×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
памет, мозък, по-добра паметВдигнете спокойно чашата и се насладете на кафето си! Най-любимият стимулант в света може да се окаже полезен за подобряване на паметта.

Ново изследване, проведено от университета Джонс Хопкинс, доказва, че кофеинът има положителен ефект върху дългосрочната памет. Изследването е публикувано в списание Невронаука в природата. „Винаги сме знаели, че кофеинът повишава вниманието, но досега не беше изследван подробно при хората конкретният му ефект за подобряване на паметта и спиране на забравянето.“, споделя Майкъл Яса. „За пръв път се провежда изследване върху специфичния ефект на кофеина за намаляване на забравянето за по-дълъг период от 24 часа.“

Общоприетото мнение досега беше, че ефектът от кофеина върху паметта е много слаб. Това изследване е различно, защото хората са приемали кофеина след като са видели и са опитали да запомнят картинки, свързани с проверяване на паметта.

„Почти всички предишни изследвания са прилагали кофеин преди да започне тестването, така че ако е имало подобрение на паметта не е ставало ясно дали това се дължи на въздействието на кофеина върху вниманието, бдителността, фокусирането или на други фактори,“ казва Майкъл Яса.“Приемът на кофеин след тестването ни дава сигурност, че не става дума за всички тези въздействия на кофеина и че ако има подобряване, то се дължи на паметта, а не на нещо друго.“

Учените провели двойно сляпо, плацебо контролирано изследване сред хора, които не приемали редовно кофеин-съдържащи продукти. Участниците получили или плацебо или 200 милиграма кофеин под формата на таблетки 5 минути след като изучавали серия от картинки. Бил им взет слюнчен секрет преди да вземат таблетките, за да бъдат измерени нивата на кофеин в организма. След това били взети отново проби един, три и 24 часа по-късно.

На следващия ден и при двете групи била изследвана способността да разпознаят картините от предишния ден. По време на теста някои от резултатите били същите като предишния ден, някои били подобни, но не същите и някои били различни.

По-голяма част от хората от групата, приемала кофеин, можели вярно да разпознаят новите картинки като „подобни“ на картинките, видени  предния ден, вместо да кажат погрешно, че те са същите. Според учените способността на мозъка да различи две подобни неща е свързана с по-дълбоки нива на паметта.

„Ако бяхме използвали стандартни тестове за разпознаване на обекти, без тези хитро подбрани подобни картинки, нямаше да открием ефекта от кофеина“, казва Яса. „Благодарение на включването им мозъкът е принуден да използва по-сложни механизми за разграничаване на формите, което се оказва процес, повлиян от приема на кофеин.“

Яса се надява да дешифрират механизмите на въздействие на кофеина върху мозъка, което би дало яснота как да се предпази мозъкът от заболявания, свързани със загуба на паметта като болестта на Алцхаймер.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.