×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
витамин б12, прием на витамин b12Човешкото тяло се нуждае от много малко количество витамин В12, но той е жизнено необходим. В12 участва в много процеси в тялото като синтеза на ДНК, на червените кръвни клетки и на миелиновата обвивка на нервите.

За да може да абсорбира този витамин от храната, стомахът секретира специален фактор, който увеличава абсорбцията на витамин В12 в тънките черва. Допълнителният прием на В12 може да помогне за лечението на злокачествена анемия. Той реактивира фолиевата киселина, което означава, че недостигът на В12 може да доведе и до дефицит на фолиева киселина в организма.

Витамин В12 се съдържа в различни храни – бъбреци, черен дроб, яйца, риба, сирене и месо. Като източник на този витамин за вегетарианците и веганите се препоръчват темпе (ферментирали соеви зърна) или добавки с В12.

За разлика от повечето водоразтворими витамини, В12 се складира в черния дроб, бъбреците и други тъкани. Признаците за дефицит на витамин В12 може да не се проявят в продължение на 5-6 години. Класически признак е злокачествената анемия, но мозъкът и нервната система също може да бъдат засегнати. Възможно е да се почувства изтръпване или „иглички“ в мускулите, изгарящо усещане в краката, потисната мозъчна дейност (състояние близко до болестта на Алцхаймер). При хората от третата възраст често се среща дефицит на В12, което е причина за честата депресия при тях. По-леките симптоми на дефицит включват гладък, зачервен език и диария.

Най-добрият начин за установяване на дефицита на витамин В12 е изследване на кръвта.

Най-често срещаната форма на витамин В12 е цианокобаламинът, който трябва да бъде превърнат в биологично активните форми в организма -  метилкобаламин и аденозилкобаламин.

Най-широко е разпространен приемът на витамин В12 през инжекции. Това не е необходимо при достатъчен орален прием на добавки с витамин В12 – факт, който масово се игнорира от лекарите.

Допълнителният прием на витамин В12 може да помогне при множество заболявания и състояния:

  • Потиснато умствено функциониране и депресия при хората от третата възраст

  • Болест на Алцхаймер

  • Проблеми с ритъма сън-бодърстване (сънливост през деня, безсъние нощем, често будене нощем) – ефектът на В12 се дължи на влиянието му върху мелатонина. Сутрешният прием на витамин В12 спира производството на мелатонин през деня и увеличава секрецията му през нощта.

  • Диабетна невропатия – клиничните признаци на тази невропатия са много близки до тези на недостиг на В12

  • Проблеми с подвижността и броя на сперматозоидите –витамин В12 е свързан с клетъчното възобновяване, което обяснява защо приемът му помага за увеличаване броя и подвижността на сперматозоидите при мъжете

  • Множествена склероза – тя води до изчезване на миелиновата обвивка на нервите в централната нервна система. Това заболяване винаги е свързано с понижени нива на витамин В12, което може допълнително да влоши състоянието.

  • Тинитус (шум в ушите) – изследванията показват, че при хора, страдащи от това заболяване, има понижени нива на витамин В12. Допълнителният му прием води до подобряване на състоянието, тъй като недостигът му е свързан с неврологична дисфункция -включително демиелинизация и отмиране на нервните клетки

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.