×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Какъв е механизмът на острото възпаление?Малко след като тъканта бъде контузена, острото възпаление започва да действа. Факторите, които го причиняват са много. Тъканната реакция се определя от освобождаването на химичните медиатори, които, нарушавайки целостта между ендотелните клетки и повишавайки съдовата пропускливост, повлияват съдовия ендотел.

Клетките, намиращи се в огнището на острото възпаление, биват неутрофилни левкоцити, мастоцити и макрофаги и др. По време на острото възпаление се увеличава притока на кръв, следствие от разширяването на артериолите, а капилярите стават по-пропускливи.

Кои са основните признаци на остро възпаление?

При врастнал нокът на пръст, например, типичните симптоми са зачервяване, болка, неподвижност, подуване и топлина.

-          Болка – възпалената зона има болезнена чувствителност, особено по време на допир, защото химикалите, стимулиращи нервните окончания се освобождават. Следствие на това засегнатата област става особено чувствителна.

-          Зачервяване – дължи се на капилярите, запълнени с повече кръв от обикновено.

-          Подуване – причинява се от натрупване на течност.

-          Неподвижност – следствие от нарушени функции

-          Топлина – както във връзка със зачервяването, така и поради наличието на повече кръв в засегнатата зона, се стига до усещане за „парене”.

Причини за възникване на хроничното и острото възпаление

Острото възпаление се развива много бързо и следствие на вредни бактерии или нараняване на тъканите. Основните клетки, които уастват в острото възпаление са неутрофили, базофили, еозинофили и мононуклеарни клетки.

Основни медиатори – ейкозаноиди, вазоактивни амини.

Начало на възпалителния процес – веднага.

Продължителност – обикновено доста кратка.

Възможни последствия – абсцес, хронична форма на възпаление.

Хроничното възпаление се причинява от вид патогени, причинители на постоянно възпаление, инфекции и някои типове вируси, устойчиви чужди тела, свръх активна имунна реакция. Основните клетки, които участват при хроничното възпаление са макрофаги, лимфоцити, плазмени клетки и фибропласти.

Основни медиатори – хидролитични ензими, IFN и други цитокини, фактори на растежа и др.

Продължителност – може да бъде няколко месеца, но има случаи, в които хроничното възпаление протича с години.

Възможни последствия – унищожаване на тъканите, фиброза, некроза.

Как въздейства качественият сън върху възпалителните процеси?

Учени от Атланта, Джорджия, смятат че недостигът на сън усложнява възпалението и заедно с това увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Част от доброволците, участвали в изследването, в продължение на определен период от време не взимали цялата си „доза” сън, а другата част от участниците пък, трябвало да спят добре. Резултатите от изследването показали, че нивата на възпалителните маркери на системно недоспивалите се участници са по-високи в сравнение с останалите.

Изследователите категорично заключили, че лошото качество на съня, както и краткият сън, са свързани с по-високи нива на възпаление.

Болката по време на възпаление

Когато има наличие на възпаление, често има и болка. Засегнатият чувства скованост, болка, дискомфорт, стрес, понякога дори агония. Болката може да бъде пулсираща, пробождаща или тъпа, или постоянна и стабилна. Усещането за болка е силно индивидуално и единственият човек, който може да го опише с точност е онзи, който я усеща. Все пак, в зависимост от това дали е остра или хронична, болката бива различни видове.

Ноцицептивна болка – причинява се от прекомерното дразнене на болковите рецептори и сетивните пътища на периферната нервна система.

Соматична болка – тя е вид ноцицептивна болка. Усеща се в мускулте, ставите, костите, сухожилията, кожата. Мускулно-скелетната болка също е соматична болка. Тя е слабо локализирана и притъпена, и обикновено е следствие от навяхвания, счупвания, изкълчвания.

Висцерална болка – усеща се дълбоко в тялото, във вътрешните органи и телесни кухини, като например сърцето, белите дробове, червата, далака, черния дроб, бъбреците, пикочния мехур, матката, яйчниците. Усещането за висцерална болка обикновено е локализирано в по-отдалечена от нараняването област.

Следва продължение...

Първа част на статията може да прочетете тук

Трета част

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.