×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Гроздови семки
Екстрактът от гроздови семки - полезен за здравето на сърцето и кръвоносните съдове

Благотворните свойства на гроздето са познати от хиляди години насам. Още древните народни лечители от европейските и близкоизточните народи са използвали различните части на гроздето за лечение на редица здравословни проблеми. Така например, неузрелите гроздови зърна са се използвали при запек и и други стомашни разстройства, а лозовите листа – при възпаления и повърхностни наранявания по кожата. Главните активни съставки в гроздето, отговорни за лечебния му ефект, са полифенолите – антиоксидантни съединения, които според химичната си структура се класифицират в няколко основни групи: флавоноиди, лигнани, стилбени и фенолни киселини. Ключова роля на полифенолите е, че осигуряват защита срещу реактивните кислородни видове, които ускоряват процесите на стареене и увеличават риска от сърдечносъдови и метаболитни нарушения.



Гроздето (Vitis vinifera), или обикновената гроздова лоза, е представител на рода Vitis от семейство Лозови (Vitaceae). То е сред най-важните растителни видове в човешката цивилизация и култивирането му от дивата (горска) лоза V. vinifera subsp. Sylvestris се е случили преди хиляди години. С днешна дата се срещат между 5 000 и 10 000 сорта Vitis vinifera, някои от които имат важно стопанско значение за добива на десертно грозде и производството на вино. 


Произход и разпространение

Лозата е култивирана преди повече от 10 000 години. Най-ранните археологически свидетелства за производство на вино чрез ферментация на грозде са от региона на Кавказ и датират от късния неолит или ранния халколит. Мащабен генетичен проект от 2006 година анализира произхода на над 110 съвременни сорта грозде и ограничава мястото на произхода им до съвременна Грузия. Тези данни съответстват на най-ранните находки, съдържащи керамични отломки със следи от вино, датирани към периода около 8000 година пр.н.е. в Грузия и около 5000 година пр.н.е. в Иран. В средата на V хилядолетие пр.н.е. винопроизводството достига Егейска Македония, където са намерени най-старите следи от смачкано грозде. В Армения е открита цяла винарна, датирана около 4100 година пр.н.е. В Древен Египет - фрески, изобразяващи лозя и вино, както и делви със записани данни за реколтата. Разпространението на виното в Средиземноморието се дължи на финикийците, които развиват мащабна търговия с ферментиралия плод на лозата. Впоследствие древните гърци, а по-късно и римляните възприемат правенето и употребата на вино като важна част от живота си. Създавайки обширна империя, римляните разпространяват лозарството и винарството в цяла Европа. Значението на виното става още по-голямо с възникването на християнството и се превръща в част от символиката му. Постепенно виното става и важна търговска стока и днес се добива от винаро-лозарски комплекси на всички континенти, с изключение на Антарктида. Екстрактът от гроздови семки е страничен продукт от производството на вино след екстрахиране, изсушаване и пречистване на семките до получаване на богат на полифеноли продукт, който има документирани антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Екстрактът от гроздово семе намира широко приложение в производство на хранителни добавки с лечебни цели, а също така и в козметиката.


Описание на растението

Лозата е многогодишно растение с мощна коренова система. Едногодишните пръчки са дълги 3 – 5 м. с членесто устройство. Листата са целокрайни или длановидно нарязани (най-често 5-делни) и назъбени. Съцветието на лозата е сложен грозд или метлица. Цветовете са дребни, зеленикави. Плодът е от тип „ягода“ с една до 4 малки твърди семки (при някои сортове – с безсеменни плодове).


Състав

Грозде: съдържа 70 – 85% вода, въглехидрати-15-30%, органични киселини – 0,3 – 1,5%, танини – 0,01 – 0,1%, азотни вещества -0,03 – 0,17%, минерални вещества – 0,3 – 0,5%, витамини A, B1, В2, В6, С и PP. Гроздови семки (гроздово семе): те са истинска съкровищница на полезни хранителни вещества, мощни антиоксиданти и редица ценни фитонутриенти. Основните им ефекти се свързват с действието на антиоксидантите и тяхната активност да потискат възпалителните протеини. Сред тях изпъква процианидинът, който може да съставлява до 90% от антиоксидантите в гроздовото семе. Известно е, че при орален прием той метаболизира в катехини, подобни на тези в зеления чай. Наричат го още "тайният витамин срещу остаряването" и това изобщо не е случайно. Според проучвания той увеличава времето на тромбоцитна агрегация и кръвосъсирването и може да стимулира разширяването на кръвоносните съдове, което води до подобрено кръвоснабдяване на тъканта. Той предпазва от преждевременно стареене като забавя появата на старчески петна и бръчки. Кверцетинът е на второ място като присъствие в гроздовите семки, като достига до 8 процента. Много проучвания показват, че гроздовото семе влияе положително на азотния баланс в тялото. Процианидините имат и пряк ефект върху ензимната активност в тялото, като успешно потискат някои метаболитни ензими като ароматаза или храносмилателни ензими като алфа-амилаза и липаза. В екстракта се съдържат, макар и в малки количества, антиоксиданти като рутин, ресвератрол, катехин и епикатехин. Именно наличието на ресвератрол се свързва с намаления риск от сърдечни заболявания и удължаване на живота. Ресвератролът действа като естествен антибиотик и има изключително силни антиоксидантни и антибактериални свойства. Той има благотворно влияние върху клетъчната комуникация. В състава на екстракта от гроздово семе влизат още ценни витамини като А, С и Е. Високата концентрация на витамин Е изпълнява защитна функция в организма, стабилизира циркулацията на кръвта в тялото и намалява опасността от образуването на тромби. Особено ценен е срещу заболявания на сърдечно-съдовата система, а други важни негови качества се свързват с поддържането на свежа кожа и блестяща коса.


Действие на основните съставки:

  • Линолова киселина– най-разпространената омега-6-мастна киселина, важна за сърцето и мозъка.

  • Фенолова киселина– полифенол с многоспектърно здравословно действие.

  • Галова киселина– вид танин с полезно действие за мозъка.

  • Процианидин - вид катехин с мощно антиоксидантно действие.
  • Витамин Е – мастноразтворим витамин с мощно антиоксидантно действие

  • Витамин С– водноразтворим витамин с антивирусно и антиоксидантно действие

  • Полифеноли – ресвератрол, кверцетин, катехин и епикатехин, всички от които притежават доказани анти-състаряващи, противовъзпалителни и оздравителни ефекти.


За какво помага

Екстрактът от гроздови семки намира най-голямо приложение за лечението и профилактиката на сърдечно-съдови заболявания като инфаркт на миокарда, инсулт, хипертония и атеросклероза. Той укрепва кръвоносните съдове, намалява „лошия холестерол“ и понижава кръвната захар, поддържайки я в допустими граници. Редовният му прием забавя процесите на стареене на клетките, затова и едно от най-честите му приложения се свързва с ефекти върху кожата и косата. Действа като мощен имуностимулатор и понижава риска от вирусни и бактериални инфекции. Доказано подобрява функциите на мозъка и понижава риска от деменция. Намалява оксидативния стрес и съпътстващите го процеси на пероксидация на клетката, причина за появата на хронични заболявания като сърдечно-съдовите заболявания, деменция, диабет тип 2, артрит и дори разширени вени. Едно от основните действия на екстракта се свързва с подобряване циркулацията на кръвта, което е особено важно за лечението на болестите на Паркинсон и Алцхаймер. Редовният прием на екстракт от гроздови семки води до понижен риск от развитие на вирусни инфекции, бактериални инфекции и алергични реакции. Високото съдържание на полифеноли и флавоноиди пък стимулира производството на колаген, което води до понижен риск от развитие на артрит, остеопороза, подагра и рахит. И не на последно място: екстрактът засилва метаболизма и понижава риска от развитие на наднормено тегло, затлъстяване и хиперлипидемия. Осигурява колагенова защита, водеща до положителни резултати срещу бръчки, суха кожа, възрастови изменения на кожата. Помага при патологии на окото: глаукома, диабетна ретинопатия, дегенерация на макулата и други.


Основни действия

  • Антиоксидантно
  • Имуностимулиращо
  • Противовъзпалително
  • Подобряващо циркулацията на кръвта
  • Антибактериално
  • Антивирусно
  • Въглехидратен блокер
  • Инхибиращо окисляването на LDL-холестерола
  • Противоалергично
  • Регенериращо (кожа, коса)


Ползи от гроздовите семки, потвърдени от науката

  • За намаляване на кръвното налягане
Няколко проучвания потвърждават, че екстрактът от гроздови семки може да има ефект за намаляване на кръвното налягане, който е доказан след серия изследвания. Преглед на 16 проучвания при 810 души с високо кръвно налягане или повишен риск от него установява, че приемането на 100–2000 мг. екстракт от гроздови семки дневно значително намалява систолното и диастоличното кръвно налягане (горното и долното число) със средно 6,08 mmHg и 2,8 mmHg. Най-добри резултати са отчетени при пациенти под 50-годишна възраст със затлъстяване или метаболитно разстройство. Най-обещаващите резултати идват от прилагането на по-ниски дози от 100–800 мг. дневно в продължение на 8–16 седмици, вместо от единична доза от 800 мг. или повече. Друго проучване при 29 възрастни с високо кръвно налягане установява, че приемането на 300 мг. екстракт дневно понижава систолното кръвно налягане с 5,6% и диастолното кръвно налягане с 4,7% след 6 седмици.
  • Може да подобри притока на кръв
Някои изследвания показват, че екстрактът от гроздови семки подобрява притока на кръв и намалява риска от съсирване, което може да е от полза за хората с проблеми с кръвообращението. В 8-седмично проучване сред 17 здрави жени в постменопауза приемането на 400 мг. екстракт е имало ефект на разреждане на кръвта, потенциално намалявайки риска от образуване на кръвни съсиреци. Допълнително проучване при 8 здрави млади жени оценява ефектите от прилагане на единична доза от 400 мг. процианидин, последвано от 6-часов интервал на седене. Доказано е, че подуването и отоците в краката намаляват средно със 70 процента, сравнение с пациенти, на които не е даван екстракт от гроздови семки. В същото проучване 8 други здрави млади жени приемали по 133 мг. процианидин в продължение на 14 дни и при тях се наблюдава с 40 процента по-малко подуване на краката след 6-часово седене. Екстрактът подобрява кръвообращението и чрез подкрепа на колагеновите структури на капилярните стени и кръвоносните съдове като цяло. Съобщава се че проантоцианидите защитават алфа-1-антитрипсина – химикал, който поддържа ензимите срещу разграждането на колагена, еластина и хиалуроновата киселина, намалява отока, основаващ се на стабилизиране на капилярната стена и предотвратява нарастването на капилярната пропускливост. При лица, получавали екстракт от гроздови семена (300 мг дневно), се отчита 75% намаление на симптомите, свързани с венозна  недостатъчност.
  • За намаляване ефектите от оксидативен стрес
Повишеното ниво на LDL („лош“) холестерол в кръвта е известен рисков фактор за развитието на сърдечни заболявания. Окисляването на LDL холестерола значително увеличава този риска и играе централна роля за появата на атеросклероза или натрупване на мастна плака във вените. Установено е, че добавките с екстракт от гроздово семе намаляват LDL окисляването, предизвикано от диети с високо съдържание на мазнини в няколко проучвания върху животни. Проучвания при хора също потвърждават това: на 8 здрави мъже и жени, които били подложени на диета с високо съдържание на мазнини, били давани по 300 мг. екстракт от гроздови семки. Резултатите показват 150 процента инхибиране на окисляването на мазнините в кръвта, сравнение с хора, които не приемали екстракта. В друго проучване сред 61 здрави възрастни са наблюдава 13,9% намаление на окисления LDL холестерол след прием на 400 мг. екстракт от гроздови семки. Проучване сред 87 души, претърпели сърдечна операция, установило, че приемането на 400 мг. екстракт от гроздови семки преди операция значително намалява оксидативния стрес. Следователно екстрактът е потенциален защитник на сърцето от по-нататъшни увреждания.
  • Може да подобри нивата на колаген и здравината на костите
Увеличаването на консумацията на флавоноиди може да подобри синтеза на колаген, сочат редица изследвания. Като богат източник на флавоноиди, екстрактът от гроздови семки може по този начин да помогне за увеличаване на костната плътност и здравина. Проучвания върху животни са установили, че добавянето на екстракт от гроздови семки към диета с ниско съдържание на калций, стандартна или диета с високо съдържание на калций може да увеличи костната плътност, минералното съдържание и здравината на костите. Друго приложение на този природен продукт е при ревматоиден артрит  - автоимунно състояние, което води до тежко възпаление и разрушаване на костите и ставите. Екстрактът може значително да намали болката, образуването на костни шпори и увреждането на ставите, като подобри състоянието на ставите, повиши нивата на колаген и намали загубата на хрущял.
  • Поддържа работата на мозъка
Екстрактът от гроздови семки показва потенциал да противодейства на много от дегенеративните промени в мозъка и да неутрализира когнитивния спад. Това се дължи на комбинацията от флавоноиди, антиоксидантни и противовъзпалителни агенти, които забавят или намаляват появата на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Един от компонентите на екстракта от гроздови семки е галовата киселина, за която проучванията върху хора и животни показват, че може да инхибира образуването на фибрили от бета-амилоидни пептиди. Именно клъстерите на бета-амилоидни протеини в мозъка са характерни за болестта на Алцхаймер. Проучванията са установили, че екстрактът от гроздово семе намалява риска от загуба на памет, да подобри когнитивния статус и нивата на антиоксиданти в мозъка и да намали мозъчните лезии и амилоидните клъстери. Това се потвърждава от 12-седмично проучване сред 111 здрави възрастни. Резултатите сочат, че приемането на 150 мг. екстракт от гроздови семки дневно усилва концентрацията, изостря вниманието, подобрява способността за изразяване, подкрепя краткосрочната и дългосрочната памет.
  • Може да подобри бъбречната функция
Проучвания при животни показват, че екстрактът от гроздови семки може да намали увреждането на бъбреците и да подобри функцията им чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалителното увреждане. В едно проучване сред 23 души, диагностицирани с хронична бъбречна недостатъчност, на пациентите били давани по 2 грама екстракт от гроздови семки дневно в продължение на 6 месеца. Резултатите били сравнени с тези на плацебо група. Те показват, че протеинът в урината на приемалите екстракт бил намалял с 3%, а бъбречната филтрация се подобрила с 9%.
  • Може да инхибира инфекциозния растеж
Екстрактът от гроздови семки може да инхибира различни микроби и да предложи защита срещу устойчиви на антибиотици бактериални щамове, хранителни бактериални заболявания и гъбични инфекции. Проучванията показват, че екстрактът спира растежа на често срещани хранителни бактерии, включително Campylobacter и E. Coli. В лабораторни условия е установено, че гродовите семки инхибират растежа на 43 щама на устойчиви на антибиотици бактерии Staphylococcus aureus. Особено ефикасна е употребата им срещу Candida -  често срещана гъбичка, подобна на дрожди, която понякога, при свръхрастеж, може да доведе до упорити форми на орофаренгеална и влагалищна кандидоза. Проучване с интравагинален разтвор на екстракт от гроздови семки, прилаган на всеки два дни в продължение на 10 дни, показва инхибиране на инфекцията до пълното й изчезване след края на проучването.
  • Предпазва черния дроб
Черният дроб играе важна роля за детоксикацията на организма от вредни вещества, следствие на натрупване на токсини от околната среда, прием на алкохол, наркотици, последици от вирусни инфекции и други външни фактори. Екстрактът от гроздови семки изглежда има благоприятно въздействие за подобряване функциите на този важен орган. Лабораторни проучвания сочат, че екстрактът намалява нивата на възпаление, на рециклираните антиоксиданти и предпазва клетките от увреждане на свободните радикали по време на излагане на токсини. Чернодробният ензим аланин аминотрансфераза (ALT) е ключов показател за чернодробна токсичност, което означава, че нивата му се повишават, когато черният дроб е претърпял увреждане. Проучване сред 15 души с омазнен черен дроб (стеатоза) и последващи високи нива на ALT се фокусира именно върху ефекта от прием на екстракт от гроздови семки в продължение на 3 месеца. Резултатите са сравнение с тези на контролна група, приемаща по 2 грама витамин С дневно. Учените достигат до извода, че при групата, приемала екстракт от гроздови семки, се наблюдава намаление на ALT с 46 процента, сравнено с групата, на която бил даван витамин С.
  • За заздравяване на рани и подобряване състоянието на кожата
Няколко проучвания са установили, че екстрактът от гроздови семки съдейства за по-бързото заздравяване на раните. В едно такова проучване на 35 здрави възрастни, претърпели леки операции, е бил прилаган крем с 2% съдържание на екстракт от гроздови семки, докато на контролна група било прилагано плацебо средство. Резултатите показват, че при използвалите крем с екстракт от гроздови семки раните заздравели напълно за 8 дни, докато при плацебо групата били необходими 14 дни за пълното излекуване. Според учените тези резултати най-вероятно се дължат на високи нива на проантоцианидини, задействащи освобождаването на растежни фактори в кожата. В друго 8-седмично проучване сред 110 здрави млади мъже и жени на средна възраст, крем с 2% съдържание на екстракт от гроздови семки значително подобрил външния вид на кожата, еластичността й и съдържанието на себум, което спомогнало за намаляване на признаците на стареене на дермата.


Любопитни факти

  • Отглеждането на грозде е най-голямата хранителна индустрия в света.
  • Една бутилка вино съдържа 1,4 кг грозде.
  • Средностатистическият човек изяжда по 8 кг грозде на година.
  • Гроздето е подходящо при диети, въпреки че много хора го отричат заради високите количества захар.
  • На територията на днешните български земи вино започва да се прави преди около 5000 години, а траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността. Богът на виното Дионис е сред най-почитаните от тях божества.
  • Най-скъпото грозде в света е от сорта Руби Роман. Един грозд от него е продаден по време на търг в Япония за 9800 долара.
  • Официалният световен рекорд за ядене на грозде е 4 кг за десет минути. Той е поставен от жител на Ню Йорк, световен шампион и по ядене на сладолед.

Приложение.
Екстрактът от гроздови семки се предлага като хранителна добавка под формата на капсули. Ефективните дози варират между 200 и 400 мг., а препоръчителната максимална дневна доза е 600 мг. Комбиниране с други съставки. Гроздовото семе е мощен антиоксидант и като такъв може да се комбинира с други антиоксиданти. Eфективни съчетания се получават със зелен чай, куркума, боровинка и ресвератрол. За поддържане на сърдечното здраве гроздовото семе може да се комбинира със зелен чай, чесън, гинко билоба и глог. Възможни нежелани ефекти. Екстрактът от гроздови семки се отличава с ниска токсичност, когато се касае за прием за дълъг период от време в порядъка на 200-400 мг дневно. Дози до 600 мг. дневно не водят до нежелани странични ефекти, макар че в редки случаи може да се появи гадене и раздразнение на стомаха. Гроздовото семе не се препоръчва на хора с ниско кръвно налагане, тъй като разширява кръвоносните съдове и може да предизвика допълнително спадане на кръвното. То може да повлияе негативно и на пациенти с проблеми с кръвосъсирването. Не се препоръчва приема на гроздово семе с медикаменти от категорията на антикоагулантите. Екстрактът потиска активността на някои храносмилателни ензими и може да затрудни усвояването на храната, особено въглехидратите. Не се препоръчва прием при хора с алергии към грозде,  бременни и кърмещи, поради липса на достатъчно данни за странични ефекти.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Аглика Илиева

Аглика Илиева е журналист с дългогодишен опит в различни печатни и електронни медии, майка на две деца. Има множество публикации и авторски текстове в сферата на културата, лайфстайл и съвременен начин на живот. Интересът й към здравната тематика е продиктуван от убеждението, че всеки един от нас носи хармонията в себе си, а грижата за тялото е неразривна част от усещането за красота и душевен комфорт.

Продуктът беше успешно добавен в любими.