×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Имунитет

В продължение на повече от 4000 години Аюрведа учението и китайската медицина поставят куркумата на едно от първите места в своите лечебни практики.Ярко оранжевият корен въздейства благотворно в редица области - от поддържане здравето на ставите и това на храносмилателната система, до детоксикацията на организма, повишаване на енергията и подобряване на мозъчните функции.

Днес натуропатите и билкарите продължават традицията и категорично определят куркумата като най-ефикасното природно средство срещу хронично и остро възпаление. Прилагана локално, куркумата облекчава рани, натъртвания и болка. Приемана под формата на добавка, тя намалява хроничното възпаление в тялото, проявява мощни антиоксидантни свойства, подсилва имунитета и противодейства на стареенето.

Коя е причината този малък корен да лекува толкова здравословни проблеми? Още през 1070 г. учените откриват, че ярко оранжевият цвят на куркумата се дължи на антиоксидантните съединения в състава й, по-известни като куркуминоиди. От всички тях, куркуминът е най-мощният.

Куркуминът притежава способността да неутрализира свободните радикали, причиняващи редица дегенеративни болести като артрит, сърдечно-съдови заболявания, рак и преждевременно стареене на кожата.  Куркуминът насърчава здравословната реакция срещу хроничното възпаление, което е в основата на почти всички хронични дегенеративни заболявания.

Кое е по-полезно – екстрактът или подправката? Помислете отново, ако сте решили, че куркумата под формата на подправка ще ви предостави ползи, сходни с тези на екстрактите от куркума. За да се възползвате от предимствата на куркумата като храна, е необходимо да в консумирате в големи количества – около 3 чаени лъжички дневно. За сравнение, висококачествените стандартизирани екстракти съдържат между 90 и 95% куркумин. Количеството куркумин, което е необходимо, за да се противодейства на хроничното възпаление в тялото, е между 400 и 600 mg три пъти дневно. Би било тоста трудна задача да си ги набавяте чрез храненето, но с хранителна добавка е напълно постижимо.

Имунна система

Малко терминология

Куркума: Коренът, отглежда в южната част на Индия, Китай и Индонезия, често използван като основна съставка в кърито.

Куркуминоиди: Общ термин,описващ мощните антиоксиданти, открити в корена на куркумата, на които тя дължи ярко оранжевия си цвят.

Куркумин: Най-мощният куркуминоид в състава на куркумата и предмет на повече от 2000 публикувани проучвания през последните няколко години насам.

Какво представлява възпалението? Казано накратко, това е процесът, чрез който имунната система се опитва да излекува тялото. Когато имате рана например или сте настинали, възпалението е нормално явление, което не работи в ущърб на здравето ви, а напротив – допринася за изцелението. Но при други обстоятелства, при наличие на дразнители като тютюнопушене, стрес, неправилно хранене и др., тялото задейства имунната система и не изключва своя възпалителния отговор. Когато това се случи, имунната система може да започне да напада и здравите тъкани. Това състояние е известно като хронично възпаление и в определени случаи може да бъде много опасно.

Резултат от хроничното възпаление могат да бъдат редица здравословни проблеми – от болка и дискомфорт в ставите, до стомашно-чревни смущения. Добрата новина е, че безброй изследвания са доказали, че куркуминът ефективно насърчава здравословната възпалителна реакция, в резултат от което редица проблеми със здравето могат да бъдат напълно елиминирани!

Поддържане на здрави стави. Понякога проблемите със ставите са временни и се дължат на физическо претоварване, на нормалния процес на стареене и т.н. Но увреждането на ставите в резултат от атакуването на здравите тъкани от страна на възпалението, е често срещано явление. Ползите от куркумина тук могат да бъдат огромни! За да облекчат болката и дискомфорта, много хора разчитат на нестероидните противовъзпалителни лекарства. Дългосрочната им употреба обаче, разстройва храносмилателната система и уврежда черния дроб и бъбреците. Стероидите – друг често срещан избор в подобни случаи, също облекчават болката бързо, но същевременно намаляват белите кръвни телца и забавят възстановяването на тъканите.

Ролята на куркумина:Доказано е, че куркуминът има много по-полезна и съществена роля по отношение на ставите и тяхното здраве. Той не проявява страничните ефекти на гореспоменатите лекарства, осезаемо намалява болката и дискомфорта и насърчава здравословния възпалителен отговор. За здрави стави, приемайте 400 мг куркумин дневно.

Висок холестерол. Според Американската асоциация по сърдечни заболявания, няма достатъчно доказателства, че хроничното възпаление предизвиква сърдечно-съдови нарушения. Онова, което знаем обаче е, че тялото възприема холестерола в кръвоносните съдове като чужд нашественик и в резултат задейства своя възпалителен отговор. Ако в тези случаи не се противодейства адекватно, възпалението може да нанесе десетки щети!

Ролята на куркумина: редовният прием на куркумин под формата на високо концентриран екстракт допринася за поддържане нормални нива на холестерола. В рандомизирано проучване, 65 пациенти с метаболитен синдром са приемали 630 мг куркумин три пъти дневно или плацебо в продължение на 12 седмици. В края на изследването е установено, че куркуминът значително е подобрил съотношението между „лош“ и „добър“ холестерол  (LDL: HDL).

Бръчки и отпусната кожа. Какво стои в основата на бръчките, петната и отпускането на кожата? Разбира се, че свободните радикали и оксидативния стрес, чието неблагоприятно влияние се засилва още повече при прекомерното излагане на UV-лъчите. Това обаче, е само част от проблема. Когато и хроничното възпаление влезе в действие, резултатът е микро-белези, които се развиват като петна и бръчки. Основното, което трябва да направите, за да запазите максимално дълго във времето красотата на кожата си, е да атакувате свободните радикали и възпалението! Така ще запазите кожата си млада много дълго във времето.

Ролята на куркумина:добре известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, куркуминът възпира образуването на свободните радикали, отговорни за преждевременното кожно стареене и предпазва кожните клетки от увреждането на UV лъчите. След като възпалението и оксидативният стрес са основните играчи, отговорни за стареенето на кожата, то куркуминът има абсолютната сила да възпрепятства увреждането на съединителната тъкан чрез инхибиране на разрушителните ензими и противодействие срещу процеса на възпаление.

6 начина да „угасите“ огнището на възпаление в тялото си!

1.Избягвайте храните, приготвени при високи температури. Пържените или печени продукти, приготвени при високи температури съдържат съединения, които насърчават възпалителните процеси в тялото. Приготвяйте храната си чрез сваряване или на пара.

2.Кажете „Не!“ на наситените мазнини. Наситените мазнини също предизвикват възпаление, така че поразредете приема на червени меса, млякото и млечните продукти, тестените изделия и зърнените десерти, за сметка на растителни протеини като боб и леща.

3.Избягвайте захарта. Храните с високо съдържание на захар, като десерти, газирани сладки напитки, плодови сокове, шоколад и др., предизвикват прекомерното освобождаване на инсулин, инициират възпаление.

4.Контролирайте стреса. Хроничният стрес повишава хормона на стреса – кортизол, което от своя страна активира хроничното възпаление. Най-добрият начин за намаляване на стреса е съня – лягайте си колкото е възможно по-рано вечер и спете колкото е възможно по-дълго!

5.Намалете алкохола (особено „твърдия“). Прекомерната консумация на алкохол отслабва чернодробните функции и причинява възпаление. Заложете на виното, но не прекалявайте и с него.

6.Винаги бъдете хидратирани. Винаги, всеки ден пийте достатъчно вода, особено при физическо натоварване. Недостигът на течности изтощава организма и също провокира възпаление.

Подсилете имунната система с куркумин! Изследване на специалисти от института Линус Паулинг към Орегонския университет, приемът на куркуминов екстракт води до освобождаване на специфичен антимикробен пептид, известен като кателицидин или CAMP – това е протеинът, който помага на имунната система да се пребори с различни бактерии, вируси и гъбички, дори такива, с които не се е срещал до момента. По-конкретно, куркуминът е в състояние да повиши тройно нивата на кателицидина, който доказано унищожава широк спектър от бактерии – от такива, свързани с развитието на туберколоза до онези, причиняващи сепсис.

Здрави черва за щастлив живот – куркуминът може да го направи! Според мета анализ, направен в болница в Торонто, куркуминът може да бъде полезен за тези, които страдат от храносмилателни смущения, като синдром на раздразнените черва, диария, запек, болест на Крон и др. Според анализа, куркуминът насърчава здравословния възпалителен отговор в червата, подпомагайки производството на стомашна киселина и ензими. Това означава, че куркуминът се оказва чудесна алтернатива на много от лекарствата срещу стомашни разстройства. Подобрявайки стомашно-чревното здраве, куркуминът съдейства и на имунната система, защото както повечето от вас знаят, около 70% от имунните клетки се намират именно в храносмилателната система!

Отслабвайте с куркумин! Широко известен факт е, че с напредването на възрастта метаболизмът се забавя. Ето защо с възрастта повечето хора наддават тегло. Но ново изследване показва, че куркуминът може да противодейства и тук.

Проучването: Изследователи от Бразилия искали да разберат как процесите, свързани с наддаване на тегло по време и след менопаузата, могат да бъдат забавени или предотвратени. За целта на експеримента си, изследователите използвали плъхове, при които изкуствено симулирали менопауза, за да бъдат наблюдавани ефектите на куркумина. Плъховете със симулирана менопауза разбира се, натрупали повече мазнини, но след като започнали да им дават високо концентриран куркуминов екстракт, коремните мазнини започнали да изчезват много бързо.

Изводът: Куркуминът се оказва доста обещаваща алтернатива на хормонозаместителната терапия, прилагана срещу симптомите на менопаузата, включително затлъстяване!



Куркумата е един от най-почитаните растения. Въпреки че произхожда още от древността, тя днес се използва в цял свят като подправка и добавка към различни здравословни храни, като естествена храна, оцветител и дори като козметична съставка. Голяма част от заслугата за популярността на куркумата трябва да търсим в древните текстове на Аюрведа, написани преди почти 2500 години.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.