върху организма като цяло и функциите на щитовидната жлеза в частност. Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-10-08 16:56:31
    Здравейте, Радвам се, това е добре. А имате ли предложение за подобни статии при други заболявания. Какво ви интересува, вас или вашите близки? д-р Аелита Петрова
    • Aneliq
    • 2014-10-13 07:46:06
    Ne otkrih takav rejim pri hiper funkciq...Molq,shte bada blagodarna...Inache tui shto prochetoh be mnogo dobro....<3
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-10-16 20:55:53
    Добре. Благодаря, ще го имам предвид. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Любослава
    • 2020-09-03 12:57:44
    Здравейте, Интересува ме при тези резултати: THS - 1,62 uIU/ml Референтни стойности 0,34-5,6 TAT - 27,18 IU/ml Референтни стойности < 4,11 MAT - 5.43 IU/ml Референтни стойности 0 - 5,61 fT4 - 8,98 ng/dl Референтни стойности 7,9-14,4 fT3 - 2,7,10 pg/ml Референтни стойности 1,880-3,180 ТАТ е завишен. Какво означава?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-09-03 16:29:37
    Здравейте, Тиреоглобулиновите антитела /ТАТ/ са антитела срещу тиреоглобулина – белтък в щитовидната жлеза, участващ в синтеза на щитовидните хормони трийодтиронин- Т3 и тироксин-Т4. Значително повишени стойности се наблюдават при автоимунен тиреоидит на Хашимото, със или без хипофункция на жлезата, но заедно с повишени МАТ и характерна УЗ картина. Освен при Хашимото ТАТ може да се повишат при други автоимунни болести – пернициозна анемия, ревматоиден артрит, лупус, а също при рак на щитовидната жлеза. Лекото повишение, както при вас, може да се наблюдава и при здрави хора, най-вече жени на възраст. Ако имате оплаквания и сериозни притеснения, добре е да се консултирате със специалист по клинична имунология. д-р Аелита Петрова
    • rafaela
    • 2014-10-13 11:44:43
    Здравейте, чудесна статия, благодаря ви! Отдавна търсех толкова подробна и достъпна информация по темата. Много ще съм благодарна да напишете повече за поликистозата на яйчниците и има ли някакви особености в хранителния режим при това заболяване. Предварително благодаря!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-10-16 20:57:40
    Благодаря, ще опитам да се съобразя с желанието ви. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Диана
    • 2014-10-28 12:47:09
    Здравейте! Интересува ме, дали е възможно да се преборя с хашимото без синтетични хормони, а само с правилната хранителна диета? И дали приемането на пчелно млчице може да ми реши проблема? Благодаря!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2014-10-29 20:44:45
    Здравейте, Каква е функцията на жлезата – нормална или понижена, какви са стойностите на хормоните – ТСХ, Т4, Т3, ТАТ, МАТ? д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • таня врабчева
    • 2014-11-02 09:04:17
    Здравейте, по отношение на приема на йод при болестта на Хашимото, ето какво пише в листовките на калиев йодид : Противопоказания на калиев йсдид: свръхчувствителност към калиев йодид и някоя от съставките му, ТИРЕОИДИД НА ХАШИМОТО Мола Ви да обясните това Таня Врабчева
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-11-06 17:09:06
    Здравейте, Допълнителният прием на йод е оправдан при йоден дефицит. Не винаги при Хашимото има йоден дефицит и в такива случаи допълнителният прием на йод може да предизвика преминаване към хиперфункция на жлезата, а понякога предизвиква странични метаболитни ефекти с тежък хипотиреоидизъм, известен като „йоден микседем”. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Sofia
    • 2014-11-04 13:08:36
    Има ли начин да се излекува човек от Хашимото ? Аз съм с това заболяване от 7 години, едновременно направих и Алопеция тоталис, но след 3 години си възтанових косата, вежди и всичко което беше опадало и винаги търся алтернативни начини , убедена съм че организма може да се възтанови Ще Ви бъда много благодарна , ако ми отговорите
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-11-11 16:49:27
    Здравейте, С алтернативни методи може да възстановите състоянието си до степен симптомите на болестта да са слабо изразени и да не ви притесняват, но заболяването е автоимунно и по принцип не се лекува. Може да опитате с диета за хипотиреоидизъм, ако има такъв и специлни упражнения за укрепване на имунитета и жлезата /йога/, масаж, акупунктура. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Iskra Pesheva
    • 2014-11-24 16:34:28
    Prekrasna statiq. Moje li d-r Petrova da mi izpratite na e-mail /iskra.pesheva@abv.bg/ vash telegon ili mail? Vie priemate li pacienti? Imam Teroidit na Hashimoto ot 6gofini, Diabet 2 /moje bi/ i nadnormeno teglo.
    • Силвия
    • 2014-11-24 19:13:31
    Здравейте, с отстранена жлеза съм и с постоперативен хипопаратереодизъм. Минали са месец и 20 дни от операцията Пия калций и рокалтрол във висока доза, по три пъти на ден. Каква диета трябва да спазвам, важи ли написаното в статията за отстранена жлеза. Статията много ми хареса, но подозирам, че не се отнася за моя случай. За сега пия еутирокс от 75 мг, но подозирам, че ми е малко, защото започнах да покачвам килограми. Беше ми полезно да науча след колко време трябва да пия калция и кафето,
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-11-28 16:31:37
    Здравейте, Каква диета да спазвате зависи от стойностите на ТСХ, свободния йонизиран калций в кръвта, магнезий и фосфор в кръвта,ЕКГ и проявените симптоми. При завишени стойности на ТСХ /което означава, че има недостиг на хормони от щитовидната жлеза/, е добре да се спазва диетата при хипотиреоидизъм. Но тъй като при вас състоянието е усложнено с хипопаратиреоидизъм, а преди хипофункцията на щитовидната жлеза организмът ви е бил подложен на свръххормони от жлезата, добре е специалист-диетолог/лекар/ да се запознае с всички изследвания и да прецени най-подходящите за вас храни. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • румяна
    • 2014-11-30 18:36:54
    Здравейте! Интересува ме, дали е възможно да се преборя с хашимото без синтетични хормони, а само с правилната хранителна диета?Това са ми последните изследвания ... Благодаря :) TSH 7.841 uIU/ML 0.300-4.500 FT4 Показател Резултат МЕ Реф. стойност FT4 10.246 pmol/L 10.320-25.800 MAT Показател Резултат МЕ Реф. стойност MAT 5.914 U/ml 0.000 - 40.000 TAT Показател Резултат МЕ Реф. стойност TAT 45.933 U/ml 0.000 - 125.000
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-12-04 17:25:16
    Здравейте, Антитиреоидните антитела /ТАТ и МАТ/ са в норма, защо мислите, че имате Хашимото? Може би ултпазвуковият преглед е установил специфична за Хашимото структура? От представения резултат се вижда едно гранично хипортиреоидно състояние. Добре е да повторите изследването в друга лицензирана лаборатория, вкл. Т3. Ако нямате сериозни оплаквания, може да опитате с диета за хипотиреоидизъм и хранителни добавки - келп, селен, спирулина, рибено масло, магнезий, цинк, витамини С, Е, В и др., съобразени с вашите изследвания; Упражнения. След 45 дни изследването се повтаря и ако резултатът се влошава и сте по-отпаднала, ще трябва да преминете на медикаменти. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Елица
    • 2014-12-08 12:51:22
    Здравейте, вече незнам какво да правя, много съм объркана. Последните ми изследвания са ТАТ 135.90 IU/ml, МАТ 539.80 IU/mlq TSH 4.970 mIU/l, допреди 3 месеца ТАТ ми беше в норма,а МАТ си е така от година и половина откакто ми откакто ми откриха заболяването. Пия Еутирокс, по 50 мг, а през ден 75 мг. Косопада ми се засили много,а и по-лесно се уморявам. Бих искала да знам може ли да употребявам някакви добавки и какви? Благодаря ви предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-01-05 16:37:30
    Здравейте, За съжаление, Хашимото е коварно заболяване. Не се умира от него, но сме винаги уморени и често с депресивни мисли. Освен това е твърде чувствително към стрес и лесно се изпада в порочен кръг, от който трудно се излиза. Изследванията ви са добри, не им се тревожете, насочете усилия да си оправите настроението и самочувствието. Добър ефект в това отношение има 5-хидрокситриптофан, ако нямате друго заболяване, за което да е противопоказан.За функцията на жлезата е добре да приемате Спирулина и селен, вит. Е, да правите релаксиращи упражнения. За косата полагайте локални грижи – масажи, маски, специлни шампоани. Най-важно е да се успокоите, не го ли направите, има голяма вероятност състоянието ви да се влоши. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Йорданка Велкова
    • 2014-12-09 16:06:55
    Много полезна информация.Може ли да посочите кои имунастимулиращи добавки не бива да се приемат при автоимунен тиреоидит на Хашимото ?Например котешки нокът,масло от акула,пчелно млечице и др.в спиртен извлен ?Благодаря Ви предварително !
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-01-05 16:39:38
    Здравейте, Приема се, че при автоимунни заболявания са противопоказани медикаментите, за които е доказано научно, че имат пряко въздействие върху имунните клетки и имунния отговор. За изброените от вас добавки има някои изследвания, които показват, че пряко стимулират имунната система и макар това да не е точно противопоказание, от предпазливост е добре да се избягват. Подходящи са добавки, които съдържат витамини, минерали, аминокиселини и мастни киселини, които участват в синтеза или са градивни елементи на хормоните на щитовидната жлеза, или имат противовъзпалително действие – омега 3/6 МК,спирулина, селен, вит.Е,вит.С и т.н. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Янка Иванова
    • 2014-12-10 11:40:25
    Здравейте, благодаря за подробната информация. Имам доказано хашимото с два възела. При мен хормоните са в норма, но стойностите на ТАТ и МАТ са завишени. Може ли да ми препоръчате хранителни добавки, хранителна диета или да ме насочите към диетолог. Трупам мазнини в областта на корема. Вече съм без талия. Предварително благодаря.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2014-12-16 14:19:33
    Здравейте, Възможно е ТАТ и МАТ да останат завишени въпреки всичките ви усилия.Може да ги изследвате веднъж годишно и ако не се покачват, не ги мислете. Опитвайте да живеете спокойно и природосъобразно. Може да се консултирате и с Георги Балджиев – диетолог ето тук д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • magi
    • 2014-12-24 23:42:01
    tsh 23,62 TPOAb 998.00
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-01-06 17:27:32
    Здравейте, Изследванията показват най-вероятно наличието на Автоимунен тиреоидит на Хашимото с хипотиреоидизъм. Необходима е консултация с ендокринолог, УЗ преглед и хормонозаместителна терапия. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Fidankatancheva
    • 2021-01-17 14:11:30
    Zdr ot 1 godina sm s stitovidna jeleza napravih si isledvania toes s normalni razmeri mesto polojenie i pravila vidqno bez nadzor i uvelicenia .tcx - 2,05(0,27 -4,25) mat - 62,7(0-60) tat -496,6(0-115) kakvo oznacava tova samo mi kazaha ce ednata strana na stitovidnata jeleza e vspalena molq vi daite mi nqkakf svet kakvo da pravq i kak da se lekuvam izobsto ne qm i nemoga da se ishojdam po golqma nujda s sedmich srceto mi postoqno bie silno neznam vece kakvo da pravq molq vi pomognete s nakakv svet blagodarq vi mn
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-01-18 17:15:40
    Здравейте, Изследванията показват наличието на автоимунен възпалителен процес в щитовидната жлеза. Това заболяване често е свързано с оплаквания като вашите. Необходимо е да се консултирате с лекар-диетолог за определяне на индивидуална диета, тъй като при леки форми промяната в храненето е достатъчни, за да се нормализира състоянието ви. За уточняване на диагнозата и определяне на лечението са необходими допълнителни изследвания – ФТ3 и ФТ4, да се повтори ТСХ и да се направи консултация с ендокринолог и гактроентеролог. Междувременно, може да приемате Naturalax 3/ Натуралакс 3 за проблема с изхождането и Валериана корен вечер преди сън и при нужда през деня /сърцебиене/.
    • Нели
    • 2014-12-28 12:40:29
    Dobar den, skoro mi postaviha diagnoza Haschimoto. Na mnenie sam, che s hapcheta i prawilno htanene ste imam dobri resultati. Bihte li mi preporachali doktor v Plovdiv, koito da mi naprawi hranitelen regim. Blagodarja
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-01-12 17:01:17
    Д-р Дарина Ангелова ул.“Земляшка“№4 Тел.032/241-895 и 0889/84 30 05 д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • rafaela
    • 2015-01-26 00:25:22
    Здравейте д-р Петрова. Имам диагноза Хашимото и поликистоза на яйчниците, благодаря Ви за подробната информация, която сте дали за тези заболявания. Откриха ми и миомен възел с големина 20мм, имам и леко окосмяване по лицето около и под брадичката. Известно време пиех противозачатъчни таблетки, но тъй като нямаше ефект от тях лечението ми беше спряно. Можете ли да ми предложите някакви хранителни добавки или билки за намаляване растежа на възела? При вземане на цитонамазка резултатът показва PAP 2 (вече няколко години е този), това има ли отношение към образуването на възела и показва ли наличието на ЧПВ в организма? Има ли добавки, които са противопоказни за мен, мисля, че тук се споменаваше за дивия ям да не се приема при миома? В момента пия Prim Oil, вит. Д, Омега 3 и селен за Хашимотото. Обмислям да започна прием на чист сок от алое и също спирулина. Мога ли да ги приемам? Моля за мнение и съвет. Предварително Ви благодаря!
    • Ревита
    • 2015-02-09 16:18:09
    Здравейте, Както сама разбирате, при вас има сериозно отклонение в хормоналния баланс, поради което всяко самолечение е опасно. Ако се провежда лечение с билки и хранителни добавки, то трябва да е под контрола на фитотерапевт, запознат с цялостното ви състояние, нещо, което не само се описва с думи, но и се вижда, усеща и т.н. Резултат ПАП 2 е граничен и обикновено се свързва с възпалителни промени /без ЧПВ/, подлежи на контрол. Относно добавките – всички, за които се приема, че повливат хормоналния баланс, са неподходящи – див ям,сминдух, червена детелина и др. Понякога, при възли с малък размер, по преценка на специлиста и под контрол /редовни УЗ прегледи/ може да се използва Витекс като лтернтивно лечение. Мисля, че при вас няма да има желания резултат, но аз не познавам цялата картина на заболяването, потърсете второ мнение.Добавките, които пиете, са подходящи за вашия случай, спирулина и алое-също. Но е добре да не приемате всички заедно. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • rafaela
    • 2015-02-10 23:53:38
    Много Ви благодаря за отговора, д-р Петрова! Искам да попитам само ще нещо. Какво мислите за растението Нони? Някои лекари го препоръчват за изчистване на организма от токсини и за регулиране на цикъла. Подходящо ли е за мен, тъй като е имуностимулатор и не знам дали няма да навреди на щитовидната жлеза? Колко време може да се приема и може да се комбинира с прием на алое вера? Колко врем препоръчвате да се пие алое и в каква доза? Благодаря Ви предварително за отговора!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-02-17 17:23:41
    Здравейте, Алое вера може да приемате 6 и повече месеци по 60-100 мл дневно, в зависимост от въздействието му върху храносмилателната система. Приема се на гладно, половин час преди ядене.Относно нони – не мисля, че е противопоказан за вас, но ако приемате алое, не вземайте и нони – или едното или другото.И двете добавки са със силен детоксикиращ ефект и това може да натовари организма. Добре е детоксикацията да се прави с умерено въздействие, но продължително време. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • D1d1t0
    • 2015-02-13 13:22:18
    Здравейте, диагностицирана съм с Хашимото, в момента имам бебе на 3 месеца. По време на бремеността си пиех лтироксин ( 0,50 мг) и бях в нормите. Но малко преди да родя го спрях, сега кърмя и продължавам да не го пия. Мислите ли, че мога да навредя на бебето си като не го пия? Нямам никакви симптоми, освен безсъние. Като цяло ми го откриха при рутинен преглед, никога не съм имала някакви симптоми.... Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-02-24 16:51:22
    Здравейте, Ако няма симптоми, хормоните са в норма, макар да има автоимунно възпаление на жлезата /Хашимото/ и при това положение няма как да навредите на детето си. Не е нужно да пиете ел-тирокс, ако няма симптоматика. По време на бременността вероятно са го изписали поради повишените нужди от хормона. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Стела
    • 2015-03-18 15:28:40
    Здравейте,наскоро ми заявиха че имам автоимунен териодит.Нямам кой знае какви оплаквания,освен косопад и умора/по-често/Преди 2 години получих желязодефицитна анемия,с поликистозни яйчници съм и приди около7 години ме оперираха от ендометриоза/киста/Лекуваха ме със Золадекс 6 месеца и после забременях успешно без проблем.На ендокринолог отидох на своя глава тази година,тъй като никой неможа да открие от какво получих анемията.Въпроса ми е може ли да ми се е получила от автоимунния териодит?Това са ми резултатите: TSH-5,11 и A-TPO/MAT/-235,40 .Преди няколко месеца- ANTI-TPO-451,8 -пих 6 месеца селен и сега са 235,4.Бихте ли ми дали някои съвети относно хранителен режим и хранителни добавки-спрямо моя случай.Започнах да пия Euthyrox 50 mlg през студените месеци и по 25mlg през летните-ноември съм на профилактичен.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-03-20 17:20:23
    Здравейте, Тиреоидитът на Хашимото често се съчетава с други автоимунни заболявания-ревматоиден артрит, лупус еритематодес, Витамин В12- дефицитна анемия и др.При желязодефицитната анемия има недостиг на желязо, вероятно сте имала обилен цикъл или друго кървене. Правено ли е изследване на желязо и ЖСК в кръвта, как се установи, че анемията е желязодефицитна? Относно умората и косопада – подходща диета, физически упражнения,ходене, медитация, хранителни добавки. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Стела
    • 2015-03-21 18:20:58
    Благодаря за отговора.Да правени са ми изследвания за всичко и то много пъти от 2 години до сега.Но немогат да установят причината за желязодефицитната анемия.Затова ме интерисуваше може ли причината да е в щитовидната жлеза?Все още пия желязо-без него немога.И другото което ме интерисува е трябва ли задължително да пия Euthyrox 50 mkg при тия показатели които имам:TSH-5,1, A-TPO/MAT/-235.4. Или мога да пробвам с правилна диета и витамини?Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-03-24 16:55:07
    Здравейте, Както знаете, нормата на ТСХ за възрастни е 0.4-4.2 mU/L. Ако понасяте еутирокса без сърцебиене и напрежение, по-добре е да го пиете. По отношение на връзката между желязодефицитна анемия и хипотиреоидизъм – железният недоимък може да отслаби функцията на щитовидната жлеза.Може би при вас се развива някой от редките синдроми/болести/, свързани с неправилно усвояване на хранителните вещества и той да е причина за двете заболявания. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • lucy
    • 2015-03-20 22:12:57
    Zdraveite, dnes vzex rezultatite i sam mnogo pritesnena, kakvo oznachava tova, Xachimoto li imam? TSH 9,2mUI/L -normi O,400-4,5 T4 1,0 ng/dL normi- 0,8-2,7 Anti-tiroglobulin-Tg,Ac. - 187 kUI/L - normi do 60 Anti-peroxidase-TPO,Ac. nad 1300 - normi do 60 Imam i vazli, ot lqvo edin s razmer 10mm i ot diasno edin s 8mm i edin s 6mm Vse oste ne vzemam nisto, zastoto imam konsultacia s lichnia lekar na 27/03 Imam i anemia, za koiato ot 1 mesec vzemam Folifer Sigurno ot mnogo vreme go imam, za da sa takiva rezultatite mi. Mnogo li e opasno? Blagodaria vi predvaritelno!
    • Александра Иванова
    • 2015-03-24 18:53:11
    Днес си взех резултатите от CIBALAB, като резултатите ми са: Хормонален анализ Забележка: Няма. Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници FT 4 ( свободен Т4 ) 13.72 pmol/l 12.00 - 22.00 anti TPO ( MAT ) 397.40 IU/ml < 34 , преди това ми се прави ехография на жлезата, която беше разширена с 6 мм, а 7 месеца преди това при изследвания лекар ми предписа еутирокс най малката доза един път на ден и метфогама, след 7 месеца прием на тези лекарства почнах да получавам много възпаление на жлезата от която вдигах температура всеки ден в продължение на 2 месеца, до като се установи че е от там, питането ми е, след като съм спряла приема на тези лекарства, и сега резултатите ми са такива, какво трябва да направя '
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-03-26 17:12:13
    Здравейте, По-точна преценка за състоянието ва жлезата се прави, ако се изследва ТСХ. Вашето изследване покзва, че Т4 е в норма и в този слчай няма нужда да приемате еутирокс, но не знаем дали Т3 /другият хормон, който щитовидната жлеза произвежда/ не е понижен и тогава би трябвало да се приема хормонозаместващото хапче. Затова се изследва ТСХ, който е хормон на хипофизата, но отразява състоянието на щитовидната жлеза по принципа на обратната връзка. МАТ естествено са повишени, но за Хашимото са сравнително добри. Това &lt 34 и това &#039 са написани неясно, не мога да ги коментирам. Може би е станало при копирането? д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • rafaela
    • 2015-04-16 19:50:44
    Здравейте д-р Петрова. От известно време имам сърцебиене и понякога усещам пробождаща болка в областта на сърцето, ето защо Ви моля за съвет. С диагноза Хашимото съм, пия елтироксин и хормоните ми са в норма в момента. Майка ми е със същото заболяване, има два възела, както и високо кръвно налягане и аритмия, за които приема лекарства, но има моите оплаквания. Бих искала да ни препоръчате добър кардиолог в София, когото да посетим за преглед. Извинете, че въпросът ми не е то темата тук, но много ценя вашето мнение. Предварително Ви благодаря за отговора!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-04-21 15:22:20
    Здравейте, Както знаете, състоянието на щитовидната жлеза се отразва на състонието на сърцето и сърдечно-съдовата система и при заболяване на щитовидната жлеза сърцето неминуемо страда. „Добър кардиолог” е относително понятие, но все пак ето ви няколко имена - доц. Елина Трендафилова и д-р Катя Алексиева тел.02/9211-413 от Националната кардиологична болница. Проф. д-р Теменуга Донова, д-р Шабани и др. от 2-ра вътрешна клиника – вижте телефоните тук. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Анна
    • 2015-05-23 22:10:57
    Здравейте ,д-р Петрова.На 27 год. съм преди седмица ми поставиха диагноза Тиреодит на Хашимото. Нямах никакви оплаквания. Вследствие на ротинен преглед доктора напипа увеличение .Изпрати ме на ехографско изследване и кръвен тест на ТСХ .Ехографът показа леко увеличение на щитовидната жлеза,а ТСХ -11,4.Докторът ми назначи Ел-тироксин 0,25мг .Въпросът ми е :мога ли да нормализирам хормона с диета и билки или единственият възможен начин е с Ел-тироксин?Трябва ли да повторя изследването преди да започна терапия?Трябва да отбележа ,че не съм изследвала МАТ и ТАТ,само ТСХ. Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-05-27 15:51:25
    Здравейте, Ултразвуковият преглед и високото ниво на ТСХ /съответно ниски щитовидни хормони /е достатъчно за диагнозата. При тези стойности на хормона диета и билки вероятно няма да помогнат и трябва да си пиете л-тироксина. През пролетта и лятото дейността на щитовидната жлеза с подобрява и е възможно нуждата от л-тироксин да намалее или да няма нужда от него. Наблюдавайте се за симптоми на предозиране – напрежение, раздразнителност, сърцебиене, тежест в сърдечната област. И ако се повят, направете изследване. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Елена
    • 2015-06-12 13:53:08
    Здравейте, имам първо успешно раждане и след него 3 аборта с изоставане в развитието на плода и загиване към 4-5 месец. Възможно ли е това да става поради резус конфликт, аз съм 0- кръвна група, мъжа ми е 0+, първото дете е 0+, като имам поставени инжекции срещу антитела след всеки аборт, изследвана съм по време на бременостите-също нямах антитела. От друга страна обаче ендокринолог видя изменения в щитовидната жлеза, TSH в норма 3,2 . С какъв специалист трябва да се консултирам в случая? ендокринолог, имунолог,хематолог или репродуктивен ? гинеколозите нямат обяснение. Благодаря ви
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-06-15 15:08:02
    Здравейте, Добре е да проведете генетична консултация в Националната генетична лаборатория с лекар-генетик, вижте координатите ТУК д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Неку
    • 2015-07-21 09:36:12
    Здравейте Д-р Аелита Петрова !Някакви кординати и връзка с Вас възможна ли е?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-07-28 10:38:20
    Здравейте, За съжаление, не мога да ви бъда полезна по този начин. Участвам само като онлайн консултант към Ревита.бг д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Илза Михайлова
    • 2016-04-23 22:09:10
    Невероятна консултация!Не бях попадала на толкова добър материал за заболяването!
    • Dimitrina
    • 2015-07-24 09:36:38
    Здравейте д-р Петрова, При преглед с ехограф на щитовидната жлеза ендокринологът ми постави диагноза Хашимото. Резултатите от направените изследвания са следните: TSH - 7.11 (ref. 0.35 - 5.00) FT4 - 15.5 (ref. 10.30 - 24.50) MAT - <10.2 (ref. - 35.00) TAT - < 20.0 (ref. - 40.00) Лекарят ми изписа Euthyrox 25 mg. Според Вас трябва ли да започна да пия хормона?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-07-28 10:55:48
    Здравейте, Добре е да потърсите второ мнение при друг ендокринолог – отново да се направи преглед и изследвания. Към хормоналното изслeдване е добре да се включи и FT3, за да се оцени степента на недостатъчност на жлезата, ако има такава. Лабораторията и специалистите в УСБАЛЕ „Иван Пенчев”, София, http://www.usbale.com/Za_pacienta.htm, са на ниво. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Теодора
    • 2015-07-24 09:51:14
    Здравейте др. Петрова, на 29 години съм и преди два месеца ми откриха болест на Хашимото. Изписаха ми Л-Тироксин 50мг и лекаря ми каза да ги пия доживот. Притесненията ми обаче се състоят в това, че аз живея в Англия и всъщност изследванията на хормоните които представих в България ми бяха правени тук, като стойностите ми бяха 4,8 при максимална стойност 5,6. Тук в Англия лекарите не смятат, че ми е необходимо лечение и ми казват да спра лекарствата, в същото време лекарката от България, която считам за изключителен специалист ми казва, че в никакъв случай не бива да ги спирам. Може ли да ви помоля за съвет, според вас какво е правилно да се направи? Също б3х искала да ви попитам и за храните, които е необходимо да ни приемам, тъй като българският лекар ми каза да не приемам храни съдържащи йод. Благодаря ви предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-07-28 11:03:50
    Здравейте, Българският лекар вероятно е преценил, че формата на заболяването при вас е такава,че йод в по-големи количества би ви навредил. Мненията по този въпрос са спорни. Според мен никоя крайност не може да бъде правилна.Жлезата има нужда от йод, за да произвжда хормоните. След като сте в Англия, там сте изследвана и консултирана, би трябвало да се доверите на специалистите там. Ако се чувствате добре, не сте отпаднала, не се изморявате по-лесно от преди, имате настроение, не напълнявате, не спите много, не сте подпухнала сутрин, нямате мускулни крампи и т.н. симптоми на хипотиреоидизъм, не е нужно да приемате хормонозаместителна терапия /според мен/, защото Л-тироксин в такъв случай ще навреди повече, отколкото да помогне. Може би през есента и зимата ще имате нужда от малко Л-тирокс, но може и сама да го разберете, ако се наблюдавате внимателно /особено ако станете по-плачлива от обикновено/. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Йоана
    • 2015-08-01 13:15:26
    Здравейте д-р Петрова, Преди година ми казаха, че имам Тиреодит на Хашимото. Ехографията ми показа лекостепенна дифузна хиперплазия и минимални дифузни структурни промени. Хормони: FT3-6,71 (3,1-6,8); FT4-19,42 (12-22); TSH-2,49 (0,27-4,20) ANTI TPO 442.4 ( до 34). Казаха ми, че не се налага Л-Тироксин, а само при евентуална бременност се препоръчва изследване на TSH, FT4 и преценка за включване на Л-тироксин. Преди няколко дни отидох да си направя отново изследванията: FT3- 5,16: FT4-20,21; TSH II-3,40; ANTI TPO 558.9. Отново ми казаха да не пия нищо, но аз се притеснявам. Трябва ли да пазя някаква диета? Трябва ли да пия някакви хапчета? Благодаря Ви предваретелно!
    • Надя
    • 2015-10-06 13:15:38
    Здравейте, Преди месец ми откриха възел на щитовидната жлеза 9 мм. направих изследвания на FT4 2.00 TSH 118.700. В момента приемам еутирокс 50 микро гр. Трябва ли да приемам нещо друго като например хранителни добавки и специалеен хранителен режим. Трябва ли да оперирам възела. Предварително благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-10-15 16:07:27
    Здравейте, Ендокринологът вероятно е поискал контролен преглед след около месец - месец и половина, за да се установи дали лечението има ефект, как да се увеличи дозата и т.н. преди да се вземе решение за операция. Според много специалисти, операция се налага тогава, когато ултразвуковото изследване показва промяна в структурата на жлезата и има опасност от злокачествено израждане на тъканта. Или когато възелът притиска околните тъкани, пречи на преглъщането или създава други проблеми за здравето. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ivan
    • 2015-10-16 12:45:22
    Здравейте, аз имам открито хашито от 2 год и всеки ден пия по 125 мг елтирокс. Преди пих по 50 и не се чувстах добре, но след като увеличх дозата съм доста по-добре. Ако не пия лекарството нивата на хормона ми се увеличават до 20. Сега съм с TSH в норми. При тези обстоятелства какви храни и хранителни добавки са подходящи за мен? Моля да изброите няколко? Този синдром лечим ли е? има ли някаква терапия, която може да премахме проблемът> Ако да как мога да получа достъп до такава?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-11-04 17:07:34
    Здравейте, Както знаете, Хашимото е автоимунно заболяване, с недоизяснени причини и лечението е симптоматично, т.е. ако има намалена функция, както при вас, се приема медикамент-хормонозаместител, в случая Еутирокс. Диетата се определя индивидуално от лекар-диетолог, но общите положения са отбелязани в статията „Хранене при Тиреоидит на Хашимото”. Подходящи добавки са мултивитамини, минерали, особено Селен, Омега-3 МК, екстракт от чесън, ако няма противопоказания. Общоукрепващи упражнения, йога, чи гун и др, също подобряват функцията на жлезата. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Йоана Ватова
    • 2015-10-17 19:14:46
    Здравейте д-р Петрова, Преди година ми казаха, че имам Тиреодит на Хашимото. Ехографията ми показа лекостепенна дифузна хиперплазия и минимални дифузни структурни промени. Хормони: FT3-6,71 (3,1-6,8); FT4-19,42 (12-22); TSH-2,49 (0,27-4,20) ANTI TPO 442.4 ( до 34). Казаха ми, че не се налага Л-Тироксин, а само при евентуална бременност се препоръчва изследване на TSH, FT4 и преценка за включване на Л-тироксин. Преди няколко дни отидох да си направя отново изследванията: FT3- 5,16: FT4-20,21; TSH II-3,40; ANTI TPO 558.9. Отново ми казаха да не пия нищо, но аз се притеснявам. Трябва ли да пазя някаква диета? Трябва ли да пия някакви хапчета? Благодаря Ви предваретелно!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-11-04 17:11:11
    Здравейте, Както знаете, Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза/ ANTI TPO антителата са увеличени/, най-често с хипофункция на жлезата, но също така със запазена функция, както при вас, а рядко и с хиперфункция. Диетата се определя индивидуално, но в общи линии е указана в ст."Хранене при Тиреоидит на Хашимото". Подходящи хр. Добавки са селен, вит. С, омега-3 МК, мултивитамини с минерали . д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Марина Андрова
    • 2015-11-09 16:18:42
    Здравейте, с хашимото съм от 4 г.До преди 2 месеца всичко беше под контрол.От един месец ми се разклатиха изследванията,което доведе до промяна на дозировката на еутирокс.Питането ми е може ли тази промяна да ми рефлектира върху месечният цикъл?След редовна менструация се появи леко зацапване на 15-ден и продължи до идването на поредния цикъл.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-11-16 17:37:26
    Здравейте, Да, възможно е увеличаването на хипофункцията на щитовидната жлеза да е причина за нередовен цикъл с продължително кървене. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • д-р Аелита Петрова
    • 2015-12-16 10:23:03
    Здравейте! Бих искала и аз да Ви попитам дали има за какво да се притеснявам, какво мога да пия и да избягвам. Направих си изследвания март месец, тъй като от известно време започнах да пълнея доста без да съм променила нещо в храненето или движението... Изследванията ми показаха: anti TPO (MAT)-467.30 iU/ml ( при реф. <34); Insulin-23.54 mU/l (реф. 2,6-25,00); TSH-2.15 mlU/l (реф. 0,35-5,00); Глюкоза-4,57 mmol/l (реф. 4,2-6,2); Гледаха ме на ехограф и казаха, че няма увеличение на жлезата. След спазване на диета, упражнения и 3 месеца Глюкофаж, този месец при изследванията ми МАТ са се повишили до 526 (което доста ме притесни), а Insulin-21.2. Другото ми питане е дали може да има проблем при една бременност? Много ще съм Ви благодарна за помощта!
    • Ревита
    • 2015-12-21 17:08:51
    Здравейте, Повишените стойности на антитиреоглобулинови антитела (ТАТ) и антимикрозомални антитела (МАТ)показват автоимунна нагласа на организма , но повишаването им може да се дължи и на други автоимунни заболявания. Добре е да се консултирате в специализирана клиника по ендокринология. http://www.usbale.com/Med_centar.htm или др. университетски клиники. Преди да започнете с опити за забременяване е добре да уточните здравословното си състояние. Заболяванията на щитовидната жлеза често водят до затруднения при забременяване, но бременността е възможна. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • КP
    • 2016-01-24 20:16:35
    Здравейте, имам Хашимото от около 20 години и никога не съм пила лекарства. Изследванията ми са със следните стойности: TSH 2.33 при референтни граници 0.35 - 4.94 FT4 11.32 при референтни граници 9.01 -19.05 Anti TPO /MAT/ 857.08 при горна граница 5.61 Anti-Tg /TAT/ 19.83 при горна граница 4.11 Ендокринологът ми изписа селен (под формата на хранителна добавка) и ми забрани да приемам храни богати на йод. Навсякъде пише, че при Хашимото приемът на опр. единици йод дневно е задължителен, а аз трябва да го избягвам на всяка цена... Моля за кратък отговор дали наистина трябва да НЕ приемам храни богати на йод и по-скоро причините за това? При тези стойности необходимо ли е да мина и на безглутенов хранителен режим? Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-01-27 17:18:33
    Здравейте, Йод в храната при Хашимото, както и безглутеновата диета са спорни въпроси, които са в процес на медицински проучвания и изследвания. Самото заболяване Автоимунен тиреоидит на Хашимото е с ненапълно проучена етиология и патофизиологични механизми. Ето защо и препоръките на лекарите са различни. Не се препоръчва допълнителен прием на йод съдържащи продукти /освен при доказан йоден дефицит/, тъй като са наблюдавани случаи с «обратен ефект» - тежък хипотиреоидизъм, определен като „йоден микседем”. Но не е доказана връзка между влошаване на заболяването и хранене с богати на йод храни. Т.е. не е необходима категорична забрана на такива храни, а ограничаването им. Категоричните забрани въздействат психически и често също имат «обратен ефект». Безглутенова диета е подходяща при доказана глутенова непоносимост кръвен тест за глутенова непоносимост/, но във всички случаи е добре да се ограничават глутен съдържащите храни с профилактична цел. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Дария Димитрова Съчкова
    • 2016-04-20 18:18:42
    Здравейте, д-р Петрова, Прочетох всички въпроси и Вашите отговори. Доволна съм, защото получих отговори и на моите главоблъсканици. Моите показатели са в границите на реф. стойности, само МАТ-а ми е 100. Изписаха ми: селен, вигантол, омега-3 с вит.Е. Въпросът ми е: това достатъчно ли е, им ли шанс да ми се нормализир МАТ-а, има ли опасност при продължителното вземане на вигантол, да се повиши калция к кръвта. Благодаря Ви предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-04-28 12:26:26
    Здравейте, Предполагам, че предписаната доза вит. Д3/вигантол/ е съобразена с нуждите на организма Ви и не би трябвало да доведе до хиперкалциемия. Все пак, за Ваше успокоение, може да проследявате нивото на калций в кръвта. При пълноценно здравословно хранене, не е необходимо да приемате други добавки към храната. С изцяло здравословен начин на живот –хранене, упражнения, релаксация, функцията на имунната Ви система може да се нормализира и нивото на МАТ да спадне до нормата. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Весела
    • 2016-04-25 00:20:08
    Здравейте, Д-р Петрова ! Бихте ли ми казали моля, каква е разликата между лтироксин и еутирокс, защо от еутирокс получавам диатия? Още, в във великобритания съм, и ме е страх да мина на тукашния левотироксин, за да не получа странични ефекти. Имам ли основание да се притеснявам? И още бихте ли ми казали в какви дозировки да приемам желязо, мед, келп(йод), вит В12, витD, Омега 3, и спирулина? Много ви благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-05-04 16:13:04
    Здравейте, Разликата в двата медикамента е във фирмата производител, съотв. в помощните вещества, а активното вещество/ левотироксин/ е едно и също. Погледнете фирмата производител и търсете подходящата. В Еутирокс се съдържат помощни вещества -царевично нишесте, кроскармелоза натрий, желатин, лактоза монохидрат и магнезиев стеарат – към някое от тях вероятно проявявате алергична реакция. Четете информацията към опаковката. Относно добавките – желязото повлиява усвояването на левотироксина и не е препоръчително да го приемате, ако не е изписано и се контролира от лекар. Необходимите хранителни добавки се преценяват индивидуално, но може да приемате по 1 т. Алайв 1000 мг дн. , източник на омега-3 - рибено или ленено масло - според указанията на опаковката, спирулина / от сигурен източник - сертифицирана фирма за биопроизводство/ - според указанията на опаковката. Различните от указаните в листовките дози изискват наблюдение от лекар. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Весела
    • 2016-04-25 01:08:12
    Докторе, обяснете ми ако можете, защо все получавам анемия? Диагностицирана съм с хипотириоидизъм, желязо дефицитна анемия, пилори бастер и в стомаха 2007. 2009г е установен хашимото с anti TPO ~800, и желязо дегицитна анемия. 2014г - anti TPO~550, TSH 50, желязо дефицитна анемия. Сега съм с TSH в норма,
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-05-04 16:15:32
    Здравейте, Желязодефицитната анемия се дължи на загуба на кръв, недостиг на желязо в храната, затруднено усвояване на желязото и т.н. Може би имате обилен мензис и организмът ви не успява да се възстанови? Или пък причината е в инфекцията с Хеликобактер пилори? Какво е мнението на лекуващия лекар? Той е запознат с цялостното ви състояние и резултати от изследвания? Железният недоимък може да е предпоставка за хипотиреоидизъм, тъй като желязото има съществена роля в метаболизма на щитовидната жлеза. Възможна е и обратната връзка – увредената щитовидна жлеза не може да изпълнява контролните си функции върху другите органи и системи, поради което се получават усложнения, вкл. анемия. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Снежина
    • 2016-05-09 12:09:06
    Здравейте, имам проведени изследвания с резултати TSH 10,6 ;FT 9,49; TAT 1041 и MAT 600 и направена ехография на щитовидната жлеза с резултат: нормална топография, неравни очертания, без нодули, ляв лоб с размери 50/18/16 и десен лоб 50/20/16 истмус-5 мм и назначен Л-тироксин по 50 млг дневно. Само да доуточня,тъй като смятам, че има влияние, изследванията са направени след 10 месеца от раждането на детето ми и не съм приемала това лекарство. Въпросът ми как да нормализирам здравословното си състояние без приема на това лекарство, какъв хранителен режим да спазя и какъв прием на допълнителни вещества (и количество) трябва да имам? Много Ви благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-05-10 16:39:11
    Здравейте, Както знаете, автоимунният тиреоидит е заболяване на имунната система и като такова силно се влияе от емоционално-психическото състояние на организма. Съответно лечението му изисква, освен другото, също и повече почивка, отпускане, успокояване.Тъй като повече от пациентите разчитат предимно на „доктора да ги излекува” и не искат или не умеят да положат самостоятелни усилия за лечението си, то и голяма част от лекарите гледат на пациентите по този начин – като на хора, които разчитат само на „хапчето”. Ако симптомите на хипофункция са незначителни и не ви притесняват, може да опитате с диета, физически упражнения, упражнения за релаксация и добавки като вит. С, селен, магнезий, рибено или ленено масло, мултивитамини. Най-добре е диетолог да изработи индивидуална диета и режим за физическо натоварване, съобразен с вашите нужди и възможности. Ако след няколко месеца контролното изследване отново показва изразена хипофункция, имайте предвид, че през есента и зимата състоянието се усложнява. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Мария
    • 2016-05-13 09:48:44
    Здравейте д-р Петрова, преди ден ме диагностицираха с Хашимото. По принцип и майка ми и сестра ми страдат от него. До сега съм правила 2-3 изследвания във времето, но всичко беше нормално. На това сега TSH - 6,32 / при норма до 5/ и след направен ехографски преглед при ендокринолог ми каза, че структурата на щитовидната жлеза е леко рехава, няма възли,за момента не е много засегната. Предписа ми Еутирокс 25 мг. и се уговорихме да пия около месец и половина и тогава пак да пуснем изследвания.На мен по принцип единствените ми оплаклаквания бяха, че от около седмица и половина чувствам болки в мускулите и ставите, а по принцип спортувам редовно и това започна да ме дразни и реших да пусна пълни кръвни изследвания и хормон. Въпросът ми е, според вас не беше ли необходимо да пусна по-пълни изследвания на хормона не само TSH, и след употребата на Еутирокс мога ли да очаквам тези леки, но дразнещи болки да отшумят?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-05-16 16:24:27
    Здравейте, Когато има съмнение за компенсиран хипотиреоидизъм, освен ТСХ се изследват Т3 и Т4, но в този случай ТСХ е достатъчно показателен. За да се облекчат болките в ставите и мускулите е добре да приемате магнезий, омега-3 и селен. Да продължите да спортувате /без преумора/ и да добавите упражнения за релаксация / автоимунните заболявания се повлияват от психо-емоционалното състояние на организма/. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Мария Христова
    • 2016-05-22 17:09:57
    Здравейте, искам да Ви попитам каква е връзката между тиреоидит на Хашимото и трудното забременяване?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-05-27 15:56:11
    Здравейте, Както знаете, чрез тиреоидните хормони, щитовидната жлеза повлиява и координира действието на другите ендокринни жлези, вкл. яйчниците, като регулира кислородната консумация, метаболизма и топлопродукцията. Изследвания показват, че дори леко изразена хипофункция на щитовидната жлеза, вкл. при Хашимото, може да причини проблеми на яйчниците – нередовен или липсващ цикъл, трудно забременяване, стерилитет и др., особено ако пролактинът е повишен. Хипотиреоидизмът може да доведе до намаляване нивото на FSH/фоликулостимулиращият хормон/, което пречи на узряването на яйчниковите фоликули, съотв. безплодие. Може да подтисне продукцията на LH/лутеинизиращия хормон/, което води до проблеми с овулацията и повишен ниво на прогестерона през лутеалната фаза. Тези промени могат да предизвикат спонтанен аборт или други здравословни проблеми през втората половина на цикъла/депресия, мигрена и др./. Може да предизвика повишаване на пролактина, което води до проблеми с овулацията, нередовни менструални цикли и безплодие. Щитовидната жлеза и яйчниците са тясно свързани и хипофункцията на щитовидната жлеза води до намалена функция на яйчниците, което затруднява или пречи на забременяването. Тъй като всички ендокринни жлези - епифиза, хипофиза, хипоталамус, щитовидна жлеза, паращитовидни жлези, панкреас-Лангерхансови острови, полови жлези – яйчници /съотв. тестиси при мъжете/ и надбъбреци са свързани в единна система като скачени съдове, промяната във функцията на всяка от тях, се отразява на функцията на всички останали. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Марианна
    • 2016-06-01 11:39:47
    Здравейте, д-р Петрова. Бих искала да се посъветвам с вас относно моите здравословни проблеми и изследванията, които направих наскоро. Имам Хашимото от няколко години, минала седмица пуснах изследване и резултатът е в норма - 1.3, последно зимата беше, 6,9 и ми увеличиха дозата на елтироксина. От врем на време имам леко сърцебиене(в покой пулса ми е 55 - 60, но понякога достига до 80 - 85 удара и тогава ми става зле, може би защото дълги години преди лечението да е започнало беше около 45 - 50 удара за минута.). Също така направих и пълна кръвна картина и изследвания на черния дроб (ASAT - 22 U/L (<=40), ALAT - 43U/L (<=40), GGT - 26 (7-30), ще напиша само тези показатели, които не са в норма: Gran % - Low 42.2 (50 - 70), Lymph - High 50.8% (20 - 40), MCHC - Low 307g/L (320 - 360), преди 2 месеца този показател бе пак под норма - 315. Смятате ли, че тези отклонения са сериозни, защото когато питах лекаря, той каза, че може при броенето машината е дала грешка и са наред? От около 1,5 - 2 месеца имам болки в стомаха (малко над пъпа в средата на стомаха и леко вдясно към ребрата и към дяната гърда). Бях болна и 2 седмици пих антибиотици и антивирусни лекарства, предполагам, че болката е от тях, защото обикновено винаги ме боли стомах, когато ги пия, получих и диярия от тях и ми изписаха пробиотици за стомаха. Гастроентерологът ме прегледа и не откри проблем, каза, че всички органи са здрави, изследване със сонда не съм правила, назначи ми една опаковка Конралог 40 мг, Прокомбо и капки Иберогаст, изпих ги и като цяла има подобрение, но от време на време болката пак се появява като тъпа, дълбаеща отвътре и отива понякога отзад към средата на гърба, обиковено след храна1 -2 часа и вечер, не сутрин на гладно. Нямам киселини или подуване на стомаха и газове, понякога имам след храна тежест и леко сърцебиене, но нямам киселини. Вчера бях отново на лекар и той каза да изпия още една опаковка Контралок, но че няма нужда от друго изследване. Възможно ли е болката в гърба да е от стомаха (вече няколко години имам проблем с него) или може да е от Хашимотото, много често особено сутрин усещам схваната горната част на гъба и на пипане костите около плешките са твърди и болезнени? Според вас трябва ли да правя допълнителни изследания за Хеликобактер пилори (миналата година беше отрицателен теста) или други? Пия от няколко дни билки като лайка, невен и блатен аир (само по 1 глътка), защото са ми помагали преди при проблемите със стомаха. Спазвам също предписанията на лекаря да избягвам определени храни. Какво заболяване на стомаха може да е причина за тези болки според Вас? Бихте ли ми дали съвет. Ще Ви бъда много благодарна ако направите тема за храненето - кои храни не бива да се смесват в едно хранене и коя храна къде и как точно се преработва и колко време отнема разграждането и, хранене при стомашни и чревни проблеми... Смятам, че ще е много полезно за всички, които имат подобни проблеми като мен. Амо може да опишете и причините за различните болки в гърба и начините да се справим с тях без прием на лекарста, ас упражнения, билкови препарати, минерали или друго. Благодаря, предварително за отговора! Високо ценя Вашето мнение и съвети! С уважение, Маринна
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-06-13 14:43:09
    Здравейте, Благодаря Ви, ще помисля по темата, която предлагате. Относно вашите оплаквания – ПКК е в границите на нормата. Относно коремната болка – вероятно имате хроничен гастрит с периоди на обостряне, но без гастроскопско изследване язва не може да се изключи. Възможен е и проблем с жлъчния мехур-добре е да направите ехограхско изследване. Сърцебиенето вероятно се дължи на L – тироксина – през топлите слънчеви месеци необходимостта от елтироксин намалява. ТСХ 1,3 е в граници на нормата, но за вас може да означава леко превишена доза на хормона. Като цяло може да се каже, че имате разстроено храносмилане и ендокринна система /проблемът в една жлеза неминуемо се отразява на другите/. На този етап упражненията за релаксация и физическите упражнения, наред с диетата са подходящи, както за профилактика, така и за лечение на леките патологични отклонения. Преди това трябва да се изключи язва на стомаха и холелитиаза. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Марианна
    • 2016-06-20 14:08:36
    Здравейте д-р Пертова, Много благодаря за отговора. Имам направен преглед с ехограф, не се установи проблем с жлъчния мехур и другите органи., вероятно е свързано със стомаха. Съжалявам, че отново не пиша по темата, но бих искала да се обърна към Вас за съвет по друг мой проблем. На 30 г съм, не съм раждала още. Преди 2 седмици бях на гинеколог и ми взеха цитонамазка. Досега резултатът винаги беше Пап 2 ( преди 1г), колпит написано в скоби до него и предишният ми лекар казваше,че е ок и не се налага лечение, само редовно следене. Имам малка раничка на шийката на матката, която била ясно изразена. Новата лекарка, при която отидох сега смята, че трябва да бъде обгорена с ток, за да не се превърне в раково изменение. Наистина ли е необходимо това, не ми е създавала проблем досега (имам я от 8 години някъде), не съм раждала досега и е притеснявам дали изгарянето и няма да окаже ефект върху бъдеща бременност. Необходими ли са други изследвания: ЧПВ тест, колпоскоп, биопсия или друго преди да се предприеме изгаряне или цитонамзката е достатъчно показателна, доколкото знам не всички рани предизвикват ракови изменения? Имам и миомен възел в истмусна област на матката, който бе 25 мм преди около 1г, а сега е 20 мм без лечение, а яйчниците от двустранно поликистозни с около 4 см диаметър, сега само левия е леко увеличен, но не ми казаха точни размери. Постепенно цикълът ми се нормализира беше много нередовен, но имам болки отвътре във влагалището преди и по време на цикъл, усещат се повече при уриниране, нещо като присвиване, спазъм и леко кафеникаво зацапване няколко дни преди цикъла. Излезе резултаът от намазката, но не съм си я взела още и не мога да кажа какво точно още пише, казаха ми, че е ПАП 3А. Дали да не направя повторна, защото знам, че тази показва неясен резултат и не се знае дали измененията са добокачествени или не? Успях да сваля почти 20 кг тегло за последните около 2 г, благодарение промяна на режима, на мнения и съвети ,вкл. и от този сайт, за което съм благодарна! Има ли начин раничката да се повлияе без да се налага изгаряне с ток или др. подобна намеса? Предварително благодаря за отговора, ще се радвам да ми отговорите скоро! Извинявам се, че отново се получи доста дълго. Поздрави!
    • Марианна
    • 2016-07-21 22:47:52
    Здравейте, д-р Птрова! Бях Ви писала преди време за наличие на раничка на маточната шийка. Направих някои допълнителни изследвания и преглед с колпоскоп, както ме посъветвахте. Ето и резултатите от тях, които Ви моля да коментирате: Вагинален секрет с антибиограма: Левкоцити: умерено, Епителни клетки: единични/поле, Лактобацили: Намалено количество. Култура: Не дава развитие на бактерии и Кандида ТБ Цитология и тест за ЧПВ с генотиризиране за високорискови щамове (лекарят каза, че е излишно, но аз настоях, защото го отлагах години и исках да знам със сирурност дали го имам вируса или не); 1.Проба - достатъчно материал, Ендоцервикални клетки, метаплазия (отбелязано с тикче). 2. Категории: NILM, намазки, отрицателни за интраепителна лезия или злокачествени Клетъчни промени, свързани с възпаление (тикче). В графа аномалии на епитела няма отбелязано нищо и при плоскоклетъчен и при жлезист епител. 3. Препоръки и предложения: Повторение: след 1г (тикче) 4. Заключение: Реактивни клетъчни изменения, свързани с възпаление. Отрицателна назмазка за интраепителни или злокачествени лезии. Препочръчва се повторна намазка на Пап теста след 1 г. За ЧПВ: Генотипизиране висок риск: Цервикални клетки: ЧПВ 16 - не се доказва ЧПВ 18 - не се доказва Други зЧПВ завишен риск (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68) - не се доказва. От колпоскопа резултатът беше: маточна шийка конична, ерозио коли утери, йод - негативна зона, циркулярно около каналис цервикалис, колпоскопски данни за левкоплакия по долната устна, матка леко уголемена. аднекси, двустранно - б.о. Какво е Вашето мнение - нямам ЧПВ, или поне не от тези щамове, които предизвикват раковите изменения, нали? А тази '' раничка '' откъде тогава се е появила и вече толкова време стои и не се третира с нищо? Лекарят искаше да правим и биопсия и после конизация, но за мен при тези резултати конизацията е безсмислена. Вие как смятате? Скоро ще отида пак на преглед и тогава ще уточним какво да предприемем занапред, но дотогава моля за Вашата препоръка, благодаря предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-07-29 16:05:08
    Здравейте, Причина за „раничката” може да е травмиране на лигавицата при раждане, аборт, сексуален акт, тампони или друга причина, с хроничен възпалителен процес от неуточнен причинител, вкл. химично/ (спермицидни контрацептиви, интимен душ/ . Добре е да се доверите на решенията на вашия гинеколог, защото той има поглед върху „цялата картина”, възможни причини, усложнения и как да се предотвратят. Ако изпитвате съмнения, добре е да потърсите второ мнение при друг висококвалифициран в тази област гинеколог. Резултатите показват хроничен възпалителен процес, без ЧПВ, нито друг, потенциален за злокачествено израждане на клетките причинител. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Милена Иванова Пенчева
    • 2016-07-16 18:30:17
    Здравейте, През месец април ми поставиха диагноза автоимунен тиреоидит– хипо тиреоидна фаза и ми бе назначен еутирокс 50 мг. Резултатите от изследванията ми бяха: TSH-5.29 ;TAT-406.7 ;MAT-81.18. Пия редовно хормона, но не се чувствам добре.Имам порок на сърцето. В края на м. юни направих контролни изследвания и резултатите са: TSH-3.09 ; FT4-19.0. Мога ли да намаля хормона или да го спра и да премина на добавки, диета, физически упражнения и йога? Какво бихте ми препоръчали?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-07-20 16:04:55
    Здравейте, Намалете го на 25 мкг. Еутирокс и ако се наложи приемайте по 25 мкг през ден. Ако оплакванията продължат, спрете го и се консултирайте с аюрведичен лекар. Аюрведа има добри хранителни добавки при хипофункция на щитовидната жлеза. Подходяща е мудра ръковина 3 по 15 мин. или 1 по 45 мин. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Р.А.
    • 2016-08-15 06:53:24
    Здравейте,от2006г.съм с отстранена щитовидната жлеза и пия еутирокс.2010г.ми откриха и Хашимото.Вече 10г.пия 50мг.еутирокс.Въпроса ми е има ли в България лекар който изписва натурални хормони.които не вредят на организма както синтетичните.Казват да си следя tsh да е в норма,но дори и да е в норма имам всички симптоми като умора,косопад по някога и т.н.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-08-16 15:37:23
    Здравейте, За съжаление няма лекарство /добавка с „натурални хормони”, заместители на тироксина. За да снабдявате тялото си с необходимата енергия е необходимо да се храните здравословно, да правите подходящи упражнения, масажи. Рейки, йога и аюрведа като път за подпомагане на лечебния процес, са с доказан ефект. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Милена Иванова
    • 2016-10-15 16:13:57
    Как така да няма натурални хормони. Има , разбира с живот.хормони, които са комбинация от Т3 и Т4- интересно защо в България няма предлагане на нито една марка такива. Само доцент Петкова /болница Св Лука Сф/ го предписва
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-10-19 08:39:42
    Здравейте, „Стандартната заместителна хормонална терапия и средство на първи избор за лечение на хипотиреоидизъм е levothyroxine sodium (T4, L-thyroxinе, L-T4). Използва се натриевата сол на T4, тъй като самият Т4 не се абсорбира добре. Синтетичният Т4 се конвертира в организма, когато е необходимо, в биологично по-активната форма Т3.” „Монотерапията с levothyroxine (L-T4) остава златен стандарт за лечение на състоянията на хипотиреoидизъм и според новите указания на Американската тиреоидна асоциация (АТА), публикувани в списание Thyroid”. „Монотерапията с L-T4 се препоръчва като лечение на избор при пациенти с хипотиреоидизъм поради доказаната си ефикасност, дългогодишния опит, благоприятния профил на безопасност, лесния начин на приложение, добрата интестинална абсорбция, дългия полуживот и ниската цена”. „Препоръчва се и при всички болни с първичен хипотиреоидизъм стандарт в терапията да бъде приложението на L-T4 пред възможността за включване на тиреоидни екстракти. Налице са съображения, свързани с безопасността на подобни екстракти, тъй като могат да съдържат по-високи от физиологичните концентрации T3, освен това липсват данни за безопасността им в дългосрочен план”. Приложени извадки от списание МD България (Медицината днес в България). В заключение – Прилагането на екстракти от овча или свинска щитовидна жлеза не е безопасно. И като имам предвид нивото на здравната култура, здравеопазването и възможностите на лекуващите лекари да реагират адекватно и своевременно на всяка промяна в състоянието на болен с хипотиреоидизъм, отново казвам, че на практика няма „натурални хормони” на щитовидната жлеза, които да са приложими в нашата медицинска практика. Прилагането на такива медикаменти е въпрос на лична отговорност на пациента и лекаря, който ги прилага. Надявям се с това да съм внесла яснота в разбирането ви за лечението на хипотиреоидизма. Ако ли не, обърнете се към специалист по ендокринология, най добре в Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, УСБАЛЕ, София. д-р Аелита Петрова лекар биохимик в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Калина
    • 2016-08-29 06:19:34
    Здравейте, имам диагностирана хипофункция на Хашимото от 8 год.,но поне още 4-5 преди това( TSH-95) и хистеректомия. До днешна дата ( TSH-4.48)натрупах допълнителни болести:диабет2,ревматоиден артрит,подагра,метаболитен синдром,стеатоза,високо кръвно,стенокардия,хиперлипидимия,проблеми с мускулите и вените и др.Веqе се чувствам развалина,най-много ме тормозят болките в краката,ставите и мускулите.. Спазвам диетичен режим,(без особен резултат)Изписаха ми лекарства за всяка болест,резонно,но се събраха много-цяла шепа и аз се бунтувам вътрешно. Отчайваща ситуация,какво ще ме посъветвате и кой специалист ще ми препоръчате? Благодаря ви и моите уважения пред професионализма ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-09-07 16:22:05
    Здравейте, Мисля, че за Вас най-подходяща е консултация с лекар, специалист по аюрведична или холистична медицина. Занимания с рейки и йога определено могат да ви помогнат да се научите да осъзнавате нуждите на тялото си и да активирате вродените му лечебни сили. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Димитрова
    • 2016-09-07 13:35:40
    Здравейте д-р Петрова, Имам нормални TSH (2.76 pri ref. 0.30-4.5), fT4 (13,2 pri ref.8.9-17.2), fT3 (1.82 pri ref. 1.21-4-18), anti TPO MAT(6.48 pri ref. <34), но висок анти Tg TAT (334.8 при ref. <115). Какво бихте ми препоръчали като първа крачка при вземане на някакви мерки за регулиране на ТАТ? Като предварително Ви благодаря, оставам с уважение.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-09-12 16:31:40
    Здравейте, Понякога увеличени ТАТ с нормални МАТ и хормони се установяват при клинично здрави хора. Необходима е консултация с ендокринолог с УЗ на жлезата и повтарно изследване на хормоните и антителата, за да се прецени има ли заболяване. Профилактиката включва укрепване на имунната система чрез здравословен начин на живот – хранене, хранителни добавки, физическа активност, почивка и релаксация – йога, рейки, хоби и др. Подходящи добавки – Селен, вит. Д, вит. С, Келп, Черен орех и др. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Надя Апостолова
    • 2016-09-14 14:11:33
    Здравейте д-р Петрова, Имам Хашимото от 9 години, първите години всичко беше наред, отключих го след раждане с ТСХ по-голямо от 100, в последните три години при пълна кръвна картина СУЕ-то ми винаги е над 20, около 23-25 останалите показатели са в норма а ТСХ ми е варирало от 5 до 8 и все не влизаше в норма, но ми беше предписано и Бизогама за сърцебиенето което имах / от момента в който го пия 4 часа след хормона всичко се нареди, ... Месец май т. г. се оперирах от херния, всички изследвания ми бяха в норма освен СУЕ -25! Месец април имам гинекологичен преглед, мамолог кардиолог, всичко в норма. И стоматолог- също нормално. На какво може да се дължи това завишено СУЕ. Какви изследвания да си направя за да намеря причината за възпалението? Благодаря предварително, Поздрави,
    • д-р Аелита Петрова
    • 2016-09-16 15:44:54
    Здравейте, Както знаете, нормално при жени СУЕ до 50 год. възраст е до 20 мм, а след 50 – до 30 мм. Лекото увеличение на СУЕ може да се дължи на хроничния възпалителен процес. Както знаете, Болестта на Хашимото е автоимунно възпаление на щитовидната жлеза. Д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Marinela
    • 2017-02-03 18:27:43
    Здравейте д-р Петрова ,казвам се М.Петрова и съм със хашимото от 5 години и половина,до сега съм лекувана само със еутирокс 25 мг. ,като през топлите месеци го вземах 12,5, от есента септември 25 мг.,като зимата както беше много студена 37,5 мг. Не съм приемала никакви добавки ,но от известно време започнах да повръщане,след хранене,болки в ставите,главоболие,нервност,като на моменти ме кара да плача .Много ви моля помогнете.
    • Ревита
    • 2017-02-06 09:49:37
    Здравейте, д-р Петрова е в двуседмичен отпуск, ще получите отговор на въпроса си след около 15 дни. Благодарим Ви за разбирането! Хубав ден, Соня Атанасова
    • Marinela
    • 2017-02-06 13:49:20
    Надявам се ще чакам ...!!!
    • В. Иванова
    • 2017-02-07 15:24:15
    Здравейте Marinela, Следя коментарите тук, аз също имам подобни проблеми, съветвам Ви да си проверите TSH и ако има отклонение да прецизирате дозата на еутирокса с Вашият ендокринолог.
    • Бояна
    • 2017-02-22 03:05:34
    Здравейте, отскоро съм с диагноза хашимото с тсх 35, тат-280; мат-272 , на ехограф жлезата ми е силно кръвоснабдена , без изменение , без възли. Преписан ми е лтироксин от доза 3 дена 25 и след това по 50 . Не знам защо , но ме е страх от този хормон , не искам да го пия , а искам да забременея ! Б12- 474 , желязо в норма ф3 , ф 4 норма . Моля ви за вашето мнение , за което предварително благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-01 16:45:45
    Здравейте, След като е установена хипофункция на жлезата, е необходимо да се приема хормонозаместващ медикамент. Ако не се възстанови функцията на щитовидната жлеза, е много вероятно да не забременеете. Няма хранителни добавки, които да изпълняват ролята на хормона на щитовидната жлеза.
    • Margarita nikolova
    • 2017-03-19 21:20:31
    За да забременееш трябва да се натрупа в организма дори хормона да ти клони към долна граница.Аз също съм го преживяла и все още си приемам л-тироксина , затова не отлагай.Всичко ще си дойде на мястото.Дори по време на бременност пак се приема, защото е важен и за плода.Успех.
    • Galq
    • 2017-03-20 23:52:49
    Мили дами,аз съм с хашимото от 10г.Искам да споделя мнението което получих от професор ендокринолог.Цитирам-Бременност не се препоръчва и допуска при TSH над 6,5.Не си правете експерименти с бъдещите си деца
    • Reneta
    • 2017-03-23 22:29:32
    Здравейте д- р Петрова ! Имам въпрос : трябва ли да пия нещо освен селен при нормални Tsh , ft3, ft 4 , но anti tg 450,.a anti tpo 550 .казаха ми самп да го следя , но аз буквално дебелея от въздуха , а тренирам , освен това се движа и внимавам какво ям .нищо не ми изписаха ! Казаха само да ги следа
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-03-28 15:11:25
    Здравейте, Добре е да се приемат и витамин Д, А, С.
    • Elena
    • 2017-04-22 21:51:09
    Zdraveite molq za pomosht otkrihami nachalen stadii na hashimoto schetovidnata mi jleza e dosta ugolemena tsh mi visoko piq lekarstva no ot 55 kg za 3 meseca stanah 70 postoqno sam na dieta pochti nishto neslagam v usta a sam naduta kato balon na 36 g sam rodila sam 2 deca .Taino placha ve4er decata mi postoqno me pitat da ne sam bremena a dashterq mi koqto me bogotvoreshe veche q e sram ot men sega cheta kakvo moga da qm i kakvo ne.Mislq za opetativna namesa no me e strah sled tova da ne se poduq otnovo.Molq za savet
    • Анита
    • 2017-09-02 13:12:55
    Елена разчувствахте ме и затова ви пиша. Дано видите този отговор-виждам че сте писали преди няколко месеца. Не съм лекар и тази болест е нова за мен и аз все още се уча. Затова бих ви посъветвала да се включите в фейсбук групата "Автоимунен тиреоидит на Хашимото". Там има доста хора които споделят през какво са минали и какво им е помогнало, тъй като болестта се развива различно при всеки. С доста четене бихте се ориентирали какво би ви помогнало при вашия случай или какво може да изследвате. Аз лично бих ви посъветвала да си направите и обременяване с глюкоза -трикратно измерваме на кръвна захар и инсулин за да се види дали намате и Инсулинова резистентност. Режим на хранене е почти задължителен при това заболяване -там ще прочетете за АИП или за алтернативни като Палео и др. Успех!
    • Елизабет
    • 2017-06-01 12:03:16
    Здравейте, моля за съвет : при ТАТ 3,27 и МАТ 55 става ли дума за Хашимото ? Какви продукти НЕ трябва да приемам и трябва ли да си направя и ехография ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-02 15:15:00
    Здравейте, Да, необходима е ехография, за да се прецени състоянието на щитовидната жлеза. Освен това – изследване на ТСХ. След това ще се прецени какво да бъде храненето. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Цвети
    • 2017-06-08 08:39:33
    Здравейте д-р Петрова, във връзка с отстранена щитовидна жлеза на мой близък се нуждая от Вашия професионален съвет за правилно дозиране на заместващ хормон, нарушения и заболявания в други органи и ситеми-полова, нервна;храна и добавки според индивидуалните нужди. Ценя времето и работата Ви, въпросите ми са много и ще Ви бъда признателна ако своевременно откликнете на писмото ми. Ако Ви е удобно може да се свържете с мен на имейла, който съм оставила в запитването. Благодаря Ви предварително за отговора и отделеното време!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-12 15:38:47
    Здравейте, Моля задайте въпросите си на aelitapetrova@abv.bg д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Мария
    • 2017-06-08 13:43:18
    Здравейте, д-р Петрова! Преди година ме диагностицира доц. Начев от клиниката по ендокринология при МА. Диагнозата е Хашимото като резултатите бяха такива, че не се налагаше приема на хормона - тсх около 2, мат леко завишен. Ехографията показваше леки изменения. Скоро правих ехография и жлезата е спокойна, няма възли и увеличения. Вчера си направих кръвни изследвания и резултатите са: TSH - 4,65 /реф.стойности 0,27-4,20/ TAT <10 /реф.стойности - до 115/ MAT - 77.8 /реф.стойности - до 34/ Холестерол /общ/ -6,15 /реф.стойности <5.2/ Според Вас необходимо ли е да изследвам допълнително FT3, FT4 и профил на холестерола, за да е по-ясна картината? Необходимо ли е при тези стойности да се приемат медикаменти? Нямам никакви симптоми за понижена функция на жлезата, освен малко по-суха кожа на ръцете и краката. Предварително Вои благодаря за отговора. Поздрави, Мария
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-12 15:42:38
    Здравейте, Според мен не би трябвало да започвате хормонозаместителна терапия, а да се опитате да стимулирате функцията на жлезата с природни средства – диета, хранителни добавки, упражнения, масажи. Подходящи са рейки, йога, чи гун и др. Как да възстановите щитовидната жлеза и надбъбречните жлези? Д-р Иван Маринчев: Заболявания на щитовидната жлеза – как да си помогнем? ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ива
    • 2017-06-16 15:15:54
    Здравейте, доктор Петрова! Забременях и и ми пуснаха изследвания.В трети месец тсх 16.Започнах л тироксин,за месец спадна на 7.Сега съм в петия месец и пак се завиши тсх 10.Много съм притеснена за бебето, кажете ми има ли риск да се е увредило? Ендокриноложката ми нищо не казва,а аз не намерих един човек с такива стойности... Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-06-22 16:53:43
    Здравейте, За да сте сигурна, че всичко е наред, е необходимо да постъпите в болница, където има специалист ендокринолог за проследяване на бременността. Такава възможност има в Майчин дом, София. http://maichindom.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5/ Справки и допълнителна информация може да получите от 13 до 14 ч. на тел. 02/9172 226- патология на бременността (ет. 2 кабинет 210). д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Рая
    • 2017-07-14 12:53:57
    Здравейте, д-р Петрова! Преди месец бях с тсх 5,4 и МАТ 372, след консултация с ендокринолог, започнах прием на селен, омега 3, ентеросан Т, Лимфомиозот за отток и Тироидинум . Имам непоносимост към Еутирокс. Днес си пуснах нови изследвания и резултатът ми е Тсх 9,3 (никога не е бил толкова) и МАТ 122. Другите хормони са ми в норма, както и ТАТ. Като симптоми имам само душене във врата, леко подуване на жлезата и чувство за тежест в гърдите. Въдможно ли е симптомите да са от високото ТСХ? И има ли шанс да избегна синтетичния хормон или в крайна сметка ще се наложи да го пия при тези резултати? И последен въпрос: Л-тироксин и Еутирокс, един и същи препарат на различни производители ли са? Благодаря предварително за отговора :)
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-07-18 16:22:25
    Здравейте, ТСХ се увеличава, следователно хипофункцията на жлезата е по-силно изразена. Необходимо е да приемате Л-тироксин или Еутирокс. Активното вещество – левотироксин, е едно и също. Започнете с минималната доза 25 мкг Л-тироксин/1/2 табл./ или 12.5 Еутирокс/1/2 табл./ през ден няколко дни за привикване, след което всеки ден няколко дни по ½ табл. и после увеличете до 1 табл. от едното или другото, ако е необходимо. Установяването на точната доза изисква наблюдение и точна преценка. Ако от 1 табл. имате сърцебиене, напрежение, раздразнителност или друг симптом на непоносимост, намалете на ½ табл. изброените симптоми са симптоми на Автоимунния тиреоидит на Хашимото /увеличените МАТ показват автоимунен процес/. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Мария Николова
    • 2017-07-28 23:26:51
    Здравейте, д-р Петрова, Преди месец бях с ТСХ 36,34 след консултация с ендокринолог, започнах прием на L-тироксин - 50 mgr. Към днешна дата показателите ми са - МАТ 318.1 IU/mlq TSH 8.66 mIU/l, ендокринологът ми намали L-тироксина на през ден 50 mg през ден 25. Въпросът ми е не трябва ли да се остави поне същата доза, TSH все пак е два пъти над нормата?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-03 15:58:57
    Здравейте, Лекарят е взел предвид факта, че за 1 месец ТСХ намалява около 4 пъти, което означава, че ако остави същата доза, има опасност от предозиране. Най-вероятно е взел предвид и други свои наблюдения, т.е. „знае си работата“ и е добре да му се доверите. Определянето на точната доза може да се окаже дълъг процес на промени /нагоре и надолу/ на дозата, докато се намери тази, с която се чувствате най-добре. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Вергиния Владимирова
    • 2017-08-03 14:03:01
    Докторе кажете ми , този завишен брой антитела води ли до диабет и епилепсия , и колко трябва да е завишен за да атакува панкреас , щитовидна жлеза и мозък ?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-04 15:28:04
    Здравейте, Не може да се отговори с точна цифра на този въпрос, тъй като всеки организъм реагира по различен начин на болестта. Освен това е от значение какво е било състоянието на тези органи преди повишаване на антителата. Голямо значение има и мисловната нагласа на болния. Доказано е, че имунната система се влияе от психо-емоционалното ни състояние. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Кристина
    • 2017-08-17 09:12:32
    Здравейте, Преди няколко дни си направих профилактични изледвания на щитовидната жлеза (ехограф и хормони), след които се оказа, че имам Хашимото. Хормоналните ми изследвания излязоха в норма като само МАТ е завишен - 131, при рефернтна стойност 34. Преглеждащият ме лекар не ми предписа никакви медикаменти (аз и не желая да приемам такива), но ме притесни факта, че не адресира завишените антитела, нито ми препоръча как да ги нормализирам. Какво бихте ме посъветвали? Благодаря! Кристина
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-08-22 15:33:37
    Здравейте, Както знаете, Хашимото е автоимунен тиреоидит. След като функцията е запазена, не са необходими медикаменти. Лекува се с диета, физически и релаксиращи упражнения, хранителни добавки - вит. С, селен, Ашваганда, Тулси и др. Т.е. като цяло здравословен начин на живот. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ива
    • 2017-08-31 16:23:53
    Здравейте др Петрова. Днес получих своите изследвания Anti - tpo -128,35 (реф. Ст-ти 0-9) Ft4 - 15,45 (11,45-22,14) TSH - 7,76 (0,30-4,5) Бихте ли ми казали до какъв извод се стига от тези стойности? На 17 съм и съм с леко наднормено тегло
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-09-04 16:12:38
    Здравейте, За да се постави точна диагноза е необходима консултация с ендокринолог, за предпочитане в университетска клиника – УСБАЛЕ, където лекарят ще снеме анамнеза, ще палпира/преглед с пръсти, опипване/ жлезата, ще направи УЗ преглед, хормони и т.н. От горепосочените стойности може да се предположи хипофункция на щитовидната жлеза, евентуално Хашимото. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Анелия Емилова
    • 2017-09-01 15:03:04
    Добър ден, откриха ми автоимунен териотид Хашимото, днес си направих ехография на щитовидната жлеза. Десният лоб ми е с правилна форма и непроменена ехоструктура, но на левият имам малък хипоехогенен нодул с размер 4мм. Опасно ли е? Благодаря!
    • Ива
    • 2017-09-01 17:44:41
    Здравейте! На 51 години съм, без менструален цикъл от 2 години. При профилактичен преглед откриха 32/27 киста на яйчника. Направиха туморни маркери - б.о. При ендокринолог се установи хипотиреоидизъм на базата на Тиреоидит на Хашимото със стойности: TAT - 101 и TSH - 14.10. MAT не е излязъл все още, но по думите на докторката и той ще е завишен в пъти. Предписаха ми L -Thyroxin 50. Възможно ли е да има връзка кистата с това автоимунно заболяване? Подсилване на имунната система в противовес ли е със заболяването Хашимото? Мога ли да се боря само с други средства-- билки, хранителни добавки, рейки (аз самата съм рейкист 2 ниво), Боуен терапия, въобще всичко алтернативно и да не стигам до приемането на този синтетичен хормон? Благодаря ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-09-07 15:25:47
    Здравейте, При ТСХ 14, ХЗТ е необходима. С алтернативните методи на лечение, може би дозата на Л-тироксина ще трябва да се намали и може би с времето ще усетите, че нямате нужда от него, но има вероятност през есенно-зимните периоди, както и при повече стрес и умора отново да се наложи да го приемате. А по-добре е /според специалисти/ да приемате минималната доза /25 мкг през ден/, но непрекъснато. Може да опитате с Thyro Vantage HT™ Тироидна подкрепа и други подходящи хранителни добавки, както и с рейки, и боуен терапия, мудри, йога и т.н., но при внимателно самонаблюдение и записване на резултатите, за да отреагирате своевременно. Добре е след месец-два да повторите изследването, за да се ориентирате как действа алтернативния подход. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Кристина
    • 2017-09-15 14:00:58
    Здравейте отново, д-р Петрова, и много благодаря за предния отговор! Изчетох доста материали за болестта на Хашимото и сега се опитвам да спазвам безглутенов режим на хранене, тъй като опрелено се препоръчва от всички статии по темата. Разбрах, както и от Вас, че Селенът е от изключителна важност за доброто функциониране на жлезата. Мога ли да започна да го приемам профилактично без да се налага допълнителен преглед? На ендокринолог ще ходя след Новогодишните празници, както ми препочъчаха при предишния преглед. Благодаря Ви отново!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-09-20 15:57:14
    Здравейте, Да, може. -р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ивелина
    • 2017-10-08 18:32:39
    Здравейте от 10 гОд съм с заболяването Тироидид на Хашимото, щитовидната жлеза вече ми изчезна просто я няма, ходя на ендокринолог през 3-4 месеца, пия Еутирокс 225 ми всеки ден. Въпросът ми е получавам припадъци от една седмица вече, TSH- то ми е 100 от два месеца не мога да го сваля да го вкарам в норми и искам да попитам възможно ли е тези припадъци да са от щитовидната жлеза и понеже моята професора ми каза че не трябва под никаква форма да приемам йод но в Интернет чета че видът и орехите били много полезни за Хашимото, но нали орехите съдържат йод
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-10-12 15:30:12
    Здравейте, Заболяването протича по различен начин при различните хора. Когато съдържанието на йод в кръвта е нормално, е опасно да се приемат йодсъдържащи добавки или лекарства. Препоръчват се при недостиг на йод, което явно не е вашия случай. Храните, съдържащи йод, се ограничават. Вашият лекар е запознот най-добре със сътоянието Ви, най-добре да потърсите отговор от нея. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Деница
    • 2017-10-10 16:44:45
    Здравейте, Преди години бях дигностицирана с хиперфункция на щитовидната жлеза. След приключване на лечението в продължение на 4 години всички хормонални иследвания ми бяха в норма. Но последните отново показват проблем: FT3 17.23 реф.стойности 3.20-6.8 FT4 48.06 реф.стойности 12.00 - 22.00 TSH <0.005 реф.стойности 0.300-4.200 ТАТ 67.19 реф.стойности < 115 МАТ 53.54 реф.стойности < 34 глюкоза 5.73 реф.стойности 3.30-6.10 Vit D 27.13 ng/ml - 10-30-латентен дефицит Моля за Вашето мнение! Предварително благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-10-16 16:12:55
    Здравейте, Има лабораторни данни за хиперфункция на щитовидната жлеза. Добре е да се направи и УЗ преглед. Ако има заболяване от диабет в рода Ви и/или Вие имате симптоми на нестабилна кръвна захар - жажда, сухота в устата, често уриниране, винаги сте гладна, сърбежи по кожата, прилошаване, световъртеж, сърцебиене, стомашни проблеми и др., е добре да се направи изследване на гликиран инсулин и, ако е необходимо, и други изследвания по преценка на лекаря. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Яна
    • 2017-10-15 14:59:11
    Здравейте, д-р Петрова, При профилактичен ехографски преглед на щитовидната жлеза се установи: Двата лоба и истмуса са с хиперехогенна хомогенна структура. В горна трета на ляв лоб - хипоехогенна нодуларна лезия с размери 5/3 мм. Не се видяха уголемени лимфни възли в съседство. Размери: Истмус - 4 мм, десен лоб - 19/17/42 мм и ляв лоб - 18/19/44 мм. Хормоните са: FT3 - 4,57 (реф. 3,10-6,80), FT4 - 14,54 (реф. 12,00-22,00), TSH - 2,40 (реф. 0,27-4,20). При консултацията с ендрокринолог ми беше пояснено, че имам възел, който не е голям, а структурата на жлезата има изтънявания, които след време можело да станат дупки. Спомена Хашимото.За сега не било необходимо да се предприема каквото и да е лечение, а само диета, от която да се изключат йодсъдържащите храни - предимно морски храни. Сама реших да огранича и постепенно да изключа глутена от храната си. Притеснява ме, че във форума, се налага мнението, че е добре да се наблегне на йодсъдържащите храни, за разлика от това, което на мен ми беше препоръчано. Объркана съм. Бихте ли ме посъветвали!
    • Tsvetana Andreeva
    • 2017-10-17 09:01:58
    Zdraveite.Napravih si izsledvane na shtitovidnata jleza.Molia za vasheto mnenie. TSH 0.48 Birth-4days=1.0-38.9 2w-20w=1.7-9.1 T3 4.02 3.1-6.8 21w-24m=1.3-8.8 T4 14.15 Adults:12-22pmol/l 25m-6y=0.76.5 7y-12=0.28-4.3
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-10-18 16:06:58
    Здравейте, Посочените стойности са в граници на нормата. Но ако имате оплаквания, е добре да се направи и УЗ преглед на щитовидната жлеза. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-10-19 16:20:37
    Здравейте, От УЗ прегледа се вижда, че има участъци с хиперфункция и други с хипофункция. За момента жлезата компенсира и тази патология не се отразява на отделяните в кръвта хормони, но не се знае как ще се развие процеса в бъдеще. Рядко, но има случаи на Хашимото с хиперфункция, която е много по-опасна от хипофункцията, поради което Ви е препоръчан режим за профилактика на хиперфункцията. Отзивите във форумите са на болни с Хашимото с лабораторно и клинично изявена хипофункция. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Силвия
    • 2017-11-22 12:26:05
    Здравейте, скоро си направих изследвания и резултатите са следните: Ft 4 23.200 Tsh 0.005 Ft3 7.530 Anti tg - ab 30.21 Anti tpo- ab 51.690 Благодаря за вниманието
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-11-29 16:34:49
    Здравейте, Референтни стойности за МАТ са до 34 IU/ml / при вас е леко завишен/ и за ТАТ – до 115 IU/ml /при вас е в норма/. FT3 и FT4 са увеличени. ТСХ е по-нисък от нормата. Има лаборатолни данни за хиперфункция на щитовидната жлеза. Необходима е консултация с ендокринолог и УЗ преглед за уточняване на диагнозата. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Калина Маринова
    • 2018-01-29 13:13:18
    Здравейте! От половин година съм със завишен прием на л-тироксин от 50 на 75 мг. след като изследвания, които показват следните стойности: ft4- 13,280 pmol/L /реф.ст-сти: 12- 22 TSH- 1,480 mlU/L /реф.ст-сти: 0,27- 4,20 Anti TG- Ab- 9,29 lU/ml /реф.ст-сти: до 30 Anti Tro- Ab- <5 lU/ml /реф.ст-сти: до 34 Понякога усещам болки ниско в гърлото, които не са свързани с възпаление на гърлото и си мисля, че е от щитовидната жлеза. Когато спра приема на л- тироксина- изчезват. Трябва ли да продължа със същата доза или да намаля дозата?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-02 16:08:54
    Здравейте, Възможно е болката да е от щитовидната жлеза, но може и да е психогенна. Предполагам това е една от причините да Ви изпишат антидепресант. Хипофункцията на щитовидната жлеза често е свързана с депресивни прояви и по мое мнение не би трябвало да се лекува с антидепресант, а да се приложат всички възможни мерки за лечение на жлезата – здравословен начин на живот и хранене с цел укрепване на имунната система, рейки, чи гун, йога, каланетика, фитнес, плуване, СПА и т.н. Може да се консултирате с лекар-натуропат. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Teodora
    • 2018-03-20 12:01:39
    Здравейте, вчера бях на преглед при ендокринолог. Отидох с оплакване за странно окосмяване по брадичката. Доктора ми даде направление за изследвания на пролактин и TSH, изчаках резултатите и съответно те са: пролактин: 296,0 mU/l и TSH 4.53 mU/l H. Каза ми, че изследванията са ми леко завишени, след което ме гледа ехограф и ми постави диагноза за автоимунно заболяване - тиреодит на Хашимото. Бях леко потресена, понеже не знаех за какво става въпрос, след като се прибрах и проучих нещата, проверих референтните стойности при тези изследвания и моите изглеждат в норма. Също така ми е написал,че имам истимус: 2мм. Изпраща ме за още изследвания: МАТ, ТАТ, тестостернон, свободен тестостерон и DHEAS, след което каза,че ще ми назначи лечение. Въпроса ми е дали да ходя за второ мнение след като излязат всички изследвания, понеже съм с карта за допълнително здравно осигуряване и имам съмнение, че просто искат да си вземат парите от пътеката или наистина имам това заболяване, понеже беше категоричен,че съм болна?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-03-23 15:52:12
    Здравейте, Тези резултати са в норма, но трябва да се установи причината за окосмяването – възраст, СПКЯ, хормонален дисбаланс. Назначените изследвания са подходящи. Но по-добре е да потърсите второ мнение /университетска болница/, където да назначат най-подходящите изследвания, ако е необходимо. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Светлана
    • 2018-04-01 18:26:29
    Здравейте, доктор Петрова ! Преди месец отидох на ендокринолог със симптомите - надуто лице, забавен говор, много суха кожа, отпадналост и апатия. Родих преди 5 месеца второто си дете. След прегледа, ехография също ми казаха, че имам Хашимото. Направих изследвания , Tsh беше 201 , друго не видях на листа с направенитеф изследвания. Изписаха ми Л тироксин по едно хапче сутрин. Аз започнах веднага да търся хранителен режим, който да действа благоприятно. Безглутеновият режим и полуфабрикатите ги премахнах, мисля, че веднага има ефект, бо косопадас е жесток. Моля за мнение и съвет. Благодаря
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2018-04-04 08:40:53
    Здравейте, Добре е косата да се подстриже колкото повече, толкова по-добре, да се измива само с домашно приготвен шампоан / напр. с коприва, хума, бадемово и маслиново масло/, да се прави ежедневен масаж на скалпа, 2-3 пъти в седмицата да се прави домашно приготвена маска за коса /напр. с вит. Е и масло от бадем, жожоба или зехтин/, като може да се остави и през нощта. Хранителни добавки – Брилиант лук коса и кожа. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Георги
    • 2018-04-19 11:25:32
    Здравейте, Мъж съм на 32г. , 176см./73кг. . От началото на 2018г. преминах на вегетарианство , но всеки ден приемам по 3 кокоши яйца дневно и няколко пъти в месеца риба. Забелязах от известно време ,че дланите и стъпалата ми са доста пожълтели , но без склерите на очите.Затова реших да си пусна профилактично изследвания на кръв и урина. Това повишено ТСХ ,което излезе ме изненада. Проблемните според мен пункта съм ги отбелязал с червено. Бях при личния лекар , но той каза ,че оставяме нещата така засега. Надявам се да ми помогнете в разчитането на изследванията ми . Само да вметна , че за вечера в деня преди изследването консумирах голямо зелено смути от 200гр спанак ,150гр броколи, 1 банан и 1 ябълка. Казвам го ,понеже знам ,че храната понякога влияе на резултатите . Поздрави! Прикачвам на този линк изследването ми https://pixxxels.cc/image/rgk7ardfb/
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-04-26 14:54:36
    Здравейте, Означените отклонения в лабораторното изследване не са от клинично значение, ако няма други оплаквания, освен пожълтяването на дланите и стъпалата. То вероятно се дължи на прекомерната употреба на яйца в храната. Не е необходимо друго лечение, освен здравословно хранене и начин на живот. След няколко месеца изследването може да се повтори. Добре е да спрете яйцата за няколко дни, а след това да ги ограничите до 1 на ден. Повече вода. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Георги
    • 2018-05-01 01:44:21
    Здравейте отново, д-р Петрова !Благодаря Ви сърдечно за отговора ,беше ми много полезен! Днес ,един месец по-късно ,си пуснах пак изследвания ,този път с ТАТ и МАТ . Ще се радвам да ми отделите малко време и да коментирате резултатите . Поздрави! На първотo изследване преди месец : FT3 3,91pmol/L реф. ( 3,10-6,80 ) FT4 15,72pmol/L реф.( 12,00 - 22,00 ) TSH 5,70mklU/ml реф.( 0,27- 4,20 ) От днес, на второто изследване : FT3 3,93pmol/L реф. ( 3,10-6,80 ) FT4 15,00pmol/L реф.( 12,00 - 22,00 ) TSH 4,69mklU/ml реф.( 0,27- 4,20 ) Anti-Tg 10,00 IU/mL реф. До 115,00 Anti-TPO 15,66 IU/mL реф. До 34.00
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-05-04 15:09:50
    Здравейте, Резултатите са по-добри, в сравнение с предишните и вероятно при следващ контрол хипофункцията ще е напълно овладяна. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Бенджина
    • 2018-06-23 13:13:52
    Моля за коментар за връзката между високи стойности на МАТ (545 единици), при съвсем в норма всички други изследвания на щитовидната, ревматоиден артрит и хранителни алергии... От скоро имам мънички уплътнения на щитовидната и се притеснявам, че високите МАТ ще я увредят...
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-06-28 16:25:55
    Здравейте, Високите МАТ и уплътненията в щитовидната жлеза показват наличие на автоимунен процес, който може да се стопира с напълно здравословен начин на живот или да доведе до нарушаване на функцията на жлезата. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Гергана
    • 2018-07-23 17:52:24
    Здравейте, Моля за съвет. Резултати от 23.04.2018 TSH 5,89 mlU/l 0,27-4,20 MAT(anti-TPO) 5,92 IU/ml <34.00 TAT (anti-TG) 181,1 IU/ml < 115 FT4 14,98 pmol/l 12,0-22,0 Гледаха ме на ехограф и жлезата беше хомогенна, леко дифузна с нормални размери. От тогава пия еутирокс 25 мг. Преди 3 седмици почнах да пия и Селен, Мака и Спирулина. Миналата седмица ходих да ми предпишат нови изследвания и пак ми видя жлезата и каза, че нямам видими признацина Хашимото, обаче днес като си пуснах изследванията бяха така 27.07.2018 TAT (anti-TG) 324,2 IU/ml < 115 TSH 3,96 mlU/l 0,27-4,20 MAT(anti-TPO) 21,01 IU/ml <34.00 Нещо запозва да ме притеснява, какво мислите?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-07-27 16:10:17
    Здравейте, Антителата се увеличават, което означава, че автоимунният процес в щитовидната жлеза е активен, но ТСХ е добре, сл. ХЗТ е адекватна. От УЗ не се откриват белези на възпалителен процес, тъй като е в начален стадий, АТ са леко повишени. Необходима е сериозна профилактика – изцяло здравословен начин на живот - подходящо здравословно хранене хранене без консерванти, чист въздух, почивка, спорт и т.н. за поддържане на здрава имунна система. Добре е специалист да Ви изготви индивидуален хранителен и двигателен режим. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Христина
    • 2018-10-02 12:04:43
    Здравейте Д-р Петрова! Искам да попитам може ли да взема селен профилактично преди преглед защото ще е чак другата седмица а усещам като че имам нещо от ляво на гърлото лош дъх ускорен пулс и повишаване на кръвното и болка в стомаха и гърба. Ходих при кардиоложката ми направиха кардиограма каза че съм учестена и да си увелича дозата на беталока иначе не съм пуснала още изследвания за щитовидната но преди година пусках антитела бяха в норма а преди четири години при пролежаване в кардиология за ускорен пулс и високо кръвно двата хормона бяха в норма и ендокриноложката ми каза да пия алора. И така до сега. Ще ви бъда много благодарна ако ми отговорите!!!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-10-03 16:08:12
    Здравейте, Да, може да приемате селен, но той няма да реши проблема с гърлото и лошия дъх. Добре е да направите консултация и с гастроентеролог. Д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Mariya
    • 2018-10-16 09:44:57
    Здравейте д-р Петрова, Предстои ми да правя инвитро поцедура и си самоназначих изследвания за щитовидна жлеза, тъй като лекуващия ми доктор смята, че след като TSH е в норма, това е достатъчно за успешна процедура. Резултатите от изследването са TSH - 2.29; FT4 - 15.04; TAT 300.3 и MAT 97.9. Моля за Вашия коментар и следвали да започна да пия лекарствен продукт, който съдържа тиреоиден хормон?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-10-19 16:30:28
    Здравейте, Изследваните хормони на щитовидната жлеза са в норма и не е необходима ХЗТ. Тиреоглобулиновите(TAT) и микрозомални антитела (MAT) антитела са леко увеличени. Добре е да се направи консултация с ендокринолог и допълнителни изследвания за уточняване на състоянието на жлезата и необходимостта от лечение, като се има предвид намерението Ви за ин витро. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ф.Чакър
    • 2018-12-07 15:00:31
    Здравейте д-р Петрова. На 37 год съм. От 2 седмици съм със силни топло/студени вълни,задух, сърцебиене,стягане в гърлото,парене около сърцето,гърба и врата, някакво необяснимо напрежение и замяност.Спрях да пия кафе,както и цигарите.Ходих два пъти в спешното,където ми заявиха,че имам ПА / паник атаки. Принципно се старя да водя здравословен начин на живот,да готвя да не купувам храни с консерванти,освен себе си да презпазя и децата т.е цялото семейство. Ходих на невролог,следва кардиолог,а гинекологът и ендокринологът ми назначиха изследвания.Но преди да отида при тях ще съм благодарна предварително да чуя мнение : А ето и резултатите: TSH : 0.10 uIU/ml 0.35-4.94 fT3 : 3.73 pg/ml 2.30-4.20 fT4 : > 1.54 ng/dl 0.89-1.76 anti - TPO /MAT > 1000.00 IU/ml >5.61 FSH : 5.1 mIU/ml жени фол.ф. 2.5-10.2 : овул. ф.3,4-33,4: лут.ф. 1.5.-9.1 ; менопауза 23.0-116.3; мъже 1.4-18.1 аnti -Tg /TAT 44.17 IU/ml < 4.11 Prolactin 13 mIU/ml жени : 2.8- 29.2 бременни: 9.7-208.5 ; менопауза: 1,8- 20.3 мъже 2.1-17.7 LH 3.64 mIU/ml жени: фол.фаза 1.9-12.5 ; овул. фаза 8.7-76.3 ; лут.фаза 0.5-16.9; менопауза; 15.9-54 Естрадиол: 62 pg/ml жени - фол фаза 19.5-144.2; овул.фаза 63.9-365.7 ; лут.фаза 55.8-214.2 менопауза < 32.2 Като забележка имам,че TSH е под нормата( нисък), a anti-TPO/TAT е над нормата( висок) Цялото това притеснение придружено с гореописаните симптоми наистина ме кара да не се чувствам добре. Искрено ще се радвам да чуя мнението Ви. Предварително Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-12-12 17:24:44
    Здравейте, Стойностите на хормоните и Ат, свързани с щитовидната жлеза, както и оплакванията ви, насочват към ендокринологичен проблем. При ендокринологичната консултация с УЗ преглед и вероятно повторение на някои от изследванията, а може би и назначаване на други, ще се установи какъв точно е проблемът, но е ясно че ако изобщо има ПА то те са вторична проява на вътрешно заболяване. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Ф.Чакър
    • 2018-12-31 11:52:04
    Здравейте д-р Петрова. Благодаря Ви много за бързия отговор. Повторих изследванията,ето и резултати: anti-TG /TAT/ 412.20 IU/ml 0 ; 115 H MAT 1088.9 IU/ml 0 ; 12 H FT3 3.65 pmol/l 3.34 ; 5.14 FT4 11.37 pmol/l 7.5 '; 23 TSH 0.484 mU/l 0.35 ; 4.2 TSH-R-Ab (TSH рецептор антитела) (TRAK) резултат < 0,30 горна граница: 1,75 Cortisol (Кортизол ) резултат 328 nmol/l 7:00ч.-10:00ч.: 124.2 - 662 Витамин D total (25-OH Vitamin D) резултат: 19.14 nmol/l 50 - 120 Желязо (Fe) резултат 7.72 µmol/l 6.60 - 34.00 Симптомите продължават,( стягане в гърдите,топли вълни,парене около слънчевия сплит, топло/студено вълни ит.н.) Изписаха ми Селен,Реламакс,Вит Д Не знам,как ще издържа 3 месеца със симптомите,които имама понеже с тях ми е доста трудно и тежко да изпълнявам ежедневните си задължения,а децата ми са малки и искат грижи. Бихте ли ми дали насока или съвет,моля Ви...? Благодаря Ви предварително :) Весело посрещане на Новата Година :)
    • Stany
    • 2019-07-04 08:02:06
    Здравейте, бихте ли ми препоръчали специалист за установяване състоянието на щитовидната жлеза. Провеждам хормонално лечение от години, без да спазвам хранителен режим и въпреки, че резултатите са в норма, общото ми физическо и психическо състояние вместо да се подобрява, се влошава, но най-вече заради сериозни проблеми с паметта и концентрацията, постоянната сънливост, апатия, не съм в състояние да се справям дори с ежедневните си дейности. След направени изследвания през месец март: FT 4 ( свободен Т4 ) 21.86 pmol/l 12.00 - 22.00, TSH ( Тиреотропен Хормон ) ↓ 0.095 mIU/l 0.300 - 4.200. Последва месец прием на л-тироксин по схема, резултатите се нормализираха, но така и не се установи каква е причината за рязката промяна. В болницата не пазят изследванията ми за ТАТ и МАТ маркери, а такива ми назначиха за есента. Отдавна проучвам в интернет, тъй като от лекуващия ендокринолог, не чувам нищо за правилно хранене, прием на кафе и др. храни. От 3 години насам имам повишен холестерол: 8.00, който не могат да решат дали да лекуват или не.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-07-05 15:42:56
    Здравейте, При подобни гранични състояния най-доброто е да се придържате към здравословен начин на живот – подходяща храна, физически упражнения, почивки и релаксация през деня, добър сън през нощта, спорт, забавления, приятни занимания и т.н. за добро здраве и харвония с душата. Подходящи са рейки, йога, чи гун. Хранителни добавки - Advanced Cholesterol Formula (Холестерол формула), Ашваганда и др. Може да се консултирате в УСБАЛЕ "Академик Иван Пенчев". София 1431,ул. Здраве № 2, при д-р Ралица Иванова, напр., но там всички са добри. http://www.usbale.com/kontakti.htm д-р Аелита Петрова
    • Ева
    • 2019-08-30 20:45:23
    Здравейте! За първи път си правя следните изследвания и малко съм объркааюна от резултата. Много ще съм благодарна за коментар / мнение, как да регулирам ТАТ и TSH, а и да повиша Б12, по конкретно, когато правим опити за бебе FT3 4,72 реф.стойности 3.10-6.8 FT4 15.86 реф.стойности 12.00 – 22.00 TSH 2.39 реф.стойности 0.300-4.200 ТАТ 243 реф.стойности < 115 МАТ 20 реф.стойности < 34 Вит. Б12 189.6 реф.стойности 141-489
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-09-04 22:04:16
    Здравейте, Общо взето, резултатите са добри – хормоните на щитовидната жлеза са в норма, леко завишени Тиреоглобулинови антитела, В12 в долна граница на нормата. За улесняване на забременяването може да приемате комплексен продукт от витамини и минерали, наред със здравословен начин на живот - Опти Ова™ или друг. Витамин В12 5000 мкг сублингвално.
    • Ивелина
    • 2019-09-13 14:09:43
    Здравейте, Преди 2 седмици бях диагностицирана с Хашимото от д-р Начев. Стойностите на ТСХ тогава бяха 6.90 и ми беше преписан Л-тироксин 0.25 на ден. Днес пуснах отново ТСХ въпреки че д-р Начев ми каза да пусна повторно изследване след 45 дни, но резултата от него е завишено ТСХ (9.13) въпреки приема на Л-тироксин. Това дължи ли се на заболяването и естествена разлика ли е в началото на лечението или трябва да се свържа с д-р Начев за промяна на терапията? Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-09-16 15:49:17
    Здравейте, Обичайната практика е контролното изследване да се извършва след 45 дни, за да се отчете точно влиянието на медикамента /л-тироксин/ върху функцията на щитовидната жлеза. Но ако има влошаване в общото ви състояние и засилване на оплакванията, което ви тревожи, може да се консултирате с лекаря.
    • Мария
    • 2020-06-18 13:35:14
    Здравейте, на профилактичните изследвания ми препоръчаха да се консултирам с ендокринолог. Бях на преглед и той ме изпрати на изследвания на хормоните и сега получих резултатите и съм притеснена, защото някои от стойностите са много завишени. Какво ще ми препоръчате: ХОРМОНИ FT3 4.22 (2.8-7.10) FT4 13.02 (12.0-22.0) TSH 4.50 (0.27 - 4.2) TAT /A-TG/ 482 (0 - 115.0) MAT /A-TPO/ 356 (0 - 34.0 TRAb 0.6 (0 - 1.75) Много Ви благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-06-19 15:38:29
    Здравейте, Резултатите показват леко повишен тиреостимулиращ хормон / ТСХ/ - отделя се от хипофизата /ендокринна жлеза в мозъка/ и контролира производството на щитовидни хормони. Стойностите на ТСХ и /щитовидните хормони / ФТ3, ФТ4/ са в обратно пропорционална връзка – висок ТСХ/ниски ФТ3 и ФТ4. Както виждате в резултатите, стойностите на тези два хормона са в долна граница на нормата, докато ТСХ е леко над нормата. Това състояние се отбелязва като субклиничен хипотиреоидизъм. Възможно е да имате оплаквания, свързани с намалена функция на жлезата, но може и да нямате никакви оплаквания. Притеснително е не повишението на антителата /и тсх/ като стойности, защото всъщност не са много повишени, а това че показват наличие на автоимунен процес в жлезата и автоимунна нагласа на организма. Това е разстройство във функцията на имунната система, което се лекува трудно и може да има сериозни усложнения. Вашият проблем може да отзвучи без лечение или да се усложни, в зависимост от начина ви на живот, хранене, почивка и т.н. Имунната система изисква спокойствие, здрава храна и здрав сън. Необходима е консултация с ендокринолог за УЗ изследване и потвърждаване/отхвърляне на диагнозата Автоимунен тиреоидит на Хашимото. Подходящи хранителни добавки – Ашваганда; Селен; Витамин С; л-тирозин и др. д-р Аелита Петрова
    • Силвия
    • 2020-07-01 01:23:11
    Здравейте д-р Петрова, Обръщам се към Вас за съвет, тъй като съм много объркана. На 37 год. съм и правя опити за забременяване. Миналатa седмица направих изследвания на щитовидната жлеза ( по моя инициатива) със следните показатели : TSH 4,5 uIU/ML 0.27- 4.2. FT4 16.36 pmol/l 12.0-22.0, и по указания на гинеколог Антимюлеров хормон AMH- 1.0 ng/ml 0.1 -10.4 . Ендокриноложката ми изписа Л-тироксин 50 мг или 25 мг Еутирокс по 1 на ден за 45 дена, след което да повторя изследванията.(междувременно каза, че ще ми направи ехограф). В рода нямаме хора със заболявания на щитовидната жлеза (поне доколкото ми е известно). Пълната ми кръвна картина показва и завишен холестерол, не съм имала проблеми със сърцето, нито имам наднормено тегло, но не спортувам активно. По препоръка на гинеколог приемам от април 2019 Иногинол. През 2017г. също имах леко завишение в изследването TSH 4.35 uIU/ML 0.27-4.2, което след прием на селен за 2 месеца (по предписание на личния лекар) се регулира и изследването показа ТSH 3.57, FT3 5.61. FT4 16.94. Тъй като страдам от кисти на яйчниците (фоликулярни кисти, които не се пукват сами) в продължение на 8 години съм пила противозачатъчни, с цел да преборя кистите...(от 2008 до 2016 пиех противозачатъчни) и евентуално инвитро (но поради ред причини не стигнах до инвитрото) В периода 2008-2016 съм си изследвала щитовидната, ако можете да видите някаква закономерност ще напиша резултатите тук: 2008г.(приемам противозачатъчни) ТSH - 2.03 (0,32-5.00) FT4 - 1.11 (0.71-1.85) 2010г. (приемам противозачатъчни) ТSH - 3.29 (0.4-5.00) FT4 - 1.00 (0.74-1.85) 2014г. (приемам противозачатъчни) TSH 1.24- (0,34-5.60) FT4 10.39 (7.5-21.0) FT3 4.25 (3.8-6.01) TAT 0.1 MAT 6 2016г. (от април НЕ приемам противозачатъчни) ТSH 4.16 (0.2-5.50) FT4 1.18 (0.89-1.76) TAT 20.0 MAT 13.3 2017 (НЕ приемам противозачатъчни) TSH 4.35 uIU/ML 0.27-4.2 СЛЕД ПРИЕМ НА СЕЛЕН ЗА 2 МЕСЕЦА СТАВА :TSH 3.57, FT3 5.61, FT4 16.94 Въпросът ми е, нужно ли е да пия Л-тироксин, при условие че преди 2 години съм го регулирала само с приема на селен? Изчетох много неща, и най-вече, че ако проблемът с щитовидната е сериозен, това не само пречи да забременея, но оказвало влияние и на плода...Ендокриноложкатата каза, че ми изписва лекарството защото планирам забременяване, в противен случай нямало да ми изпише нищо...Аз я попитах не може ли да опитаме с някакви добавки преди да премина на тези хапчета, тъй като се притеснявам да ги пия (освен това не ми е направена ехография все още и нямам МАТ и ТАТ изследвания). Тя държи да почна Л-тироксина веднага. Надявам се ме разбирате, че тъй като страдам от кисти от 19 годишна,а вече съм на 37, вече се страхувам да пия лекарства и се уморих от обикаляне по кабинети. Затова ми се иска да опитам първо,ако е възможно, с други методи. Моля да ми препоръчате какви добавки е добре да пия и какви изследвания са още нужни? Аз пия в момента единствено Иногинол, който съдържа Съдържание 1 таблетка D-хироинозитол 500 mg   Мио-инозитол 200 mg   Ревифаст (екстракт от японска пача трева в магнезиев хидроксид с минимално количество ресвератрол 30%) 80 mg   Манган 4 mg Фолиева киселина (птероилглутаминова киселина) 200 μg Витамин D3 (холекалциферол)  10 μg Необходимо ли е според Вас, да пия на този етап Л-тироксин? Мога ли да опитам с някакви добавки, които да са съвместими с Иногинола? Можете ли да ме насочите към специалисти ендокринолози, при които да се консултирам? Благодаря Ви предварително за отделенето внимание! С уважение, Силвия
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-07-02 09:50:49
    Здравейте, При ТСХ 4,5 /признак на хипофункция на щитовидната жлеза, макар и не напълно клинично изявена/, след като очаквате да забременеете, е необходимо да приемате л-тироксин/или еутирокс/. Според клиничния опит, за успешно забременяване е необходимо ТСХ да не надвишава 2 mIU/ml и в първите месеци на бременността стойността да е между 0,5 и 2,0, което във Вашето състояние и възраст не може да се гарантира с хранителни добавки. Обикновено при субклиничните форми на хипотиреоидизъм не се прилага хормонозаместителна терапия /л-тироксин/, но при планиране на бременност е нужно. Освен Иногинол и л-тироксин, може да приемате и Селен 200 mcg, който както знаете е необходим за синтеза на щитовидните хормони и поддържане на баланса между тях, но най-добре е първо да направите консултация при ендокринолог в университетска клиника, където опитът и възможностите са най-големи и там да се прецени точно от какво лечение имате нужда. Добри специалисти по ендокринология има в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, София, напр. д-р Мария Бояджиева, д.м. от Консултативно-диагностичният блок, която може да ви прегледа и насочи за хоспитализация, ако е необходимо. д-р Аелита Петрова
    • Веселина
    • 2020-07-28 17:05:41
    Здравейте, моля за съвет. Ходих при двама различни ендокринолози и ми казаха различни версии. Таз месечните ми изследвания : TAT-27.57IU/ml <4.11 MAT 0.43 IU/ml<0-5.61. FT4 1.090ng/dl< 0.700-1.480. FT3 2.380pg/ml<1.880-3.180. TSH 2.373uIU/ml<0.350-4.940
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-07-29 13:30:42
    Здравейте, Няма лабораторни данни за проблем във функцията на щитовидната жлеза. При липса на клинични данни /оплаквания/, състоянието ви подлежи на наблюдение, поради леко завишените ТАТ. Ако имате оплаквания, добре е да повторите изследването в друга лаборатория. Подходящо е да приемате Ашваганда – тази билка има добър антиоксидантен и антистресов ефект и се препоръчва като профилактика и в помощ на лечението при проблем с функцията на нервната и ендокринната системи. Д-р Аелита Петрова Д-р Аелита Петрова
    • Nadia Nikolaeva
    • 2020-08-12 16:18:52
    Здравейте, Моля за съвет и препоръка. След 1 кухо яйце, и спонтанен ранен аборт пуснах хормони, обръщам внимание, че ТСХ винаги е бил в норма. Имам и високи НК клетки. Общи Т-лимфоцити 58.12 % 18-70 г.67-76 Популация NK-клетки 24.97 % жени 18-70 г. 9-15 ТАТ 305.40 IU/ML MAT 485.50IU/ML TSH 1.670 mIU/l 0.300 - 4.200 Prolactin ↑ 832.00 mIU/l 125.00 - 635.00 LH¹ 10.90 IU/l До 59.00 FSH² 4.90 IU/l До 135.00 Estradiol³ 123.00 pmol/l Testosteron 1.65 nmol/l 0.22 - 2.90 HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс Профил * * Глюкоза 5.40 mmol/l 3.60 - 6.10 Insulin ( Серумен Инсулин ) 7.76 mU/l 2.60 - 25.00 HOMA (IR) индекс 1.86 индекс 5 висока IR
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-14 16:01:50
    Здравейте, Както знаете, има научни изследвания, които показват връзка между повишените НК клетки, неуспешната имплантация на ембриона и спонтанните аборти. Активността на тези клетки се повишава в стресови ситуации, при автоимунни и др. заболявания, а при вас има лабораторни данни за автоимунен процес. Повишеният пролактин също може да е в резултат на автоимунното заболяване/Хашимото?/. Необходима е консултация с ендокринолог и допълнителни изследвания – УЗ, хормонални. Добре е да се направи консултация и в Националната Генетична лаборатория, за изключване не генетичен проблем. Друг вариант е консултация в център по репродуктивна медицина, където може да направите всички необходими консултации на едно място, под ръководството на един лекуващ лекар, който да ръководи диагностичния процес. Добре е в очакване на бременността да приемате Фолиева киселина и да настроите съзнанието си за една скорошна успешна бременност и успешно раждане на здраво бебе. Този начин на мислене повлиява и нормализира дейността на имунната система, възстановява баланса във всички органи и функционални системи на тялото, вкл. половите органи и способността за забременяване /фертилността/. След установяване на същността на проблема, може да потърсите помощ при лекар, специалист по алтернативна медицина – диета, хранителни добавки, упражнения, рефлексотерапия, масажи и т.н., или да следвате съветите на конвенционалната медицина. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Петя
    • 2020-08-19 12:36:53
    Здравейте, д-р Петрова! В началото на месец май си изследвах TSH, като стойността тогава беше 5,60 и ендокринологът ми предписа Euthyrox 25mg/пих ги в рамките на 2 месеца/. Реших да потърся второ мнение и посетих друг ендокринолог. В деня на прегледа ми пусна отново TSH за изследване, тогава стойността беше 3,76 и ми спря лекарствата, като се разбрахме след 45 дни да си направя отново изследване. Та, след 45 дни TSH ми е 6.76 и отново ми върна лекарствата. Нормално ли е жлезата така да се "движи" нагоре-надолу? Дълго време ли ще се налага да пия хапчетата според Вас? Има ли възможност да напълнея при приема на лекарствата? Мога ли да приемам и хранителни добавки към тези хапчета, и ако да какви? Благодаря предварително!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-21 10:32:44
    Здравейте, Тъй като сте с леко изразена хипофункция на щитовидната жлеза, минималната доза еутирокс е достатъчна за допълване на необходимия за метаболизма хормон и тази промяна в серумната концентрация на ТСХ е обяснима. Ако причината за хипофункцията е Автоимунен тиреоидит Хашимото, обикновено лечението е постоянно, а понякога се налага и увеличаване на дозата. Това лечение не води до напълняване, но недостига на хормон може да причини забавяне в обмяната на веществата и увеличаване на теглото. Подходящи хранителни добавки са Thyro Vantage HT™ Тироидна подкрепа, витамин С, омега-3 мастни киселини – защитават жлезата от оксидативния стрес и осигуряват необходимите за нормалната й функция вещества. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Петя Първанова
    • 2020-08-28 07:55:51
    Здравейте Интересувам се какво трябва да пия за да помогна на жлезата да не става по зле при Мат - 67.57, fT4 - 1, TSH - 2.272. Благодаря
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-28 13:25:22
    Здравейте, При лабораторни данни за автоимунен процес и запазена функция на жлезата, подходящите хранителни добавки са тези, които я предпазват от оксидативния и психичен стрес /Ашваганда/ - https://revita.bg/shop/ashwagandha-%D0%B0%D1%88%D0%B2%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0-500-mg-%D1%85-60-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B8- и я снабдяват с необходимите вещества за правилно функциониране – Л-тирозин, селен, магнезий, манган, омега 3 мастни киселини и т.н. Подходящ е и комбинирания продукт Тироидна подкрепа. Важно е да си почивате достатъчно, да имате здрав сън, да сте физически активна, да се храните здравословно - т.е. животът ви да е хармоничен, с баланс между полезното и приятното. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Снежана Георгиева
    • 2020-08-28 11:02:40
    Здравейте, Интересува ме при тези резултати, необходимо ли е да се вземат хормони и дали имам Хашимото? Благодаря! TSH 5.29 uIU/ml 0.27 - 4.2 FT3 5.19 pmol/l 3.1 - 6.8 FT4 15.49 pmol/l 12.0-22.0 TAT/anti-TG 154 IU/ml < 115 MAT/anti -TPO 17 IU/ml < 34
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-31 13:16:52
    Здравейте, Възможно е, има лабораторни данни за субклиничен хипотиреоидизъм и автоимунна реакция в организма. За да се уточни диагнозата, е необходимо УЗ изследване на щитовидната жлеза и консултация с ендокринолог. ФТ3 и ФТ4 са в норма и ако нямате оплаквания може би лекарят ще прецени, че не е необходима ХЗТ /хормонозаместителна терапия/ и е възможно да компенсирате с хранителни добавки и диета. Подходяща е добавката Тироидна подкрепа - %D1%82%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0-436-mg Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Снежана Георгиева
    • 2020-08-31 11:45:36
    Здравейте, д-р Петрова, На 63 год. съм. Не пия никакви лекарства, Моля, да ми препоръчате добавки за пиене съобразно резултатите от изследването: FT3 5.19 pmol/l 3.1 - 6.8 FT4 15.49 pmol/l 12.0-22.0 TSH 5.29 uIU/ml 0.27 - 4.2 TAT/anti-TG 154 IU/ml < 115 MAT/anti -TPO 17 IU/ml 30 Vitamin B12 352.7 pmol/l 145 - 569
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-09-02 13:48:17
    Здравейте, Подходящи хранителни добавки при вас са Thyro Vantage HT™ Тироидна Подкрепа или FemmeCalm™ Thyroid Formula – съдържат всички необходими вещества за поддържане на добра функция на щитовидната жлеза, имат противовъзпалително и антиоксидантно действие, овладяват стреса, основен фактор при „отключване“ на болестите на щитовидната жлеза и проблемите с имунната система. При вас, както се вижда от резултатите, има леко изразена автоимунна реакция на организма. За да се подобри или запази това състояние, е необходимо да пренастроите живота си към природосъобразен – подходяща здравословна диета, ежедневни физически упражнения за стимулиране на кръвообръщението и метаболизма, и укрепване на имунната система, достатъчно сън, почивка и приятни занимания. Важно е. Тъй като с настъпване на студеното време функцията на щитовидната жлеза се затруднява, добре е след 3-4 месеца да направите контролно изследване. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Снежана Георгиева
    • 2020-08-31 11:47:31
    Здравейте, д-р Петрова, На 63 год. съм. Не пия никакви лекарства, Моля, да ми препоръчате добавки за пиене съобразно резултатите от изследването: FT3 5.19 pmol/l 3.1 - 6.8 FT4 15.49 pmol/l 12.0-22.0 TSH 5.29 uIU/ml 0.27 - 4.2 TAT/anti-TG 154 IU/ml < 115 MAT/anti -TPO 17 IU/ml 30 Vitamin B12 352.7 pmol/l 145 - 569 Сърдечно благодаря!
    • Валентина
    • 2020-08-31 18:24:15
    Здравейте, моля за съвет. С тези изследвания и два възела на щитовидната жлеза. Бавно ли работи жлезата и задължителен ли е прим на л-тироксин. И може ли да пия спирулина тъй като съдържа йод. Благодаря Ви ! tsh - 7.68 0.27-4.20 ft4 - 11.87 9.30-17 ft3 - 3.05 2-4.40 tat - 11.7 0-115 mat - 15.3 0-34
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-09-02 13:43:29
    Здравейте, Има лабораторни данни за субклиничен хипотиреоидизъм, без автоимунна реакция и обикновено в такива случаи не се налага ХЗТ /прием на хормон/. В повечето случаи възлите на щитовидната жлеза не са сериозен проблем, остават без оплаквания и се откриват случайно. Обикновено възли се развиват при йоден дефицит и в такъв случай приемът на спирулина е уместен. Но ако имате оплаквания, необходимо е да се изясни причината за образуване на възли, като се направят допълнителни изследвания, вкл. йод в серума и се назначи /от ендокринолог/ подходящото лечение. Ако изследването е в резултат на профилактичен преглед и нямате оплаквания, може да приемате спирулина и/или други хранителни добавки за подпомагане на функцията на щитовидната жлеза, напр. Тироидна подкрепа, Омега-3, Витамин С и т.н. необходими са контролни изследвания през 1 - 3 месеца, в зависимост от състоянието ви. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Мирослава
    • 2020-10-22 07:51:14
    Здравейте! Д-р Петрова, от няколко месеца има по оскъден цикъл, ако преди е бил 4-5 дни и по обилен, в момента е 3-4 дни и по оскъден. Направих преглед при ендокринолог. Нормални размери щитовидна жлеза, изследванията са ми следните: - Пролактин 10.11 -ТАТ - 113 -ТSH 4.010 -MAT 61.52 ккво бихте ми препочъчали, бях изкарала педи седмица инфекция пих антибиотик, може ли нещомда е повлияло на стойностите.кАКВО ДРУГО ДА СИ ПУСНА като изследвания и смятам да повторя,може да са сбърка ли в лабораторията.Моля за съвет!
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-10-29 13:07:15
    Здравейте, Резултатите за щитовидната жлеза са гранични, пролактинът – нисък, както се вижда. Добре е да се повторят в референтна лаборатория, където се предполага най-голяма точност в изследванията. Допълнително може да се изследват ФТ3 и ФТ4, за по-точно определяне функцията на щитовидната жлеза, полови хормони – ЛХ, ФСХ, естрадиол, прогестерон. Пролактинът е „стресов“ хормон и е възможно заболяването ви да се отрази на резултата, изчакайте седмица-две преди да повторите изследването. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Биляна Петкова
    • 2020-11-05 13:09:32
    Здравейте Д-Р Аелита Петрова. В момента съм на 29 години. Преди точно 10 години ми казаха, че имам Хашимото, започнах да пия Елтирокс, но след 4 месеца го спях, защото не се чувствах добре от него. Започнах да се съветвам с различни лекари, но никой не пожела да изследва Щитовидната ми жлеза в далбочина и да ми помогне в лечението ми с нея. Спрях да пия всякакви медикаменти, опитвах се чрез храна, спорт и понякога с прием на селен да контролирам нещата и успявах, правила съм си изследвания през годините и всичко е било наред. Този месец почувствах дискомфорт във врата и се усетих, че е жлезата, при което си направих изследвания и ресултатите бяха следните: Резултати еферентна стойност FT3 4.65 pmol/l 3.1 - 6.8 ECLIA FT4 14.93 pmol/l 12.0-22.0 ECLIA TSH 3.18 uIU/ml 0.27 - 4.2 ECLIA TAT/anti-TG 262 IU/ml < 115 ECLIA MAT/anti -TPO 187 IU/ml < 34 ECLIA Моля дайте ми съвет какво да правя. На лекар ли да ходя, в това побъркано време на вън със всички тези истерии. Лекарите не искат да обръщат внимание! Тъжна е картинката. Благодаря предварително! Поздрави, Биляна Петкова
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-06 17:05:57
    Здравейте, Както се вижда от резултатите, в момента функцията на щитовидната жлеза е компенсирана. Антителата са леко повишени. Състоянието Ви не изисква спешна лекарска намеса. Може да приложите самолечение с методите и средствата, които вече сте прилагала. Л-тирокс може да не приемат от продуктите, които Ревита предлага са походящи Тироидна подкрепа, Магнезий, Витамин С, Витамин Д, Омега – 3. Упражненията за релакс и Костенурка са доказали лечебния си ефект при подобни състояния. д-р Аелита Петрова
    • Зорница
    • 2020-11-08 19:13:08
    Здравейте, Интересува ме при тези резултати: THS – 2.310 uIU/ml Референтни стойности 0.300-4.200 TAT – 546.20 IU/ml Референтни стойности < до 115 MAT – 12.87 IU/ml Референтни стойности до 34 fT4 – 16.01 ng/dl Референтни стойности 12.00-22.00 fT3 – 4.36 pg/ml Референтни стойности 3.10-6.80 ТАТ е завишен. Какво означава?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-10 11:31:57
    Здравейте, Повишените анти-тиреоглобулинови антитела /ТАТ/ са признак за автоимунен процес в организма, най-често при тиреоидит на Хашимото, по-рядко при Базедова болест. При вас Т3 и Т4 са към долна граница, има вероятност за Хашимото. Необходима е консултация с ендокринолог, ултразвуково и други изследвания, по негова преценка, за установяване на точната диагноза и изключване на по-сериозна причина за увеличените ТАТ. Ако резултатите от консултацията са ок, може да приемате Тироидна подкрепа в подкрепа на функцията на щитовидната жлеза и да приложите лечебно хранене, подходящо за целта. https://bit.ly/Симптоми
    • Лияна
    • 2020-11-14 16:26:38
    Здравейте д-р Петрова, Силно съм впечатлена от коментарите Ви. Това ме подикна да Ви помоли за съвет в моля случай с диагноза АТБ - дифузна форма. На 63 години съм, работя и живея под стрес, сравнително малко се движа. Не съм имала оплаквания до сега освен едно ускорено качване на теглото в последните месеци. Ехографията на житовидната жлеза показва неувеличени р-ри, променена форма, липса на възлезти формации или увеличени шийни лимфни възли, но някои структурни изменения - множество повлекла в двата лоба и нормална васкуларизация на паренхима. Изследванията са следните THS – 3.730 uIU/ml Референтни стойности 0.270-4.200 fT4 – 1.040 ng/dl Референтни стойности 0.930-1.700 fT3 – 4.040 pg/ml Референтни стойности 2.020-4.430 TPOAb- 333.60 IU/ml Референтна стойност 34I U/ml Тg-Аb - 0.7 IU/ml Референтна стойност до115.00 IU/ml Vit B12 224 pg/ml Референтна стойност 180-914 pg/ml Vit D3 ( 25-OH) - 19.06 ng/ml Референтна стойност 30-100 ng/ml OГТТ ( обременяване с глюкоза) 7 ч (на гладно) - 5.9 mmol/l 1 час след приема на глюкоза 5.0 Референтни граници 4.10-5.9 2 часа след приема на глюкоза 3.34 Референтни граници 4.10-5.9 За сега приемам вит D3, селен и глюкофаж. Ще Ви бъда благодарна за съвет за допълнителни изследвания, ограничения в храната, хранителни добавки или всичко, което намерите за полезно. Поздрави, Лияна Стоилова
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-16 17:16:02
    Здравейте, Както се вижда, резултатите от изследванията са сравнително добри, с малки изключения, които надявам се ще бъдат компенсирани с добавките, които приемате. Допълнителни изследвания не са необходими, по-скоро контрол на направените след около 3 месеца и ако няма съществени отклонения, 1-2 пъти в годината, според състоянието ви. Както знаете, през есенно-зимния сезон изискванията на организма спрямо щитовидната жлеза се увеличават и при проблем, тя често реагира с хипофункция. Необходимо е да следите общото си състояние и конкретните оплаквания и симптоми, характерни за хипотиреоидизъм. В подкрепа на щитовидната жлеза може да приемате добавката Тироидна подкрепа и Женшен Сибирски, ако кръвното ви налягане е нормално. Женшенът стимулира метаболизма, допринася за нормализиране на теглото, тонизира и нормализира психичните функции. По отношение на храната - https://revita.bg/blog/zdrave-i-krasota/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE Макар че при вас няма данни за Хашимото, този начин на хранене ще ви е от полза. Ако имате влечение към алтернативните /природни/ методи на лечение, добре е да правите и упражнения за релаксация. Всяка вечер, в леглото, преди заспиване – шавасана. , както и други, които ще ви помогнат за нормализиране на щитовидната жлеза и теглото. https://revita.bg/blog/zdrave-i-krasota/%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%BE-ii-%D1%87%D0%B0 https://revita.bg/blog/zdrave-i-krasota/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D1%85%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3 https://revita.bg/blog/zdrave-i-krasota/%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%BE-iii-%D1%87%D0%B0
    • Диан Димов
    • 2020-11-17 18:46:02
    Здравейте, д-р Петрова! Мога само да благодаря на съдбата, че има истински лекари като Вас, които приемат професията си като грижа към хората, а не като бизнес. На 56 години съм. Преди година и половина получих инсулт. При скенера се оказа, че съм получавал множество по-леки, без да ги усетя. След месеци по болници, лекарите стигнаха до заключение, че имам тиреоидит на Хашимото (TSH беше стигнало до 20 ), който предизвиква излизане на сърцето ми от ритъм по няколко пъти в денонощието, образуват се тромби и оттам и микроинсултите. Излизането от ритъм си продължава. Имам проблеми с преглъщане, постоянна нестабилност, проблеми с паметта и концентрацията, ориентацията, много ниско кръвно (преди бях хипертоник) - обикновено около 80/60, дори и по-ниско (в последните седмици малко се вдигна) и т.н. - списъкът е дълъг. Живея вече година и половина на магия - пия Прадакса 2х150, конкор 2х5 и Л-Тироксин - по 50 мг 3 дни и по 75 мг 4 дни седмично. TSH беше паднало под 4, но в последните месеци пак се вдига - преди два месеца беше 7.7. Последните ми изследвания от вчера са: TSH - 8.19 FT3 - 3.03 FT4 - 16.64 A-TPO - 156.45 A-TG - 212.1 Vit. D - 7.65 Глюкоза, холестерол, кръвна картина - в нормите. Може ли да се направи нещо повече, за да се подобрят нещата, нещо можете ли да ми препоръчате? Работя като програмист и тези проблеми с паметта и концентрацията са си смърт за мен като работник, отделно адското състояние при излизане от ритъм. Дадоха ми 50% (само по документи, без преглед) нетрудоспособност за 1 година - след 5-6 месеца и това няма да ми дадат, а нито физически нито умствено съм работоспособен. Благодарен съм за всеки съвет. Благодаря Ви предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-19 09:41:31
    Здравейте, Вероятно се досещате, че онлайн консултацията не винаги е от полза при сериозни здравословни проблеми, а понякога дори може да навреди. От изследванията – сериозен дефицит на витамин Д, което неминуемо усложнява автоимунната реакция на имунната система, състоянието на щитовидната жлеза, съдовете /тромби/, костите и т.н. Възможна причина е свързана с работата ви, вероятно сте повече в къщи и слънцето рядко ви вижда. Други причини са хронични стомашно-чревни заболявания, чернодробни и бъбречни заболявания които пречат на усвояването и/или синтеза на витамина. Добре е това да се уточни. Така или иначе, необходимо е да приемате Витамин Д за компенсиране на недостига. Добре е да обсъдите необходимата доза с личния лекар, който е запознат с цялата история на заболяванията ви и със сегашното ви състояние. Междувременно може да приемате Vitamin D3 Max/ Витамин D3 5000 IU, по 1 капс. дневно. Тъй като състоянието на имунната система и съотв. на щитовидната жлеза е в пряка връзка с нивото на стрес в организма, необходимо е да се погрижите за освобождаване от тази енергия, като ежедневно правите упражнения за релаксация. Има един филм, „Последният замък“, с Робърт Редфорд. Ако сте го гледал, спомнете си как той релаксира и си подрежда мислите, и приоритетите – легнал по гръб, едната ръка на гърдите, другата „под лъжичката“. Няма да ви досаждам с обяснения защо това работи, само ще ви кажа, че да, работи. Опитайте. Всеки път през деня, когато се почувствате напрегнат, също преди сън.
    • Виктория Божидарова
    • 2020-12-02 10:00:55
    Здравейте, Интересува ме при тези резултати: TAT – > 1000.00 IU/ml Референтни стойности < 4,11 MAT – 472.91 IU/ml Референтни стойности 0 – 5,61 fT4 – 0,800 ng/dl Референтни стойности 0,700-1,480 THS – 6,353 uIU/ml Референтни стойности 0,350-4,940 fT3 – 3,180 pg/ml Референтни стойности 1,580-3,910 Какво означава?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-12-02 16:38:23
    Здравейте, Има лабораторни данни за автоимунно заболяване на щитовидната жлеза с намалена функция на жлезата /т.нар. субклиничен хипотиреоидизъм/. Характеризира се с повишен TSH и нормален fT4, обикновено при Автоимунен тиреоидит на Хашимото /антителата ТАТ и МАТ са силно повишени. Консултацията с ендокринолог и ултразвуковият преглед ще уточнят диагнозата.
    • Константин Д.
    • 2020-12-18 15:59:11
    Здравейте, коя е споменатата от вас (националната) референтна лаборатория, която се занимава с изследвания на щитовидната жлеза?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-12-21 12:22:02
    Здравейте, Лабораторията към УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“. Намира се в сградата на СБАЛАГ „Майчин дом“, София., Бодимед, Synevo. Две отделни препоръки – 1. подходящо хранене; 2. Сигурни резултати от изследванията.
    • Галя Недкова
    • 2021-01-14 20:44:20
    Здравейте, Преди две години оперирах с тироидит на хашимото отсрабиха два възела а сега отнова на преглед 3 ново оброзуващи се възела откиха TSH 11,95 много високо преди пиех Л-тироксин 100мг сега ендокринолога ми каза да пия един ден 100мг един ден 150мг и даги редувам така и допълнително една капсула Тирохелп можели да се комбинират едновременно. На 31 години съм дане се натъпча със повече лекарства да не стане някъква беля?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-01-15 16:49:53
    Здравейте, По принцип лечението с л-тироксин започва с по-ниска доза и при непрекъснато проследяване дозата се актуализира, но в сегашната ситуация на пандемия този подход е неприложим. Трябва да се доверим на лекуващият лекар, който е преценил, че това е най-подходящата за вашето състояние доза. При това ТСХ с тези дози беля няма да стане, но ако усетите напрежение, раздразнителност, нервност, безсъние, свържете се с лекаря за намаляване на дозата по негова преценка. Тирохелп не съдържа хормон и ефектът му ще настъпи след около месец. Дотогава ще сте наясно дали л-тироксина е в подходяща за вас доза.
    • магистър-фармацевт Борис Гинчев
    • 2021-01-18 09:26:05
    Здравейте! Няма опасност да се предозирате с нещо, ако приемате Тирохелп заедно с L-тироксин, след като ендокринологът е установил, че такива трябва да бъдат дозите на втория (изцяло са в допустимата норма, просто са завишени поради активираното заболяване). Не променяйте начина на прием на L-тироксина, за да бъде оптимален терапевтичният му ефект. Ако не постигнете добър ефект с Тирохелп, или ако желаете да настъпи значително подобрение по отношение на високите TSH нива, заедно с оптимизиране на цялостния метаболизъм, може да използвате Triple Action Thyroid на Life Extension в доза един до два пъти дневно по една капсула. Той също е източник на аминокиселината L-тирозин (да не се бърка с хормона L-тироксин, който се образува в организма от нея в няколко метаболитни стъпки), но съдържа и естествен източник на йод, а също и специални растителни екстракти (смола от гугул и корени от ашваганда), които активират вътрешната продукция на хормоните на жлезата и регулират взаимодействието ѝ с надбъбречните жлези и понижават специфично TSH-нивата. Корейският жен-шен в състава на Triple Action Thyroid е тонизиращ и адаптогенен и действа особено добре при хронична умора, породена от изтощение на щитовидната и/или надбърбечните жлези. Този продукт също е съвместим с L-тироксина, като с времето може да спомогне за понижаване на дозите му по преценка на лекаря, който го е назначил. Поздрави, Борис Гинчев
    • Габриела Найденова
    • 2021-01-21 16:13:00
    Здравейте д-р Петрова, На 38 години съм, жена с две нормални бременности и раждания. Имам увеличена щитовидна жлеза установена преди 30 г. (наследство от Ченобил). Никога не съм приемала лекарства, тъй като не съм имала проблем с нея, нито завишени стойности, до преди около 5 г., когато посетих ендокринолог, оредяване на косата в предната част, вселдстие на обилен косопад - до днес все още имам този проблем и търся решение. В изследване през 2015 г. на TSH 0,93 μIU/ml 0.27 - 4.20 ECLIA - ми съобщиха диагнозата Хашимото и препоръчана биопсия, която отказах. През последните две години обиколих 5 ендокринолога и получих следните диагнози и "лечения". Данни от Ехограф - нормална топография, р-ри 16/18/над 40, ЛД 19/18 над 40, хетерогенна структура, на места с по хипоехогенни зони. Диагнози- 1. Хашимото - операция, 2. Хашимото - нищо ти няма, 3. Автоимунен тиреоидит на Хашимото - лечение с Левокса, Тинидазол и Фунгулон, 4. Нормално Хашимото - само селен да пия, 5. Тиреоидит на Хашимото - да пия селен и Глюкофаж заради "високия" инсулин, а за високия тестостерн предписаа противозачатъчни, които гинеколога ми забрани да пия. За съжаление, усешам лек дискомфорт и при стрес увеличен пулс и леко задушаване, паметта започва Моля да споделите Вашето мнение за резултатите от последните ми изследвания направени 10.10.2020 г. TSH S 1.02 μIU/ml 0.27 - 4.20 ECLIA Free Т4 (fT4) S 12.22 ng/l 9.30 - 17 ECLIA ТАТ (Tg Ат) S 319.0 IU/ml 0 - 115 ECLIA A-TPO (MAT) S 108.0 IU/ml 0 - 34 ECLIA LH S 5.20 IU/L 2.40 - 12.60 ECLIA FSH S 4.13 IU/L 3.5 - 12.5 ECLIA Estradiol S 73.88 ng/L 12.5 - 166 ECLIA Insulin (на гладно) S 13.04 mU/L Оптимални ст.: < 10.0 ECLIA Глюкоза S 6.01 mmol/l 2.80 - 6.10 HK Желязо S 12.90 μmol/l 6.60 - 29.5 Progesteron S 9.11 ng/ml 1.83 - 23.90 ECLIA Testosterone S 2.05 nmol/l 0.29 - 1.67 ECLIA DHEA-s S 7.63 μmol/l 1.65 - 9.15 ECLIA Vit. D Total (25 OH Vitamin D) - 62.02nmol/l 50.00-120.00 Калции - 2.36nmol/l 3.60-6.10 В момента приемамт само селен и глукофаж, от който ми се яде много сладко. Благодрая предварително за отделеното внимание. С уважение, Габриела Найденова
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-01-22 17:12:51
    Здравейте, Лабораторните изследвания показват автоимунно заболяване в организма – автоимунен процес в щитовидната жлеза със запазена функция, в панкреаса - инсулинова резистентност и висок риск от диабет тип 2, автоимунен процес в космените фоликули, а може би и в други органи. Хормоните на щитовидната жлеза са в норма, повишеният инсулин най-вероятно е причина за повишаване на тестостерона, което усложнява проблема с косопада, половите хормони /освен тестостерона/ са в норма, т.е. яйчниците са със запазена функция. Понижените нива на витамин Д и калций се свързват с автоимунния тиреоидит. Лечението с Левокса, Тинидазол и Фунгулон не е предписано за щитовидната жлеза, тъй като тези медикаменти са с противогъбични, антибактериални и антимикробни свойства. Вместо глюкофаж, може да приемате Хром двойна доза, напр. GTF Chromium / ГТФ Хром 200 mcg, 2 по 1 капс. Селенът е полезен при автоимунни. Необходимо е да приемате и Калций с вит. Д - Calcium & Vitamin D3 Liquid/ Калций 1000 mg + Витамин D3 400. Основната част от лечението е да промените живота си към изцяло природосъобразен – храната, добавките, физическите и релаксиращи упражнения – всичко това да е насочено към нормализиране функцията на имунната система, тъй като в основата си проблемът е там. Добре е за уточняване на диагнозата да направите консултация в специализирана болница по ендокринология, напр. УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев“, София.
    • Георги
    • 2021-01-22 12:02:10
    Здравейте, Вчера си пуснах тест на щитовидната жлеза и резултатите са следните : FT3 4,20 FT4. 13.10 TSH 1.85 Anti - Tg. 505* Anti - TPO 114* * - в пъти над нормата Какво да очаквам от срещата ми с ендокринолог? Благодаря
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-01-25 14:38:54
    Здравейте, Има лабораторни данни за автоимунен процес в щитовидната жлеза, може би и в други органи. Функцията на жлезата е в границите на нормата. УЗ изследването и прегледа при ендокринолога ще уточнят диагнозата. При подобни проблеми е добре да се приема Селен. Прием на допълнителен хормон л-тироксин не е необходим. Добре е да се храните здравословно и да контролирате стреса. Ежедневни физически и релаксиращи упражнения ще ви помогнат да запазите функцията на щитовидната жлеза и да укрепите имунната си система.
    • Маргарита
    • 2021-01-25 20:07:44
    Здравейте, Аз съм на 18 години и за последната година качих около 30килограма. Нямах цикъл около шест месеца, а сега е само нередовен. Днес си направих кръвни изследвания и резултатите са следните: FT3 5 [3.1-6.8] FT4. 11 [12-22] ⬇️ TSH. 3 [0.27-4.2] TAT. 450 [<115]⬆️ MAT. 76 [<34]⬆️ Ще ми кажете ли Вашето мнение по тази ситуация? Ще съм изключително благодарна!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-01-27 10:16:41
    Здравейте, Резултатите от лабораторните изследвания показват наличие на автоимунен процес в щитовидната жлеза, с хипофункция. Недостатъчното производство на хормони, стимулиращи метаболизма, както и дисбаланса на полови хормони са вероятна причина за повишаване на теглото. Възможно е нарушение и във въглехидратната обмяна – инсулинова резистентност. Необходима е консултация с ендокринолог.
    • Питаща
    • 2021-01-27 17:53:15
    Здравейте, Направих си профилактични изследвания по препоръка. Ето и резултатите: FT3 5.08 pmol/l 3.1 - 6.8 ECLIA FT4 16.97 pmol/l 12.0-22.0 ECLIA TSH 1.38 uIU/ml 0.27 - 4.2 ECLIA TAT/anti-TG 379 IU/ml < 115 ECLIA MAT/anti -TPO 22 IU/ml < 34 ECLIA Може ли да споделите на тяхна база дали има за какво да се притеснявам? Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-01-28 17:26:25
    Здравейте, От изследванията има лабораторни данни за автоимунен процес в щитовидната жлеза,със запазена функция на жлезата. Анти-тиреоглобулиновите антитела / TAT/ са повишени, а хормоните са в норма. Необходима е консултация с ендокринолог и УЗ преглед. Честотата на това заболяване е висока и засяга по-често женския пол. Голяма част от болните успяват да пренастроят живота си така, че да живеят сравнително спокойно с тази болест. От друга страна, това е автоимунно заболяване, заболяване на имунната система, с ненапълно изяснена етиология и не напълно уточнено лечение. Може да засегне и други органи или автоимунно заболяване в други органи да е фактор за заболяването в щитовидната жлеза. Ето защо е нужно ендокринологичната консултация да се проведе в специализирана ендокринологична болница и да се направят допълнителни изследвания за метаболизма –глюкоза, гликиран хемоглобин, инсулин и/или други по преценка на лекаря и ако има показания /оплаквания за това. Ако сте склонна да водите здравословен начин на живот, с индивидуално изготвена диета при лекар-диетолог, физически и релаксиращи упражнения, спорт и т.н., може да ни пишете след консултацията, за да обсъдим подходящите за вас хранителни добавки.
    • Ели
    • 2021-01-28 11:17:43
    Здравейте, имам поставена диагноза хашимото от около 2 години и половина и съм на еутирокс 50мг. От малка имам проблеми със корема, но всякаш от както пия еутирокс нещата се засилиха много. Имах пак много силни силни болки и подуване, но ми се наложи да пътувам и забравих да си взема еутирокса и съответно не си го купих. И така не го пия вече 5 дни и се чусвтвам много по-добре (не съм пила и лекарства за корема). Та въпроса ми е възможно ли е да имам непоносимост към еутирокс и какви изследвания трябва да направя за да се установи? Благодаря ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-01-29 17:15:05
    Здравейте, Един от ефектите на еутирокс, както и на естествено отделяните от щитовидната жлеза хормони е повишаване мотилитета /подвижността, перисталтиката / на червата. Възможно е хроничният проблем с червата, който имате, да се обостря от приема на медикамента. Възможна е също така индивидуална непоносимост към някоя от съставките на еутирокс – левотироксин натрий /активното вещество/ или допълнителните съставки - царевично нишесте, кроскармелоза натрий, желатин, лактоза монохидрат и магнезиев стеарат. https://www.google.com/search?client=opera&hs=cvq&ei=c_wTYKvJDMXIaOXFv-AO&q=лаборатории+за+изследване+на+алергия+към+лекарства+&oq=лаборатории+за+изследване+на+алергия+към+лекарства+&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzIFCAAQzQIyBQgAEM0COgQIABBHOgYIABAWEB46BAgAEB46BggAEA0QHlDMwAtY9_EMYKeKDWgAcAJ4AIABoAGIAYsVkgEEMC4yMJgBAKABAaoBB2d3cy13aXrIAQjAAQE&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwjrztO2j8HuAhVFJBoKHeXiD-wQ4dUDCAw&uact=5. Преди да решите да правите такова изследване, е добре да се консултирате с алерголог, за да се прецени към коя от съставките е вероятната непоносимост.
    • CNP
    • 2021-01-29 17:06:39
    Здравейте, може ли Вашето мнение? TSH - 2.838 (0.350 - 4.940) ТАТ - 3.64 (<4.11) МАТ - 240.07 (0 - 5.61) След 3 месеца: TSH - 3.020 (0.350 - 4.940) TAT - 3.27 (<4.11) MAT - 325.89 (0 - 5.61) Благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-02-04 12:42:19
    Здравейте, Изследването показва наличие и увеличаване с времето на МАТ(анти-микрозомални антитела). Антитиреоидните /микрозомални/ антитела са увеличени при автоимунен процес в щитовидната жлеза и/или други органи, най-вече при т.н. Автоимунен тиреоидит на Хашимото. Повишени стойности на антитиреоидни антитела в кръвта не означава автоматично, че имате заболяване на щитовидната жлеза. Възможно е да означава, че рискът от бъдещо заболяване на жлезата е повишен и в такива случаи се изисква наблюдение и контрол от личния лекар. За да се уточни състоянието Ви е нужна консултация с ендокринолог, ултразвуков преглед и по преценка на лекаря допълнително изследване на хормоните на щитовидната жлеза ФТ3, ФТ4 и пълна кръвна картина с ДКК и СУЕ. При оплаквания от други органи може да се наложи и консултация с ревматолог.
    • Стоев
    • 2021-01-30 19:45:19
    Здравейте. Направих си изслдвания в който бе включено и TSH. Беше високо 23,8 но бяха ми взели кръвта от пръста. Направихме повторни изследвания с венозна кръв: MAT >1000.00 (0-5.61) fT4 0.89 (0.7-1.48) TSH 16.208 (0.35-4.94) Казаха автоимунен тиреоидит на Хашимото. От 2 седмици съм на Еутирокс 50 и Селен 100. От няколко дена имам стомашни проблеми (къркорене, оригване, газове), ще се консултирам с гастроентеролог, евентуално арелголог. Но от 2 дена имам и необичайна сухота в очите, възможно ли е това да е страничен ефект от Еутирокса? Трябва ли да се правят още някакви изследвания или тези са достатъчни за дигнозата? Благодаря предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-02-01 17:24:44
    Здравейте, Усилването на перисталтиката на кухите храносмилателни органи, индивидуално усещано като къркорене, подуване, оригване и т.н., е един от ефектите на Еутирокс. Този страничен ефект се среща рядко и обикновено отзвучава с времето. Същото се отнася и за сухите очи. Пълния пакет лабораторни изследвания за доказване на заболяването са ТАТ, МАТ, ТСХ, ФТ3, ФТ4. Но и тези са достатъчно показателни, ако са подкрепени от УЗ изследване и преглед при ендокринолог. Необходимо е да се консултирате с гастроентеролог, а още по-добре и с диетолог /лекар/ за изготвяне на индивидуална диета. За съжаление, вероятно ще се наложи да поставяте изкуствени сълзи в очите, особено през лятото и когато престоявате дълго в силно затоплени помещения със сух въздух.
    • Радка Енчева
    • 2021-02-02 10:59:37
    Здравейте от около 4.5 години съм с хипертироитизъм и хашимото.Като изобщо не ми е обеснено тази комбинация съществува ли изобщо и изобщо никаква инфо не ми е подадена от някой доста така да ги наречем "добри лекари"3 години пиех л тироксин.После се наложи да се преместя в Англия там ми изписаха Левотироксин.Отскоро съм в България направих си изледвания ето ги и резултатите TSH - 14.1 FT4_13.6 Дали жлезата ми е изобщо запазена защото вече имам бодежи и болки при притеснение.Мисля да поговоря с личния си лекар ако може да ми изпише тирохелп слоу или тирохелп хелп чух, че били ефикасни и помагали доста. Благодаря ви много.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-02-04 10:38:09
    Здравейте, Резултатите от направените изследвания са показателни за хипотиреоидизъм. Л-тироксинът е медикамент, който съдържа като активно вещество хормона левотироксин. Има същия ефект като тироксина - хормона, синтезиран по естествен път в щитовидната жлеза. Прилага се за лечение при намалена /хипо/ функция на жлезата. Хормонът се предлага в аптечната мрежа и като Levothyroxine. Диагнозата Автоимунен тиреоидит на Хашимото обикновено протича с хипотиреоидизъм, както е при Вас. FT4 /свободен тироксин/ е в граници на нормата, но близо до долната граница, а TSH /тиреостимулиращ хормон/ е висок, което означава, че най-вероятно другият хормон, който при Вас не е изследван - FT 3 /трийодтиронин/- е в недостатъчни количества. При тези стойности на TSH /14.1/, е добре да приемате предписаното лечение, тъй като хранителните добавки /Тирохелп/ не съдържат необходимия хормон, а само витамини, микроелементи и др., като допълнение към лечението. При неправилно лечение функцията на щитовидната жлеза отслабва още повече, състоянието се усложнява, засягат се и други органи. Жлезата Ви е запазена, след като произвежда Т4 в норма. И тъй като е твърде чувствителна към стрес и преумора, реагира със спазми и бодежи при такива състояния. Ревита предлага Тироидна подкрепа – съдържа необходимите за правилна функция вещества и се прилага в подкрепа на основната ХЗТ /хормонозаместителна терапия/, при субклинична форма на заболяването и профилактично.
    • Мадлен Чукалова-Сарандиева
    • 2021-02-02 17:26:22
    Здравейте, Д-р Петрова ! На 29г. съм , през 2018 г. бях диагностицирана с три солидно-кистични възела в десен лоб и два възела в ляв лоб - солиден хипое хогенен и кистичен. От тогава следя профилактично състоянието на жлезата, както и кръвните изследвания за нея. Никога преди не съм имала резултати над допустимите норми. Миналата седмица реших профилактично да изследвам отново жлезата при ендокринологът, който ме наблюдава. С изненада се установи, че предишните кисти и възли са изчезнали, останал е само един кистичен възел 8ммх4мм. Една от причините да посетя лекаря, също, беше, че наскоро качих килограми, които не са присъщи за мен - имайки се впредвид, че винаги съм се съобразявала да водя активен начин на живот, в комбинация със здравословно хранене и не съм променяла начина си на живот. Чувствам се отпаднала, подута и дебела. Отговорът на лекаря беше, че все още съм с нормални килограми и няма причина да се тревожа. Кръвните изследвания показаха следното : TSH- 1.96 (0.49-4.78) MAT - 589.60 ( 0 -35) TAT - 396.40 ( 0-115) По препоръка на ендокринолога си направих и глюкозо-толерантен тест Глюкоза 0 мин - 4,72 (3,3-6,0) Глюкоза 60 мин - 8,55 ( нямам реф,стойности) Глюкоза 120мин - 3,91 (0-7,8) Това,което искрено ме притесни е наличието на доста завишени антитела в организма ми . Според лекуващият лекар нямам никакви заболявания, след като tsh е в норма и ,че няма какво да се направи, за да се стабилизират показателите ми. Съответно не ми бяха предписани никакви лекарства и добавки. Реших да се посъветвам и с Вас, ако е удобно. Притеснявам се, че съм развила автоимунно заболяване - Хашимото. От скоро съм семейна и искаме да имаме и дете, а знам, че тези стойностти затрудняват зачеването. Моля да ме посъветвате, според Вас има ли начална форма на вид заболяване и трябва ли да пия някакви лекарства или добавки? С уважение, Мадлен Чукалова-Сарандиева
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-02-04 10:55:09
    Здравейте, Резултатите от направените изследвания показват нормални стойности за глюкозотолерантния тест и ТСХ, и високи стойности на MAT Микрозомални антитела и ТАТ Тиреоглобулинови антитела. Тези антитела се повишават при автоимунен процес в щитовидната жлеза. За уточняване на диагнозата е необходим ултразвуков преглед при ендокринолог. За точна диагноза се изисква и изследване на хормоните на щитовидната жлеза ФТ4 и ФТ3. След поставяне на точната диагноза и предписване на лечение, е добре да направите консултация със специалист по репродуктивна медицина, ако имате такава възможност. В големите МЦ по репродуктивна медицина практикуват ендокринолози и гинеколози с втора специалност по ендокринология. Там опитът при подобни състояния е най-голям и, надявам се, ще получите най-добрата помощ. Автоимунните заболявания се лекуват със здравословно хранене, хранителни добавки и здравословен начин на живот – подходящ дневен режим, спорт и физически упражнения, упражнения за релаксация, мисловни упражнения и т.н. Ревита предлага Тироидна подкрепа, Metabolic Advantage™, Alive! Prenatal Gummy Vitamins и др., но след поставяне на точната диагноза. П.С. За нормални стойности на кръвната захар, измерена на 60-ата минута при ГТТ се считат тези под 10 mmol/L (180 mg/dL).
    • Elora
    • 2021-02-04 20:14:11
    Уважаема д-р Петрова, Бях диагностицирана с Диабет тип 1 преди 13 месеца и по повод заболяването ми бяха направени серия от изследвания (вкл. и на щитовидната жлеза). Бих искала да Ви попитам какво е Вашето мнение и вероятно на какво се дължат следните промени в изследванията за период от 6 месеца: Август 2020: TSH: 7,82 FT4: 11,70 FT3: 2,56 Февруари 2021: TSH: 5,20 FT4: 14,7 FT3: 4,2 TPO антитела: 696 (при рефернтна стойност до 100) За съжаление, през Август 2020 TPO антитела не са били изследвани и тези високи стойности през Февруари 2021 са изключително изненадващи. Бих искала да Ви попитам, на база гореизложените резултати наблюдава ли се Хипотиреодизъм или друго отклонение от нормалното функциониране на щитовидната жлеза? Благодаря Ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-02-05 15:45:11
    Здравейте, Има лабораторни данни за автоимунен процес в щитовидната жлеза и други органи /в случая панкреаса/, като резултатите от февруари показват нормални стойности на хормоните / няма лабораторни данни за хипофункция/. Макар че за момента функцията е запазена, изследването от август показва, че при определени условия жлезата декомпенсира и функцията й се понижава / ТСХ високо, ФТ3 и ФТ4 – ниски/. За уточняване на състоянието Ви е необходима консултация с ендокринолог, УЗ преглед и, евентуално, допълнителни лабораторни изследвания. С данните от прегледа и лабораторията, лекарят ще прецени дали е необходимо лечение и подходящо ли е да приемате хранителни добавки, напр. Тироидна подкрепа и Алайв мултивитамини за жени, които снабдяват организма с всички необходими вещества за добър метаболизъм.
    • Моника
    • 2021-03-13 11:11:12
    Здравейте , стойностите към момента са ми : TSH- 7.347 TF3 - 3.820 FT4 - 14.09 ТАТ- 6.44 МАТ - 172.04 Какво бихте ме посъветвали да направя ? Чувствам се добре , косопада ме притеснява и сърцебиене от време на време. Благодаря ви предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-03-16 09:51:13
    Здравейте, Резултатите показват лека форма на субклиничен хипотиреоидизъм. Възможно е това състояние да е преходно и да отзвучи спонтанно, но клиничните наблюдения показват, че когато процесът е автоимунен, рискът да премине в явен хипотиреоидизъм е по-голяма. При вас са завишени МАТ - Микрозомалните антитела (TPO). Освен увеличения риск от прогресиране до явен хипотиреоидизъм, някои проучвания показват, че субклиничната форма може да е фактор за повишен риск от повишен общ холестерол, липопротеините с ниска плътност (LDL) – „лош“ холестерол и сърдечно-съдови заболявания, нарушения в настроението и умстнвената дейност, както и значително по-слаби мускули. При тези стойности на ТСХ, ФТ3 и ФТ4, при положение, че се чувствате добре, не се препоръчва лечение /ХЗТ/, а наблюдение с контролно изследване на антителата, ТСХ и ФТ4 след 1 – 3 месеца, според състоянието Ви. Добре е тогава да направите и липиден профил. Сега може да приемате хранителни добавки за лечение на проявените симптоми. Подходящи са Алайв мултивитамини за коса, кожа и нокти - Alive! Hair, skin & nails Multi-Vitamin, Магнезий и Екс-стрес при нужда. Здравословното хранене и двигателен режим могатда помогнат за възстановяването Ви и да Ви предпазят от усложнения.
    • Galya
    • 2021-03-21 17:14:54
    Здравейте! Преди няколко месеца разбрах, че имам хашимото. Болестта е непозната за мен и се стремя да науча повече за нея, полезните практики и начин на хранене. През годините винаги съм имала проблеми с ниско желязо и хемоглобин. Оказа се, че обилната менструация е причина за това. След курс от противозачатъчни, прием на желязо и хормони, нещата се подобриха временно. Спрях само желязото и няколко месеца по-късно към днешна дата изследванията ми са следните. Tsh : 4.73 (0.27- 4.20) Tat: 248. (0-115) Mat: 188.2 (0-34) желязо : 3.36 (6.60- 29.5) хемоглобин : 96. (120- 160) Б12 : 101 (145- 569) Появи се и дефицит на Б12. Ще ви бъда много признателна ако ми дадете някакви насоки и съвети, защото се чувствам съвсем объркана от посещения при хематолози, ендокринолози и т.н.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-03-23 11:34:33
    Здравейте, Добре е да направите още един курс с железен препарат, Фолиева киселина и Витамин В12 5000 мкг сублингвално, като междувременно се приложи сериозно лечение на проблемите с цикъла. Ако постоянно губите кръв в количество, което организмът ви не може да компенсира, постоянно ще сте с анемия, въпреки лечението й. Храната да е съобразена с анемията. Необходима е и консултация с гинеколог, за предпочитане в университетска АГ болница. https://www.google.com/search?q=%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D0%93+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0&rlz=1C1PRFC_enBG781BG781&ei=ZpdZYKqwOa2clwTkq58Y&oq=%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D0%93+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyCAghEBYQHRAeMggIIRAWEB0QHlC4kitYuJIrYNC7K2gAcAF4AIAB7AOIAZUGkgEHMi0xLjAuMZgBAKABAqABAaoBB2d3cy13aXrAAQE&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwiq-9nz8MXvAhUtzoUKHeTVBwMQ4dUDCA0&uact=5 д-р Петрова
    • Катя Петкова
    • 2021-03-22 14:38:40
    Здравейте, д-р Петрова, Бихте ли коментирали следните резултати от изследването ми - на 53 г. съм и при ехографско изследване констатираха възел на щитовидната жлеза: fT4 15.82 TSH 6.5 anti-TPO /MAT/ 208.3 anti-Tg /TAT/ 110.8 Vit D Total (25-ОН) 10.7
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-03-24 12:19:57
    Здравейте, При референтни граници за вит. Д 19,9 – 79,3 pg/mL, при вас има лабораторни данни за недостиг. Фт4 е в норма, а ТСХ леко завишен. При това и повишените микрозомални антитела /МАТ/, може да се предположи автоимунен тиреоидит със субклиничен хипотиреоидизъм, най-често при тиреоидит на Хашимото. Изследвания показват връзката между Болестта на Хашимото и Д хиповитаминозата. УЗ данните са специфични при Хашимото и се коментират от лекаря/ендокринолог, провел изследването и той трябва да постави диагнозата на база резултатите от изследванията, клиничния преглед и анамнезата.
    • Elesia
    • 2021-03-22 16:11:57
    Здравейте! Аз съм на 35 години с хроничен косопад. Изследвах следните хормони: TSH - 1.537 (0.35-4.94) FT3 - 2.860 (1.880-3.180) FT4 - 0.890 (0.70-1.48) Естрадиол - 90 (21-213) Прогестерон - 15.40 (1.2-15.9) Налично ли е заболяване на ЩЖ при мен, и ако - да, с какво да си помогна, за да избегна прием на хормон? С поздрав!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-03-24 13:50:51
    Здравейте, Тиреостимулиращият хормон и хормоните на щитовидната жлеза са в норма и от тези резултати няма данни за заболяване на щитовидната жлеза. Необходими са допълнителни лабораторни изследвания – ПКК, ДКК, микрозомални антитела /МАТ/, тиреоглобулинови антитела /ТАТ/, ултразвуково изследване /УЗ/ на щитовидната жлеза и клиничен преглед от ендокринолог, за да се постави точна диагноза. Възможно е причината за косопада да е хормонална или друга – анемия, лекарства, хиповитаминоза, хроничен стрес и непълноценно хранене и т.н., което ще се уточни след прегледа и допълнителните изследвания – тестостерон, ЛХ, ФСХ и съотношинието им, повторение на естрадиол в 3-5 ден от началото на цикъла и прогестерон в 21-23 ден и др., ако лекарят прецени, че е необходимо. Междувременно може да приложите средствата и методите, които се прилагат при всяко хронично заболяване – детоксикация на организма, здравословен начин на живот с минимум токсини и локално третиране. В случая- маски и масажи на скалпа с Кокосово масло, вътрешно Масло от Риган. за детокс на тялото се препоръчва Тисилин клийнс програма и продукти с Млечен бодил след нея. При тези стойности на хормоните не се препоръчва ХЗТ /хормонозаместителна терапия/.
    • Христина
    • 2021-03-23 12:34:26
    Здравейте, на профилактичните изследвания ми препоръчаха да се консултирам с ендокринолог. Бях на преглед и той ме изпрати на изследвания на хормоните и сега получих резултатите и съм притеснена, защото някои от стойностите са много завишени. Какво ще ми препоръчате: ХОРМОНИ TSH 4.71 mkIU/ml (0.27 – 4.2) TAT /A-TG/ 770.40 IU/mL (0 – 115.0) MAT /A-TPO/ 7.22IU/mL (0 – 34.0) Insulin 14.43 mkU/ml(2.60 -24.90) Глюкоза серумна 6.11mmool/L(2.78-6.11) HbA1C 6% ( до 6.4) Много Ви благодаря!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-03-24 16:58:47
    Здравейте, Леко завишен ТСХ и увеличени антитиреоидни антитела /ТАТ/ са лабораторен показател за автоимунен тиреоидит, най-често Болест на Хашимото. Другите резултати са в норма. Автоимунният тиреоидит на Хашимото е болест на щитовидната жлеза, която се проявява все по-често и най-вече при жените. Не е животозастрашаваща и ако хипофункцията се лекува адекватно и своевременно с ХЗТ /еутирокс/л-тироксин/, няма опасност от усложнения. Във вашият случай такава не се налага, но по-точна преценка ще направи ендокринологът в зависимост от клиничната картина и евентуално допълнителни изследвания – ФТ3 и ФТ4. За да се предпазите от задълбочаване на проблема и хипофункцията на жлезата, е необходимо да съобразите начина си на живот с профилактичните изисквания – подходяща диета, физическа активност, релаксиращи упражнения, достатъчно почивки през деня и здрав сън. Подходящи хранителни добавки са Тироидна подкрепа и Мултивитамини Алайв. https://revita.bg/blog/c/%d0%bd%d0%b5%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b8%d0%b6%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b6%d0%bb%d0%b5%d0%b7%d0%b0-%d1%81-thyro-vantage-ht-2
    • Ваня Калчева
    • 2021-03-23 13:13:42
    Здравейте , стойностите ми към момента са : TSH- 0.26 (0.27- 4.20) TF3 – 6.55 (3.10- 6.80) FT4 – 21.00 (12.00- 22.00) Аnti - Tg- 10.80 (до 115) Аnti - TPO – 9.45 (до 34) Триглицериди - 6.10 (до 1.7) HDL - холестерол - 0.81 (1.04- 1.2) ГГТ -78 (5- 38) Глюкоза - 7.68 (3.3- 6.0) Ходих на кардиолог и ендокардиолог и ме беше изписано глюкофаж,неосара ко,конкор коп 5 и липантил супра.Направих си и ЕГ на щитовидна жлеза -2 хетероехогенни лезии с 18 мм и 13 мм в десен дял;1 хетерогенна лезия с 18 мм в ляв дял;струма нодоза. Какво бихте ме посъветвали да направя ? Не се чувствам добре , притеснява ме честото и силно сърцебиене и учестения пулс/напоследък е винаги над 120/ . Благодаря ви предварително.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-03-24 17:00:51
    Здравейте, ТСХ е граничен, но под нормата, а щитовидните хормони в горна граница на нормата, което е показател за субклиничен хипертиреоидизъм – повишена функция на щитовидната жлеза. Антителата са в норма и възможна причина за състоянието ви е т.н. полинодозна гуша. Добре е да потърсите второ мнение при ендокринолог в специализирана болница по ендокринология. https://www.google.com/search?q=%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F&rlz=1C1PRFC_enBG781BG781&oq=%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F&aqs=chrome..69i57j0j0i22i30.4110j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    • гергана
    • 2021-04-02 10:19:38
    Здравейте, д-р Петрова, Силно впечатлена съм от времето, което отдавате да отговаряте тук, понякога на човек му трябва малко внимание и отношение, за да се успокои и да се справи с проблема си. При мен също се установи субклиничен хипотиреоидизъм през 2015-та, появиха се косопад, голяма отпадналост, мръзнене и затова отидох на ендокринолог. Тогава ТСХ беше 4,87; МАТ в норма, назначиха ми тогава 0,25 Л тироксин, но не започнах да пия, нещо се стреснах с този прием доживот. Впоследствие забременях с второто си дете и при консултация с друг ендокринолог и направени изследвания - ТСХ 9,195; МАТ 44, започнах прием на Л тироксин, вигантол, селен, омега 3, лимфомиозот. След раждането в края на 2017-та дозата на Лтироксина се установи на 50 мкг. Така го пия и до днес. Междувременно установявах, че нивата на вит.Д са под долната граница, въпреки приема на Вигантол по 20 капки седмично. ТСХ също не падна под 4 една година след раждането. По съвет на ендокринолога започнах да чета Протоколът Хашимото. В един момент спрях всички добавки назначени през бременността, вкл. вигантол. Започнах да приемам колаген, периодично куркумин. Използвах студеното време на март да си направя пак изследвания, картината е следната: Витамин B12 192.0 pmol/l 133 675 Витамин D тотал 25 (OH) 34.1 ng/ml 30 100 TSH 2.434 mIU/ml 0.38 5.33 FT4 10.26 pmol/l 7.0 15.96 FT3 4.95 pmol/l 3.8 6.0 Anti TPO /MAT/ 6.9 IU/ml 0 9.0 Anti-Tg /TAT/ 4.9 IU/ml 0 4.0 H Сега обмислям да пробвам да спра Лтироксина, затова се обръщам за съвет - как да го направя, по каква схема - в момента го пия по 50 всеки ден. Иска ми се да вярвам, че съм се поуспокоила, че колагенът е "поправил" червата и оттам усвояването на вит.Д, че куркуминът е намалил възпаленията и оттам антителата. Само не знам ТСХ дали няма пак да скочи и пак да имам онези ужасни симптоми от началото, но бих искала да пробвам без хормон. Какво бихте ме посъветвали? Благодаря за отделеното време! Поздрави, гергана
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-06 10:57:24
    Здравейте, Макар че ТСХ е в норма, хормоните на щитовидната жлеза са по-скоро към долна граница и има риск отново да изпаднете в хипофункция, ако сега спрете л-тироксина. По-добре е да продължите с усилията да нормализирате жизнените показатели и след 1-2 месеца, след контролно изследване, при добри показатели, да преминете за 1-1/2 месеца на минималната доза от 25 мкг и отново да изследвата ТСХ, ФТ4 и ФТ3. Ако показателите позволяват, може да останете на минималната доза и да не прекъсвате изцяло приема, тъй като рискът от влошаване и усложнения е много по-голям от предполагаемия риск на „доживотен“ прием. Дори, според мен, е по-добре да останете на 50 мкг и да контролирате 2 пъти в годината нивото на хормоните. След година-две, когато имате пълна увереност, че сте ок във всяко отношение, може да опитате да спрете хормона. За това е нужно преди всичко стабилно психо-емоционално равновесие, тъй като жлезата се повлиява от най-малките колебания в настроението и самочувствието.
    • Петя Спасова
    • 2021-04-10 07:48:36
    Здравейте, На 52 години съм и на 38 години бях диагностицирана с Териодит на Хашимото.От тогава приемам Еутирокс, като започнах с 25, а сега съм на 150микрограма.Преди година си оказа, че съм развила и подагра.Храненено при едното заболяване, изключва храни ,които мога да консумирем при другото, което ме обърква и не зная какво точно мога да приемам. Моля за Вашия съвет.Ето и резултатите от изследванията. Биохимия Име на теста (изследване) Флаг Резултат Единици Референтни стойности Пикочна киселина (Uric acid) ↑ 341.81 µmol/l 142.00 - 340.00 Хормонален анализ Име на теста (изследване) Флаг Резултат Единици Референтни стойности TSH ( Тиреотропен Хормон ) 1.610 mIU/l 0.300 - 4.200 Дали не мога да намаля приема на Еутирокс и може ли само с диета да регулирам нивата на пикочна киселина?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-14 08:13:55
    Здравейте, Може да опитате за около месец и половина да намалите дозата на 150/100 мкг през ден – 1 ден 150 мкг, 1 ден 100 мкг, като след това направите контролно изследване на ТСХ. Знаете, че в деня на изследването дозата не се приема, нали? Резултатът ще покаже какво да се предприеме след това. Пикочната киселина е на горна граница и може да я регулирате с диета и хранителна добавка, напр. Uric Acid Control Контрол на пикочната киселина. д-р Петрова
    • Иванка Ованезова
    • 2021-04-12 14:00:33
    Здравейте, бихте ли ми казали дали тези резултати са обезпокоителни: Хормони Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод FT3 4.73 pmol/l 3.1 - 6.8 ECLIA FT4 18.37 pmol/l 12.0-22.0 ECLIA TSH 1.37 uIU/ml 0.27 - 4.2 ECLIA TAT/anti-TG 144 IU/ml < 115 ECLIA MAT/anti -TPO 26 IU/ml < 34 ECLIA Благодаря Ви предварително!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-14 08:31:01
    Здравейте, Резултатите Ви са ОК, не са обезпокоителни. Има само незначително повишение на ТАТ, което може да е сигнал за автоагресия на имунната система в начална фаза, без други поражения и оплаквания. Или временно отклонение от нормата, като реакция към дразнител от външната или вътрешна среда. Необходима е консултация с ендокринолог и ултразвуково изследване на щитовидната жлеза. УЗ-то ще покаже дали има заболяване на жлезата, което е компенсирано, с нормални стойности на ТСХ, ФТ3 и ФТ4. Ако нямате оплаквания, които да се свързват с щитовидната жлеза и УЗ е в норма, може да се приеме, че сте здрава. Със здравословен начин на живот – храна, физическа активност, релакс, почивка и достатъчно сън, може да стабилизирате имунната система и да се предпазите от заболяване. Подходящи хранителни добавки Alive! Women’s Gummy Multivitamin Алайв! Мултивитамини за жени, Спирулина, Омега-3 МК.
    • Радостина
    • 2021-04-16 12:51:18
    Здравейте, интересува ме според вас, дали имам някаква болест свържана със щитовидната жлеза. ХОРМОНАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ TSH 2.87 mIU/l 0.3 4.5 FT4 16.83 pmol/l 11.45 22.1 TAT 31.91 IU/ml 0 95.0 MAT 342.70 IU/ml 0 30.0 H
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-04-20 09:48:20
    Здравейте, Изследваният хормон на щитовидната жлеза ФТ4 е в норма, ТСХ – също. Тиреоглобулиновите антитела – ТАТ също са в норма, леко завишени са микрозомалните антитела. Най-често такова повишение се наблюдава при Тиреоидит на Хашимото. За да се постави диагнозата е необходима консултация с ендокринолог, УЗ преглед и евентуално допълнителни изследвания по преценка на лекаря – ФТ3, тиреоглобулин. При около 5% от здравите хора също се наблюдават завишени МАТ. Това е показател за повишен риск от заболяване на щитовидната жлеза в бъдеще. Такива пациенти, с МАТ антитела, без симптоми на увредена функция на жлезата, подлежат на редовен контрол и наблюдение. Ендокринологичната консултация ще покаже дали при Вас е това. В такъв случай, като профилактика, може да приемате хранителни добавки в подкрепа на щитовидната функция, напр. Тироидна подкрепа, мултивитамини, Спирулина, Витамин Д, Омега -3, да се храните здравословно, да се стараете да почивате и да отпускате по-често. Щитовидната жлеза е много податлива към умора и стрес, а с възрастта става все „по-капризна“
    • Радина
    • 2021-04-26 14:28:26
    Радостина ,бихте ли ми писали на e-mail:abba1911@mail.bg. С аналогични показатели съм и ако може нещо да изкоментираме.
    • Йорданка
    • 2021-06-17 11:45:21
    Здравейте,д-р Петрова! Интересуват ме при тези резултати: fT4 1.040 ng/dl 0.70-1.48 TSH 3.096 uIU/ml 0.35-4.94 TAT 20.03 IU/ml <4.11 MAT 146.97 IU/ml 0-5.61 Моля за вашия коментар. Благодаря ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-06-18 16:06:05
    Здравейте, ТСХ /тиреостимулиращ хормон – произвежда се в хипофизата и регулира действието на хормоните на щитовидната жлеза/ и ФТ4 /свободен тироксин – хормон на щитовидната жлеза/ са в граници на нормата. Т.е., според това изследване, няма лабораторни данни за намалена или увеличена функция на щитовидната жлеза. Антителата ТАТ и МАТ са леко увеличени, което може да означава, че има автоимунен процес в щитовидната жлеза. За поставяне на точна диагноза е необходима консултация с ендокринолок, ултразвуков преглед на щитовидната жлеза и може би някои допълнителни лабораторни изследвания. Но невинаги леките отклонения в изследваните антитела означават проявен болестен процес. Вашият консултиращ лекар, според резултатите от изследването, ще Ви обясни дали се налага някакво лечение или само ще бъдете наблюдавана. д-р Петрова
    • Теодора
    • 2021-06-25 21:53:00
    Здравейте д-р Петрова,днес си правих изследвания на щитовидната жлеза.Това са резултатите: FT 3 4.082 pmol/l 2.250-6.000 FT 4 14.14 pmol/l 9.15 -23.86 TSH 3.140 mU/l 0.350-5.000 Anti TG 619.40 IU/l до 115.00 Anti TPO 93.30 IU/l до 12.00 Нямам поставена диагноза до сега. Има ли нещо притеснително в резултатите? Предварително ви благодаря за отделеното внимание!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-06-29 16:17:55
    Здравейте, Хормоните на щитовидната жлеза ФТ3 и ФТ4 са в норма, регулиращият ги хормон ТСХ – също. Антителата са повишени. Може да се предположи Автоимунен тиреоидит на Хашимото със запазена функция на щитовидната жлеза. Необходима е /и вероятно сте планувала такава/ консултация с ендокринолог и ултразвуково изследване на жлезата за уточняване на диагнозата. При запазена функция не се прилага лечение с медикаменти. Може да се приемат хранителни добавки за нормализиране на имунната система и в подкрепа на функцията на щитовидната жлеза като профилактика на отслабване на функцията й. Но най-важно е да се промени начинът на живот към напълно здравословен - хранене, физическа активност, отказване от вредни навици, освобождаване на стреса и т.н. може да го направите сама, като се информирате и приложите наученото на практика или като се обърнете към специалист по алтернативна медицина за изготвяне на индивидуален план за лечение. Подходящи хранителни добавки – Тироидна подкрепа, Селен, Омега-3 МК д-р Петрова
    • Йорданова
    • 2021-07-14 12:35:31
    Здравейте д-р Петрова, След рутинни изследвания през месец април, получих следните резултати: FT 3 ( свободен Т3 ) 4.36 pmol/l 3.20 - 6.80 FT 4 ( свободен Т4 ) 12.12 pmol/l 12.00 - 22.00 TSH ( Тиреотропен Хормон ) ↑ 7.180 mIU/l 0.300 - 4.200 TAT 41.66 IU/ml < 4.11 MAT 327.51 IU/ml 0, 350 – 4,940 След преглед при ендокринолог ми бе изписан Акутирокс 1,2 мл. в комбинация със селен. През месец юни повторих изследванията и резултатите бяха: FT 4 ( свободен Т4 ) 13.05 pmol/l 12.00 - 22.00 FT 3 ( свободен Т3 ) 4.64 pmol/l 3.20 - 6.80 TSH ( Тиреотропен Хормон ) 3.100 mIU/l 0.300 - 4.200 anti Tg ( TAT ) ↑ 323.00 IU/ml До 115.00 anti TPO ( MAT ) ↑ 105.90 IU/ml До 34.00 През месец юли резултатът е: FT 4 ( свободен Т4 ) 13.92 pmol/l 12.00 - 22.00 TSH ( Тиреотропен Хормон ) 3.270 mIU/l 0.300 - 4.200 FT 3 ( свободен Т3 ) 3.93 pmol/l 3.20 - 6.80 anti Tg ( TAT ) ↑ 167.00 IU/ml До 115.00 anti TPO ( MAT ) ↑ 93.65 IU/ml До 34.00 За момента нямам поставена диагноза, следващ преглед при ендокринолог ще минавам през месец октомври. Какво е Вашето мнение? Моля за коментар. Благодаря Ви!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-07-19 08:15:50
    Здравейте, Диагнозата трябва да постави ендокринологът, запознат с историята на заболяването Ви и фамилната обремененост, този който Ви лекува и наблюдава, който е назначил и проучил изследванията Ви и е направил УЗ на щитовидната жлеза. Изследванията показват, че заболяването е автоимунно и протича с хипофункция на жлезата, както най-често е при болестта на Хашимото. Също така показват, че лечението е успешно - ТСХ, ФТ4 и антителата постепенно се нормализират. д-р Петрова
    • МАРИАНА ГЪЛЪБОВА
    • 2021-07-14 15:17:01
    Здравейте, с Хашимото съм от 2014 г /тогава е установено/ на 59 год. Резултатите ми от тази седмица са следните: FT4 - 0,950 0,700-1,480 FT3 - 2,340 1,580 - 3,910 TSH - 5,423 0,350 - 4,940 TAT - 298,60 < 4,11 MAT - 174,31 0 - 5,61 Пикочна киселина 335,7 140-320 с отоци съм под колената и по-малки около глезените, също имам и разширени вени, като тези под колената ми бяха и в студено време. Също и качих около 7-8 килограма Декември имам прекаран Ковид Какво ви е мението? Приемам Л Тироксин 100
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-07-15 16:30:10
    Здравейте, Както знаете, Ковид може да засегне и сърдечно-съдовата ситема, съотв. всички тъкани и органи, но предимно т.н. слаби места. Хормоните на щитовидната жлеза, стимулиращият жлезата хормон /тиреостимулиращ хормон – ТСХ/ леко завишен, антитела – увеличени. Необходима е консултация с ендокринолог, за да се определи дали е нужна промяна в дозата на Л Тироксин. Пикочната киселина е леко увеличена, отоци по краката – възможно е засягане на бъбреците, необходими са допълнителни изследвания – креатинин, урея, УЗ на бъбреци и т.н. по преценка на консултиращия лекар. Отоците може да се дължат и на влошаване на състоянието на съдовете, вкл. вените, което ще се уточни при консултация с ангиолог. Възможно е оплакванията Ви да се дължат на прекарания Ковид и да отзвучат с времето. За укрепване на организма в периода на възстановяване са подходящи хранителни добавки с лечебни гъби - Reishi Mushroom/ Рейши 188 mg, Кордицепс , Мико Дифенс, и др. Мико Дифенс е комбиниран продукт, съдържащ лечебните гъби с най-големите ползи за здравето – Рейши, Кордицепс, Чага, Шийтаке и Химематсутаке. https://revita.bg/blog/c/5-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B8-%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD д-р Петрова
    • Катя
    • 2021-08-16 13:31:44
    Здравейте д-р Петрова, По-долу са моите рутинни изследвания: FT4 ECLIA - 15,79 pmoI/L референтни стойности 12-22 FT3 ECLIA - 5,71 pmoI/L референтни стойности 3.1 - 6.8 TAT Тиреоглобулинови антитела / Електро-хемилуминесценция 10,7 UI/ml <115 MAT Микрозомални антитела (TPO) / Електро-хемилуминесценция - 13,77 UI/mL <34 Моля за вашето мнение и коментар!
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-08-17 15:47:19
    Здравейте, Резултатите са в граници на нормата. Хормоните и антителата са в норма. Няма лабораторни данни за заболяване на щитовидната жлеза. Ако имате оплаквания във връзка с жлезата, е необходима консултация с ендокринолог и ултразвуков преглед. Ако е необходимо, той ще Ви насочи към консултация с друг специалист. д-р Петрова
    • Десислава Рангелова
    • 2021-09-03 14:30:08
    Здравейте преди около 7 години ми откриха хипофункция на щитовидната жлеза. Започнах лечение, което продължи около 1 година,като по време на терапията забременях. След раждането при направени изследвания се установи, че хормоните са в норма и спрях лекарствата. Следя постоянно на около 6 месеца хормоните тсх и фт4. И двата са в норма. Съответно 15,62 за фт4 и 3.430 за тсх. Въпроса ми е следния...С изследване само на тези два хормона достатъчно ли е или трябва да се пускат и други? Може ли толкова години след раждането хормоните да са в норма без лекарства. Според лекарката всичко е наред и няма нужда от притеснение. Нямам възли, само леко увеличение на жлезата при последното и преглеждане с ехограф. На колко време трябва да се прави това изследване с ехографа? Благодаря за отделеното време
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-09-09 07:18:30
    Здравейте, При някои заболявания на щитовидната жлеза е възможно възстановяване на хормоналния баланс на щитовидните хормони и необходимостта от ХЗТ /хормонозаместителна терапия/ отпада за неопределен период от време или за постоянно. При спокоен, здравословен начин на живот е възможно хормоните да останат в норма без ХЗТ, но е добре профилактично да подкрепяте жлезата с хранителни добавки. Обикновено се препоръчва Селен, Супер Селен комплекс и Витамин Е, Тироидна подкрепа /с 50 мкг калиев йодид/, витамин С, Омега – 3. Ако решите да правите профилактика, добре е да спазвате подходящата диета и да приемате през есенно-зимните месеци Тироидна подкрепа 1 опаковка, редувано със Супер Селен комплекс 1 опаковка. Ако храната Ви е бедна на витамини и незаменими мастни киселини, може да приемате и останалите препоръчани. През по-студените и облачни дни рискът от недостатъчност на жлезата е по-голям. Супер Селен комплекс и Витамин Е Тироидна подкрепа Поздрави, д-р Аелита Петрова
    • Милена
    • 2021-09-06 22:20:14
    Здравейте, с активен автоимунен тиреодит съм от 2016-та, с нехомогенна, лоша вътрешна структура на щитовидната жлеза. Без възли. На 57 години съм. Резултатите ми от 30.08.21 са следните: FT3 - 2.300 1.580 - 3.910 FT4 - 1.180 0.700 - 1.480 TSH - 1.439 0.350 - 4.940 TAT - 10.08 < 4.11 MAT - 108.19 0 - 5.61 Глюкоза - 5.19 3.3 - 6.0 Инслулин на гладно - 9.40 3.0 - 25.0 Пролактин - 10.37 5.18 - 26.53 Желязо - 12 6.0 - 26.0 Феритин - 146.5 4.63 - 204 Витамин Б12 - 402 187 - 883 латентен дефизит 100 предозиране MCV - 73.1 82 - 98 MCH - 23.8 26.5 - 32.0 RDW - 14.70 11.5 - 14.5 CYE/ERS - 18 <25 Лимфоцити - бр. / LYM 3.20 1.09 - 2.99 LDL - холестерол 3.89 <3.60; препоръчителни стойности <3.0 Креатинин 85 40 - 120 Урея 5 1.7 - 8.3 Пикочна киселина 237.9 140 - 320 Общ белтък 74 64 - 84 Албумин 50 35 - 55 Микроалбумин (еднократна порция) 36 <20 Helicobacter Pylori 0.06 (+) <0.05 (-) С отоци съм около кокалчетата на глезените и меката част на ръцете между кокалчетата. Сутрин, когато стана, краката ми са леко сковани и малко трудно стъпвам. Така е, докато се раздвижа. Също така от 6 месеца започнах да подпухвам под очите и леко подуване в ъгъла на горния клепач. Приемам L-Tiroxin 75 и L-Tiroxin 100 в събота. Моля, за Вашето мнение.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2021-09-09 07:23:37
    Здравейте, Има лабораторни данни за автоимунен процес в тялото, нарушена бъбречна функция и микроцитна анемия – анемия, при която тъканите и клетките не получават достатъчно кислород. За уточняване на диагнозата са необходими допълнителни изследвания и консултации –ПКК /пълна кръвна картина, във Вашите резултати не виждам хемоглобин, а и други от ПКК/ морфологиянаеритроцититеотнамазканаперифернакръв – мануална ДКК; глюкоза и гликиран хемоглобин, С-реактивен протеин, Ревматоиден фактор (RF) и други по преценка на лекаря. Възможен е ревматоиден артрит като причина за анемията и сутрешната скованост. Автоимунните заболявания често протичат по няколко заедно. Ако се прецени, може да се направи и консултация с кардиолог, за изключване на сърдечно заболяване като причина за отоците и микроцитната анемия /ако се потвърди такава/. Може би ще се наложи и уточняване на бъбречната функция. Добре е да започнете с консултация при ревматолог. Поздрави, д-р Аелита Петрова
    • Весела Иванова
    • 2021-10-24 20:52:18
    С останала малка част от щитовидната жлеза съм след опериране на възли в ляв и в десен лоб. Приемам L Тироксин ежедневно по 100 микрограма , При последни изследвания FT 4 ми е с малко завишени стойности -26,23pmol/ при норма на горна граница-22. Въпросът ми е да намаля ли приема на L Тироксина?

    Здравейте,

    Ако нямате симптоми за предозиране на л-тироксина – сърцебиене, изпотяване, нервно напрежение, безсъние и т.н. , по-добре е да останете на тази доза и след месец да направите ново изследване, което да включва  ТСХ, ФТ4 и ФТ3. През зимните месеци функцията на щитовидната жлеза може да отслабне и не е добре да намалите дозата без ясни причини за това. Ето защо, промените в дозата би трябвало да се правят от лекуващия лекар/ендокринолог.

    Изследване на хормоните се прави сутрин рано, на гладно и без да сте приела л-тироксин.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Диана
    • 2022-02-22 17:36:05
    Здравейте, с Хашимото съм и днес получих изследванията си Ft 4-17,05, TSH-19,50 , това не ми изглежда нормално, приемам 4 ml Аку тирокс от близо една година, но за втори път ми се случва ft 4 и TSH да са близки. Моля за вашето мнение?

    Здравейте,

    Ако стойността на ФТ4 е в pmol/L мерни единици, т.е. в норма, а ТСХ е повишен, това са лабораторни данни за субклиничен хипотиреоидизъм. Необходима е консултация с ендокринолог за актуализиране на лечението и редовно контролно проследяване на стойностите на ТСХ и ФТ4, тъй като има риск от преминаване към фаза на изявен клинично хипотиреоидизъм  и съответните усложнения.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Емили
    • 2022-10-20 11:16:13
    Здравейте , д-р Петрова! Вие отделяте много време ,за нас,за което Благодаря! Всички хормони на щитовидната са в норма, само паратхормона е 88,и вит Д е 34. Лекарката ми изписа селен,и вит Д по 6 капки на ден, постоянно.имам струма нодоза- възли на десен лоб. Ще се оправи ли парат хормона,и защо той е висок? Може ли за седмицата наведнъж да вземам вигантола,тоест 42 капки?Благодаря, бъдете здрава!

    Здравейте,

    Както знаете, Паратхормон се синтезира в паращитовидните жлези, които се намират зад щитовидната жлеза. Участва в регулацията на калция и фосфора в организма.  По механизма на отрицателната обратна връзка, пониженият калций води до повишен паратхормон. Паратхормон се увеличава и при по-нисък от нормата витамин Д, който е отговорен за поддържане на нормални нива калций в организма. При някои бъбречни заболявания също се повишава паратхормон.  При Вас витамин Д е понижен, съответно паратхормон – повишен. Ето защо Ви е предписан витамин Д, а селенът е в подкрепа на щитовидната жлеза. Тъй като хормоните й /на щитовидната жлеза/ са нормални, е необходима само профилактика на евентуални усложнения. Добре е след 2 – 3 месеца отново да се изследва паратхормон, за да се установи ефекта от дозата вит. Д, а също калций, фосфор и за бъбречна функция – креатинин, урея и урина. Тези изследвания са по-скоро профилактични, но е добре да се направят, особено ако имате някакви оплаквания или предразположение към бъбречни заболявания. След привършване на предписания селен, може да продължите с ThyroVantage HT™ Thyroid Support/ Тироидна подкрепа – продукт, който освен селен, съдържа всички вещества, необходими за нормална функция на щитовидната жлеза. Витамин Д приемайте, както Ви е предписан, така се усвоява по-добре.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Петя
    • 2022-10-23 09:38:04
    Здравейте, и аз имам Хашимото, но при нормални стойности на хормони. Дали трябва да приемам нещо?

    Здравейте,

    Може да приемате някой от продуктите в подкрепа на щитовидната жлеза, като профилактика на усложнения, особено сега, с наближаване на студените месеци, когато функцията на жлезата се забавя. Подходящи са Complexe THYROÏDE PurOligo Комплекс за щитовидната жлеза - комплекс от микроелементи в йонизирана форма, който поддържа основния метаболизъм и допринася за нормална функция на щитовидната жлеза; Schilddrüse pro Здраве за щитовидната жлеза със селен, витамин D3 и билки; ThyroVantage HT™ Thyroid Support/ Тироидна подкрепа – съдържа веществата, необходими за правилна функция на щитовидната жлеза; Triple Action Thyroid Тироидна подкрепа – с подобно действие.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Адриана Бориславова Грънчарова
    • 2023-01-24 11:59:24
    Здравейте! Аз направих две изследвания в две различни лаборатории. При мен има леко увеличение на TSH, ходих при ендокринолог, не откри нещо притеснително. Това показаха изследванията: ТАТ- 0.84 (референтна стойност 4.11) МАТ- 1.34 (референтна стойност 0 - 5.61) FT4- 1.050 (референтна стойност 0.700- 1.480) FT3- 3.310 (референтна стойност 1.580- 3.910) TSH- 6.930 (референтна стойност 0.350- 3.910) Моля Ви за съвет, трябва ли да се притеснявам? Благодаря предварително! Поздрави!

    Здравейте!

    Искам да направя кратка интерпретация на изследванията, които сте провели. Констелацията съответства на т.н. латентен или субклиничен хипотиреоидизъм. Принципно ако до момента не сте имали заболяване на щитовидната жлеза и сте искали да проверите дали има проблем с нейната функция, е напълно достатъчно да се изследва TSH, без останалите показатели. Диагнозата, която цитирам по горе, на практика означава, че жлезата е започнала да намалява продукцията си на щитовиден хормон F4 и това автоматично задейства хипофизата, която освобождава TSH. Тъй като това състояние е компенсирано на този етап- F4 е в норма. Често субклиничният  хипотиреоидизъм се съпътства от автоимунен тиреоидит на Хашимото. Доказателство за такова заболяване са повишените титри на ТАТ и МАТ. При Вас те са в абсолютна норма, така че и това не е повод за притеснение. Според международните консенсуси, макар и субклиничен, хипотиреоидизмът трябва да се лекува. Терапията е заместителна с щитовиден синтетичен хормон, приет под формата на таблета.

    Аз обаче на този етап препоръчвам друга алтернатива с хранителната добавка  Selenomethionin/ Селен (L-селенометеонин) по 1 капсула дневно за период от 3-4 месеца. Лявовъртящият изомер на селена е с много по-висока активност от другия, поради по-лесното усвояване от организма и постигането на по-голяма бионаличност в плазмата. Неговата роля е да стимулира превръщането на F4 в F3. Ако след този период резултата не е задоволителен, е уместно включване на синтетичния хормон. По този повод не е необходимо да се притеснявате.

    По интересен е според мен е факта, че правите едни и същи изследвания в две независими лаборатории. Очевидно това е така, защото нещо Ви тревожи като здравословен проблем. Ако желаете да споделите оплаквания, ще се радвам да Ви бъда от по-голяма полза.

     

    Поздрави!         

    Д-р Йовчева                                                                                                                  

    • Евелина Костова
    • 2023-03-23 15:43:51
    Здравейте, днес получих следните ресултати от кръвни изследвани: 1. fT3 -3.45, при норми от 4 до 6.8. 2. fT4-14.82, при норми от 12.3 до 20.2, 3. TSH-4.19 при 0.35 до 5. 4. МАТ 11, при 0-34, 5. ТАТ 22.2 при 0-115. Имам всички тези оплаквания от няколко месеца, че и повече. От потиснато настроение (дистимия) до хронична депресия Суха, бледа, уморена кожа Усещане за слабост, скованост или болка в краката Хронична умора Понижено сексуално желание Замъглено зрение, сухи очи, тъмни кръгове Болезнена и обилна менструация Нетърпимост на студ Загуба на коса Задръжка на течности, отоци, покачване на килограми Моля за съвет. Благодаря.

    Здравейте!

    Лабораторната констелация, характеризираща състоянието на щитовидната жлеза, не показва отклонения от референтните стойности. На практика това означава нормална функционална активност и отсъствие на автоимунен тиреоидит на Хашимото. Минимално снижените стойности на Т3 под долна граница не се интерпретират като самостоятелен проблем и не изискват коригираща терапия.

    Останалата клиника, която описвате, може да бъде диагностицирана като фибромиалгичен синдром. Той се асоциира с проблем на вегетативната нервна система и поради тази причина предлагам терапия, насочена към нейното седиране /успокояване/.

    Препоръчвам дълготраен прием /не по-кратък от 5-6 месеца/ на омега-3 мастни киселини, масло от крил Kril Oil 1000 mg- 2 капсули дневно. То проявява изключително висока биологична активност върху мозъчните структури, създавайки предпоставка за промяна в синтеза и нивата  на мозъчните невротрасмитери. Последните са отговорни за концентрационната способност, паметовите способности, състоянието на съня, промените в настроението, като раздразнителност, афекти, депресивни епизоди и много други. Уместно е и включване на L-Tryptofan, 120 капсули- 1 капсула дневно. Тази хранителна добавка представлява незаменима аминокиселина, т.е. не се произвежда от организма и затова е необходим внос отвън. Триптофанът активно участва в образуването на серотонин и подпомага справянето с депресивните прояви.

    Пожелавам успех.

    Д-р Йовчева

     

    • Megi
    • 2023-06-21 11:01:23
    Здравейте, при завишен МАТ, всичко друго в норма, нуждая ли се оат лечение. Благодаря.Мат-109 при норма до 100.

    Здравейте,

    При нормални хормони на щитовидната жлеза и ТСХ не се нуждаете от хормонозаместителна терапия. МАТ е леко завишен, което не винаги е патология. Необходима е и консултация с ендокринолог, за да се направи ултразвуково изследване на щитовидната жлеза. От резултатите и в зависимост от оплакванията Ви, ако има такива, ще се определят насоките за профилактика. Понякога, при гранични стойности на хормоните, но в норма, ако има оплаквания се назначава и лечение.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Йовка С.
    • 2023-06-22 21:26:25
    Здравйте,преди 1 година отидох на преглед при ендокринолог.При прегледа се установи че имам начален стадий на Хашимото,но каза ,че няма нужда от терапия за сега и да ходя на преглед на всеки 6 месеца.Даде ми да пия само Глюкофаж 500XR.При втория преглед,ми изписа Л-тироксин 50 мг на ден,от което не се чувствах добре и докторката ми каза да взимам само по 25 мг.Сега бях на трети преглед и докторката ми каза че и л-тироксина и глюкофажа ще бъдат за цял живот.Трудно ми и да го приема,защото ми се иска да не е така.Немога да крия ,че след като минах на лтироксин,симптомите ми се подобриха,.Последните изследвания резултатите са следните; FT3- 3.78 pmol/l ref. 3.20-6.80 ; FT4 - 12.46 pmol/l ref 12-22 ; TSH - 1.9600, ref 0.300- 4.2000. TAT- 661.90IU, ref do 115 ; MAT 187.60IU, ref do 34.00.CRP ми е 2.20 mg/l,ref do 5.00 mg/l.НОМА индексът ми е - 1.36 ,като до под 2.5 е норма.Докторката каза ,че нямам инсулинова резистентност но да продължавам с Глюкофажа.Бихте ли ме посъветвали дали да потърся друго професионално мнение или на този етап няма смисъл,или да се примиря ,че ще бъда на лтироксин.Също какви хранителни добавки бихте посъветвали да взимам.Благодаря предварително

     Здравейте!

     

    Първоначално бих искала да направя някои уточнения относно проблемите, които имате. Диагноза като начален стадий на Хашимото в клиничната практика не съществува. Говори се за автоимунен тиреоидит  с нормална функция на щитовидната жлеза и такъв, съчетан с понижена функция /хипофункция/. Заместителна терапия в първия случай не се налага. Необходимост от нея има при втори вариант. Прилагането на Л-Тироксин, при запазена функция за продължителен период от време, би могло да доведе до т.н медикаментозен хипертиреоидизъм /повишена функция/. Поради тази причина аз не споделям прием на този медикамент на този етап при Вас. Като алтернатива предлагам Л-Селенометионин 200- 1 таблета дневно. Хранителната добавка има доказана ефективност по отношение съхранение на щитовидната функция. При нормален индекс на инсулинова резистентност също приемът на Глюкофаж не е обоснован, освен ако с това лекарствено средство не се цели друг резултат /например редуциране на телесно тегло, лечение на съпътстващ поликистозен овариален синром, нарушен въглехидратен толеранс и др./. Ако споделите с мен конкретни ваши оплаквания ще дам по-точни препоръки. Теоретично е възможно да имате друг проблем, който не е отчетен.

    Оставам на разположение.

    Д-р Йовчева 

    • Йовка С.
    • 2023-06-30 16:11:22
    Здравейте Доктор Йовчева и благодаря за вашия отговор. Когато отидох преди една година за първи път на ендокринолог ,беше по настояване на моята майка ,която е с Хашимото повече от 20 години,но никога не е приемала синтетични хормони.Тогава оплакванията ми бяха,виене на свят преди,по време на и след всяко хранене,задух особено при изкатерване на стълби и продължителен разговор,емоционалното ми състояние беше доста нестабилно и всяко нещо ме разплакваше и имах по 2-3 паник атаки на седмица.Тогава ендокриноложката ми каза ,че засега няма нужда от хормо и ми даде само Глюкофаж,защото панкреасът ми произвеждал прекалено много инсулин.Немога да крия ,че като започнах приема на Глюкофаж,свалях килограми и се почувствах по -добре.Попитах докторката дали мога само с хранителен режим или трябва и Глюкофаж,тя ми каза ,че само с хранителен режим няма да стане.Декември месец при ,повторен преглед продължи Глюкофажа и допълни л-тироксина 25.Първоначалната доза беше 50,но не се чувствах добре,затова я намали на 25.Като добави хормона се почувствах още по-добре ,започнах и КПТ терапия,която ми помогна и ми повлия изключително добре.Хормонът и Глюкофажът съм ги спряла от 3 седмици и тези резултати ,които съм написала са от изследвания без лекарства.В момента нямам оплакванията,които имах преди.Преминах на безглутеново хранене,намалих млечните прод.,където мога замествам с козе,не консумирам соя и соеви продукти,изключила съм всички прости въглехидрати и захари,не консумирам месо,подсладители и преработени храни.Приемам хранителни добавки като омега -3,магнезий,вит.Д,цинк,келп,но с почивки.УЗИ от миналата седмица показа- ЩЖ увеличена 1-2 степен с плътно-еластична ст-ра ссс-рсд ясни тонове,ан 120/80, фр 74/мин.Горно гран р-ри изоехог с хипоехог зони ст-ра,единични фиброзни повлекла,без нодозни изменения.Единствено ТАТ МАТ и холестерола са ми завишени.Нямам открит ПКС ,нарушен въгл.толеранс или инсулинова резистентност.Което ме кара да се замисля,че проблемът е на психологическа и нервна основа повече,отколкото ЩЖ,и това пряко й влияе.Благодаря предварително

    Здравейте!

    Присъствието на панически атаки в анамнезата  задължава прием на суплементи, подпомагащи дейността на вегетативната нервна система. Последната притежава автономна регулация и поради това не подлежи на волеви контрол. На практика това означава, че състоянието, оставено без лечение, хронифицира и често се прибавят нови симптоми. Тъй като този дял на нервната система е отговорен за функционирането на вътрешните органи, жлезите с вътрешна секреция, кръвоносните съдове, мастните и потните жлези, при нарушена функция могат да се наблюдават многобройни симптоми. В тази връзка препоръчвам Rodiola Rosea -1 капсула дневно в продължение на 3-4 месеца. Екстрактът от златен корен е адаптоген и приспособява организма към условията на хроничен стрес. Паралелно е уместна RxOmega за жени- 2x1 капсула дневно по време на хранене. Мастните киселини, в оптимална концентрация, имат способността да преминават кръвно-мозъчната бариера и така способстват успокояването на нервната система. Допълнително предимство на хранителната добавка е съдържанието на масло от вечерна иглика, потенцираща ефекта на омегите.

    Оставам на разположение при възникнали въпроси.

    Пожелавам успех! Д-р Йовчева

    • Николина Иванова
    • 2023-12-14 09:51:29
    Здравейте! За първи път си направих изследвания за щитовидната жлеза. Причината е дългогодишна кашлица и прекомерно изпотяване. Резултатите са: ТАТ- 24,52 ; fT3- 2890; TSH - 3,245; fT4-1,170; MAT- 277,38. Имам ли основание да се притеснявам? Благодаря!

    Здравейте,

    2890 е записано грешно, нали? Стойността на fT3 е 2, 890 – гранично занижена. fT4 също е нисък. Антителата леко повишени. ТСХ в норма, но може да е грешка, тъй като зависимостта между Т3; Т4 и ТСХ е обратно пропорционална. Необходимо е да повторите изследването в друга лаборатория, като спазите изискванията за изследване. Няма повод за тревога. Най-вероятно е леко занижена функция на щитовидната жлеза поради автоимунно възпаление – Болест на Хашимото, често се наблюдава. Необходима е консултация с ендокринолог, УЗ на жлезата и съответното лечение според данните от прегледа, изследванията и оплакванията Ви.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

Нов коментар

Д-р Деяна Жекова
Лекар с опит в Спешна медицина, Вътрешни болести и Ендокринология. 
Сертифициран Тета лечител.

Интересува се от холистична медицина, насочена както към поддържане на комплексното здраве на човек- физическо, психическо и духовно, така и към справяне с причините за заболяванията, а не просто следствията им.

Продуктът беше успешно добавен в любими.