×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Ваксината може да спаси животПроектът на Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012-2016 вече може да се прочете на сайта на Министерството на здравеопазването. Целта на Програмата е да се намали заболяемостта от рак на маточната шийка. Това може да стане чрез имунизация на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции. По този начин ще се ограничи разпространението на инфекцията. Програмата ще засегне най-вече 12-годишните момичета преди започване на полов живот, каквато е практиката в европейските държави. Това е възрастта, при която се очаква максимална ефикасност на  имунизацията срещу човешките папиломни вируси.
Имунизациите  ще бъдат предхождани от широка информационна кампания, изграждане на центрове за консултиране, провеждане на здравно обучение по училищата в рамките на учебната програма, срещи с родители, лични лекари, педиатри, АГ специалисти. Експертите се надяват да имунизират до  75% от момичетата на 12 години. Това позволява действителното ограничаване на онкогенните HPV инфекции и причинявания от тях рак на маточната шийка.

Какво представлява заболяването?
Ракът на маточната шийка (РМШ) е заболяване с висока честота и неблагоприятната прогноза. Тези фактори определят неговото значение като тежък проблем на съвременното общество. Ежегодно в света се регистрират около 500 000 нови заболели и 250 000 смъртни случаи. В Европейския регион на Световната здравна организация РМШ е втората по честота форма на раково заболяване при жените от 15- до 44-годишна възраст, след рака на гърдата. Данните показват, че всяка година нови 60 000 жени развиват РМШ и почти половината от тях умират от заболяването.  В Източна Европа средната смъртност от РМШ е над два пъти по-висока, отколкото в останалите части на региона.
У нас през последните години е налице трайна възходяща тенденция на годишните показатели за заболяемост и смъртност. Според данните на Националния раков регистър, честотата на новооткритите случаи на РМШ се е увеличила почти трикратно. Годишно новите случаи на заболяването са 1 100 - 1 200, а  случаите на смъртен изход - между 350 и 400. Това означава, че всеки ден в България умира по една жена от РМШ и се диагностицират три нови случая на заболяването.
Профилактичните ваксини РМШ са най-новото постижение на съвременната медицина в контрола на раковите заболявания чрез средствата на ваксинопрофилактиката. Сравнителната оценка на алтернативите за профилактика на РМШ (първична профилактика чрез ваксинация; вторична профилактика чрез скрининг или пасивно поведение чрез лечение на откритите случаи), показва, че като обща стойност разходите за ваксинация на една целева група от момичета преди започване на полов живот са най-ниски. Разходите за скрининг са приблизително три пъти по-високи и са изчислени за еднократно организиране.  В зависимост от възрастта на жената подобен скрининг трябва да се провежда на всеки 3 до 5 години. Най-висока е стойността на разходите при пасивно поведение, защото то е свързано с изключително високи индиректни разходи и загуби, поради преждевременна смърт на жените с късно установен РМШ.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.