Grape Seed Extract 100:1/ Гроздово семе 100 mg x 90 капсули
Благотворните свойства на гроздето са познати от хиляди години насам. Още древните народни лечители от европейските и близкоизточните народи са използвали различните части на гроздето за лечение на редица здравословни проблеми. Така например, неузрелите гроздови зърна са се използвали при запек и и други стомашни разстройства, а лозовите листа – при възпаления и повърхностни наранявания по кожата. Главните активни съставки в гроздето, отговорни за лечебния му ефект, са полифенолите – антиоксидантни съединения, които според химичната си структура се класифицират в няколко основни групи: флавоноиди, лигнани, стилбени и фенолни киселини. Ключова роля на полифенолите е, че осигуряват защита срещу реактивните кислородни видове, които ускоряват процесите на стареене и увеличават риска от сърдечносъдови и метаболитни нарушения.
Гроздето (Vitis vinifera), или обикновената гроздова лоза, е представител на рода Vitis от семейство Лозови (Vitaceae). То е сред най-важните растителни видове в човешката цивилизация и култивирането му от дивата (горска) лоза V. vinifera subsp. Sylvestris се е случили преди хиляди години. С днешна дата се срещат между 5 000 и 10 000 сорта Vitis vinifera, някои от които имат важно стопанско значение за добива на десертно грозде и производството на вино.
Произход и разпространение
Лозата е култивирана преди повече от 10 000 години. Най-ранните археологически свидетелства за производство на вино чрез ферментация на грозде са от региона на Кавказ и датират от късния неолит или ранния халколит. Мащабен генетичен проект от 2006 година анализира произхода на над 110 съвременни сорта грозде и ограничава мястото на произхода им до съвременна Грузия. Тези данни съответстват на най-ранните находки, съдържащи керамични отломки със следи от вино, датирани към периода около 8000 година пр.н.е. в Грузия и около 5000 година пр.н.е. в Иран. В средата на V хилядолетие пр.н.е. винопроизводството достига Егейска Македония, където са намерени най-старите следи от смачкано грозде. В Армения е открита цяла винарна, датирана около 4100 година пр.н.е. В Древен Египет - фрески, изобразяващи лозя и вино, както и делви със записани данни за реколтата. Разпространението на виното в Средиземноморието се дължи на финикийците, които развиват мащабна търговия с ферментиралия плод на лозата. Впоследствие древните гърци, а по-късно и римляните възприемат правенето и употребата на вино като важна част от живота си. Създавайки обширна империя, римляните разпространяват лозарството и винарството в цяла Европа. Значението на виното става още по-голямо с възникването на християнството и се превръща в част от символиката му. Постепенно виното става и важна търговска стока и днес се добива от винаро-лозарски комплекси на всички континенти, с изключение на Антарктида. Екстрактът от гроздови семки е страничен продукт от производството на вино след екстрахиране, изсушаване и пречистване на семките до получаване на богат на полифеноли продукт, който има документирани антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Екстрактът от гроздово семе намира широко приложение в производство на хранителни добавки с лечебни цели, а също така и в козметиката.
Описание на растението
Лозата е многогодишно растение с мощна коренова система. Едногодишните пръчки са дълги 3 – 5 м. с членесто устройство. Листата са целокрайни или длановидно нарязани (най-често 5-делни) и назъбени. Съцветието на лозата е сложен грозд или метлица. Цветовете са дребни, зеленикави. Плодът е от тип „ягода“ с една до 4 малки твърди семки (при някои сортове – с безсеменни плодове).
Състав
Грозде: съдържа 70 – 85% вода, въглехидрати-15-30%, органични киселини – 0,3 – 1,5%, танини – 0,01 – 0,1%, азотни вещества -0,03 – 0,17%, минерални вещества – 0,3 – 0,5%, витамини A, B1, В2, В6, С и PP. Гроздови семки (гроздово семе): те са истинска съкровищница на полезни хранителни вещества, мощни антиоксиданти и редица ценни фитонутриенти. Основните им ефекти се свързват с действието на антиоксидантите и тяхната активност да потискат възпалителните протеини. Сред тях изпъква процианидинът, който може да съставлява до 90% от антиоксидантите в гроздовото семе. Известно е, че при орален прием той метаболизира в катехини, подобни на тези в зеления чай. Наричат го още "тайният витамин срещу остаряването" и това изобщо не е случайно. Според проучвания той увеличава времето на тромбоцитна агрегация и кръвосъсирването и може да стимулира разширяването на кръвоносните съдове, което води до подобрено кръвоснабдяване на тъканта. Той предпазва от преждевременно стареене като забавя появата на старчески петна и бръчки. Кверцетинът е на второ място като присъствие в гроздовите семки, като достига до 8 процента. Много проучвания показват, че гроздовото семе влияе положително на азотния баланс в тялото. Процианидините имат и пряк ефект върху ензимната активност в тялото, като успешно потискат някои метаболитни ензими като ароматаза или храносмилателни ензими като алфа-амилаза и липаза. В екстракта се съдържат, макар и в малки количества, антиоксиданти като рутин, ресвератрол, катехин и епикатехин. Именно наличието на ресвератрол се свързва с намаления риск от сърдечни заболявания и удължаване на живота. Ресвератролът действа като естествен антибиотик и има изключително силни антиоксидантни и антибактериални свойства. Той има благотворно влияние върху клетъчната комуникация. В състава на екстракта от гроздово семе влизат още ценни витамини като А, С и Е. Високата концентрация на витамин Е изпълнява защитна функция в организма, стабилизира циркулацията на кръвта в тялото и намалява опасността от образуването на тромби. Особено ценен е срещу заболявания на сърдечно-съдовата система, а други важни негови качества се свързват с поддържането на свежа кожа и блестяща коса.
Действие на основните съставки:
Линолова киселина– най-разпространената омега-6-мастна киселина, важна за сърцето и мозъка.
Фенолова киселина– полифенол с многоспектърно здравословно действие.
Галова киселина– вид танин с полезно действие за мозъка.
- Процианидин - вид катехин с мощно антиоксидантно действие.
Витамин Е – мастноразтворим витамин с мощно антиоксидантно действие
Витамин С– водноразтворим витамин с антивирусно и антиоксидантно действие
Полифеноли – ресвератрол, кверцетин, катехин и епикатехин, всички от които притежават доказани анти-състаряващи, противовъзпалителни и оздравителни ефекти.
За какво помага
Екстрактът от гроздови семки намира най-голямо приложение за лечението и профилактиката на сърдечно-съдови заболявания като инфаркт на миокарда, инсулт, хипертония и атеросклероза. Той укрепва кръвоносните съдове, намалява „лошия холестерол“ и понижава кръвната захар, поддържайки я в допустими граници. Редовният му прием забавя процесите на стареене на клетките, затова и едно от най-честите му приложения се свързва с ефекти върху кожата и косата. Действа като мощен имуностимулатор и понижава риска от вирусни и бактериални инфекции. Доказано подобрява функциите на мозъка и понижава риска от деменция. Намалява оксидативния стрес и съпътстващите го процеси на пероксидация на клетката, причина за появата на хронични заболявания като сърдечно-съдовите заболявания, деменция, диабет тип 2, артрит и дори разширени вени. Едно от основните действия на екстракта се свързва с подобряване циркулацията на кръвта, което е особено важно за лечението на болестите на Паркинсон и Алцхаймер. Редовният прием на екстракт от гроздови семки води до понижен риск от развитие на вирусни инфекции, бактериални инфекции и алергични реакции. Високото съдържание на полифеноли и флавоноиди пък стимулира производството на колаген, което води до понижен риск от развитие на артрит, остеопороза, подагра и рахит. И не на последно място: екстрактът засилва метаболизма и понижава риска от развитие на наднормено тегло, затлъстяване и хиперлипидемия. Осигурява колагенова защита, водеща до положителни резултати срещу бръчки, суха кожа, възрастови изменения на кожата. Помага при патологии на окото: глаукома, диабетна ретинопатия, дегенерация на макулата и други.
Основни действия
- Антиоксидантно
- Имуностимулиращо
- Противовъзпалително
- Подобряващо циркулацията на кръвта
- Антибактериално
- Антивирусно
- Въглехидратен блокер
- Инхибиращо окисляването на LDL-холестерола
- Противоалергично
- Регенериращо (кожа, коса)
Ползи от гроздовите семки, потвърдени от науката
- За намаляване на кръвното налягане
- Може да подобри притока на кръв
- За намаляване ефектите от оксидативен стрес
- Може да подобри нивата на колаген и здравината на костите
- Поддържа работата на мозъка
- Може да подобри бъбречната функция
- Може да инхибира инфекциозния растеж
- Предпазва черния дроб
- За заздравяване на рани и подобряване състоянието на кожата
Любопитни факти
- Отглеждането на грозде е най-голямата хранителна индустрия в света.
- Една бутилка вино съдържа 1,4 кг грозде.
- Средностатистическият човек изяжда по 8 кг грозде на година.
- Гроздето е подходящо при диети, въпреки че много хора го отричат заради високите количества захар.
- На територията на днешните български земи вино започва да се прави преди около 5000 години, а траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността. Богът на виното Дионис е сред най-почитаните от тях божества.
- Най-скъпото грозде в света е от сорта Руби Роман. Един грозд от него е продаден по време на търг в Япония за 9800 долара.
- Официалният световен рекорд за ядене на грозде е 4 кг за десет минути. Той е поставен от жител на Ню Йорк, световен шампион и по ядене на сладолед.
Приложение. Екстрактът от гроздови семки се предлага като хранителна добавка под формата на капсули. Ефективните дози варират между 200 и 400 мг., а препоръчителната максимална дневна доза е 600 мг. Комбиниране с други съставки. Гроздовото семе е мощен антиоксидант и като такъв може да се комбинира с други антиоксиданти. Eфективни съчетания се получават със зелен чай, куркума, боровинка и ресвератрол. За поддържане на сърдечното здраве гроздовото семе може да се комбинира със зелен чай, чесън, гинко билоба и глог. Възможни нежелани ефекти. Екстрактът от гроздови семки се отличава с ниска токсичност, когато се касае за прием за дълъг период от време в порядъка на 200-400 мг дневно. Дози до 600 мг. дневно не водят до нежелани странични ефекти, макар че в редки случаи може да се появи гадене и раздразнение на стомаха. Гроздовото семе не се препоръчва на хора с ниско кръвно налагане, тъй като разширява кръвоносните съдове и може да предизвика допълнително спадане на кръвното. То може да повлияе негативно и на пациенти с проблеми с кръвосъсирването. Не се препоръчва приема на гроздово семе с медикаменти от категорията на антикоагулантите. Екстрактът потиска активността на някои храносмилателни ензими и може да затрудни усвояването на храната, особено въглехидратите. Не се препоръчва прием при хора с алергии към грозде, бременни и кърмещи, поради липса на достатъчно данни за странични ефекти.
Коментари (0)
Нов коментар