×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Черен списък на най-вредните храни

 

Какво да изключим от менюто си, ако искаме да намалим риска от развитие на нежелани болести и неразположения?

Едва ли има човек, който да не е чувал, че високо калоричните и мазни храни трябва да бъдат максимално избягвани. Няма съмнение, че това твърдение е вярно, но като че ли останалата част от списъка на вредни храни остава леко встрани от всеобщото внимание. Знаете ли кои са те? Това са храните със съдържание химикали, токсични тежки метали, ГМО и изкуствени съставки, присъстващи основно в продуктите, които консумирате предимно по празниците.

И така, страшните истини за храната, които никой не ви е казал досега, можете да научите от тук!

 

Изкуствено оцветените сладкиши

Всичко, което съдържа изкуствени оцветители, сериозно уврежда здравето ви. Особено през периода на празниците, хората сякаш полудяват по всякакви кексове, бисквити, сладки и други сладки продукти, наричани „лакомства“, които са пълни със синтетични багрила.

За съжаление, именно тези продукти са най-предпочитани от децата, но всички съвременни клинични проучвания по въпроса са категорични, че консумацията им води до Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност ( на англ. Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD).

При проучвания е доказано, че менюто на децата със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), трябва напълно да изключва храните, съдържащи изкуствени добавки, като аромати, оцветители и консерванти. Експертите твърдят, че абсолютното въздържание от тези химикали, води до намаляване на симптомите на СДВХ при огромен процент от тези деца.

 

Растителни мазнини

Освен източник на транс мазнини, растителните мазнини съдържат и кадмий – тежък, токсичен метал, чието натрупване в организма води до сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, болести на черния дроб и панкреаса, хронична умора и др.

Освен това, почти всички растителни мазнини са направени от генетично модифицирана соя. Растителните мазнини присъстват в огромната част от купешките сладкиши и преработени храни, особено в бисквитите, вафлите, полуготовите супи, бонбоните, пържените картофки, предлагани във веригите за бързо хранене, торти, маргарин.

Бъдете предпазливи, ако на етикета на продукта, който сте решили да купите има надписи „Частично хидрогенирано соево масло“ или „Частично хидрогенирано зеленчуково масло“.

Транс мазнините, присъстващи в състава на растителните мазнини, са пагубни за човешкото здраве! Най-често, те предизвикват развитие на сърдечно-съдови болести, повишават нивата на „лошия“ холестерол, складират телесните мазнини в коремната област, водят до значително покачване на теглото.

 

Преработени с натриев нитрит меса

С натриев нитрит се обработват много от месните продукти, като различните пушени меса, наденица, бекон, колбаси, почти всички пакетирани меса. На него се дължат приятния вкус и (уж) естествения червен цвят на месата. При прекомерна консумация обаче, той действа като отрова.

Натриевият нитрит спира размножаването на бактериите, но при приготвянето на месото на висока температура, се преобразува в химически активно канцерогенно съединение.

Натриевият нитрит увеличава риска от развитие на левкемия, рак на панкреаса, рак на дебелото черво, мозъчен тумор и др. Ако все пак сте достатъчно неразумни, за да слагате в устата си подобни продукти, заедно с тях приемайте и достатъчно витамин С, който възпрепятства образуването на канцерогенни нитрозамини, следствие консумацията на натриев нитрит.

 

 

Мононатриев глутамат

Мононатриевият глутамат присъства в огромни количества в редица храни и се използва основно като овкусител. Поради това, той води до пристрастяване към храната и естествено – до преяждане.

 

Мононатриевият глутамат се използва, за да подсили хубавия, натурален аромат на различни храни, включително месо, морски храни, зеленчуци, вафли, чипсове, замразени храни, пастети, бургери, супи на прах, бульони на прах и др. Той обаче води до пристрастяване и действа като неврологична отрова, причинявайки смъртта на нервните клетки. Не консумирайте храни със съдържание на мононатриев глутамат, ако искате да запазите мозъчните си клетки!

 

След всичко казано до тук, остава само да ви посъветваме още веднъж – четете внимателно етикетите на продуктите, които купувате. 

Коментари (2)

    • ХУБАН
    • 2014-04-04 13:40:01
    Ако прочетете внимателно всичко това , което сте написали в тази статия , излиза , че няма какво да ядем.Което не омаловажава статията. Това , че е полезна никой не отрича .И по последни данни 74% от написаното на етикетите на хранителните продукти не отговаря на съдържанието им.Така , че много по добре и по полезно за нас читателите е по добре , ако знаем какво да ядем, ане какво да НЕ.......
    • Sonia
    • 2014-04-04 13:51:41
    Здравейте, Напълно сме съгласни с Вас. За съжаление е трудно да се напише такава статия, защото дори и Агенцията по безопасност на храните не знае какво се съдържа в даден продукт и нямат право да изследват съдържанието дали отговаря на съдържанието на етикета...Изводът оставяме на Вас... Хубав ден, Соня Атанасова www.revita.bg

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.