×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
 

Коварна лятна диарияПричините за диария може да са много. Една от тях са захарите, които се разлагат в дебелото черво и предизвикват диария. Захарта сорбита, която присъства в много диетични продукти и дъвки се съдържа и в някои плодове като ягоди, вишни, сини сливи и праскови. Препоръчително е точно тази захас да се избягва, тъй като се преработва много трудно в организма. Това важи особено за хората, които са предразположени към диария.

Натуралната захар лактоза в млякото също е опасна. При чернокожите, индианците и някои азиатци не се изработва фермента лактаза, която разгражда лактозата. Ето защо те имат непоносимост към лактозата в млякото и естествените последици са диария и неразположение.

Фруктозата в меда и плодовите сокове може да предизвика диария. „При някои хора ферментите за усвояване на фруктозата са недостатъчни и се появява диария”, обяснява гастроентеролога Марвин Шустер. Бактериите при усвояването на фруктозата отделят вода в дебелото черво, което предизвиква неразположението.

Изследвания във Военно-медицинския център в Хонолулу показват, че сухото вино убива бактериите, които предизвикват диария. Няма значение дали е бяло или червено, виното унищожава болестотворните бактерии за 20 минути. „Няма нужда да изпивате цяла бутилка. Достатъчни са 1-2 чаши”, отбелязва д-р Мартин Вайсе от Университета на Западна Вирджиния. Проучванията доказват силата на виното срещу бактериите, но не и срещу вирусите.

Жертви на хранителни разстройства стават от 30% до 40% от туристите. Д-р Дейвид Шлим от Клиничния център по хигиена в Катманду дава няколко съвета за предпазване от неприятното чувство.

  • Преварявайте водата!


Опитайте се да не приемате местни напитки, вода (бутилирана или не) и лед от ресторантите и хотелите. Само преварената вода може да убие патогенните микроорганизми изцяло. Даже за измиването на зъбите си изполвайте преварената вода.

  • Измивайте добре зеленчуците и плодовете!


Всички продукти, които не са минали през термична обработка, съдържат микроорганизми, предизвикващи диария. Освен доброто измиване, можете да ги почиствате с калиев перманганат или йод.

  • Пийте газирано!


Много от опасните бактерии умират в киселата, предизвикана от въглеродния двуокис среда.

  • Храната?


Горещата прясно приготвена храна винаги е безопасна. За разлика от него, напоследък станалото модерно суши е изключително опасно, защото се приготвя от сурови морски продукти. Яжте суши само в заведения с висока хигиена. В противен случай рискувате да получите диария. През лятото този риск е още по-голям.

  • Внимателни с лекарствата!


Четете внимателно листовката на лекарствата и частта със страничните ефекти. В случай, че се появи диария от дадено лекарство, свържете се с лекаря си, за да го смени с негова алтернатива.

Как да запазим продуктите си чисти и безопасни?

Много често източник на болестотворни бактерии е именно домашната храна, въпреки че повечето хора си мислят, че се разболяват от храна в ресторанти и заведения. Ето няколко съвета как да предпазите храната си вкъщи?

  • Дръжте продуктите на студено!


Салата с варени яйца или сок, оставена на слънце, е идеален инкубатор за бактерии. Според специалисти не бива да се яде храна, престояла извън храдилник повече от два часа на температура над 15 градус.

  • Гледайте срока на годност!


Няма значение дали са в хладилник или не. Изтече ли им срока на годност, те вече са за боклука. Ако някой продукт ви се стори съмнителен по външен вид или мириз, или пък не помните кога сте го купили, по-добре го изхвърлете. Това трябва да се спазва с повишено внимание през летните месеци.

Ревита Ви препоръчва:

Перли WINTER+ (Зимен сезон)

Перли YB (ферментационен баланс)

Перли IC (Интензив)

Перли Ацидофилус

Примадофилус Кидс, 80 mg

Примадофилус, 63 mg

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.