×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.
Преборете летните жеги

 

Слънцето напича, живакът на термометъра неумолимо се покачва и сякаш не ви достига въздух.

Знаете ли, че човешкото тяло е по-устойчиво на студ, отколкото е на топлина? Факт е, че физиологичните механизми за терморегулация са по-ефективни за борба със студа, отколкото с топлината.
Температурата на човешкото тяло е относително постоянна и се поддържа чрез регулация на топло отдаването. Тя зависи от външните условия и дейностите, които човек извършва в даден момент.

При ниски температури организмът започва интензивно да изгаря поетата храна и едновременно с това кръвоносните съдове на кожата се свиват, честотата на дишане намалява, както и броят на ударите в минута на сърцето. Това е причина да хапвате повече през зимата. По този начин тялото „пести” енергия.

Когато навън е горещо обаче, пулсът се ускорява, кръвоснабдяването към кожата се усилва и започва потене. Така се поддържа средна телесна температура около 36.5 – 37.1 ºC.
Човешкият “термостат” (хипоталамусът) се намира в главния мозък. През денонощието температурата на тялото варира - сутрин и вечер тя се променя с 0.5-1.0 ºС.
При жените температурата се променя в зависимост от менструалния цикъл. Ако обичайно имате 37 ºС, през първите дни на цикъла тя намалява до 36.8, а преди овулацията стига до 36.6. При мъжете пък температурата в областта на тестисите е с 1.5 ºС по-ниска в сравнение с останалата повърхност на тялото.
При по-високи температури, изпотяване се превръща в основният механизъм за охлаждане. Кожата е покрита с потни жлези. На един квадратен сантиметър кожа, има 6 млн. клетки, 5000 рецептори, 15 мастните жлези, между 10–25 сензорни и топлинни рецептори и над 100 потни жлези. При хората се срещат два основни типа потни жлези - екринни и апокринни. Първият вид са около 1.6 – 4.0 млн. на брой и са пръснати по цялото тяло като най-много от тях са разположени по дланите и стъпалата, а най-малко по бедрата. Тези жлези не могат да се открият по лигавиците и интимните части.

Апокринните жлези пък са разположени на по-специфични места – клепачите, ареолите на гърдите.

Доказано е, че рецепторите за топлина по кожата могат да регистрират температурни промени с по-малко от 0.1 ºС. Те изпращат сигнал до термо-чувствителните неврони в хипоталамуса, който определя дали да се увеличи или намали изпотяването.
В повечето случаи човек произвежда малко над 0.5 литра пот за 24 часа. Когато е горещо обаче, организмът може да отдели до 1 литър пот за час.

Влажността на въздуха също е от значение. Колкото по-влажно е навън, толкова по-трудно организмът поддържа една и съща температура.
Терморегулацията сама по себе си е много сложен процес, който обхваща цялото тяло и влияе върху всички органи и системи.

Специалистите съветват през горещите летни дни да пиете повече вода, да стоите на сянка и да избирате леки, широки дрехи от естествени материи, за да се преборите с жегата.

Коментари (0)

Няма коментари към този момент

Нов коментар

Продуктът беше успешно добавен в любими.