×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Дефицит на желязо

Желязото е минерал, който  се съдържа в червените кръвни клетки, доставяйки кислород на тялото и допринасяйки за растежа на клетките. Дефицитът на желязо (или анемия) е най-честият хранителен дефицит по света, като засяга 1,62 млрд. души
. През 2005 год.

Световната здравна организация обяви, че 80% от световното население може да е с дефицит на желязо, а 1/4 от световното население страда от желязодефицитна анемия, недостиг на червени кръвни клетки или твърде малки кръвни клетки.

Същият доклад разкрива, че 30% от жените между 15 и 50 години страдат от желязодефицитна анемия, основно заради тежка менструация, неадекватно хранене или заболяване като различни инфекции, например. „Предизвикателството с желязото е, че то е трудно усвоим нутриент,” казва Лиза Йанг, диетолог и автор на The Portion Teller.
Макар че желязото се усвоява трудно, предозирането не е добър вариант, защото крие риск от сърдечносъдово заболяване. Има сведения, че при жените сърдечният удар е по-малко срещан точно поради по-малкото съдържание на желязо в кръвта в сравнение с мъжете,” казва Кристиан Нортръп, автор на Women’s Bodies, Women’s Wisdom.Тялото Ви ще понижи абсорбцията на желязо, ако усети, че сте приели твърде много. Един на 200 човека развива хемокроматоза - болест при която тялото усвоява твърде много желязо.

Признаци на дефицит:

Умората е отличителна черта на дефицита на желязо, тъй като не си набавяте достатъчно кислород, за да зареждате клетките. Може да усетите недостиг на въздух, обложен език, трудност при концентрация и чести инфекции.

Кой е под риск:

Вегани и вегетарианци, тези, които се подлагат на нискокалорични и нискомаслени диети, жените с тежка менструация, бременните жени, спортистите, страдащите от целиакия, Болест на Крон или кървящи язви. Тестването става чрез установяване на нивата на феретин и трансферитин в кръвния серум. Чрез изпражненията се установява наличие на стомашно-чревно кървене.

Как да го набавим:

„Хеме” желязото се съдържа в храни с наличие на хемоглобин, т.е. в животински източници като месо, птици и риба. То е лесно за храносмилане и усвояване. „Нонхеме” желязото е по-трудно за усвояване и се съдържа растителни източници като бобови растения, тофу, спанак, обогатени с желязо зърнени храни. „Може да максимизирате усвояването му чрез комбиниране с храни, богати на витамин С (сладки картофи, броколи, червена чушка, синя боровинка или цитрусов сок”, казва Андреа Джианколи, говорител на Академията за хранене и диетология.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.