×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Тиреоидит на Хашимото

 

 

В края на 2015 г. гръцкото издание Списание за ядрена медицина публикува изследване на гръцки изследователи, които са открили връзка между ниските нива на витамин D в организма и увеличаването на специфичен маркер за автоимунна болест, позната като тиреоидит на Хашимото. При тиреоидита на Хашимото имунната система атакува щитовидната жлеза, което може да доведе до хипотиреоидизъм.

 

Изследването включва 218 пациента с тиреоидит на Хашимото с нормални нива на TSH (тироиден стимулиращ хормон). Пациентите в изследването живеели на остров Крит, където слънцето грее дълго през деня, а това е от значение за образуването на витамин Д. Били направени кръвни тестове, които да измерят нивата на серумен 25-хидроксивитамин Д и други стойности. Диагнозата Хашимото била потвърдена при всички пациенти чрез изследване с ултразвук и поради повишените нива на определени антитела. При 85.3% от пациентите били открити понижени нива на витамин Д – по-малко от 30 нанограма за милилитър. Нивата на антитиреоидната пероксидаза били значително повишени при определени групи, но приемът на 1200 до 4000 IU витамин Д дневно в продължение на 4 месеца довел до 20.3% понижаване на същото вещество в края на изследването.

 

„При голяма част от пациентите с тиреоидит на Хашимото, които живееха или работеха на остров Крит,се наблюдаваха ниски серумни нива на 25-хидроксивитамин Д свързани обратнопропорционално със серумните специфични антитела“, казва д-р Елиаз Мазокопакис. „Нашето изследване показва, че 4 месеца по-късно добавките с холекалциферол (D3) при тези пациенти е довело до значително понижаване (20.3%) на серумните нива на същите специфични антитела. Тези открития предполагат, че дефицитът на витамин D може да бъде свързан с патогенезата на тиреоидит на Хашимото, както и че приемът на добавки с витамин Д може да помогне в лечението на Хашимото.“

 

През февруари 2016 година в специализираното издание Журнал за клинична онкология излиза статия на д-р Адам Мърфи и неговите колеги от Северозападния университет, според която има връзка между ниските нива на серумен витамин D и агресивния рак на простатата, който е свързан с по-малък шанс за оцеляване в сравнение с неагресивната форма.

 

Изследването било проведено с 1760 жители от района на Чикаго, между които 190 мъже с премахната простата вследствие от рак на простатата. Били изследвани нивата на 25-хидроксивитамин Д преди операциите. 87 мъже имали признаци на агресивна болест по време на операциите. Ниските нива на витамин Д (под 30 нанограма на милилитър) са свързани с 2.64 пъти по-голям риск от неблагоприятна патология в сравнение с високите нива на витамина. Откритията могат да помогнат да се определи кои пациенти може да бъдат подложени на активно наблюдение, което е вариант за хората с неагресивна форма на болестта.

 

„Дефицитът на витамин D е показателен биомаркер за агресивен рак на простатата,“ коментира д-р Мърфи. „Мъжете с тъмна кожа, нисък прием на витамин D или слабо излагане на слънце трябва да бъдат тествани за дефицит, когато им бъде поставена диагнозата рак на простатата. Дефицитът може да бъде компенсиран с добавки, тъй като при продължителна зима и при работа в офис по цял ден, витаминът няма как да бъде набавен по естествен начин. Превантивният прием на витамин D също е добър вариант при мъжете в риск от рак на простатата.“



 

 

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.