×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Златен корен

Родиола розеа, позната още под името златен корен, е тревисто растение от семейство Дебелецови. Среща се в умерения пояс, а и в малко по-студен климат, обикновено на по-голяма надморска височина – случва се да вирее и в райони над 2 000 метра над морското равнище. Вече няколко десетилетия от билката се извличат екстракти с разнообразно приложение. Някои от положителните ефекти на родиола върху човешкия организъм обаче, са открити едва в последните няколко години. Основният ефект на златния корен, е адаптогенният. Билката намалява напрежението и безпокойството, и същевременно увеличава приспособимостта на организма към стресова среда.

Адаптогените са предимно билки и техните екстракти, които могат да повлияят благоприятно на организма, предпазвайки го както от стресовите фактори на околната среда, както и от физическа и умствена преумора. Те насърчават регенерацията на клетките, ускоряват метаболизма, подпомагат заздравяването на тъканите, включително мускулните тъкани. Заради последния ефект, златният корен поради което се използва често от спортисти – за по-бързо преодоляване на леки травми на мускулните влакна, получени в резултат на по-интензивни натоварвания.

Как действа екстрактът от златен корен на психиката? Адаптогените повлияват най-вече производството на серотонин и бета ендорфини. Тези съединения влияят положително на организма, особено при силен стрес. Подобряват настроението и психическата издръжливост. Тъй като дози от екстракта  между 340 и 680 mg показват добри ефекти в случаите на умерена до средно тежка депресия,  родиола намира приложение и като натурален антидепресант. Тя може да бъде от голяма полза на спортистите, приемащи креатин, защото един от страничните ефекти при неговата употреба често се изразява в потиснатост и депресия, a родиола потиска тези състояния. Приемът на златен корен в продължение на 4 седмици намалява умората и същевременно подпомага фокуса и паметта. Поради тази причина се препоръчва на студенти по време на подготовка за изпити, както и на хора с натоварен работен режим, свъран с постоянно умствено напрежение. Ободрителният ефект на златния корен е сходен и дори малко по-силно изразен от този на кофеина. Приемът на билката може да стане причина за проблеми със съня, затова се препоръчва да се приема сутрин или най-късно рано следобяд.

Увеличава ли издръжливостта? Родиола розеа забавя разграждането на допамина, което пряко засяга мускулната активност. Повишава имунитета и нормализира нивата на глюкоза в кръвта, което е от полза както за спортисти и хора, ежедневно извършващи интензивен физически труд. В тези случаи екстрактът от златен корен подобрява снабдяването на органите с кислород, а това е главен фактор, важен за издръжливостта.

Екстрактът от златен корен има и друго полезно свойство за активно спортуващите  - посредством сложни процеси, в крайна сметка тя спомага за по-добрата абсорбция на креатина. Дори ако се приема самостоятелно, родиола създава ефект, подобен на този от приема на креатин - в краткосрочен план се постигат до 12% по-добри резултати при силови упражнения. Тя е и добра алтернатива за активно спортуващи, които избягват да прекаляват с креатин. Вместо да го приемат постоянно, те редуват едномесечен прием на креатин с едномесечен прием на родиола, а през третия месец комбинират двете субстанции.

Златният корен потиска производството на катаболитния хормон кортизол, който се отделя при стрес или прекомерни физически натоварвания. Свръхпроизводството на кортизол обикновено продължава и след края на тренировката, но се смята за нежелан ефект, тъй като в рамките на около час и половина след физическото натоварване продължава да „изгаря мускулна маса“. Именно този негативен ефект се неутрализира в голяма степен от родиола розеа. За тази конкретна цел, специалистите силно препоръчват комбинацията на златен корен с екдисон (екдистерон). Приемът им обаче, е противопоказен преди лягане, тъй като превъзбужда организма и възпрепятства заспиването. Затова пък употребата им не води до привикване, декалцификация и не предизвиква опасност от поява на камъни в отделителната система,  както е при кофеина например. Освен изброеното дотук е установено, че наред с ободряващия си ефект, Родиола розеа подпомага и потентността, а при експерименти с животни се наблюдава по-добра оплодителна способност (благодарение на въздействието ѝ върху производството на определени хормони).

Какви са препоръчителните дози родиола за активно спортуващи? Обикновено изписаният препоръчителен прием е сходен за деца, жени, мъже, включително физически активни лица, и не трябва да превишава 100 mg. стандартизиран екстракт. В практиката обаче, активно спортуващите често увеличават дозата до 600 - 800 mg. дневно, разделяйки я задължително на два или три приема. Първата доза се приема сутрин, веднага след ставане от сън, най-добре на гладно. Следващите (обикновено две) се разпределят на равни части и то така, че последната да бъде не по-малко от шест часа преди лягане. В дните на по-интензивни физически натоварвания се приема по същия начин, като се следи една от дозите да бъде взета около час преди състезанието или тренировката. Ако е възможно, приема се и веднага след тренировката, в случай че няма да попречи на заспиването. Преди физическото натоварване е най-подходящо родиола розеа да се комбинира с инозин.

Revita Ви препоръчва екстракта от златен корен на американската компания Nature's Way. Екстрактът на Nature's Way е стандартизиран до 3% росавини (7.5 mg) и 1% салидросид (2.5 mg - биологично активните вещества в състава на билката, на които тя дължи основните си ефекти. Продуктът е произведен съобразно най-високите стандарти за добра производствена практика (GMP). Не съдържа ГМО (Non-GMO Project Verified). Съставът му е признат като безопасен с Tru-ID сертификат, удостоверяващ липсата на фалшификати в храните и натуралните продукти. Изключителното качество и чистота на екстракта са гарантирани!



Вижте всички продукти със Златен корен/Родиола

Прочетете още за Златен корен/Родиола:

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Мишела Христова

Мишела Христова е копирайтър и автор на съдържание с дългогодишен опит в изготвянето, редактирането и оформянето на текстове за печатни и електронни медии. Проявява силен интерес към здравословния начин на живот и нутрициологията. Майка на едно прекрасно момче.

Продуктът беше успешно добавен в любими.