×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Кои са ранните признаци за рак и попадате ли в рискова група?Повечето хора не познават предупредителните сигнали за едни от най-често срещаните и смъртоносни форми на рак. Обезпокоителни нови проучвания показват, че огромен процент от хората не са запознати с нито един от симптомите на рак на белия дроб например, което заболяване е сред водещите, причинили смъртта на хиляди хора в световен мащаб.

Много често, коварното заболяване бива диагностицирано на твърде късен етап, когато полза от лечението почти няма. Специалистите в областта са категорични, че ранната диагностика може да изиграе огромна роля в спасяването на десетки хиляди човешки животи. Ето защо, познаването на симптомите е от решаващо значение за всички.

Ракът на белия дроб е едно от най-често срещаните злокачествени образувания у мъжете в световен мащаб, но често се среща и сред жените. Статистиката сочи, че в България заболелите от рак на белия дроб биват повече от 3500 души на година, като в огромен процент от случаите се стига до фатален край.

Като цяло, най-засегнати са хората над 60-годишна възраст, но за съжаление напоследък болестта засяга все по-често и хората в доста по-ранна възраст.

Кога се налага да посетите специалист? Специалистите са единодушни, че ракът почти винаги може да бъде излекуван, стига да бъде диагностициран на съвсем ранен етап. Хората обаче, обикновено се обръщат към лекар едва когато заболяването се е разпространило до точката, когато вече е нелечимо.

Ако забележите някой от долупосочените симптоми, незабавно потърсете лекарска помощ!

  • Необяснима загуба на тегло


Внезапната загуба на апетит, продължила дълго във времето, респективно – и на тегло, са едни от най-честите предупредителни знаци. Тези симптоми обикновено са показател за рак на панкреаса, стомаха, хранопровода или белия дроб.

Разбира се, причината за тези симптоми може да не е рак, а други заболявания, като например хиперфункция на щитовидната жлеза, диабет, чернодробни нарушения или тежка депресия.

  • Устойчива субфебрилна температура


Субфебрилната температура често е сигурен симптом на някои видове рак и особено – левкемия, също както и на Неходжкинов лимфом и болест на Ходжкин. Температурата до 37.6 градуса се нарича субфебрилна и може да трае няколко месеца, като пациентът чувства отпадналост, перманентна умора, раздразнителност.

Субфебрилната температура може да бъде причинена и от широк спектър инфекции, както и да бъде следствие от хронична умора, стрес, интензивни емоции. Случи ли се и на вас обаче, задължително си направете необходимите прегледи и изследвания.

  • Непрекъснато усещане за умора


Ако често ви се случва да чувствате нужда от дрямка и по-конкретно – поне 2 пъти дневно през 3-4 часа, въпреки че спите достатъчно през нощта, трябва да проверите на какво се дължи това. Освен на други заболявания, перманентната умора може да бъде един от симптомите на рак, по-често – на левкемия, рак на дебелото черво или на стомаха.

Крайното изтощение може да се дължи и на анемия, нарушения на съня, сърдечно-съдови болести, фибромиалгия или артрит.

  • Кожни раздразнения


Повечето хора са наясно, че бенките често могат да бъдат показател за рак, особено онези с асиметрична форма, при които едната страна не съвпада с другата. Изменението в цвета им, както и тяхното нарастване също може да са свързани с наличието на меланома.

Онова, което повечето от вас вероятно не знаят, е че кожните възпаления или честите промени във вида на кожата по определени участъци, включително честите кожни обриви, също могат да бъдат предвестник за определена форма на рак.

В медицинската практика са известни случаи като уж безобидни възпаления на скалпа или обриви по определени участъци на тялото, които всъщност са били симптом на рак на белия дроб.

  • Трудно преглъщане или хронично дрезгав глас


Тези симптоми, наред с язвите в устната кухина, необичайното кървене, болка или изтръпване в областта на устната кухина, хроничните възпаления на гърлото, могат да бъдат предвестник за рак на устната кухина.

Хронично дрезгавият глас може да бъде следствие и от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), алергии, рак на гърлото или ларингса, хипофункция на щитовидната жлеза, а може да се дължи и на тютюнопушене.

  • Бели петна /плаки в устната кухина


Състоянието е известно като левкоплакия и се характеризира с удебелени белезникави или сиви петна под формата на плака по венците, вътрешната страна на бузите или езика.

Тези изменения в устната кухина могат да доведат до развитие на ракови образувания. Симптоми за злокачественост могат да бъдат неравната повърхност или твърдите консистенции в определени участци в устната кухина.

  • Кръв в урината


Сериозността на този симптом често е пренебрегвана от пациентите, тъй като по-често се свързва с обикновеното възпаление на пикочните пътища. Въпреки това обаче, наличието на кръв в урината може да бъде ясен знак за рак на пикочния мехур.

Ракът на пикочния мехур често бива диагностициран в един от крайните си стадий, защото хората отхвърлят възможността за злокачествено заболяване. Наличието на кръв в изпражненията пък, може да бъде предупредителен знак за рак на дебелото черво.

  • Необяснима болка


Твърде възможно е внезапните силни болки да показват наличие на рак на тестисите или костите. Главоболието пък, което не се повлиява от никакви медикаменти, не винаги означава мигрена, а мозъчен тумор. Неоснователните болки в областта на гърба, могат да бъдат следствие от рак на дебелото черво или яйчниците.

Практиката показва, че необяснимите, чести болки в различни части на тялото, в значителен процент от случаите са признак за рак.

  • Бучки


Някои видове рак, включително рак на гърдата, тестисите или лимфните възли могат да бъдат усетени през кожата. Бучките или удебеляванията, могат да бъдат както ранен, така и късен симптом на рак.

Имайте предвид, че ракът на гърдата освен бучки, често причинява единствено удебеляване и зачервяване на кожата. Така че, ако забележите каквото и да било изменение в областта на гърдите си, не се колебайте да потърсите медицинска помощ!

Знаете ли, че... микотерапията или терапията с екстракти от медицински гъби бележи съществен успех при пациенти с рак. Медицинските гъби съдържат изобилие от биологично активни вещества с уникален ефект върху имунната система, клетъчната комуникация, ендокринната система и хормоналния баланс, и др. Установено е, че медицинските гъби могат да предизвикат апоптоза в туморите - тоест "умъртвяват" увредените клетки, без да увреждат здравите. Според много специалисти най-голяма полза при рак дават комбинираните екстракти от няколко медицински гъби.

Revita Ви препоръчва:



В заключение: научете се да „слушате“ тялото си – обръщайте внимание на всеки необясним или тревожен симптом, колкото и незначителен да ви се струва той. Вслушването в собственото ви тяло може да спаси живота ви!

 

Коментари (28)

    • Silviq Veselinova Gergova
    • 2017-12-02 10:26:41
    Zdr. Az sum ot vidin ot nqkolko meseca mujat mi mn otslabna a se hrani obilno ima bolki v drobovete i mn 4esto go boli glavata mn se pritesnqvam zashtoto predi 2 godini svekur mi po4ina ot rak na bubreka.Posavetvaite me kakvo da napravq
    • д-р Аелита Петрова
    • 2017-12-08 17:07:41
    Здравейте, Обикновено при рак болният няма апетит. Във Вашия случай е по-подходящо да се направи консултация с ендокринолог – той ще назначи подходящите изследвания. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Стойчо
    • 2018-02-07 20:10:19
    Здравейте, всичко ми е ясно за този белодробен рак, той просто си убива хората без да може да му се попречи по какъвто и да е начин, Ако може само ми пишете защо се получава това отслабване без време? Останал съм с убеждението, че това се дължи на факта, че белият дроб не може да доставя достатъчно кислород, ама към кое по-точно и защо се слабее така дръстично.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-14 17:14:22
    Здравейте, Нарушават се вкусовите възприятия на болния, губи апетит, нарушава се обмяната на веществата /поради недостиг на кислород и токсикация/, а и депресията, която съпровожда голяма част от болните /дори да не го осъзнават/, също е причина за отслабване, както на духа, така и на теглото. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Виктор
    • 2018-02-11 08:01:49
    Каква трябва да е формата на бучката при раково образование,усещане при допир,подвижна ли трябва да е. Трябва ли да боли акосе докосне и натисне.
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-02-15 16:35:50
    Здравейте, Обикновено такъв тумор е неболезнен и сраснал с околните тъкани, неподвижен. Болката, по-скоро, е признак на възпалителен процес. Необходим е преглед при специалист. д-р Аелита Петрова лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер консултиращ лекар в Български Рейки център
    • valentin
    • 2018-04-07 13:50:40
    ako.moje.doktore.da.mi..otgovorish
    • valentin
    • 2018-04-07 13:52:04
    imam.chustvoto.che.neshto.pod.kojata.mi.lazi.tova.siptom.na..rak.lie
    • д-р Аелита Петрова
    • 2018-04-13 15:04:23
    Здравейте, Ако няма кожно заболяване /консултация с дерматолог/, оплакването Ви най-вероятно се дължи на отклонение в сетивността, което трябва да се консултира с невролог. д-р Аелита Петрова Лекар в Отделение ”Имунохематология и трансфузиология” в Майчин дом Рейки мастер – консултиращ лекар в Български Рейки център
    • Bobi
    • 2019-09-05 21:00:27
    Zdraveite az useshtam shqkash mi marda neshto v stomaxa ne e bebe xodex na ginekolkog ne vqrvam i da sa chervata mi prosto useshtam neshto kak me podritvq sqkash ..ako znaete kakvo moje da e molq kajete mi imam i silen kosopat i ponqkoga netarpimo glavonolie bolqt me kostite dori kogato ne sam preumorena naskoro zabelqzax okolo 8 bemki po tqloto si koito gi nqmax
    • д-р Аелита Петрова
    • 2019-09-13 14:20:37
    Здравейте, Както знаете, с възрастта се появяват нови бенки, притеснително е, когато някоя от старите бенки промени цвета и/или формата си. Необходимо е да се консултирате с личния лекар, за да ви назначи подходящите лабораторни изследвания, консултация с гастроентеролог и ендокринолог. Подобно усещане се получава при газове в червата.
    • Tsvetan
    • 2020-05-19 06:03:21
    Аз съм на 16 . Отслабнах без да забележа . Храня се имам апетит. Искам да се посъветвам с специалист има ли някакъв шанс да отключа рак?
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-05-19 23:16:43
    Здравейте, Въпреки че ракът в детска възраст зачестява, все още може да се каже, ч в сравнение с другите възрастови групи, в тази /до 19 год./ е рядко заболяване. Наблюденията и изследванията по въпроса показват, че в около 75% от случаите, рак се „отключва“ около 1-2 години след преживяна психоемоционална травма – трагично събитие, загуба на нещо ценно и значимо, силен стрес и т.н.,които се приживяват толкова драматично, че човекът не може да излезе от това състояние, преминава в хроничен стрес, който постепенно уврежда и отслабва имунната защита. Най-ранните знаци са общо неразположение, отпадналост, намален апетит и настроение, неопределен дискомфорт. При вас най-вероятно проблемът е хормонален. Необходима е консултация с ендокринолог. Често проблеми с щитовидната жлеза водят до оплаквания като вашите. Други рискови фактори са генетични, инфекции, тютюнопушене, алкохол, обездвижване-застоял начин на живот, нездравословно хранене, затлъстяване, прекомерно излагане на слънце и т.н. ако сте загрижен за здравето си, постарайте се да се предпазите от рисковите фактори, като водите здравословен начин на живот – правилно хранене и хранителни добавки, физическа активност и упражнения, релаксация и достатъчно сън, почивка и приятни занимания. Подходящи за вас са мултивитамините Алайв, които укрепват имунната система. д-р Аелита Петрова
    • Пепи
    • 2020-08-12 18:34:20
    На 22 год. съм. Имам слаби болки в костите без други оплаквания, като болката е много кратка за 1-2 секунди, предимно от колената надолу, на моменти ги усещам и в някой пръст на ръцете. Има и дни в, които я нямам болката изобщо, ако се движа не ги усещам, обаче работя седнал по 8-9 часа и на моменти ги усещам. Скоро си правих пълна кръвна картина, всички показатели са в норма. Възможно ли е да имам рак ? Последните месеци не съм бил много физически активен, също и на слънце не съм се излагал много, храня се здравословно, не пуша, не пия, дали е възможно от липса на Витамин Д ? В последно време също си недоспивам.
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-13 15:39:03
    Здравейте, Вероятността да сте болен от рак е пренебрежимо малка. Най-вероятно проблемът е свързан с обездвижването и преумората, възможен е и недостиг на основни хранителни вещества /витамини, минерали, микроелементи и т.н./, което се доказва със съответните изследвания. Вероятно болката е невралгична. Може да направите консултация с невролог и/или кинезитерапевт и да започнете подходящи упражнения, ежедневно. Профилактично може да приемате Вит. В12 1000 мкг и Витамин Д, 1 т. дневно. Ако проблемът се задълбочи – неврологична консултация. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Пепи
    • 2020-08-13 23:42:40
    Здравейте, Аз също имам подозрения за невралгия, как мога да разбера дали болката е от костта, мускула или от нерв, тоест от невралгия ?. Какво ви е мнението за резултатите от ПКК ? Забележих, че PDW, P-LCC и P-LCR са в норма, обаче клонят към горната граница, имате ли представа, каква е причината ? Личната каза, че няма нищо притеснително и резултатите са в нормата. result , Unit , ref.range wbc 10,4 , 10^9/L, 4.0-11.0 lymp# 2.9, 10^9/L, 0.8-4.0 mid# 1.0, 10^9/L, 0.1-1.5 gran# 6.5, 10^9/L, 2.0-7.0 lymph % 28.1, % , 20.0-40.0 mid% 9.9 , % 3.0-15.0 gran% 62.0, % 50.0-70.0 rbc 5.15 , 10^12/L 3.50.5.50 hgb 157 , g/L 110-160 hct 0.469, 0.370 -0.540 mcv 91.2 , fL 80.0-100.0 mch 30.5, pg 27.0-34.0 mchc 335 , g/L 320 -360 rdw-cv 0.131, 0.110-0.160 rdw-sd 45.7 , fL 35.0-56.0 plt 192 , 10^9/L 100-300 mpv 11.3, fL 6.5-12.0 pdw 17.3 , 9.0-17.5 pct 2.17 , mL/L 1.08- 2.82 p-lcc 84 , 10^9/L 30-90 p-lcr 43.9, % 11.0-45.0
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-14 16:05:41
    Здравейте, Лабораторните резултати са в норма, няма нищо притеснително. Посочените показатели дават информация за отклоненията в тромбоцитния ред - отклоненията в техните стойности са от значение, когато има промяна и в други стойности на показателите в кръвната картина. Във вашия случай всички показатеи са в норма. Високите стойности, при съответните оплаквания и симптоми се свързват със заболявания като анемия, възпалителни процеси, инфекциозни заболявания и т.н. По отношение на болката – необходим е преглед при специалист, който да се запознае с историята на заболяването ви, всички оплаквания, да направи преглед и допълнителни изследвания. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Пепи
    • 2020-08-17 17:55:30
    Здравейте, Благодаря ви за отговорите ! Исках да съм сигурен, че не е нещо сериозно, забравих да спомена, че откакто ги имам болките, около 1 месец почти, прозорците са отворени близо до мен и в другата стая, възможно ли е неврологичните болки да са от течението ? За всеки, случай, ако продължат още известно време ще се консултирам с невролог, междувременно ще приемем В12 1000 мкг, а за Витамин Д, излизам на слънце за около 15-20 мин.
    • Д-р Аелита Петрова
    • 2020-08-18 16:08:31
    Здравейте, Възможно е. Необходима е консултация с невролог. Междевременно, за облекчаване на болката и неразположението, може да приемате PEA Discomfort Relief. Активното вещество в този продукт – палмитоилетаноламид, подтиска възпалението и успокоява болезнените зони в тялото. Този ефект е доказан с множество клинични изследвания. Поздрави, Д-р Аелита Петрова
    • Йорданка
    • 2020-11-13 17:09:13
    Здравейте д-р Аелита Петрова , Имам нужда от вашият съвет. На 26 години съм и от около 3 години имам много остра болка в слънчевия сплит и по-точно много остра, сякаш ме пронизват с нож, 2-3-мин боли много, после спира за 1-2мин и пак и с времето се усилва повече и по болезнено. Извинявам се за следващото изречение но.. докато не предизвикам сама повръщане просто не ми минава/случвало се е до опитам да повърна малко, но пак боли, просто докато не си изпразня корема не ми минава/. Не минава от само себе си , а лекарства не действат /пробвала съм сода , омепразид, омепразол , различни неща за киселини/. Не е всеки ден, а просто се случва. Може 2 седмици да ми няма нищо и просто се задейства. Получава се от различни храни, не съм сигурна да е от нещо конкретно. Живея в Англия и доста съм разочарована от докторите тук. Ходих на консултация с доктор и ми направи лечение с омепразид или омепразол не съм сигурна. Беше за 1 месец трябваше да ги пия сутрин и вечер докато ги приемах бях добре нямах проблеми. но след като ги спрях не след дълго продължи проблемът. Имам и усещане след ядене като нещо в гърлото , но не е храна, също много ми се подува корема и извинявам се - има доста газове, но не цял ден а по-скоро следобед. Преди бях много по-активна в тоалетната /4-5/ сега са 2 и то не много , качила съм около 20 кг /като се има предвид, че бях активен спортист 5 години/ и със сигурност не ям много дори нямам голям апетит като преди - 3 основни ядения като салатата присъства всеки ден Изобщо не знам дали е свързано но косата ми е 3 пъти по-малко отколкото беше преди , имам чести главоболия , проблем с левия пелвекс , за щастие почти е излекуван , дори в момента имам незнаен обрив на челото и брадичката, не е червено-възпален но много сърби. Баба ми лека и пръст почина от рак на мозъка /беше късно открит/ и се притеснявам дали мога и аз да го имам защото има случай в който чета нещо по 5 пъти и не мога да го запомня /да чукам на дърво нямам проблеми с развитието си или нещо такова/, но също така много неща от дълготрайната ми памет не мога да се сетя, а преди са ми били ясни все едно вчера е станало. Почти винаги съм изморена , някой път когато чета или се загледам в нещо ми е като двойно или леко като в мъгла и когато мигам и в двете очи виждам черни точици които следват посоката в която гледам. Да не ви губя времето повече. Ще съм благодарна ако можете да ми дадете съвет! Много благодаря и приятен ден !
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-17 14:08:15
    Здравейте, Необходима е консултазия с гастроентеролог и ендокринолог. Имате основни симптоми за хипофункция на щитовидната жлеза: отпадналост, умора, главоболие,проблем с очите, обриви, проблем с паметта, склонност към запек, увеличаване на теглото, проблем с храносмилането, неприятно усещане в гърлото. Възможен е тиреоидит на Хашимото с рефлуксна болест /ГЕРБ/. Необходима е консултация с ендокринолог и хормонални изследвания. Междувременно може да спазвате диета, за да ограничите болките в стомаха – често хранене с малки порции прясна храна без консерванти, не солена, не пържена, не тлъста, не сладка, не тестена, добре сдъвкана. Вечеря не по-късно от 18 часа. Да не лягате след ядене. Разходки и бързо ходене при всяка възможност. Нежно разстриване на корема. https://revita.bg/blog/zdrave-i-krasota/%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%E2%80%93-%D0%B2%D1%82%D0%BE
    • Йорданка
    • 2020-11-13 17:48:41
    Здравейте д-р Аелита Петрова , Имам нужда от съвет. На 26 години съм и от около 3 години имам много остра болка в слънчевия сплит и по-точно много остра, сякаш ме пронизват с нож, 2-3-мин боли много, после спира за 1-2мин и пак и с времето се усилва повече и по болезнено. Извинявам се за следващото изречение но.. докато не предизвикам сама повръщане просто не ми минава/случвало се е до опитам да повърна малко, но пак боли, просто докато не си изпразня корема не ми минава/. Не минава от само себе си , а лекарства не действат /пробвала съм сода , омепразид, омепразол , различни неща за киселини/. Не е всеки ден, а просто се случва. Може 2 седмици да ми няма нищо и просто се задейства. Получава се от различни храни, не съм сигурна да е от нещо конкретно. Живея в Англия и доста съм разочарована от докторите тук. Ходих на консултация с доктор и ми направи лечение с омепразид или омепразол не съм сигурна. Беше за 1 месец трябваше да ги пия сутрин и вечер докато ги приемах бях добре нямах проблеми. но след като ги спрях не след дълго продължи проблемът. Имам и усещане след ядене като нещо в гърлото , но не е храна, също много ми се подува корема и извинявам се - има доста газове, но не цял ден а по-скоро следобед. Преди бях много по-активна в тоалетната /4-5/ сега са 2 и то не много , качила съм около 20 кг /като се има предвид, че бях активен спортист 5 години/ и със сигурност не ям много дори нямам голям апетит като преди - 3 основни ядения като салатата присъства всеки ден Изобщо не знам дали е свързано но косата ми е 3 пъти по-малко отколкото беше преди , имам чести главоболия , проблем с левия пелвекс , за щастие почти е излекуван , дори в момента имам незнаен обрив на челото и брадичката, не е червено-възпален но много сърби. Баба ми лека и пръст почина от рак на мозъка /беше късно открит/ и се притеснявам дали мога и аз да го имам защото има случай в който чета нещо по 5 пъти и не мога да го запомня /да чукам на дърво нямам проблеми с развитието си или нещо такова/, но също така много неща от дълготрайната ми памет не мога да се сетя, а преди са ми били ясни все едно вчера е станало. Почти винаги съм изморена , някой път когато чета или се загледам в нещо ми е като двойно или леко като в мъгла и когато мигам и в двете очи виждам черни точици които следват посоката в която гледам. Да не ви губя времето повече Ще съм благодарна ако можете да ми дадете съвет! Много благодаря и приятен ден !
    • д-р Аелита Петрова
    • 2020-11-16 16:57:07
    Здравейте, Необходима е консултазия с гастроентеролог и ендокринолог. Имате основни симптоми за хипофункция на щитовидната жлеза: отпадналост, умора, главоболие,проблем с очите, обриви, проблем с паметта, склонност към запек, увеличаване на теглото, проблем с храносмилането, неприятно усещане в гърлото. Възможен е тиреоидит на Хашимото с рефлуксна болест /ГЕРБ/. Необходима е консултация с ендокринолог и хормонални изследвания. Междувременно може да спазвате диета, за да ограничите болките в стомаха – често хранене с малки порции прясна храна без консерванти, не солена, не пържена, не тлъста, не сладка, не тестена, добре сдъвкана. Вечеря не по-късно от 18 часа. Да не лягате след ядене. Разходки и бързо ходене при всяка възможност. Нежно разстриване на корема. https://revita.bg/blog/zdrave-i-krasota/%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%E2%80%93-%D0%B2%D1%82%D0%BE
    • Ина
    • 2021-11-09 16:32:36
    Здравейте от 3 години предиодично не се чувствам добре ... Лекарите правиха всякакви изследвания само ненза рак... И другата седмица мисля да направя и това .. от 2 месеца нямам апетит получавам и гадене и обилно потене при движение или покой примесено с неприятна миризма. Моля ви посъветвайте ме какво да направя... Много ме е страх защото съм самотна майка с 9 годишно момиченце ... Благодаря предварително

    Здравейте,

    Промените в потта може да са физиологични и да се дължат на промени в начина на живот и храната, а може да са сигнал за промяна в здравословното състояние -  някои хормонални проблеми, метаболитни заболявания, безспокойство и стрес, и т.н. потта е с неприятен мирис, когато бактерии от кожата „се хранят“ с вещества от потта и метаболитите им са с мирис. Има ли нещо, което сте променила в последно време – храна, физически усилия при висока околна температура, заболяване, лекарства, страхове и тревоги? Ако имате опасения за заболяване, е необходима  консултация с личния лекар и изследвания – ПКК /пълна кръвна картина/, ДКК /левкограма/, глюкоза и гликиран хемоглобин, бъбречна функция и т.н. по предписания на лекаря. Междувременно може да почисвате кожата всеки ден или по-често, ако е възможно, или поне участъците, които са с най-миризлива пот – подмишници и интимна област. При подобни състояния Ревита предлага Anti Schwitzen – продукт срещу изпотяване, съдържащ със салвия, хлорофил и люцерна. Допринася за регулацията на потните жлези и намалява потоотделянето, когато е повишено, подпомага неутрализирането на неприятните телесни миризми, има успокояващ ефект върху нервната система.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Симо
    • 2022-06-07 19:06:23
    Здравейте, от около месец отделям храчки, без кашлица и температура.Имам хрема В храчките не се забелязват видими примеси. В същото време усещам изтръпване в областта на лявата ръка. ПКК, дкк , срп в норма. Апетит нормален, без отпадналост Моля за съвет към какъв лекар да се обърна и какво може да е това състояние според Вас

    Здравейте,

    Възможен е синуит, необходима е УНГ консултация и консултация с невролог за изтръпването в ръката, вероятно причинено от дразнене на нервни коренчета в шийния отдел на гръбначния стълб. Подобни оплаквания се получават в горещите дни, когато сгорещеното и изпотено тяло се подложи на  силна струя хладен въздух /отворен прозорец на движеща се с висока скорост кола, автобус, влак и т.н.; вентилатор/.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

    • Анонимен
    • 2022-06-07 23:16:13
    Здравейте. Бих искала да Ви попитам за следните симптоми: загуба на апетит, гадене, киселини, болка при уриниране, тежест в корема, постоянна умора, странни петна по кожата, които сърбят. Има ли съмнение за рак или не?

    Здравейте,

    Не може да се даде отговор на такъв въпрос, тъй като съмнението с последващото отхвърляне или потвърждаване на диагноза е сложен, многостепенен процес, който изисква личен контакт с болния, история на болестта, обстоен преглед, съответните изследвания и консултации с необходимите специалисти, според резултатите от първичния преглед и изследванията. При Вас е възможна изострена хронична инфекция в пикочо-половата система или друго заболяване на тазов орган, придружено от екзема с гъбичен произход. Получава се често през лятото - поради постоянното овлажняване от потта, кожата се превръща в отличен развъдник на гъбички, причиняващи обрив и сърбеж. Възможна причина за състоянието Ви е намалена имунна защита. Необходима е консултация с уролог, дерматолог и изследвания – микробиологично – кожна проба от сърбящите петна /обрив/, пълна кръвна картина /ПКК/; диференциална кръвна картина /ДКК, левкограма/, СУЕ, С-реактивен протеин, изследване на урина; ултразвуково изследване на коремни органи и други, по преценка на лекаря.

    Поздрави,
    д-р Аелита Петрова

    • Иванка
    • 2023-05-09 13:05:42
    Zdraveite chuvstvam otpadnalost vseki den bolki v korema pravixa mi izledvaniq s gastroskopiq kazaxa mi che imam gastrit dva pati vlizax v bolnica za korema I otpadnalosta ima li varqnt da imam rak ...

    Здравейте!

    Ракът е много тежка диагноза, която се поставя на база множество клинични признаци , лабораторни, инструментални изследвания. Отпадналостта и болките в корема са много неспецифични оплаквания, които най-често се дължат на тривиални и лесно лечими състояния. Да споменем и че е много възможно коремните болки и отпадналостта да не са свързани помежду си и причината за тях да не е една и съща. 

    Явно лекарите  в болницата са преценили , че няма нещо притеснително от изследванията,които сте  провели. Щом е установен гастрит, то е редно да се започне неговото лечение, тъй като той много често дава коремни оплаквания като вашите. Ако въпреки терапията болките останат (особено ако в допълнение имате оплаквания като нередовен ритъм на дефекация, запек, диария, примеси на кръв или слуз в изхожданията) , то е добре да се помисли за провеждане на колоноскопия – изследване на дебелото черво. Можете да направите и микробиологично изследване на изпражнение,за да се види дали има подлежаща инфекция (чести причинители са Ешерихия коли, Кандида албиканс, Ентеробактер). Ако  имате фамилна обремененост за системни заболявания, то може да се мисли и в насока за автоимунни чревни заболявания – болест на Крон, УК. Доверете се на Вашия лекар и спазвайте предписаното лечение. Ако болките персистират или имате анемия с неясен произход обсъдете провеждане на колоноскопия.

    Поздрави,

    Д-р Ивета Петрова

    • Меги
    • 2023-10-25 16:45:14
    Здравейте, пуснах профилактични изследвания и само P- LCC ми е завишено на 121 при норма 30 до 90. Каква може да е причината и за какво говори това.

    Здравейте,

    P- LCC е един от рядко изследваните показатели за състоянието на тромбоцитите. При нормални други показатели е без клинично значение. За Ваше успокоение може да консултирате резултата с хематолог или да повторите изследването след 2-3 месеца.

    Поздрави,

    Д-р Аелита Петрова

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.