×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
подути лимфни възли под мишниците, зад ухото, в слабинитеЛимфните възли представляват меки и кръгли образувания, във формата на бобени зърна. Повечето са много малки по размер, но има и такива, които достигат 2 см. Ролята им е да задържат чуждите частици, микробите, вирусите, туморните клетки и др.

Лимфните възли са част от лимфната система, която пък е важна част от имунната система. В лимфните възли се съдържа огромно количество лимфоцити – т. нар. имунни клетки. Част от дейността на лимфните възли е продуцирането на вещество, наречено левкоцитарен фактор, което активизира размножаването на имунни клетки както в лимфните възли, така и в други части на тялото.

Лимфните възли са разположени самостоятелно или на групи. В човешкото тяло има няколкостотин лимфни възела, но се подуват само онези от тях, които се намират в областта на подмишниците, слабините, гърлото или брадичката.

При здравия човек лимфните възли не се напипват. Увеличената им форма им обаче е явен знак, че нещо в организма не е наред. Само по себе си подуването на лимфните възли не е опасно. Случи ли се обаче задължително трябва да проверим здравословното си състояние.

 

Защо се подуват лимфните възли?

Причините, поради които лимфните възли могат да бъдат увеличени, са много. Обикновено, подутите лимфни възли са признак за наличие на инфекция, възпаление или тумор, намиращ се в близост до възлите. Сред тези три варианта, инфекцията е най-често срещаният причинител за така неприятната ситуация.

Подутите лимфни възли могат да се напипат в областите под челюстта, на шията, под мишниците, в коремната област или в слабините.

Подуването на лимфните възли под челюстта, е сигнал за тонзилит, гингивит или стоматит.

Подуването на възлите в областта на шията говори за наличие на морбили, рубеола, остър гноен тиреоидит, карцином на хранопровода или щитовидната жлеза или инфекциозна мононуклеоза.

При увеличени лимфни възли под мишниците става въпрос за карцином на млечната жлеза.

Подутите лимфни възли, намиращи се в коремната област (абдоминални лмфни възли), могат да показват наличие на неспецифичен мезентериален лимфаденит, метастази от злокачествени тумори на тестисите или яйчниците, лимфогрануломатоза или туберкулоза на илеоцекалните лимфни възли.

Увеличените лимфни възли в областта на слабините обикновено са знак за инфекции на гениталиите или на долните крайници, или за наличие на венерическа болест.

Наред с подутите лимфни възли, може да се наблюдават и други симптоми, като например подуване на ръцете и/или краката, обриви, адух, висока температура, хрипове, умора, задух, кървене на венците.

Трябва да отбележим, че някои от симптомите, придружаващи увеличените лимфни възли, могат да наподобяват симптомите при грип или настинка. Така че, ако наред с подутите лимфни възли имате треска, хрема, главоболие, хрема или кашлица, задължително си направете необходимия преглед.

За щастие, има и случаи, в които подуването на лимфните възли не е в резултат от заболяване или специфичен процес в тялото. А дали е така, може да бъде установено единствено след обстоен медицински преглед и изследвания.

Причината за подуването на лимфните възли, обикновено се установява чрез следните изследвания:

  • Пункционна биопсия (цитологично изследване)

  • Хистологично и бактериологично изследване

  • Биопсия


Причината за подуването на лимфните възли е най-важното, което трябва да се установи, преди да се предприеме каквото и да било лечение. Навременната диагностика при увеличени лимфни възли спестява редица усложнения и гарантира щастлив изход от ситуацията!

Вижте и нашата Безплатна онлайн консултация с лекар - Лимфни възли.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.