×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Имунитетът – невероятна система, благодарение на която оцеляваме

Имунната система е сложна реакция на организма, благодарение на която се запазва нормалното функциониране на организма. Имунитетът гарантира продължителността на живота, определя темповете на стареене и устойчивостта на организма на заболявания.
Имунната система реагира и отстранява чужди на тялото организми - вируси, бактерии, гъбички; от причинители на заболявания от вирусно-респираторен характер, инфекциозни до дори фатални като ХИВ.
Имунната система се справя и с вредните за организма вещества. От една страна предпазва от неблагоприятното въздействие на токсини, погълнати с храната, водата или въздуха, защитава от радиационни и химически влияния на промишлени и урбанизационни процеси. От друга се справя със собствените отпадъчните продукти, мъртви и ракови клетки и вредни вещества, образували се при метаболитните процеси в организма.

Ето защо е необходимо да осигурим правилното функциониране на имунната система и силата на защитните реакции на организма. От особено значение е начинът на живот.

Стресът, физическото изтощение, неправилното балансиране на режим на работа и почивка потискат способността на организма за правилна защитна реакция.

Факторите, имащи неблагоприятен ефект върху имунната защита на човека обикновено са :

 

  • използване на пестициди,

  • канцерогенни химикали,

  • замърсена околната среда (транспортни артерии, улици, промишлени зони),

  • отравяния,радиация

  • дим (тютюнев и друг),

  • инфекции: бактериални, вирусни, гъбични и пр.

  • лекарства: прилагането им изисква лекарско наблюдение, свързано с механизмите на обезвреждане и елиминиране на нежеланите странични ефекти,

  • небалансирано хранене: прекомерна употреба на определен тип храни – много сладко, солено, мазно; преяждане и гладуване; лош баланс на минерали и пр;

  • използване на хранителни подобрители, особено аромати и оцветители,

  • стрес, отрицателни емоции, негативизъм, негативно отношение към живота,

  • неадекватно физическо натоварване – вредни са и двете крайности, обездвижването и прекомерното физическо изтощаване,

  • генетични дефекти, наследствена информация и др.


 

Както се вижда, много и повсеместно разпространени са факторите, които биха могли да предизвикат „авария“ в сложната система изграждаща нашия имунитет. Основните симптоми за такава „авария“ са :

  • бледност;
    * депресивни настроения;
    * постоянна умора;
    * разсеяност;
    * постоянни главоболия или болки в мускулите или ставите;
    * херпеси;
    * поява на гъбички.
    Все пак,не бива да се отчайваме.Имунната система на човека еволюирала хиляди години разполага с достатъчно резерв,за да поеме изпитанията на съвременния начин на живот.За да се поддържа,естествено нужно е и известно усилие от наша страна,сега е моментът да се погрижите организмът ви да има достатъчно сили, за да се справи с всички проблеми на есенно-зимния сезон – от настинки, до депресии.


 

Ето няколко идеи :

  1. СънятСънят е важен както за красотата, така и за здравето ви. Например човек, който страда от недоспиване, не може да свали излишните си килограми и е по-податлив от други хора на настинки и простудни заболявания. В състояние на постоянно недоспиване на тялото не му остава време да се възстанови и “ремонтира” напълно. Напомняме ви, че фазата на регенерация, когато организмът хвърля всичките си ресурси във възстановяването, започва приблизително в 21:00 ч.. “Пикът” на работоспособността на иунната система е в 01:00 ч. през нощта, така че трябва да си легнете преди този час.

  2. ДвижениетоДоказано е, че физическата активност за 20-30 мин. значително повишава броя на защитните “клетки-убийци”, включително и на В-лимфоцитите, които отговарят за образуването на антитела. Оптималният режим е 3 тренировки седмично на чист въздух. Упражненията могат да са всякакви – ходене със ски, тичане в тръс или пък просто разходка с енергична крачка. Важно е да не се претоварвате, тъй като преумората ще има точно обратен ефект върху имунитета ви!

  3. Сауна и контрастен душРязката смяна на температурите при водните процедури влияе положително на имунитета. Можете да пробвате един от тези варианти:

    * Контрастен душ (най-малко 5 пъти седмично) – винаги започвайте с гореща вода! След 10-15 секунди превключете към студена вода, след още 10-15 сек. – пак към гореща. Повторете същия цикъл три пъти.

    * Сауна (1-2 пъти седмично) – със задължително поливане с хладка или студена вода накрая. Добавете към тези процедури и самомасаж с твърда четка или хавлиена кърпа (движенията трябва да са само отгоре надолу). Но помнете, че този метод ще работи само ако го прилагате в продължение на над 3 месеца.

  4. Разнообразно храненеМенюто ви в никакъв случай не бива да бъде еднообразно. Включвайте в него плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, кисело мляко. Ако нямате проблеми с храносмилателната система, време е да обърнете внимание на една пикантна и ароматна подправка с антибактериални свойства... не, не чесън, а джинджифил.

  5. ВодатаПри недостиг на течности в организма кръвта става гъста и тече по-бавно от нормалното. Заради това в този “забавен” трафик закъсняват не само хормоните и хранителните вещества, но и защитните клетки. Необходимият минимум е 1.5-2 литра чиста негазирана вода дневно, стига да няма противопоказания (при заболявания на бъбреците, повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания и др. се консултирайте с лекар).


 

Понякога воденето на здравословен начин на живот( до колкото това е възможно в наши дни) не е достатъчно.В тези случаи на помощ идват хранителните добавки и витамините. Ще се спрем на по-разпространените и доказали своята ефективност.

  1. Пчелното млечице


Съдържа от 9 до 19 % белтъчини, които по химична структура са близки до кръвната плазма, от 2 до 9 % липиди;от 8 до 19 % пости захари (глюкоза, фруктоза, захароза), 1 % минерали, витамини А, Е, Д, С и от В групата, ненаситени мастни киселини, органични киселини, тестостерон, естроген, прогестерон, невромедиатора ацетилхолин, антибиотичното вещество грамицидин и други биологично активни вещества.

Благодарение на богатия си биологичен състав, то има и изключително полезни ефекти занашия организъм:

въздейства на физическата активност,

-тонизира и успокоява едновременно централната нервна система, подобрява паметта,

-стимулира обменните процеси и функциите на жлезите с вътрешна секреция, например отделянето на инсулин,

-спомага извеждането на токсините от организма,

-стимулира хемопоетичните процеси, както и образуването на имунни клетки и червени кръвни клетки, с което укрепва имунитета и помага -при анемия,

-има антибактериален ефект, включително и срещу туберкулозис, противовирусни и антиракови свойства,

-подобрява дейността на сърдечно-съдовата система, като води до нормализиране на артериалното налягане и предпазва от -атеросклероза,

-възстановява дейността на стомашно-чревния тракт, особено при дисбактериоза, убива условно-патогенните организми в червата и -нормализира микрофлората им,

-намалява спазмите на гладката мускулатура на стомаха и червата, т.е. има спазмолитично и обезболяващо действие,

-спомага възстановяването на тъканите при рани, въздейства на физическата активност

-подхранва костната тъкан,

-стимулира отделянето на кърма,

-ограничава процеса на стареене.

 

  1. Коластра


Употребата на коластрата за лечение на различни болести и за поддържане на добро здраве датира от хилядолетия. В Индия коластрата се ползва с медицински цели откакто са опитомили кравите.
В средата на века беше забелязано, че нивата на антитела, които се съдържат в първото мляко след раждането (коластрата), са много по-високи отколкото в следващото. По това време вече е било известно, че тези антитела са имали определени качества, които предизвикват защита. Сполверини (1920) подкрепял тезата, че коластрата от крави може да се използва като храна за новородени и да ги защити едновременно от човешки и говежди заболявания.

Преди употребата на сулфамидите и антибиотиците, коластрата е била използвана заради своите антибиотични свойства. Всъщност, Албърт Самин, докторът, който си спечелил добро име с развитието на първата полиомиелитна ваксина, защитил теорията за употребата на коластра и всъщност той пръв изолирал полиомиелитни антитела от говеждата коластра. Кампбел и Питърсън (1963) първи развили програма, в която преди раждането на теле кравите били имунизирани със смес от патогени с понижена жизнена функция. Коластрата от тези животни нарекли имунна или хипер-имунизирана коластра.

Къмър (1992) първи показал, че коластрата от неимунизирани крави може да предпази новородените от стомашно-чревни заболявания. МакКонел (1998) и нейни колеги от Университета в Отаго, Нова Зенландия, успешно показаха, че е възможно да се произведе коластра от пасбищни не хипер-имунизирани крави, които показали по-голяма концентрация на антитела от еквивалента на хипер-имунизираните.

Коластрата е много сложна смес, съдържаща много съставки, които все още трябва да бъдат напълно оценени. Между тези съставки са група пептиди с ниско молекулно тегло, събирателно наречени "фактори на растежа". Факторите на растежа са хормоно-подобни пептиди, които действат самостоятелно или съединявайки се с други съставки, за да въздействат на растежа (пролиферация) и на развитието и узряването на различни видове клетки. Например някои фактори на растежа помагат на епидермалните клетки (кожа и храносмилателен тракт) да растат по-бързо, докато други фактори на растежа стимулират пролиферацията и развитието на мускулните и костните клетки. Много е интересен фактът, че говеждите фактори на растежа, открити в коластрата, са почти идентични с човешките, както като структура, така и като функция. В допълнение на факторите на растежа в коластрата има и цитокини. Два от тях, интерферон и интерлевкин, също са били включени поради техните способности да стимулират растежа.

Инсулин-подобният фактор на растежа 1 (IGF-1) се съдържа в сравнително висока концентрация в коластрата и е от особено значение за физическата издържливост. По-точно този фактор на растежа е косвената връзка между растежа и метаболитните ефекти от хормона на растеж. На молекулярно ниво IGF-1 действа като стимулира развитието, узряването и растежа на мускулните и костните клетки - спомага за изграждането на мускули и здрави кости. В неотдавнашно изследване беше открито, че с приемането на коластра от крави, се ускоряват възстановителните процеси след физически натоварвания или упражнения. По този начин се позволява физическите натоварвания да са по-големи, а възстановяването по-бързо. В лабораторни изследвания е демонстрирано, че IGF-1 може да спомогне за повишаване на мускулната маса до 15% и да увеличи силата с 14%.

Трансформиращият фактор на растежа (TGF) и фактора на растеж на епителната тъкан (EGF) също се съдържат в сравнително големи количества в коластрата. Тези два фактора стимулират възстановяването на тъканите и зарастването на наранени места. Физическите упражнения и тренировки причиняват мускулни и тъканни щети. Степента на щетата и времето за възстановяване зависят от различни фактори, включително: физическо състояние, ниво на стреса и вида и качеството на консумираната храна. Коластрата от крави е показала, че спомага този възстановителен процес.

Възпалението е свързано с физическото изтощение и усърдните физически упражнения. Въпреки, че обикновено възпалението е съсредоточено във връзките, то също се наблюдава и в храносмилателния тракт и в мускулната тъкан. Съществуват различни противовъзпалителни агенти, които да се справят с възпаленията. За съжаление обаче, в същото време има потенциални странични ефекти и обратни реакции, свързани с тези съставки. Всъщност страничните обратни реакции свързани с някои противовъзпалителни агенти ограничават тяхната употреба. Най-често употребяваните съставки, използвани за лечение на възпаления са противовъзпалителни лекарства не съдържащи стероиди (non-steroidal anti-inflammatory drugs NSAID) като аспирин или салицилати. Най-често наблюдаваните странични ефекти, свързани с тези съставки включват стомашни разстройства и стомашно кървене. Наблюденията показват, че употребата на коластра от крави се е доказала като ефективна при лечението на стомашно-чревни разстройства, причинени от аспирин и други противовъзпалителни лекарства не съдържащи стероиди (NSAID).

  1. Ехинацея


Ехинацея е многогодишно растение от семейство сложноцветни. В рода Ехинацея влизат девет вида растения, най-популярен от които е Echinacea Purpurea. Растението е родом от Северна Америка и е донесено в Европа след колонизацията. В американските степи то е било едно от най-популярните лечебни растения в традиционната индианска медицина. Днес Ехинацея се радва на широка популярност както сред населението в САЩ, така и сред жителите на ЕС.

Традиционният прием на отвари от екстракт на Ехинацея (видовете в рода), са свързани с превенция и облекчаване на инфекции и възпаления на горните дихателни пътища и по-специално билката се употребява при лечение на настинка и грип.

 

Доказани ползи от приема на Ехинацея:



  • Имуностимулатор: Като цяло екстрактите от растенията в рода Ехинацея (това ще рече едни видове по-силно, а други по-слабо) имат активизиращ имунната система ефект. Те въздействат върху активността на продукцията на имунни Т-клетки, усилват склонността на лимфоцитите да фагоцитират ("изяждат") бактерии;

  • Противовирусен и антибиотичен ефект: Изследванията са много и конфликтни. Едни потвърждават ефекта, други го смятат за незначителен, а трети отричат такъв. Причината да поставя твърдението в доказани е, че има налични доказателства за ползите на растението. Смята се, че проблемът с повтаряне на ефекта идва от технологията на преработка на екстрактите, съдържанието им, както и това от кой вид Ехинацея са добити. За пример: съдържанието на ехинацен във вида E. angustifolia е 10 пъти по-голямо от същото в E. pallida. Моят извод е: "Да, Ехинацея действа, но не знам коя от всичките." Вярва се, причина за антибиотичния ефект на растението е ехинакозидът, чиято сила сравняват с тази на пеницилина. Ехинацеинът от своя страна изглежда се противопоставя на действието на ензима хиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите.


Източник: https://aptekadara.com/

Коментари (1)

    • албена
    • 2011-11-28 14:38:46
    тинктурата с прополис също е много ефикасна особенно за децата 5-6капки на ден в малко мляко или сок .

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.